Bitkiler

Ihlamur Nedir Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir?

Ihlamur Nedir Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Konumuz; Ihlamur Nedir Faydaları ve Zararları Nelerdir? Ihlamur genellikle sahil kenarlarında kolayca yetişebilmektedir. Çoğunlukla ağaç ya da çalı durumunda bulunurlar. Kışın yapraklarını dökerler. Yaprak çoğunlukla yürek biçiminde, çarpık, uzun saplı, kenarları dişli ya da hemen hemen dilimli görünüşte, pek az olarak düzdür. Çiçekleri sarkık ve çoğunlukla küçük yalancı şemsiye tipinde, beyazımsı ya da sarımsı renktedir.

Serin, verimli, kireçli toprakları severler. Taban suyu yüksek, bol humuslu kumlu topraklarda yetiştiği gibi az derin ve kireçli topraklarda da yetişir. Genellikle kayınların toprak isteklerinin andırırlar.

Hızlı büyürler. Sürgün verme özellikleri vardır. Gölgeye dayanırlar. Ülkemizde çoğunlukla Karadeniz, Ege, Marmara Bölgesi ve Antalya çevresinde yetişmekte olup ılıman iklimleri sevmektedir. Ihlamur ağacının üretimi çoğunlukla tohum ile yapılmaktadır.

Sonbahar mevsiminde olgunlaşır ve mevsim sonuna doğru toplanır. Toplanan yaprak ve çiçeklerin kurutulmasıyla elde edilen ıhlamur, içeriğinde bulunan uçucu yağlar nedeniyle hoş kokuya sahiptir. Ayrıca ıhlamurun içeriğinde bulunan etkin maddeler, pek çok farklı sağlık sorununun tedavisinde destek amaçlı olarak kullanılır.

Ihlamur ağacından toplanan yaprak ve çiçeklerin kurutulduktan sonra siyah çay gibi demlenerek tüketilmesinin geleneksel anlamda sakinleştirmek, ateş düşürmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve spazm önlemek gibi pek çok farklı faydası bulunur.

Ayrıca ıhlamur çayı, güçlü balgam söktürücü özelliğiyle solunum yollarının rahatlatılması amacıyla da tüketilebilir.

Ihlamurun Faydaları Nelerdir?

Aktarlardan kurutulmuş olarak veya marketlerden poşet çay olarak da satın alabileceğiniz Ihlamuru bizatihi kendiniz kurutmak isterseniz, ıhlamur çiçeklerini ve yapraklarını, dal ile birleştiği noktadan koparabilir.

Koparılan yaprak ve çiçekleri, gölge bir alanda bez üzerine bırakarak kurutulabilir ve kuruttuğunuz ıhlamuru en geç bir yıl içinde tüketilmelisiniz. Ihlamur; faydaları açısından son derece geniş bir yelpaze içerir. Özellikle Ihlamuru çay gibi tükettiğimizde aşağıdaki faydaları görmek mümkündür:

  • Cilt yüzeyinde oluşan leke ve kırışıkların giderilmesinde etkili olabilir. Bunun için önceden hazırlanan ve soğutulan ıhlamur çayının masaj yaparak cilde uygulanması gerekir.
  • Yemeklerden sonra tüketildiğinde hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık gibi şikâyetlerin oluşmasını önleyebilir.
  • Solunum yollarına ait enfeksiyonlarda oluşan boğaz akıntısının yumuşatılmasında etkilidir. Bal ile birlikte hazırlandığında boğaz bölgesinde oluşan rahatsızlığın giderilmesinde daha etkili olduğu bilinir.
  • Limon ile birlikte tüketildiğinde bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olur.
  • Vücutta oluşan toksinler, şişkinlik ve ağrı gibi belirtilere yol açabilir. Ihlamur çayının ödem atımına yardımcı özelliği, kişinin daha fazla idrara çıkmasına yardımcı olur. Ayrıca terleme sıklığını da artıran ıhlamur çayı, bu özellikleriyle ödemin ve toksinlerin vücut dışına atılmasına yardımcı olabilir.
  • Ihlamur çayı, soğuk havalarda kişinin ısınmasına yardımcıdır. Soğuk havalarda ıhlamur çayı tüketilmesi durumunda kişinin ısınması kolaylaşabilir.
  • Ihlamur çayı, saç bakımında da etkilidir. Duş sırasında ıhlamur çayının saçlara ve saç derisine uygulanması, saçların daha parlak bir görünüme kavuşmasına yardımcı olabilir.
  • Stresli bir günün ardından tüketilen ıhlamur çayı, içeriğindeki uçucu yağların etkisiyle kişinin vücudunun ve zihninin rahatlamasına yardımcı olabilir.
  • Strese bağlı olarak ortaya çıkan akne, sedef gibi bazı cilt rahatsızlıklarının iyileşmesini destekleyebilir.
  • Bazı rahatsızlıklarda oluşan öksürüğün azaltılmasında etkili olduğu düşünülür.
  • Ihlamur çayı, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir.
  • Uykusuzluk problemi olan kişilerin akşam saatlerinde ıhlamur çayı tüketmeleri durumunda uykuya daha kolay daldığı bilinir.
  • Ihlamur çayı, soğutulduktan sonra bir pamuk yardımıyla göz kapaklarının üzerine konulduğunda gözaltı morluklarının azalmasını sağlayabilir. Bunun için ıhlamur çayına batırılan pamuğun göz kapağı üzerinde yaklaşık 15 dakika boyunca bekletilmesi gerekir. Bu işlem göz çevresindeki bakterilerin de azalmasını sağlayabilir.

Ihlamurun Saklama Koşulları Nelerdir?

Dayanıklılık süresi bir yıl olan kurutulmuş ıhlamurları, hava almayan bir buzdolabı poşetinde iyice bağlayarak ya da bir cam kavanozda saklayabilirsiniz. Kuru ve nemsiz ortamlarda hava almadan saklanan ıhlamurlar tazeliğini ve kokusunu daima koruyacaktır.  Özellikle nemli ve rutubetli yerlerde ıhlamuru muhafaza etmekten mutlaka kaçınmalısınız.

Ihlamur Çayı Nasıl Yapılır?

Hem kokusuyla hem de lezzetli tadıyla insanı mest eden bitkiler, günümüzde çay olarak da tüketilir. İçinizi ısıtacak bu şifalı çaylar, birbirinden farklı özellikleriyle hem bedenen hem de ruhen birçok derde derman olmasıyla da bilinir.

YouTube video

Ülkemizde en çok tüketilen çaylar arasında yer alan ıhlamur çayı da güçlü bir şifa kaynağıdır. Çiçeklerinin ve yapraklarının demlenmesiyle hazırlanan ıhlamur çayı, kış mevsiminin vazgeçilmezleri arasında yerini alır. Hoş kokusuyla sakinleştirirken, güçlü özellikleri sayesinde ise birçok derde derman olmayı başarır. Ihlamur çayının en doğru nasıl demlenildiğini merak ediyorsanız şimdi anlatalım, çünkü bu işlem oldukça basittir.

Kaynar suya atacağınız bir tutam ıhlamuru 5-10 dakika aralığında ağzı kapalı bir şekilde demledikten sonra tüketebilirsiniz. Ihlamuru hazırlarken, yaprak ve çiçekleri ateş üstünde kaynatmadan tutmalısınız. Ihlamurun verimliliğini arttırmak için hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta budur. Ayrıca ıhlamurla birlikte şeker kullanmak yerine bal kullanmanız çok daha yerinde olacaktır. Ihlamur Çayının Demlenişi

Kaynatılarak hazırlanan ıhlamur, faydalı maddelerin ve bileşiklerinin çoğunu kaybedebilir. Demini alan çayı süzgeç yardımıyla bardağa boşaltırsanız yaprak ve çiçeklerin çayınıza gelmesini engelleyebilirsiniz. Her şeyin bir dozajı olduğu gibi ıhlamuru da günde 3 bardaktan fazla tüketmemeniz gerekir. Hamileler ise ıhlamur çayını tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışmalıdır.

Ihlamur Çayının Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Ihlamur, faydaları kadar yan etkileri de bulunan bir bitkidir. Siz de takdir edersiniz ki her şeyin azı yarar ortası karar çoğu da zarardır. Kalp rahatsızlığı geçmişi ya da riski bulunuyorsa kişi ıhlamur tüketmemelidir. Uzun zamanlı ve yoğun tüketilmesi kardiyotoksik etkiye neden olabilir. Bunun dışında hamileler ve emziren hanımlara tavsiye edilmez.

Ihlamur Çayı Nasıl Yapılır?Hafif alerjik reaksiyonlar oluşturabilir. Lityum kullanan bireyler mutlaka doktora danışıp tüketmelidir. Anemi bulunanlar ıhlamur tüketmemelidir. İlaç etkileşiminin olmasından ötürü kullanılan herhangi bir ilaç olması durumunda doktora danışmak gerekir. Yemekten sonra içildiğinde hazmı güç hale sokar. Uyuşukluk yapması da muhtemeldir.

Ihlamur Çayı Sindirimi Yavaşlatabilir!

Uyku veren özelliğinin bulunmasından dolayı sindirimi yavaşlatabilir. Bu yüzden yemek öğünlerinin arasında içmek daha yararlıdır. Ihlamur çayı, on dakikadan daha fazla bekletildiğinde, yapısında bulunan maddeler değişip, sarı renk kırmızıya dönüşür. Kokusu da kaybolur. Yaprak ıhlamur kullanılırsa, demlemeden sonra kırmızı rengini alır. Bununla beraber sağlayacağı yararlar azalır, koku ve tadı da kaybolur. Gün içerisinde 2 veya 3 bardaktan çok ıhlamur çayı içilmemelidir.

Ihlamur Nedir Faydaları ve Zararları Nelerdir? adlı konumuza son verirken, ıhlamurla alakalı çeşitli videolar izlemek istiyorsanız buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu