Çocukların Dini Eğitimi Nasıl Olmalıdır?
Çocukların Dini Eğitimi Nasıl Olmalıdır? İnsanlara akıl seviyelerine göre konuşulur. Onlara aklının almadığını söylemek, ya da istidatlarının kaldıramayacağı yükü yüklemek ağır gelir, duyduğunu inkâr eder. Yetişkin bir bireyken bile insanın anlayamayacağı ve idrak edemeyeceği bir meseleyi duyması, o meseleyi inkâra neden oluyorsa, çocukken ve henüz dimağ ve akıl su gibiyken, çocuk aklına göre konuşmamak çocuğu da inkâra sürükler.
Hâlbuki Allah inancı henüz çocuk yeni yeni konuşmaya başladığı zaman, en azından Allah’ın adı söyletilerek, Allah inancı aşılanır. Çocuk büyüdükçe ve olgunlaştıkça, yaşına göre, onun anlayacağı ve kavrayacağı tarzda, dahası anlattıklarınız onda merak uyandıracak şekilde anlatılmalıdır.
Bunun en iyi yollarından biri, çocuğa dini hikâyeler anlatarak, onun hem edebi yönünü geliştirmek, hem de bu vesileyle çocuğa İslam’ı öğretmekten geçer. Kimi ebeveynlerin, çocuk daha çok küçükken, hatta okula başlama çağı dahi gelmemişken, çocuğa kuran okumayı öğretir. Bunu sevdirerek, bir oyunmuş gibi oynayarak ve eğlenceli bir şekilde öğreten ailelere bir şey demek mümkün değil.
Fakat kuran öğrenecek diyerek, çocuğu ezen, oyundan alıkoyan, zorlayan ve küçük omuzlarına kaldıramayacağı kadar yük yükleyen anne ve babalar bu hususta kesinlikle çok ciddi bir hata yaptığını bilmelidir.
Zorlayarak ve çocuğu ezerek öğretilen kuran-ı kerimden çocuk büyüdüğünde nefret eder. Çocuk dinden nefret eder. Çocuk İslam’dan nefret eder. Çünkü çocuk dini öğrenirken, kuran-ı öğrenirken eziyet çekmiş, oyundan geri kalmış, belki küçük yollu hakaret işitmiş belki de kulağı bükülüvermiştir.
Çocuğa Din Nasıl Öğretilir?
Hangi yaşta olursa olsun, İslami eğitim veya dini eğitim, en nihayetinde kuran-ı kerimi öğretmek, hakaretle, azarla, dayakla ve zorlayarak olmamalıdır. Çocuğun gençlik ve yetişkin bir birey olma yolunda baskı ile öğretilen din ve dinin emirleri, çocukta ters tepki yapar.
Hâlbuki sevdirici olmak zorundayız; değil evlatlarımız, yeryüzünden karşılaştığımız her birey için, bir şeyler öğretmek istediğimi her insan için, kolaylaştıran ve sevdiren olmak zorundayız. Korkutarak değil, müjdeleyerek öğretmeliyiz. Zorlayıcı, tehdit edici ve baskıcı bir anlayışla öğrettiğiniz her harfe, çocuklar büyüdüğünde düşman olur.
O halde siz hayır mı işlediniz, yoksa bir şerre mi sebep oldunuz düşünmeniz gerekir. Özellikle son dönemlerde peydahlanan ateizm ve deizm gibi aykırı uç ve mesnetsiz inkârcılığın gerçek anlamdaki müntesipleri, çocukluğunda baskı ile zorlama ile dini öğretilen çocuklardır.
Hâlbuki öğretmek istediğimiz İslam, bize çocuklara ve dini öğrenmek isteyen başka insanlara karşı böyle bir tutum içinde olmamamızı emreder. Sevdirerek öğrettiğiniz şey unutulmaz. Eğlendirerek öğrettiğinizden vazgeçilmez
Dahası ne kadar eğlenceli olursanız olun, çocukları rahlenin başında uzun süreler boyunca tutmanızda yanlıştır. Çocuk oynamak ister, koşmak, sokaklarda dolaşmak ister. Çocukları Eğitimle boğamazsınız.
Şimdilerde çok moda olan bilgisayar oyunları veya internet oyunları oynamak ister. Bu yüzden eğitimde tadında bırakılmalı, sıkmadan bunaltmadan öğretilmesi gereken şey sevdirerek öğretildikten sonra mola veya paydos verilmelidir.
Öte yandan severek öğrenilen şeylerin, çok daha etkili olduğu, uzun süre dimağda kaldığı ve unutulmadığı bir gerçektir. Severek öğretilen dini eğitimden muhabbet hâsıl olur. Nice makamlar var ki onlara ancak muhabbetle vasıl olunur. Nefret ettirerek öğreteceğiniz din ilmiyle çocukların muhabbetini öldürme cinayetinden ebeveynler olarak uzak durun. Çünkü bunun vebali ve ödeyeceğiniz bedel ağır olur.
Çocukla Vakit Geçirerek Dinini Öğretin
Ebeveynlerin belki de en az yaptıkları veya atladıkları en önemli hususlardan biri, çocuklara fazlasıyla zaman ayırmaları gerektiğini unutmalarıdır. En iyi eğitim, en güzel ahlak, en güzel bilgi baba ile geçirilen vakitlerin sonunda öğrenilir. Bu yüzden babalar çocuklarıyla parka gitmeli, onlarla vakit geçirmeli, o yol boyunca beraber kısa ayetler ezberlemeli, beraber okumalı, ezber işini bile eğlenceli bir hale getirmelidir.
Zaten çocuk okula başladığı zaman belli bir disiplini okulda kazanacak, tedrisat görecek, öğrenmenin gereklerini idrak ettiğinde, din eğitimi için çektiği meşakkatin ilmin gereği olduğunun farkına varacaktır. Bu ona öğrendiği ilme düşmanlık etmemeyi de öğretecektir.
Bu yüzde okul çağına kadar, çocukları sıkmadan, eziyet etmeden, öğrettiğiniz dini bilgileri sevdirerek, oyunla eğlence ile öğretmeniz gerekir. Bu kurala riayet ederseniz, çocuk öğrendiği her bilgiden sonra yeni bir bilgiyi öğrenmeye can atacaktır. Bu durum onun yetişkin bir birey olduğu zamanları da etkileyecek, aynı iştahla ve aynı şevkle İslami ilimleri öğrenmeye açık olacaktır.
Çocukların Dini Eğitiminde Ne Anlatılmalı?
Çocukların Dini Eğitimi Nasıl Olmalıdır? adlı konumuza so verirken, çocuklarda din eğitimi ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.