Bitkiler

Hurma Nedir Fayda ve Zararları Nelerdir?

Kuru ve Yaş Hurmanın Faydaları Nelerdir? Hurma Çekirdeğinin Vücudumuza Yararları Var mıdır?

Hurma Nedir Fayda ve Zararları Nelerdir?

Hurma Nedir Fayda ve Zararları Nelerdir? Neredeyse kırk sene öce hurma ile ancak hacdan gelen nenelerimiz ve dedelerimiz vasıtası ile tanışırdık. Zevkle hurmayı yedikten sonra çekirdeklerini bile kutsal sayar rastgele yere atmaz, toprağa gömerdik. Zaman aktı geçti dünya küçüldü, önceleri ramazan aylarında pazarlarda satılırken, şimdilerde her mevsim büyük marketlerin çoğunda temin edebiliyoruz.

Hurma, ithal bir meyve olması sebebiyle pahalı, bir elma veya armut gibi sıkça tüketebildiğimiz meyveler arasında yer edinmez. Fakat oruç tuttuktan sonra iftarların vazgeçilmezidir. Faydaları, vitaminleri ve düşük kalorisi ile de dikkat çekmektedir.

Hurma ağacının bilinen diğer adı hayat ağacıdır. On bin yıllık geçmişinin olduğunun düşünülmektedir. Cilde, göze, bağırsaklara hatta kansere bile iyi gelen bir meyvedir. Gerçek midir bilinmez ama hurma ağacı bir kere çekirdekten dikildikten sonra ağacın filizleri alınarak yeni hurma ağaçları dikilir. Eğer bu filizler ana ağaçtan farklı bir yere dikilirse tutmaz, mutlaka yakın olmalıdır.

Hurma Nedir?

Kuran-ı Kerim’de adının çokça geçmesi ile tanıdığımız hurma, meyvesinden yaprağına kadar her yönü ile değerlendirilen bir ağacın üzerinde ve bağ halinde yetişir. Hurma meyveleri, yüksek besleyici değerleri ile insanlık tarihinin en kadım besinleri arasında yer alır.

Sıcak iklimlerde yetişen ve Arabistan’la özdeşleşen yapısı ile kutsal topraklardan soframıza gelen hurma, taze hurma ve hurma kurusu olarak tüketilir. Taze haliyle altın sarısı renkli ve dış yüzeyi daha pürüzsüz olan hurma meyvesi, ülkemizde tazesinden ziyade kurusuyla tanınır.

Hurma ağacının türü, dekoratif yapraklı bir palmiye türüdür. Palmiyeler gibi tropikal, ılıman ve çöl ikliminin görüldüğü yerlerde yetişir. Kazık ve saçak kök yapısına sahiptir. Ağacın pürüzlü gövdesi gri ağırlıklı kahverengi gibidir. Kardeşlenme eğilimi vardır. Gövdesinden ve altından yavrular verebilir.

Hurma bitkisi, sıcağı ve güneşi sever, soğuktan hoşlanmaz. Türkiye’de Akdeniz ikliminin olduğu yerlerde yetişir. Kuvvetli ve dengeli bir gübrelemeye gereksinim duyar. Azot, fosfor, potasyum, demir gibi besin maddelerine ek olarak bol miktarda magnezyum, çinko, mangenez ve az miktarda da bakır ve bor gereksinimi vardır.

Hurma Nedir Fayda ve Zararları Nelerdir?

Yaş hurmanın 100 gramı 71 kalori iken kuru hurmanın 100 gramı 277 kaloridir. Kuru hurmanın içerdiği 75 gram karbonhidrat güne enerjik başlamanıza yardımcı olur. Et yemeği sevmeyenler protein açısından sıkıntılı anlar yaşar. Hurma tüketerek az da olsa bu açığı kapatabilirsiniz.

Meyve yerken acaba kolesterol sorunu yaşar mıyım diye düşünüyorsanız hurma yiyin bu sorundan kurtulun. Çok fazla A vitamini içermese de kalbin sorunsuz çalışmasını sağlar, böbreklerin sağlıklı kalmasını sağlar, ciğerlerin ömrünü uzatır. K vitamini sayesinde de unutkanlığı, kanseri önler.

Beta karoten sadece havuç da bulunur derler; ama yanlıştır, hurmada da bol miktarda bulunan beta karoten bulunur. Bu yüzden hurma gözlere de iyi gelir. Anne adayları için doğumun sorunsuz geçmesi için gerekli olan folik asit içerdiği için hamilelere de iyi gelir.

Hurmanın Faydaları Nelerdir?

İnsan vücuduna inanılmaz etkileriyle bilinen hurmanın faydaları oldukça fazladır. Hem kilo verdiren hem de tok tutan özelliğiyle kadınların bir numaralı besini olma özelliği taşıyor. Bunun yanı sıra Ramazan ayında sofralardan da eksik olmuyor. Her zaman güvenle tüketebileceğiniz hurmanın faydalarını sizin için açıklamalarıyla beraber sıraladık:

Hurma Kansızlığa İyi Gelir

Hurma kansızlığa iyi gelerek enerjinizi arttırır. Kansızlık, çeşitli nedenlerden dolayı vücut çok az miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresi ürettiğinde meydana gelir. Hurma vücuda kan üretimi sağlar. Akciğerlerden oksijeni vücudun tüm hücrelerine taşıyan bir protein olan hemoglobin ile doludurlar. Tüm hücrelerde oluşan karbondioksiti ise hücrelerden toplayarak akciğerlere taşır ve karbondioksit nefesle dışarı atılır.

Hurma Sindirimi Kolaylaştırır

Lif, kalın bağırsak sağlığının korunması ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi için çok önemlidir. Hurmada bulunan çözülebilir ve çözülemeyen lif, sindirim sisteminin temizlenmesine yardımcı olur. Kalın bağırsağın en etkili şekilde çalışabilmesini sağlar.

Lif ve balın bağırsak sağlığının diğer faydaları arasında ise kolit, kalın bağırsak kanseri ve hemoroid riskinin azalması görülmektedir. (Hurma, hemoroide karşı hazırlanan ev ilaçlarında da kullanılabilir.)

Hurma Beyin Kanaması Riskini Azaltır

14 yıllık bir süre içerisinde yayınlanan 7 araştırmanın değerlendirilmesi sonucunda, kişinin günde tükettiği her 100 mg’lık magnezyum başına beyin kanaması riskinin %9 azaldığı görüldü. Bu araştırma American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayımlandı.

Hurma Cilt Güzelliğini Korur

Hurma cilt güzelliği ve sağlığının korunmasında önemli rol oynar. Cildin ne kadar güzel göründüğü değil ne kadar sağlıklı olduğu önemlidir. Her organ gibi cildinde sağlığını etkileyen faktörleri iyi bilmek gerekir. Yüksek miktarda potasyum içeriği ile vücudun potasyum dengesini ayarlar ve tansiyon düzenlenmesine yardımcı olur.

Hurma İltihabı Yok Eder

İltihap karşıtı özellikleriyle bilinen bir mineral olan magnezyum, hurmada bol miktarda bulunur. Yapılan bir araştırmada vücutta bulunan CRP (C-reaktif protein), TNF (tümör nekroz faktör alfa), ve IL6 (interiökin 6) gibi iltihap belirtilerinin, vücuttaki magnezyum alımı arttırıldığında düşüşe geçtiği görüldü.

Magnezyumun iltihap karşıtı etkisi ve bu araştırmanın sonucu ele alındığında magnezyumun kardiyovasküler hastalıklara, eklem yangısına, Alzheimer hastalığına ve iltihapla bağlantılı diğer sağlık sorunlarına karşı da faydalı olduğu görülüyor.

Hurma Doğal Vitamin Takviyesidir

Hazır elde edilen vitamin takviyesi yerine, doğanın size verdiği harika meyveleri tüketmelisiniz. Hurmada B1, B2, B3, B5, B9 vitaminlerinin yanı sıra A1 ve C vitaminleri de bulunur. Her gün birkaç hurma yerseniz besin takviyesi olarak hap kullanmanıza gerek kalmaz. Ayrıca yüksek oranda doğal glikoz içerdiğinden kendiniz daha enerjik hissetmenize yol açar.

Hurma Tansiyonu Düşürür

Hurmada bol miktarda bulunan magnezyumun tansiyonu da düşürdüğü bilinir. Bunun dışında hurmada bulunan protein de vücutta birçok işleve yardımcı olur. Bunların arasında kalbin düzgün çalışmasına yardımcı olmak ve tansiyonun düşmesini sağlamak da vardır. Hurmanın içerisindeki Potasyum minerali, tansiyonu dengelemeye yardım etmektedir.

Hurma Sağlıklı Hamilelik Geçirmenizi Sağlar

Bilim ve Teknik Üniversitesindeki araştırmacılar tarafından yürütülen bir araştırmada hurmanın doğum sürecini nasıl etkilediği incelendi. 69 kadının 1 yıl 1 ay boyunca izlenmesinin ardından araştırmacılar, doğumdan önceki son 4 haftada hurma tüketilmesinin doğum sancılarını artırma ihtiyacını önemli derecede azalttığını tespit etti.

Hamile ve yeni doğum yapmış olanların kendilerini toparlamasına çok yardımcı olur. Hamile kadının bebeğini besler, yapısındaki potasyum çocukların büyümesini sağlar. Ayrıca anne sütünü arttırır.

Hurma Kilo Kontrolünü Destekler

Yüksek lif içeriği ile midede uzun süre kalarak sindirimin yavaş olmasını sağlıyor. Böylelikle tokluk süresi uzuyor ve daha az besin tüketilmiş oluyor. Demir eksikliği olan kişiler kilo vermede güçlük yaşıyor.

Hurma içerdiği yüksek orandaki demir mineraliyle kişinin demir depolarını destekliyor ve bu sayede metabolizma da hızlanmış oluyor. Ancak unutmamak gerekir ki 1 adet hurma 20 kalori içeriyor. Özellikle zayıflama sürecinde miktarına dikkat edilerek tüketilmesi gerekiyor.

Hurma Kalbinizi Korur

Kalp dostu besinlerin başında yer alan hurma, içeriğindeki zengin potasyum minerali sayesinde kan basıncını (tansiyon) dengeliyor ve kalp ritmini düzenliyor. Hiç kolesterol içermediği gibi güçlü bir antioksidan olması sayesinde kalbi zararlı bakterilerden ve mikroplardan koruyarak, damar tıkanıklıkları riskini azaltıyor.

Hurma Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Hazır toz haline getirilmişlerini veya kendiniz ezdiklerinizi kullanabilirsiniz. Genelde hurma çekirdeği içeceklerinizin içine, diyet ara öğünlerinde yoğurt ile beraber yiyebilirsiniz. Günde 2 çay kaşığından fazla tüketmemeniz önerilir.

Hurma çekirdeği boğazlarınızda oluşan gıcıklığın sökülmesine yardımcı olur. İlaç almak yerine hurma çekirdeğini balgam çıkartıcı olarak kullanabilirsiniz. Yemeklerden sonra şişlik hissediyorsanız sade kahvenizin içerisine 1 çay kaşığı atın ve mideniz rahatlasın.

Hurma Nedir Fayda ve Zararları Nelerdir?

Mantar hastalığınız doğal yolla iyileştirmek için hurma çekirdeğinden yapılmış sabun sürebilirsiniz. Karaciğerinizin eskisi gibi sağlıklı olmasını istiyorsanız hurmanın çekirdeğinden faydalanabilirsiniz.

Hurma Nerelerde Kullanılır?

Genellikle kurumuş meyve haliyle yemeye alışık olduğumuz hurma, tepeden tırnağa kadar değerlendirilen bir meyvedir. Hurma yağı, ağaçtan ve hurma meyvelerinden elde edilerek alternatif tıpta kullanılır.

Yine hurma ağacından elde edilen ve kür olarak kullanılan hurma suyu diğer bir adıyla hurma özü enerji kaynağı iken kadın hastalıklarında kullanılan hurma yaprağı, çay olarak tüketilir ve çiçeklerinden elde edilen hurma poleni kısırlık tedavisinde etkilidir.

Hurma şurubu ve hurma pekmezi ise vitamin takviyesi olarak aç karnına yenen ürünler arasındadır. Ayrıca vitamin takviyesi olarak kullanılan hurma tozu ise hurma çekirdeğinden elde edilir ve kahve olarak da tüketilebilir.

Mutfakta kullanılan hurma sirkesi ise tadı sayesinde yemeklere hoş kokulu bir lezzet katar. Hurma sirkesi, özgün tadı ile klasik salata soslarına karşı alternatif bir tercih olur. Hurmadan yapılan şeker ise lezzetli bir atıştırmalık olarak karşınıza çıkar.

Günde Kaç Hurma Yemek Gerekir?

Mükemmel bir besin olarak kabul edebileceğimiz, sağlığınızın en lezzetli koruyucularından olan hurmayı haftanın her günü tüketebilirsiniz. Üstelik uzmanlara göre, günde sadece 3 adet hurma tüketmeniz tüm bu faydaları görmenizi sağlayacak bir miktar olarak kabul edilebilir.

Hurmayı Çok Yersek Ne Olur?

Hurma daha çok aşırı şekilde tüketildiği zaman zararlı hale gelebilir. Özellikle diyabet ve tansiyon hastalarının aşırı şekilde tüketmemeleri gerekir. İlaç kullananların doktorlarına danışarak tüketmelerinde fayda vardır. Hurma içerdiği şeker yüzünden çok yenmesi diyabet hastaları için önerilmez

Hurma Hakkındaki Hadisler Nelerdir?

Resulullah (sav) kavunu taze hurma ile yer ve: “Bunun hararetini şunun serinliğiyle, şunun serinliğini de bunun hararetiyle kırıyoruz!” buyururdu Hz. Aişe

“Bazı aylar olurdu, hiç ateş yakmazdık, yiyip içtiğimiz sadece hurma ve su olurdu. Ancak, bize bir parçacık et getirilirse o hariç.” (Diğer bir rivayette: “Resulullah ölünceye kadar Muhammed ailesi buğday ekmeğini üst üste üç gün doyuncaya kadar yememiştir.” denmiştir. Bir diğer rivayette: “Muhammed (as) bir günde iki sefer yedi ise, biri mutlaka hurma idi.” denmiştir) Hz. Aişe

Sa’d bin ebi Vakkas rivayet ediyor; Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdular: “Kim sabah aç karnına yedi tane acve hurması yerse o gün ona ne sihir ne de zehir tesir eder.” Başka bir rivayette “zehir ve sihir zarar vermez”. Sad İbn-i Ebi Vakkas

Sâd İbn-i Ebî Vakkas (r.a.) hasta olduğunda Resûlûllah (s.a.v.) Efendimiz hasta zi­yaretine giderler. “Mübarek ellerini göğsüme koydu. Hatta ben mübarek elinin soğukluğunu kalbimde hissettim. Sonra -“Sen kalp hastalığına yakalanmışsın! Sakif’in kardeşi Haris İbn-i Kelede’ye git. Tedavi ol. O tabib birisidir. Medine’nin Acve hurmasından yedi tane alsın, onları çekirdekleri ile beraber dövsün (öğütsün) sonra onu süt ile yağ ile sulandırarak sana yedirsin.” Sâd (r.a.) böylece bu hastalıktan kurtulmuştur. Sad İbn-i Ebi Vakkas

Hurmanın Zararları Nelerdir?

Hurma aslında diyetlerde bile boy gösterir. Hurma diyeti bile vardır ama çok tüketilmemek şartı ile. Kuru hurmanın 100 gramdaki kalorisi 277 olduğunu söylemiştik. Abartı yerseniz kilo problemini yol açabilir.

Şeker hastalığınız varsa Doktorunuzun tavsiye ettiği oranda tüketin. Tatlı olduğu için fazlası şekeri yükseltebilir. Aşırı hurma seven ve tüketenlerin başlarının sürekli ağrıdığı görülmüştür. Ayrıca Dalak çok fazla çalıştığı için bu organı yıpratır.

Diyette hurmanın zararlı olmaması için ara öğünlerde 4-5 taneden fazla tüketmemeye çalışın. Günlük maksimum 8-10 adet tüketin. Hurma diyetinde kahvaltıda ve ara öğünde olmak üzere günlük 8-10 arası tüketilmesi tavsiye edilir.

Hurmanın Faydaları Video

YouTube video

Hurma Nedir Fayda ve Zararları Nelerdir? adlı konumuza son verirken, Hurmanın faydaları hakkında başka videolar izlemek istiyorsanız, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu