Jako Papağanı Özellikleri Beslenme ve Bakımı
Jako Papağanı Özellikleri Beslenme ve Bakımı; Bilgi Ülkemizde papağan besleyenlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu papağan türlerinden en çok beslenenlerden biri de Jako papağanıdır. Jako papağanı hem akıllı hem de evde beslemesi oldukça keyifli olan bir papağan türüdür. Biz de bu yazımızda evcil bir papağan olan bu akıllı kuşların bakımını ve eğitimini bütün yönleriyle sizlerle paylaşmak istedik.
Afrika gri papağanı Türkiye’de ki adıyla gri papağan orta büyüklükte bir papağan türüdür Jako Papağanı olarak bilinen bu tür, orta büyüklükte papağandır. 30–35 santim boyutlarında gri ve siyah tonlardadır. Kuyruğu kırmızı veya bordodur.
Papağan türleri içinde en çok bilinenidir. Uzmanlar tarafından da en zeki tür olarak nitelenir. Romalıların sıkça jako beslediği söylenir. Psittacus cinsinin günümüzdeki tek temsilcisi jako papağanıdır.
Konuşma yeteneği oldukça gelişmiş olan jakoların iyi bir bakımla bin kelimeye kadar ezberleyebildiği ve sorulan sorulara mantıklı cevaplarla karşılık verebildiği bilinmektedir. Batı ve Orta Afrika’nın birincil ve ikincil yağmur ormanlarının endemik türlerinden olan jako, doğada, palmiye cevizi, tohum, meyve, hatta salyangoz ile beslenir.
Esaret altında doksan yıla kadar yaşadıkları bilinmektedir. Papağan türleri arasında en taklitçi tür olarak bilinir. Bu taklitçiliği kimi uzmanlar zekâ belirtisi olarak sunarlar. Bu papağanın zeki olması, onun sevilen bir kafes kuşu olmasını kolaylaştırmış ve yaygın biçimde yetiştirilmesine yol açmıştır. Ancak Jako papağanlarda en sık görülen davranış bozukluğu olan tüy yolma problemi eksik ilgi nedeniyle oluşmaktadır.
Jako Papağanın Özellikleri Nelerdir?
Jako papağanlarının dünya üzerindeki diğer türlerine göre beslenmek amacıyla daha fazla tercih edilmektedir. Bunun böyle olmasındaki en önemli sebeplerinin başında ise Jako papağanlarının sahip oldukları konuşma diğer bir ifadeyle sahip oldukları taklit yeteneği gelmektedir.
Jako papağanları, diğer papağan türleriyle kıyaslandıklarında daha meraklı bir yapıya sahiptirler. Ayrıca diğer papağan türlerine göre daha şüpheci bir özellik barındırırlar. Jako papağanları çevreye karşı daha fazla güç ve güven kazanan bir tür olma özelliğine sahip durumdadır.
Jako papağanları genellikle olarak 20-25 yıl kadar yaşayabilirler. Bazı jako papağanları ise doksan yaşınaa kadar da yaşayabilmektedir. Bu papağan türü bir hayli yeteneklidir. Bu özellikleri sayesinde sahiplerinin sesini çok daha iyi bir şekilde taklit edebilme ve ses tonlarına kadar benzetebilme başarısını göstermektedirler.
Jako papağanlarının erkeği genellikle bir güvercin boyutuna sahiptir. Dişi olan Jako papağanları ise çok daha ufak bir boyuta sahiptir. Bu papağanların vücut tüyle gri renkte olup, ergin olanlarının ise kuyrukları açık kırmızı renktedir.
Ergin olmayan Jako papağanlarının kuyrukları ise koyu kırmızı renge sahiptir. Bir yaşından küçük olan Jako papağanlarının gözleri siyah renktedir. Bir yaşını geçen Jako papağan türünün göz rengi ise gri rengine daha sonra da sarımsı bir renge dönüşür.
Jako Papağanın Bakımı Nasıl Yapılır?
Doğal yaşam alanlarında ağaçların meyvelerinden ve tohumlarından beslenen Jako papağanları, bakımlarında özen isterler. Beslenmelerinde hazır papağan yemleri ile doğada alışık oldukları şekilde taze meyve de kullanılmalıdır.
Çeşitli tahıllar ile fındık gibi yemişleri de çok seven Jako papağanlarına marul ve benzeri yeşillikler verilmesi sindirim ve boşaltım sistemleri açısından pek de tavsiye edilmez. Bu yüzden aşağıda önerilen gıdalar ile papağanı beslemeniz uygun olacaktır.
Haşlanmış yumurta, tuzsuz peynir, mısır ve ekmek kırıntılarına bayılan bu kuşlara yemler dışındaki gıdaların kontrollü verilmesi sağlıkları açısından daha uygundur. Suları ise her gün düzenli olarak tazelenmeli ve onlara temiz su verilmelidir. Kafes temizliği de Jako papağanlarının sağlıklı bir yaşam sürmeleri için gereklidir. Şimdi aşağıda Jako papağanların yiyebileceği gıdalar için bir liste sunalım:
- Tuzsuz ay çekirdeği
- Yer fıstığı
- Fındık
- Marul
- Yulaf
- Karpuz
- Peynir
- Mısır
- Pişmiş et
- Haşlanmış yumurta
Jako papağanı da tıpkı Cennet Papağanı gibi yıkanmayı çok sever. Yaz aylarında sık sık su ile oynayıp banyo yaparlar. Sıcak bir kıta olan Afrika kökenli bu kuşlar soğuğa pek dayanıklı olmadıkları için soğuk aylarda banyo sonrasında üşütmemelerine dikkat edilmelidir. Bu kuşların kafeslerinin bulunduğu ortam kesinlikle sıcak olmalıdır.
Kafes büyüklüğü ise Jakolar için çok önemlidir. Çünkü Jako papağanları iri kuşlardır ve geniş alanlara ihtiyaç duyarlar. Evin içine de rahatlıkla bırakabileceğiniz bu kuşlar, sahiplerine çok bağlı oldukları için evden kaçmayı pek de düşünmezler.
Jako papağanları, kendilerini besleyen ve onlarla zaman geçiren insanlara karşı sıcakkanlı davranırlar. Sahipleriyle sık zaman geçirmek isteyen bu kuşlara mutlaka bol bol zaman ayırmalı ve onunla konuşmalısınız.
Kelimeleri çok hızlı öğrenebildiği için sizinle daima konuşmak isteyecek ve sesli ortamlarda bulunmaktan hoşlanacaktır. Bu nedenle yalnız bırakıldıklarında mutsuz olup strese girerler ve kendi tüylerini yolmaya başlayabilirler.
Jako Papağanı Yavru Bakımı Nasıl Yapılır?
Yavru Jako papağanlarının bakımında en önemli konulardan biri, yavrunun en az iki hafta boyunca ebeveynlerinin yanında bulunmalarına izin verilmesi olmalıdır. Çünkü bu dönemlerde yavru Jako papağanlarının sindirim sistemleri henüz gelişmiş durumda değildir.
Yavru jako papağanları, beslenme döneminde ebeveynlerinden gıdalara karışan yararlı bakterilere ihtiyaç duyar. Çünkü yavruların bağırsaklarındaki floranın gelişiminde bu bakterilerin çok önemli bir etkisinin varlığı söz konusudur.
Avrupa’daki ülkelerde yavru Jako papağanlarının beslenmesinde bebek maması tercih edilmektedir. Çünkü bebek mamalarının içeriğindeki yulaf unu ve vitamin içeren bebek bisküvileri de yavru Jako papağanlarının yiyebildiği bir besindir.
Hazır hale getirilen bebek maması, yavru Jako papağanlarına bir şırınga yardımı ile verilebilir. Ancak yavru Jako papağanlarının mideleri bu dönemlerde çok küçüktür. Bu nedenden ötürü verilecek mamanın gün boyunca aralıklı olarak azar azar olması önemlidir.
Yavru Jako papağanlarının protein gereksinimleri de diğer yaş dönemlerine kıyasla daha fazla olmaktadır. Bundan dolayı da yavru Jako papağanlarına yumurta sarısı verilmesi önemlidir. Bu sayede ihtiyaç duydukları protein ihtiyaçları önemli ölçüde sağlanabilmektedir.
Jako Papağanı Nelerden Hoşlanır?
Jako papağanları ilgi görmekten hoşlanan hayvanlardır. İlgi gösterir bıkmadan onlara konuşursanız onlar da sizin sevginizi karşılıksız bırakmayacaktır. Buna ek olarak onlara sevdikleri yiyecekleri verir, onlarla bir yakınlık sağlarsanız dilediğiniz eğitimi vermekte zorluk çekmezsiniz.
Jako Papağanı Kaç Derecede Üşür?
Jako papağanları tüm papağanlar gibi bir tropikal kuştur. Bu yüzden da sıcaklığı 20 derecenin altına düşmemeli, 35 derecenin üzerinde de olmamalıdır. Beslenme gece serinliğinde yapılır. Zorunlu olmadıkça ilaç ve aşı tedavileri uygulanmaz. Evinizde veya büyük salmalarda telle çevrili rahat hareket etme ve uçma alanları oluşturabilirsiniz.
Jako Papağanın Tırnağı Kesilir mi?
Jako Papağanlar doğal ortamda buldukları ve törpü görevi gören taş, dal, toprak gibi malzemelerden kafes ortamında mahrum kalmaktadırlar. Dolayısıyla tırnakları zaman zaman çok fazla uzamakta ve sivrilmekte, bu durum ise hem sahibi açısından hem de kendisi açısından sorun yaratabilmektedir. Bu yüzden tırnak aparat yardımıyla dikkatlice kesilmelidir.
Tırnağın içerisinden küçük bir kılcal damar geçtiğinden derin kesilmesi çok büyük kan kaybına yol açabilmektedir. Tırnak kesimi 1 veya 2 milimi geçmeyecek şekilde yapılmalıdır. Tırnakların kesilecek duruma gelmemesi amacıyla piyasada kolaylıkla bulunabilen ‘törpü’ tünekler de kullanılabilir.
Jako Papağanı Nasıl Banyo Yapar?
Jako Papağanlar hem cilt ve tüy sağlıklarını korumak, hem de parazitlerden arınmak amacıyla banyoya ihtiyaç duyarlar. Ayrıca banyo, ciltlerinden dökülen ve bazı durumlarda insanlarda alerjik reaksiyonlara yol açabilen ‘tozları’ azaltmaya yardımcı olur.
Banyo için duş başlığı veya çiçekçilerin sıklıkla kullandığı sprey kullanılabilir. Sağlık açısından suyun papağanın burun deliklerine kaçması engellenmeli ve su çok tazyikli akıtılmamalıdır.
Kullanılacak suyun mutlaka ılık olması ve banyonun ardından papağanın elektrik akımı almayan ve sıcak bir ortamda kuruyana kadar bekletilmesi gerekmektedir.
Akşam vakitleri banyo için uygun değildir. Zira uyumadan önce tüyler tam olarak kurumamakta ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Sıcak mevsimlerde haftada üç veya dört, soğuk mevsimlerde ise haftada bir veya iki kez banyo yeterli gelir.
Jako Papağanın Cinsiyetini Nasıl Anlarım?
Bazı dış emarelerden tahminler yapılabilse de yüzde yüz doğru sonuç için DNA testi veya endoskopi gerekmektedir. Ülkemizde henüz yapılamayan DNA testi için birkaç adet göğüs tüyünün veya üç adet kanat tüyünün posta yoluyla yurtdışına gönderilmesi gerekmektedir.
Testin toplam maliyeti yaklaşık elli euro civarındadır. Maliyetin yüksek olması sebebiyle yetiştirmeyi düşünmeyen papağan severler için cinsiyet tahlili fuzuli bir harcama olarak görülebilir.
Endoskopi papağanın cinsiyetinin yanı sıra yaş ve üreme bilgilerini (yaş, kısırlık, yumurtlama sayısı vb.) de sağladığından daha avantajlıdır. Ancak ülkemizde bu konuda uzman veteriner hekimlerinin bulunmayışı bu yöntemin kullanımını imkânsız hale getirmektedir. Dış emarelerle cinsiyet tahmini aşağıdaki şekilde yapılmaktadır.
Dişi jakoların özellikle beş santime kadar olan kuyruk tüylerinin uç kısmında çok dikkatli bakıldığında fark edilebilen gümüşi bir renk vardır oysa erkek jakoların kuyrukları tamamen kırmızıdır. Erkeklerde yanakta bulunan renkli kavuniçi kısım daha parlaktır, ayrıca kanatlarında siyah bir bant bulunmaktadır.
Jako Papağanın Hasta Olduğunu Nasıl Anlarım?
Tabi ki hiçbir hayvanın hasta olmasını istemeyiz. Ancak erken teşhis inşalarda olduğu gibi hayvanlarda da önemlidir. Böylece hızlı tedavi, hastalığın çabucak ve büyümeden yok olmasını sağlar. Jako papağanları da hasta olduklarında veya hastalık başladığında bir takım hareketlerle hasta olduğunun sinyallerini verir. Bu sinyaller genellikle aşağıdaki gibidir:
- Duyarsız ve dikkatsiz duruşları olması
- Tüm tüyleri kabartmak
- Sürekli tek ayak üzerinde uyumak
- Yem yiyormuş gibi kabarık durmak
- Yanına yaklaşınca tepki vermemek
- Kafes tabanında durmak
- Sürekli uyumak
- Kafayı sürekli kanadın arasında tutmak
Şayet jako papağanın hastalık durumu kritikse, önce gerekli olan jako papağanının vücut ısısının yükseltilmesi ve yoğun bakım küvezlerinde gerekli olan oksijenin vücuda verilmesidir. Hasta jakonuzun veterinere taşıma işleminde stres faktörlerini mümkünse en aza indirmeniz gerekmektedir bunun için üzerinin örtülerek götürülmesi gibi işlemler uygulanabilir.
Veteriner kliniklerinde jako tedavi programı başlatmadan önce kuşun öncelikleri olan tedavi programında jakonun gözlenmesi unutulmamalıdır. Prosedür gibi işlemler sonraya bırakılmalıdır. Sahibiyle temas hemen kesilmemelidir. Testlerin, digital kilo ölçüm ve klinik bilgisi alınması gibi işlemler sonraya bırakılarak, papağanın ivedi tedavisiyle ilgilenilmelidir.
Jako Papağanı Fiyatları
Jako Papağanı Özellikleri Beslenme ve Bakımı adlı konumuza son verirken, jako papağanı özellikleri veya Jako papağanı besleme ile alakalı videolar izlemek istiyorsanız buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.