Hayvanlar AlemiGenelYaşam

Kalamar Nedir Kalamar Yenir mi Helal mi?

Deniz Ürünlerinde kalorisi en düşük olan kalamar, Hanefilerde haramken; Şafii, Hanbeli ve Malikilerde Helaldir

Kalamar Nedir Kalamar Yenir mi Helal mi?

Kalamar Nedir Kalamar Yenir mi Helal mi? Deniz ürünleri içinde kabuklular ve yumuşakçalar arasında kalorisi en düşük olan kalamar, ülkemizin denizlerinde bol miktarda bulunur. Toplamda 2500 e yakın türü olan kalamarın, Marmara, Ege ve Akdeniz’de en çok bulunan türü,  Avrupa kalamarı veya Adi Kalamar olarak da bilinen Loligo vulgaris’tir.

Kalamar, ahtapot, sübye, mürekkep balığı bunların hepsi yumuşakçalardan kafadanbacaklılar sınıfındandırlar. Ancak bu türler birbirlerinden hem görünüm, hem yapı hem de lezzet açısından tamamen farklıdırlar. Bu grupta değerlendirilen canlıların yaşayabilmesi için deniz suyunun belirli bir ısıda ve tuz oranında olması gerekir.

Bu sebeple Karadeniz’de görülmezler buna karşın tuzluluk oranın binde otuzun üzerinde olduğu Ege ve Akdeniz’de bol miktarda bulunurlar. Su sıcaklığı bulunduğu ortam için önemli faktörlerdendir bu nedenle ani sıcaklık düşüşleri kalamarın toplu göçüne neden olur.

Kalamar Nedir?

Pek çok kişi tarafından kalamara mürekkep balığı dense de, mürekkep balığı ve kalamar birbirinden ayrı iki türdür. Kalamar; ahtapota benzer özelliği ile yumuşakça ve kafadan bacaklı sınıfına giren bir balık türüdür.

Kalamar; diğer kafadan bacaklılar gibi belirgin bir kafaya, çift taraflı simetrik bir yapıya, manto ve kollara sahiptir. Gözleri kafasıyla vücudunun tam ortasında yer almaktadır. Keskin ve papağanınkine benzer bir gaganın bulunduğu ağzı çevreleyen sekiz kol ve bu kollardan bariz miktarda uzun olan iki adet de dokunaç vardır.

Kalamarın büyük bölümünü iç organları koruyan ve kuvvetli şekilde su püskürterek kalamarın su içerisinde ilerlemesini sağlayan manto adındaki kalın bir kas örtüsü oluşturmaktadır. Ana gövdenin alt tarafında manto boşluğunun içine doğru uzanan bölümde iki adet solungaç, salgı ve üreme sistemleri bulunmaktadır. Mantoya tutturulmuş üçgen biçimli iki yüzgeç yüzmeyi ve suda süzülmeyi sağlamaktadır.

Ancak bu yüzgeçler kalamarın suyun içerisinde hareket edebilmesini sağlayan ana unsur değildir. Manto içerisinde suyu sıkıştırıp sifon diye de adlandırılan bölümden suyu hızlı bir şekilde püskürterek geriye doğru yüzmeyi sağlar. Jet etkisi yaratan huni biçimindeki yapısı sayesinde kalamar suyun içinde olimpik yüzücülerin hızının üç katından daha fazla hız yapabilmektedir.

Kalamar Nedir Kalamar Yenir mi Helal mi?

Renk pigmentleri ile kaplanmış olan derisi bulunduğu ortama göre yeri geldiğinde av olmaktan kurtulmak, yeri geldiğinde avcı olabilmek için kalamarın renginin değişmesini ve ortama uyum sağlamasını kolaylaştırır. Tehlike anında kalamarın mürekkebi aceleyle kaçışını kamufle etmesi için yeterlidir.

İçindeki melanin adındaki madde insan cildini bronzlaştıran pigmentin aynısıdır. Yaşamını sürdürebilmesi için deniz suyunun belirli bir ısıda ve tuz oranında olması gerekir ki bu sebeple Türkiye sularında Marmara Denizi’nin batı kesiminden başlayarak Ege ve Akdeniz’in tamamında bulunur.

Kuvvetli bir avcı olan kalamar, boynuzu andıran çeneleri sayesinde, zehir bezleri ile avını felç bırakarak avlamaktadır. Kalamar yaklaşık olarak seksen santimetreye kadar uzayabilir. Ancak farklı kalamar türlerinden biri olan dev kalamar, yaklaşık yirmi metreye kadar boyu olan bir canlıdır. Dev kalamar, kırk santimetrelik gözü ile hayvanlar âleminin en iri gözlü hayvanı olarak bilinmektedir.

Kalamarın Özellikleri Nelerdir?

Özellikle lüks balık restoranlarının baş tacı ve gözdesi olan kalamar, farklı görünümü ve lezzeti ile pek çok kişinin severek yediği deniz canlılarından biridir. Denizden avlanan canlılar arasında kalori olarak en düşük özeliğe sahip olan kalamar aynı zamanda tam bir protein deposudur. Ancak et kısmının bağ dokusundan ibaret olması, kalamar yemeklerinin zor sindirilmesine neden olmaktadır.

Öte yandan midesine ve sindirim sistemine güvenenler için kalamar yemek oldukça keyifli ve lezzetlidir. Kalamar tarifleri arasında tavada kızartması ve buğulaması gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır. Çabuk pişme özelliğine sahip olan kalamarı değişik soslarla marine ederek daha da lezzetli hale getirmek mümkündür.

Kalamarın Faydaları Nelerdir?

01 – Kalamarın içerdiği B12 vitamini cildinizin daha parlak ve sağlıklı bir görünüşe sahip olmanızı sağlar. Ve yine Kalamarın içerdiği omega 3 beyin hücrelerinin daha sağlıklı ve daha hızlı olmasını sağlar. omega 3 ile uzun ömürlü hafızaya sahip olursunuz.

02 – Kalamar yumuşak pamuksu bir yapıya sahip olmasıyla birlikte yağsız bir deniz canlısıdır bu nedenle diyet yapan kişilerin kalamarı rahatça tüketebilirler. Kalamar; fosfor, protein, omega 3 ve kalsiyum içermektedir.

03 – Kalamarı doğal zeytinyağı ile tüketmek sizin kalp krizi geçirmenizi önler ve sağlığınıza katkıda bulunur. Nitekim hemen hemen her deniz ürünün damar ve kalp sağlığına önemli ölçüde faydası bulunmaktadır.

04 – Kalamar içerdiği omega 3 ile kemik gelişimini sağlar, iskelet sisteminin daha sert ve daha dayanıklı olmasında etkili rol oynamaktadır. Diğer deniz canlıları gibi kalamarın içerdiği bu vitaminler sağlığımız için çok önemli roller üstlenirler.

05 – Kalamar haşlanmış bir yumurta ile aynı kolesterole sahiptir, bu nedenle de kalamar tüketen kişilerin kolesterolü düzenlidir. Yüksek kolesterole sahip bireylerin düzenli olarak kalamar tüketmeleri, kolesterolün düşmesine önemli ölçüde katkı sağlayacaktır.

06 – Kalamar; migreni olan kişilerin migren ataklarını azaltıp ağrılarını da hafifletir. İçerdiği zengin mineraller sayesinde de vücuda enerji verir vücudun dirençli olmasını sağlar. Kaldı ki deniz ürünlerinin tamamı kırmızı ete göre çok daha sağlıklıdır.

07 – Kalamarın içerdiği A vitamini gözlerin daha iyi görmesini sağlar. A vitamini göz retinasına yararlı olan bir vitamindir, bu vitamin kalamarın içerisinde de bulunmaktadır. Bu edenle kalamar tüketen kişilerin gözleri daha net görmektedir.

08 – Kalamar diğer deniz canlıları içerisinde en az kaloriye sahip olan deniz ürünüdür. Bir kalamarın içerisinde yaklaşık 68 kalori bulunmaktadır. Kalamar metabolizmanın düzenli çalışmasını sağlar ve düzenli bir şekilde tüketilmesi sizin zayıflamanızı da sağlar.

Kalamar Hakkında Sık Sorulan Sorular

YouTube video

Kalamar Nasıl Yakalanır?

Kalamar avı için en çok kullanılan yöntem, “zokayla at ve çektir”. Oltanın ucuna fosforlu zokalar takılır. Zokalara genellikle yem takılmaz. “At ve çek” denilen basit bir yöntemle kolayca avlanılabilen kalamarlar için farklı zokalar da vardır. Örneğin; hareket halindeyken rahat kullanabilmek için, rapala tercih edilir. Sabit haldeyken ise tekli zoka yöntemi kullanışlıdır. Kalamar avında dikkat edilmesi ve uygulanması gereken bir diğer kural da oltayı denizin dibine gönderdikten sonra yukarı doğru hızlı bir şekilde hareket ettirmektir. Hava, rüzgâr ve denizin uygun olduğu vakitlerde kalamarı avlamak kolay olur.

Besin Zincirinde Kalamarın Yeri Nedir?

Kalamarlar, sudaki çeşitli hayvan türlerinin yanı sıra karadaki yırtıcılar için mükemmel ve bu nedenle yaygın bir besin kaynağıdır. Kalamarları avlayanlar arasında köpek balıkları, penguenler, foklar ve insanlar bulunur. Genellikle kalamarlar yenmeden önce vahşi doğada birkaç yaşına ulaşır. Bununla birlikte daha büyük türlerin bazılarının on beş yaşına ulaştığı bilinmektedir.

Kalamar Nasıl Temizlenir?

Temizlenmesi en kolay olan deniz canlılarından biri olan kalamarın iç organları kese denen kısımda yer almaktadır. Yavaşça içerisine elinizi sokarak tüm organları dışarı çıkararak, içinin temizlenmesi işlemini kolaylıkla tamamlayabilirsiniz. Kese içerisinde olan şeffaf omurgayı da yine aynı rahatlıkla çıkartabilirsiniz. Son olarak kesenin dışındaki zarı bıçakla temizlediğinizde geriye sadece bol su ile yıkanması kalır. Dilerseniz, kalamarın bacakları ve kollarını da ayırıp yıkayabilirsiniz.

Kalamarın Taze Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kalamarın renginin parlak olması, kokusuz olması ve dondurulmamış olması gerekir. Rengi parlak değilse ve kokuyorsa kalamarınız bayatlamıştır. Dondurulmuş kalamarlar ise sert olduğu için tercih edilmemektedir. Kalamarın derisi alındıktan sonra dış kısmında da sert olmasını sağlayan bir tabaka vardır. Taze olan kalamarlarda bu tabaka incedir.

Kalamar Helal mi?

Maliki ve Hanbeli âlimlere göre, deniz hayvanları prensip olarak helaldir. Ancak timsah gibi yırtıcı hayvanlar helal değildir. Şafii mezhebinde ise aslen suda yaşadığı halde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir. Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir”

Fakat ülkemiz Müslümanlarının çoğunluğu Hanefi’dir. Kalamar Hanefi mezhebine göre haramdır. Burada Hanefi mezhebinin deniz ürünlerinde haram olan ve helal olan şeyleri ayırma hususundaki en önemli kıstası, deniz ürününün balığa benzeme şartıdır. Bu şarta uymayan her deniz ürünü Hanefi mezhebine göre haramdır.

Kalamarın Zararları Nelerdir?

Her besin maddesinde olduğu gibi insanların sağlığını tehdit edecek unsurlar kalamarda da bulunabilir. Kalamar zararları nelerdir? sorusu bu deniz canlısını sevenler için oldukça önemlidir. Kirlenmiş rezervuarlarda büyümenin ve teknolojik süreçlerdeki rahatsızlığın artması, depolama kurallarının ihlali gibi sorunlar kalamar zehirlenmesinin nedeni olabilir.

Kalamarın tüketilme şekli de önemlidir. Bolca yağda kızartılmış olması sağlığı olumsuz etkileyebilir. Deniz ürünlerine karşı alerjisi olanların kalamar balığını tüketirken de dikkat etmesi gerekir. Kalamar alerjisi sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle bir uzman kontrolünde tüketilmesinde fayda vardır.

Kalamar Izgara Nasıl Yapılır?

YouTube video

Kalamar Nedir Kalamar Yenir mi Helal mi? adlı konumuza son verirken kalamar yemekleri ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu