Kalkan Balığının Faydaları ve Özellikleri
Kalkan Balığının Faydaları ve Özellikleri; ortalama yetmiş santim uzunluğa erişebilen; fakat nadiren de olsa boyu bir metreye ve yirmi kiloya ulaşabilen, adeta bir kamuflaj ustası olan kalkan balıklarının eti çok lezzetlidir. Sırf bu yüzden olsa gerek ekonomik değeri yüksek bir balıktır. Denizin dibinde yaşayan küçük balıklarla, yengeçlerle ve diğer küçük hayvanlarla beslenen kalkan balığı neredeyse tamamen yuvarlak ve pulsuz bir yapıya sahiptir.
Eti çok sevilen kalkan balığı ülkemiz denizlerinde de, hemen hemen bütün denizlerimizde görülmektedir. Yetmiş metre derinliklerde yaşayabilen kalkan balığı kendi büyüklüğüne göre denize 10 milyona yakın yumurta döker. Erkek balık bu yumurtaları dölledikten sonra yaklaşık on gün sonra bu yumurtalardan mekik şeklinde vücuda sahip yavrular çıkar.
Yavru kalkan balıkları sığ sularda plankton yiyerek beslenirler. Beş yıl sonra ise, yetişkin olur, kendileri çiftleşip üremeye başlayabilirler. Kalkan balığı tavaya çok yakışır. Fakat yemeden önce alt tarafta, derisinde bulunan bilye gibi düğmeler temizlenmelidir. Yağ olarak bu balığa ne çok yağlı ne de yağsız bir balık diyebiliriz.
Yine tüm balıklarda olduğu gibi kalkan balığının en lezzetli olduğu zaman soğuğu yediği, kulağına kar suyu kaçtığı dönemlerdir. Çünkü bu dönemlerde balıklar biraz daha yağlanır. Kalkan balığını görünüm olarak bir balığa benzetecek olursak, vatozlara çok benzediği muhakkaktır. Vatoz balığını ise vatozun özellikleri nelerdir? Adlı konumuzda inceleyebilirsiniz.
Kalkan Balığı Nedir?
Scophthalmidae ailesin de yer alan kalkan balıklarının yassı vücutlu balıklardır. Üst tarafta yassılaşmış olan bu balık türü genellikle suyun en dibinde gözlerine kadar kumla örtülü yaşamaktadır. Zeki olan kalkan balıkları avı yaklaştığında aniden ortaya çıkarak büyük ağzı ile avını yakalar.
Yuvarlak hatalara sahip vücuduyla ve yine dip sularda yaşaması ve tükettiği yiyeceklere binaen vatozlara benzeyen kalkan balığının gözleri vücudunun üst tarafında bulunur. Sırt yüzgecinin başlangıcı ise hemen gözlerinin önündedir. Derisi pulsuz; fakat küçük kemiğe benzeyen yumrularla kaplıdır.
Yine kalkan balığının vücudunun üste tarafı kahverengi ve tonlarına sahipken, vücudunun alt tarafı ise beyaz ve beyazın tonlarındadır. Bir dip balığı olan kalkan balığı otuz yıl kadar yaşayabilir. Karadeniz’in en tanınmış balıklarından olan kalkan diğer denizlerimizde de seyrekte olsa görülür. Çok gezen bir balık türü değildir. Neredeyse bütün gün denizin dibinde yatarak büyür
Farklı türleri de bulunan kalkan balığı, istediğinde 400 metre derinliğe inebilir. Etçil bir balık türü olan kalkan balığı yeterince de oburdur. Her mevsim avlanan kalkan bütün sene boyunca yenebilir. En lezzetli zamanı Ocak sonundan Mart ortalarına kadardır. Tavası, buğulaması ve kâğıt kebabı da yapılır. İlkbahar sonlarından itibaren Ağustos ayına kadar yakalanan kalkan yavrularının tavası nefis olur.
Kalkan Balığı Nasıl Temizlenir?
Kalkan balığı lezzetli olduğu kadar temizlenmesi de zahmet gerektiren bir balıktır. Kalkan balığı temizleme işi için özel kalkan bıçakları işinizi kolaylaştırmaya yarar. Normal bıçakla da temizlemek mümkündür ancak ele zarar verme ihtimali olduğu için kalkan bıçağı kullanmak yerinde olur.
Kalkan balığı yakalandıktan sonra 24 saat canlı kalabilir. Bu nedenle temizleme işlemine geçmeden evvel balığın ölmüş olduğundan emin olmak gerekir. İlk olarak kalkan balığının yüzgeçleri kesilir, daha sonra dilim dilim doğranır ve en son olarak iç organlar çıkarılıp ayıklanır.
Kan ve organ kalmaması ve yine hijyeni sağlamak için bol suyla yıkanır, sonrasında arzuya göre tavada, ya da ızgarada veya buğu yöntemiyle pişirilir.
Kalkan Balığı Nasıl Pişirilir?
Kalkan balıkları tercih edilirken genel olarak beş kilogram civarındaki erkek kalkan balıkları tercih edilir. Dişi kalkanlar, yumurta kesesi taşıdığı için, lezzetleri çok değişir. Bundan ötürü dişi kalkan balıkları tercih edilmemektedir.
Kalkan balığı; ızgarada, tavada, fırında her türlü tarif ile pişirilebilmektedir. Aşağıdaki videoda hem kalkan balığının temizlenmesi, hem de mangalda kalkan balığının nasıl pişirileceği gösteriliyor.
Kalkan Balığı Helal mi?
Kalkan balığının etini severek tüketen birçok insan var. Ancak kalkan balığını şekil itibariyle balığa benzetemeyen, üstelik çirkin ve itici bulan birçok insan da var. Fıkıh da helal olan bellidir. Haramlarda bellidir. Birde bunların arasında şüpheli olan şeyler vardır ki, Resulullah (sav) bize şüpheli şeyleri terk etmemiz gerektiğini emretmiştir.
İşte bu minval üzere deriz ki gerçek anlamda kalkan balığını, bir balığa benzetemeyen, onu çirkin ve itici bulanlar için kalkan balığı haramdır. Çünkü İmamı azama göre bir balığın helal olabilmesi için, o balığın, balığa benzeme şartı vardır. Balığa benzemeyen balık, denizde yaşıyor olsa bile haramdır yenmez.
Fakat Kalkan balığını itici bulmayan ve balığa benzetenler için kalkan balığı helaldir. Kahir ekseri görüş de kalkan balığının helal olduğu görüşüdür. Diğer ehlisünnete ait üç mezhep, yani Şafi Hanbeli ve Malikiler için kalkan balığı helaldir yenilebilir.
Kalkan Balığının Özellikleri Nelerdir?
Ülkemizde ve dünya mutfağında önemli bir yeri olan avlanması zor; fakat çok lezzetli olan sırf bu yüzdende pahalı bir balık olan kalkan balığı su yüzeyinde kendisini kolayca kamufle edebilir.
Bu balık çeşidinin en önemli özelliği, av mevsiminin olmamasıdır. Kalkan, tüm sezon boyunca avlanabilen tek balık türüdür. Ayrıca kalkan balığı, günün her saatinde avlanabilir. Avlandıktan sonra da 24 saat boyunca canlı kalabilir.
Ayrıca kalkan balığını istediğimiz mevsimde tüketebiliriz. Marmara ve Karadeniz’de daha fazla bulunan kalkan balığı, bazı dönemler çok daha taze ve lezzetli olur. Bu nedenle kalkan balığını tüketmek için en ideal zaman dilimi, Ocak ayının başıyla Mart ayının sonudur.
Kalkan Balığının Faydaları Nelerdir?
Bir porsiyon kalkan balığının kalorisi; 142 kaloridir. Kalkan balığı; protein, sodyum, yağ, A vitamini, potasyum, C vitamini, kalsiyum ve demir gibi bileşenleri barındırmaktadır. Hemen aşağıda kalkan balığının faydalarını maddeler halinde sizin için sıraladık:
- Cildimizin kırışmasını önler ve daha genç görünmemizi sağlar.
- Kansere ve tümör oluşumuna karşı koruma sağlar.
- Cilt sağlığını en iyi şekilde destekler.
- Kolesterol seviyesini dengeler.
- Gece görüşünü artırır, görmeyi iyileştirir.
- Düzenli kalkan balığı tüketmek, vücudumuza enerji verir.
- Kalkan balığı da beyinsel gelişime katkı sağlar.
- Kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde etkilidir.
- Omega 3 deposudur.
- Şeker hastaları için yararlıdır, zayıf bünyeyi kuvvetlendirir.
- Kolesterol metabolizmasını ayarlar
- Kalsiyum kaynağı olduğundan, kemik gelişimine yardımcı olur.
Kalkan balığı B3 Vitamini, protein ve B12 Vitamini ile yüklüdür. Ayrıca bağışıklık sisteminin işlevlerine, güçlü dişlerin, kemiklerin korunmasına yardımcı olan ve metabolizmayı destekleyen magnezyum, selenyum ve fosfor gibi minerallerle de yüklüdür.
Kalkan Balığının Zararları Nelerdir?
Kalkan balığı; dip balığı kategorisinde olmaktadır. Bununla birlikte dip balıklarında rast gelinen cıva ve kurşun gibi metallerden ötürü gebelik döneminde kalkan balığının tüketimi tavsiye edilmemektedir.
Kalkan balığı; yüksek derecede sodyum kolesterol içermektedir. Bundan ötürü kalp ve damar rahatsızlıkları olan kişilerin de dikkat etmesi gerekir. Tabi yine tükettiğiniz balığın mutlaka taze olması gerektiğini hatırlatmaya gerek duymuyoruz.
Zıpkınla Kalkan Avı Nasıl Yapılır?
Kalkan Balığının Faydaları ve Özellikleri adlı konumuza son verirken, kalkan balığı ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.