Bol Acılı Etli Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?
Bol Acılı Etli Çiğ Köfte Nasıl Yapılır? Öteden beri insanımız muhabbet düşkünüdür. Hatta bu muhabbet türkülere, saza, söze bile konu olagelmiştir. Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül muhabbet ister kahve bahane. Esasen çiğ köfte yemekte, tıpkı bir kahve gibi muhabbet ortamıdır.
Özellikle doğu illerimizde, erkekler, akrabalar veya komşular bir odada toplanır, işi bilen zat ki, bu adam genelde ev sahibi olur, kollarını sıvayıp çiğ köfte yoğurmaya başladı mı, koyu bir sohbetin fitilini de ateşlemiş olur. Sabırla çiğ köftenin yoğrulmasını ve kıvamını bulması beklenir.
Bu arada kimi eller çiğ köfte kaçırmak için çaktırmadan tepsiye uzanır, alnından ter damlayan yoğurucu buna müsaade etmez, birileri ise pürtelaş havlu tutar, çiğ köfteye alın terinin damlamasına ramak kalmışken koşturup teri siler. İşte çiğ köfte böyle yoğrulur. Bir de o çiğ köfte tavanı tuttu mu tadından yenmez, acısından ölünmez, marulla dürüm yapılır şen şakrak yenilir. Biz şimdiden canı çiğ köfte çekenlere afiyet olsun diyelim ve tarifimizi vermeye geçelim.
Etli Çiğ Köfte İçin Malzemeler
- Yarım kilo esmer çiğ köftelik ince bulgur
- 1 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 3 adet rendelenmiş domates
- Yarım demet maydanoz
- 250 gram çiğ köftelik yağsız dana kıyma
- Yarım demet taze soğan
- 2 tatlı kaşığı kimyon
- 2 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı kaya tuzu
- 1 adet marul
- 2 adet limon
- Yarım demet taze nane
- 1 kâse buz
- 5 yemek kaşığı acı kırmızı pul biber (isot)
Etli Çiğ Köfte İçin Talimatlar
1 Derin bir tepside ince kıyılmış soğanlar, ezilmiş sarımsağı genişçe bir tepsiye alın. Bu tepsi çiğ köftelik tepsi olursa daha iyi olur. Çiğ köftenin kendine has bir yoğurma tepsisi olduğu unutulmamalıdır. Böylece bulgur daha kolay yoğrulur. Salçalar ve tuz hafifçe yoğurulur. Üzerine baharatlar ilave edilir. Karışıma azar azar ince bulgur yedirilir ve bu esnada rendelenmiş domatesin üçte biri ve iki, üç parça buz eklenir. Bulgurlar hafif yumuşayıp kıvam alana kadar yoğurma işlemi devam eder gerektiğinde buz eklenebilir.
2 Et hariç baharatlarla ve diğer malzemelerle beraber karıştırılan bulgur yumuşayıp macun kıvamına geldiğinde, kıyma tepsiye alınır ve yine kıvam alana kadar arada buz katılarak yoğurma işlemine devam edilir. Buradaki yoğurma işlemi kıymanın bulgura iyice sirayet etmesi içindir. Kıvamı yumuşayan harca ince kıyılmış taze soğan, maydanoz, kimyon, karabiber ve kalan domates rendesi de eklenir ve fazla sert yoğurmadan karıştırılır. Çünkü fazla sert yoğurursanız sonradan eklediğiniz taze soğan ve maydanoz ezilir
3 Kıvamını ayarlamak için arada yine buz ya da buzlu su kullanılabilir. Tepsi çevrildiğinde düşmeyecek bir hal oluncaya kadar yoğurulur. Harçtan köfte büyüklüğünde parçalara koparılıp parmaklarla sıkılarak şekil verilir. Köfte harcının elinize yapışmaması için elinizi suda ıslatarak köfteleri sıkabilirsiniz. Sıkma işlemi de bittikten sonra marul yapraklarıyla beraber büyükçe bir tepsi içinde (tabaklara konularak da servis edilebilir) çiğ köfteler hazır bulunan cemaate servis edilir. Şimdiden herkese afiyet şeker olsun.
Taş Leğende Eski Usul Etli Çiğ Köfte
Bol Acılı Etli Çiğ Köfte Nasıl Yapılır? adlı konumuza son verirken, eski taş ustası yeni çiğ köfte ustası cuma abimizin videosunu izlemenizi öneririm. hani Diyarbakır’da yaşayan abilerimiz, bir koşu gidip bu çiğ köfteden tatsa da olur derken, etli çiğ köfte tarifi ile alakalı başka videolar izlemek isteyenleri de buraya tıklayarak youtube üzerinden izlemeye davet ediyorum.
Bu arada iki notumuz var söylemeyi unuttuk, çiğ köfte tepsilerinin tabanı tırtıklıdır. Eğer böyle bir tepside yoğurma işlemini yapmazsanız, bulgurları yoğurarak kıvamına getirmek oldukça zor olacaktır. İkinci notumuz ise cuma dayıdan çiğ köfte yiyen yoruma abansın ve bu çiğ köfte hakkında fikrini yazsın, doğrusu elimizde değil, harbi merak ettik cuma ustanın etli çiğ köftesini…
Değerlendirmeler ve Puan Tablosu
Malzeme Tedarik Kolaylığı - 9.5
Yemeğin Yapım Kolaylığı - 6
Yemeğin Pişme Süresi - 8.9
Yemeğin Lezzet ve Sunumu - 10
8.6
Toplam
Yukardaki kriterler göz önünde bulundurularak verilen puan: