Halep Keçisi Özellikleri Oğlak ve Süt Verimi
Halep Keçisi Özellikleri Oğlak ve Süt Verimi Tam da günümüzde insanlar “Ne iş yapayım?” diye düşünürken, yeniden revaçta olan hayvancılık alternatif iş fikirleri arasında yerini alıyor. Hayvancılık sektöründe yüksek süt verimiyle göz dolduran Halep keçilerini inceleyeceğiz.
Halep keçisi et verimi bakımından Honamlı keçileriyle kafa kafaya gitmektedir. Halep keçisi Türkiye’nin et açığını kapatmakta büyük bir görev üstlenmektedir. Ülkemiz insanının sağlıklı et yiyebilmeleri için Halep keçisi yetiştiriciliği yaygınlaştırılmalıdır.
Halep keçisi yetiştiriciliği bu haliyle Türkiye’de işsizliği ortadan kaldıracak yegâne bir iş koludur. Küçük sermayelerle Halep keçisi yetiştiriciliğine başlanabilir. Ürettiği sütü peynire çevirerek yabana atılmayacak paralar kazanılabilir, yine sütü çiğ süt olarak da iyi fiyata satılabilir; inek sütüne nazaran üç kat daha fazla fiyata alıcı bulunabilir.
Halep Tekeleri yüz otuz kilo canlı ağırlığa ulaşabilirler. Bu canlı ağırlık, etçi Boer Keçisi ağırlığıdır. Bu yönüyle Halep Keçileri, hem sütçü, hem de etçi, çift yönlü verimli (kombine) keçi ırkıdır. Keçi besiciliği yapan, yetiştiriciler tarafından Halep Keçisi erkek çebiç ve tekeleri büyük rağbet görmektedir.
Halep Keçisi Kaç Kilo Süt Verir?
Halep Keçisinin son yıllarda sütçü özelliğinin öne çıkmasıyla, yetiştiriciliği tüm yurt sathına hızla yayılmaktadır. Keçi süt alkali, inek süt asidiktir. Keçi sütü düşük kolesterol ve yüksek kalsiyum, fosfor ve vitamin A içerir.
Keçi sütü doğal homojenleştirici ve çok kolay sindirilebilir. Yağ kürecikleri küçük ve inek sütündeki gibi topak oluşturmaz. Keçi sütü yirmi dakikadan daha az bir sürede sindirilir (hazmedilir). İnek sütünün sindirimi hemen hemen bir gün sürebilir.
Çocuklarımızın dengeli beslenmesi açısından keçi sütünün inek sütüne karşı büyük bir üstünlüğü vardır. İnek sütüne karşı çocukların %10’nun alerjisi vardır. İnek sütüne bağlı alerjiden bebek ölümleri meydana gelmektedir. Keçi sütünde alerjik etkenler yoktur. Bu nedenle her çocuk sahibi aile mutlaka çocuklarına keçi sütü içermelidir.
Halep Keçisi sütünün bir özelliği de kokusuz olmasıdır. Bebekler ve yetişkinler tarafından bu süt severek içilir. Halep Keçisi sütü yağlı bir süttür. Yağ oranı, Meşhur Saanen Keçisi süt yağ oranından çok daha yüksektir. Halep Keçisi sütünden çok peynir ve tereyağı çıkar.
Halep keçilerinde laktasyon süresi 250 – 300 gün olmaktadır. Bakımına göre günde ortalama 3 Litre süt verimine sahiptir. Süt verimi Halep keçisinin özellikleri arasında en önemlisidir. En çok süt veren keçi ırklarındandır. Sağımı kolay, makine sağımına müsait yapıya sahiptir.
Halep keçisi ergin tekeler canlı olarak 100 kg geçtiği bilinmektedir. Halep keçisi dişilerde ortalama canlı ağırlık 50 – 65 Kg. Erkeklerde ortalama 70 – 110 Kg ortalamasındadır. Halep Keçisi
Halep Keçisinin Özellikleri Nelerdir?
Halep keçisi özellikleri olarak, anavatanı Ortadoğu’ya özgü bir yaşamı olduğundan çöl iklimine uyum sağlamıştır. Sakin yapılı bir keçi ırkıdır. Susuzluğa en çok dayanabilen keçi ırklarındandır. Ortadoğu bitki örtüsüyle beslendiğinden dikenle bile karnını doyurabilen bir keçi ırkıdır.
Halep keçisi yetiştirme yeri, Ortadoğu’dur. Ortadoğu Halep keçisinin anavatanıdır. Halep keçisi birçok isimle anılmaktadır. Ülkemizde bizler Halep keçisi olarak bilmemize rağmen Ortadoğu ülkeleri hatta illeri kendi ismi ile isimlendirmişlerdir. Ortadoğu ülkelerinde ismi Suriye keçisi, Şam Keçisi, Filistin keçisi, gibi birçok isimle anılmaktadır.
Ülkemizde Halep keçisi olarak bilinen bu süt keçileri Güney Doğu Bölgemiz ile Akdeniz Bölgesi sahil kesiminin tümünde yetiştirilmektedir.

Halep Keçisi Tek Seferde Kaç Oğlak Doğurur?
Bir metrelik boyları ile dikkat çeken Halep keçileri günde 3 litre süt verirken, bir batında 8 yavru doğurabiliyor. Genel ortalama ise 100 keçilik bir sürüden senede 250 yavru alınabiliyor.
Saanen Keçisi mi Halep Keçisi mi Tercih Edilmeli?
Bu keçilerin ikisi de verimli ırktır. Fakat saanen Keçisi Avrupa’dan ithaldir. Ve ülkemizde bulunan ırk melez ırktır. Yine de iki keçi arasındaki tercih kişisel olmakla birlikte biz maddeler halinde yaptığımız bir kıyaslamayı aşağıda istifadenize sunduk:
- Halep Keçisi on binlerce yıldır bu topraklarda var olmuş milli bir ırkıdır.
- Saanen Keçisi ülkemize dışarıdan getirilmiştir. Safkan Saanen Keçisi çok azdır
- Halep keçisi erkekleri 130-150 kg canlı ağırlığa ulaşabilir. Et randımanı %56’dır.
- Saanen keçilerinde etçi özellik olmadığından et tutma kabiliyetleri düşüktür.
- Halep keçileri bilinen keçi ırkları içerisinde en uysal olanıdır.
- Saanen keçileri biraz hırçın hayvanlardır, Halep keçileri daha uysaldır.
- Halep keçilerinde şimdilik suni tohumlamaya ihtiyaç yoktur.
- Halep keçileri, İsviçre’de ki saf Saanenler gibi 3-5 litre süt verirler.
- Melez Saanenler 3-5 litre süt ortalamasının altında süt verirler.
- Halep keçisi hem etçi hem sütçü yani kombine verimli bir keçi ırkıdır.
- Saanenler sadece sütçü özelliğe sahiptirler.
- Halep keçisi saf bir keçi ırkıdır.
- 100 Halep keçisinde iyi bakımda 250 yavruya kadar yavru alınır.
- 100 Saanen keçisinde 160-170 yavru alınır.
- Halep keçilerinde oğlak ölümleri çok azdır, oğlakların yaşam direnci yüksektir.
- Saanen keçilerinde oğlak kaybı yüksektir, anne ve yavru kayıpları fazladır.
- Halep keçisi oğlaklarında canlı ağırlık artışı gayet yüksektir.
- Saanen keçisi oğlaklarında canlı ağırlık artışı Halep oğlaklarından daha düşüktür.
- Halep keçisinden 4-5 litre sütten 1 kg yağlı peynir alınır.
- Saanen keçilerinin sütünden 8-10 litreden 1 kg keçi peyniri elde edilir.
- Halep keçisi sütü çok yağlıdır. Halep keçisin de süt yağ oranı %4-5 dir.
- Saanen keçisi sütü Halep keçisine göre daha az yağlıdır.
- Halep keçisinin et, süt ve peynirinde koku ve sasılık yoktur.
- Saanen keçilerinin eti, sütü ve peynirinde koku ve sasılık mevcuttur.
- Halep keçileri iç ve dış parazit hastalıklarına karşı gayet dirençlidir.
- Saanen keçileri iç ve dış parazit hastalıklarına karşı dirençsizdir.
- Halep keçileri bulaşıcı salgın hastalıklara karşı dirençlidir.
- Saanen keçisi bulaşıcı salgın hastalıklara karşı daha hassastır.
- Halep keçileri sıcak ve soğuğa çok dayanıklıdır.
- Saanen keçileri aşırı sıcaklarda ve soğuklarda çok zorlanmaktadır.
Dolayısıyla tüm kategorilerde Halep keçisinin verim değerleri ve dayanıklılığı Saanen keçilerine göre çok daha yüksektir. Ayrıca Halep keçileri iç ve dış pazarda daha çok rağbet görmektedir. Halep keçisi, yurt içinde ve yurt dışında Saanen keçilerine göre daha yüksek fiyatlara alıcı bulmaktadır
Halep Keçisi Özellikleri Video
Halep Keçisi Özellikleri Oğlak ve Süt Verimi adlı konumuza son verirken, Halep keçileriyle alakalı video izlemek isterseniz buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.