Angus Sığır Irkı ve Mükemmel Et Randımanı
Angus Sığır Irkı ve Mükemmel Et Randımanı: Anavatanı İskoçya’dır. 1800 lü yıllarda boynuzsuz angus “Doddies” olarak anılırken; Hugh Watson angus birliğini kurmuştur. Angus ırkını önemli kılan en önemli özellik etinin kalitesidir. Amerika birleşik devletlerinde etçi sığır ırklarının çoğunluğunu angus sığırları oluşturmaktadır. Çünkü diğer etçi ırklarına göre angus ırkı daha kaliteli et üretimine olanak verir.
Angus etinin tercih edilmesindeki en önemli özellik et yağ oranının düşük olmasıdır. Diğer ırklarda yağ oranı %35-36 lara kadar varırken angus etinde bu oran %6-7 civarındadır. Angus etinde mermerleşme (yağın kas lifleri arasındaki dağılımı ) ise mükemmel derecede iyidir.
Angus ırkı tamamen siyah renkte olmakla birlikte bazı soylarda bulunan kırmızı gen kullanılarak Kırmızı Angus (Red Angus) ırkı elde edilmiş ve 1954 yılında ayrı bir ırk olarak tescil edilmiştir. Sıcağa daha dayanıklı olduğu bildirilen Kırmızı angus ırkı yetiştiricileri Aberdeen Angus ırkı yetiştiricilerinden ayrı olarak örgütlenmişlerdir. Ülkemizde bulunan angus ırkı ise siyah renktedir.
Angus Nedir?
Dünyadaki birkaç boynuzsuz sığır ırkından biridir. Hem boğaları hem inekleri boynuzsuzdur. Üstelik boynuzsuz olmalarına rağmen boynuzlulara karşı baskın karakterdedirler. Görünüşleri ise, başı ufak, alnı genişdir. Beden uzun, göğüs derin ve geniş, karın altı ile sırt birbirine paraleldir. Bacak kemikleri kısa fakat et tutma kabiliyeti yüksek. Herefordlardan daha ufak yapılılar.
Canlı ağırlık dişilerde 500 kilo erkeklerde ise 800 kilo civarında. Et lezzeti yönünden en iyilerden olduğu biliniyor. Ayrıca et randımanı merada % 55, enstantif beside ise % 75 oluyor. Kas lifleri arasında yağın dağılımı yani mermerleşmenin çok homojen olması etinin lezzetini arttırıyor. Ancak angus yetiştiriciliğine olumlu bakmayanlar da var.
Ülkemizde etçi ırklara zaman zaman karşı çıkanlar olduğunu söylenmekle birlikte bu karşı çıkışların belli başlı üç ana nedeni olduğu dile getirilmektedir. Fakat özetle söylemek gerekirse, etçi ırkların sütü olmadığı söylenir. Angus ırkı, etçi ırk olarak bilinmekle birlikte yerli ırklarımıza kıyasla daha çok süt sağlamak mümkündür. Tabii etçi ırkı Holstein ırkıyla kıyaslamazsanız.
Etçi ırkların yavrularını bizim yerli ırklarımızın doğuramayacağı iddiasına gelince; Angus ırkı dünyada kolay doğum yapmasıyla ünlüdür. Güç doğum sorunu göz önüne alınarak önerilmiş bir ırktır.
Örneğin; bir Şarole, Hereford ya da diğer etçi ırklar önerilmemiş, Angus ırkı önerilmiştir. Diğer bir karşı iddia adaptasyon konusudur. Hangi ırk olursa olsun “koruyucu hekimlik” hizmetlerinin eksiksiz yapılması şarttır.
Öte yandan Angus ırkı etçi ırklar içerisinde adaptasyon yeteneği en fazla olan, dayanıklılığı bilinen bir ırktır. Yetiştirme hastalıklarıyla ve parazitlerle mücadele gereklerinin tam olarak yerine getirilmesiyle adaptasyon problemi tamamen ortadan kalkacaktır.
Neden Angus Yetiştirmeliyim?
Eğer sığır üreticiliği yapma düşünceniz var ise ve bu sayfayı da bu yüzden bulduysanız, muhtemelen et ırkı olan bir sığır ırkı yetiştirmek istiyorsunuzdur. Açıkçası Anguslar yediği ota oranla en çabuk gelişen ve et randımanı yüksek hayvanlardır. Aşağıda maddeler halinde neden Angus yetiştirmeniz gerektiği yazmaktadır:
Yüksek Et Kalitesi Sunar:
Angus eti mermerleşme oranı, et rengi, kokusu, tekstürü, lezzeti ile tüm dünyada tüketiciler tarafından tercih edilen bir ettir. Ayrıca sığır ırkı olarak dünyadaki en pahalı et sınıfındadır.
Boynuzları Olmayan Irktır:
Angus ırkında erkek ve dişiler boynuzsuzdur. Boynuzsuzluk boynuzluluğa baskındır. Bu yüzden hayvanlar arasında boynuz yaralanmaları olmamaktadır.
Erken Yaşta Ergenliğe Ulaşırlar:
Angus ırkının dişileri çok erken yaşta ergenliğe ulaşırlar bu sayede erken dönemde yavru alınabilme özelliğine sahiptir.
Canlı Büyüme Oranı Yüksektir:
Angusların günlük canlı ağırlık artışları 1,4 ila 1,7 kilo olabilmektedir. Yediği yemi en ekonomik bir şekilde ve en kalite bir şekilde ete çeviren ırk olma özelliği taşımaktadır.
Soğuğa ve Sıcağa Dayanıklı Irktır:
Anguslar kışın -30 derecede yazın ise +30 derecede fevkalade gelişebiliyorlar. Çevre koşullarına uyumları çok iyidir. Bu koşullar neredeyse doğum oranlarını da etkilemez.
En Kolay Doğum Yapan Irktır:
Angus ırkı kolay doğum yapabilme özelliğine sahip ender ırklardan birisidir. Başın küçük olması kolay doğum yapmasında çok büyük etkendir.
İleri Yaşta Bile Damızlık Kullanılır:
Angus sığırları ileri yaşta bile üstün kalitede buzağı verme özelliğine sahiptir. Bu özelliği ile yaşlı angus inekleri bile damızlık olarak kullanılabilmekte ve bu özelliği yetiştiricilere büyük katkı sağlamaktadır.
Angus Irkının Özellikleri Nelerdir?
Angus et üretiminde yoğun olarak kullanılan bir sığır türüdür. Doğal olarak boynuzsuz ve tüm vücudu kaplayacak şekilde siyah veya kırmızı renktedirler. Meme bölgesi beyaz olabilir. Populasyonda siyah ve kırmızı renkte doğal olarak bulunur ancak ABD’de bu özellik bakımdan Kırmızı Angus ve Siyah Angus olmak üzere iki türde sayılırlar. Görünüm özellikleri ise genel itibariyle aşağıdaki gibidir:
- Doğuştan Erkek ve dişileri boynuzsuzdur
- Düzgün meme yapılıdır.
- Uzun ömürlüdür.
- Renkleri Siyah ve kırmızı’dır.
- Sperm verimi yüksektir.
- Kolay doğum yaparlar
- Annelik içgüdüsü yüksektir.
- Zor hava şartlarına dayanıklıdır.
- Sakin yapılı fakat insana çekingen davranır
Angus Beslemenin Avantajları Nelerdir?
Damızlık olarak yetiştirilen dişi anguslar, öncelikle onu yetiştiren üreticiye gerek çiftlik idaresi anlamında gerekse işletme maliyetlerini azaltma anlamında fayda sağlar. Doğa koşullarına dayanıklı, kötü kaliteli mera koşullarını çok iyi değerlendirebilen, hiç yardıma ihtiyaç duymadan doğumlarını gerçekleştirebilen bir ırktır.
Doğum yaptığında buzağısını dış etkenlerden ve kötü hava koşullarından koruyorlar ve minimum bakım gerektiriyorlar. Doğal olarak boynuzsuzdurlar. Bu sayede birbirlerine çok zarar vermiyorlar. Dişiler erken olgunlaşırlar.
Sağlıklı oldukları sürece yüksek yaşlarda dahi damızlıklardan buzağı almak mümkündür. İnekler birinci buzağısında da 14. buzağısında da aynı performansı gösteriyorlar. Damızlık yetiştiricisine sağladığı bu faydalar sayesinde diğer et ırklarına göre angus ırkı daha çok tercih ediliyor.
Angus Eti Yenir mi?
Çok garip bir şekilde kullanıcılar Angus etinin yenilip yenilemeyeceğini merak ederek internet üzerinden aramalar yapmış. Arkadaşlar her şeyden önce unutmamak gerekir ki Angus bir sığır ırkıdır. Ve her sığır ırkı İslami usullere riayet edilerek kesildikten sonra helal olur ve rahatlıkla yenilebilir.
Angus Eti Lezzetli midir?
İtinalı besleme yapılan angus sığırlarında yağlar et arasına yerleşmiştir. Etin görünümü (mermerleşme) mükemmeldir ve aynı zamanda lezzetlidir. Dünyada sığır etleri içerisinde en fazla tutulanı olmakla beraber angus eti en pahalı olanıdır. Çünkü etin içine sirayet eden yağ eti lezzetli yapan şeydir.
Angus İnek Süt Verimi Nedir?
Soğuklara dayanıklıdır. Mastitise karşı dirençlidir. Ortalama canlı ağırlık dişilerde 550 kg’dır.Ortalama süt verimi 8.730 kilo / laktasyondur. Angus (Aberdeen Angus) et üretiminde yoğun olarak kullanılan bir sığır türüdür. Bu tür bir sığır sütü için değil eti için beslenilir. Çünkü bu sığır et ırkıdır.
Angusun Et Randımanı Nedir?
Angus danalar 13-14 ayda 600-700 kg canlı ağırlığa ulaşıyor. Holstein aynı kiloya 20 ayda ulaşabiliyor. Yerli etçi ırklar 24 ayda ancak 450 kg canlı ağırlığa sahip olabiliyor. Angus ırkı bir mera hayvanıdır. Ve tamamiyle et ırkıdır. Et tutmaya yöneliktir.
Kas yapısı mükemmel olması yanında kemik yapısının ince olması kemik firesini azaltır ve etteki randımanın yüksek olmasını sağlar. Randıman %60’ın üzerindedir, besiye alınan genç hayvanlarda bu değer %67-72’ye kadar yükselmektedir. Et/kemik oranı ise yaklaşık 5,1’dir.
Angusun Verim Özellikleri Nelerdir?
Angus ırkı hızlı gelişen, yüksek sperm veriminin yanında buzağılama güçlüğü yaşanmayan, sakin mizaçlı, yüksek ve kaliteli karkas verimine sahip bir ırktır.
Etçi damızlık sığır yetiştiriciliğinde tek gelir yavrudur. Etçi anaç sığırın sütü ancak yavrusuna yeteceğinden sütten gelir elde etmek mümkün değildir. Süt üretimi sadece buzağısına yetecek kadardır. Bu nedenle süt üretimi yapılamaz.
Etçi ırkla çalışan birçok sürüde buzağı kayıplarının en büyük sebeplerinden biri olan buzağılıma güçlüğü bu ırkta oldukça düşüktür. Buzağıların doğum ağırlığı 25-35 kg civarındadır. Amerikan Angus Birliği kayıtlarına göre ilk doğumunu yapan düvelerin %91’inde doğumda hiçbir şekilde yardıma ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu değer ineklerde %99’dur.
Yapılan bir çalışmada yedi farklı et sığır ırkı arasında buzağılama kolaylığı oranının en yüksek, doğum güçlüğü skorunun en düşük olduğu ırkın Angus ırkı olduğu vurgulanmıştır. Analık kabiliyeti oldukça iyidir. Buzağılar doğumdan kısa süre sonra ayağa kalkar ve analarını emmeye başlar.
Hızlı gelişen buzağılar 7 aylık yaşta, bir ineğin canlı ağırlığının en az %50’sine ulaşır. Hızlı gelişmeleri dolayısıyla erken yaşta olgunluğa erişirler ki bu da erken yaşta ilk buzağısını vermesi anlamına gelir. Irkın doğum oranı da oldukça yüksektir.
Yapılan çalışmalar her türlü koşul altında yüksek doğurganlığını koruduğunu göstermiştir. Normal koşullarda her yıl bir buzağı alınır. Damızlık Angus ineğinden 12-13 yaşına kadar buzağı alınabilmektedir.
İyi huylu ve sakin mizaçlı bir ırktır. Sakin mizaçlı sığırların yemden yararlanma oranının daha yüksek olduğu hatta bu sığırlardan elde edilen etin daha lezzetli olduğu düşünülmektedir. Angus danaların yemi ete dönüştürme yeteneği oldukça yüksektir. Sadece merada beslenerek günlük 1000-1300 gram ağırlık kazancı elde edilir.
Angus ırkının en büyük özelliği karkas veriminin yüksekliği yanında karkasın kaliteli oluşudur. Eti yağsız, ince lifli ve mermerleşme oranı (yağın kas lifleri arasındaki dağılımı ki mozaik görünümlü ve homojen olması istenir) yüksektir.
Mermerleşmiş kaslardan oluşan ince ve mükemmel doku pişirilme esnasında etin lezzetli ve sulu olmasını sağlar. Bu nedenle yurt dışında özellikle ABD’de Angus eti tüketiciler tarafından en çok tercih edilen sığır etleri arasındadır.
Angus Danalar Besi ve Kesim
Angus Sığır Irkı ve Mükemmel Et Randımanı adlı konumuza son verirken Angus ırkı ile alakalı başka videolar izlemek istiyorsanız burayı tıklayarak angus besiciliği ve angus randımanlı kesim gibi konu başlıklarını inceleyebilirsiniz