Kobra Yılanının Hint Fakiriyle İmtihanı
Kobra Yılanının Hint Fakiriyle İmtihanı; şimdi siz başlığa bakıp acaba “Hint fakirinin yılanla imtihanı olacaktı da başlık mı yanlış yazıldı?” Diyerek düşünebilirsiniz. Lakin başlık gayet doğrudur. Hindistan’da Hint fakirleri ki, Hint fakiri dediğin insanın, meşhur olma sebeplerinden biride çivili yataklarda uzanmasıdır. Nitekim Hint fakirleri bu gibi şeylerle meşhur olmuşlardır. Fakat buradaki mevzuda konu Hint fakirinin yılan oynatmasıdır.
Hindistan’da yılan oynatan ve çocukluktan beri bu işle uğraşan köyler vardır. Bu köylerin ahalisi tümüyle yılan oynatıcılığını bir meslek edinmiştir. Hindistan’ın kırsal arazilerinden yakaladıkları kobra yılanlarını köye getirerek, kutulara koyar ve yılan oynatıcılığı yaparak para kazanırlar.
Bu uğurda yılanın ısırıp öldürdüğü, köylü sayısı da azımsanacak oranda değildir. Ayrıca en çok ilgi çeken ve en zehirli yılan türü olan kobra yılanlarının zehirlerini de satarak geçimlerini sağlayan Hint fakirleri, yılanla geçirdikleri vakitlerden sonra yılanları adeta uyuşturuyorlar. Bir haşır neşirlik peyda oluyor.
Yılanla, kedinin fareyle oynadığı gibi oynayan Hint fakirleri buna rağmen yılanlardan beklenilen tepkiyi görmüyorlar. Hint fakirleri yakaladıkları yılanları, kutulara koyup, zurna çalan ve davul çalan birkaç yardımcılarıyla beraber gösteriler düzenliyor.
Bu yılanlı gösteriler için köy köy ve ilçe ilçe geziyorlar. Köy meydanlarında veya ilçelerde yaptıkları gösterilerden sonra halktan topladıkları paralarla geçimlerini sağlayan Hint fakirleri Hindistan şartlarına göre günlük 5 Euro kadar bir kazanç sağlayabiliyor.
Hindularda Kobra Yılanı Kutsal mı?
Hepinizin malumu üzere Hindistan’da binlerce tanrı ve kutsal varlık var. Hindistan’ın en önemli tanrılarından biri olan şivanın boynunda yılan olması kobra yılanını da kutsal kılıyor.
Hindistan’ın kuzeyinde, Kanpur şehrinin eteklerinde yer alan Jogi Dera kasabası, ülkenin en eski yılan oynatıcı halklarından birine, Saperalara ev sahipliği yapıyor. Zehirli yılanları vahşi doğada yakalayıp dişlerini söken bu kabile, boynunda bir kobra yılanıyla simgelenen Şivanın izinden gidenler olarak kabul ediliyor.
Köyün çocukları, küçük yaştan itibaren hayatlarının bir parçası olan yılanlarla birlikte yaşamayı ve oynamayı öğreniyor. Yirmi yıl kadar önce Hindistan’da birçok pazar yerinde kalabalığın ilgi odağı olan yılan oynatıcıları, aynı zamanda yılan sokmalarına karşı panzehir temininde de halkın ilk başvurduğu kişilerdi.
Ancak Hindistan hükümeti, oynatıcıların yılanlara eziyet ettikleri kanaatindedir. 1972 tarihli Doğal Yaşamı Koruma Kanunu’na dayanılarak, 1991’den itibaren yılan oynatıcılığı yasaklandı. Yılan oynatıcılığı, başta Hindistan olmak üzere Pakistan, Bangladeş, Sri Lanka gibi Güney Asya ülkeleri, Tayland ve Malezya gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde, özellikle 20. yüzyılda yaygın görülen bir eğlence türüydü. Halende bu eğlence çok daha az olmakla birlikte varlığını sürdürmektedir.
Kobra Etkisi Nedir?
Neredeyse 90 yıl boyunca İngiliz sömürgesi olan Hindistan İngiliz işgali altında iken Hindistan’ın bir şehri olan Delhi’de İngiliz yetkililer Delhi’nin ekolojik sistemi yüzünden ciddi sorunlar yaşamaya başladı. Zehirli kobralar şehrin her tarafına yayılıp İngiliz yerleşimcilerin büyük kâbusu olmuştu.
Kobra yılanları sorunundan kurtulmak için Delhi’deki İngiliz yetkililer, benzersiz bir karar verdi. Buna göre kobra öldürül derisini yetkililere teslim eden her Hintliye para ödülü verilecekti. Başlangıçta bu fikir büyük ölçüde başarılı oldu. Para ödülü, Delhi halkını adeta kobra avcısına çevirmişti.
Fakat zaman geçtikçe daha fazla kazanç elde etmek isteyen Hintliler, sistemden yararlanıp evlerinde kobra yılanı yetiştirmeye başladı. Bu ticaret sayesinde Delhi halkı büyük kazançlar elde etti. Durumu fark eden yetkililer ödül sisteminden vazgeçme kararı aldı. Böylece Hintliler, değersiz hale gelen kobralarla birlikte aynı evin içinde yaşamak zorunda kaldı.
Ödüllerin iptal edilmesi kararı üzerine birçok ‘ödül avcısı’, evlerinde yetiştirdikleri kobraları sokağa saldı. Bunun sonucunda Delhi sokaklarındaki kobra yılanlarının sayısı, ödül sisteminden önceki sayının bile üstüne çıktı.
İşte “Kobra etkisi” kavramı da tam da bu olaydan türedi. Bu kavram, bir sorunu çözmeye çalışırken işleri daha kötü hale getirmek anlamında kullanılır. Eğer bir işi düzeltmek için zaman ve para harcayıp bir uğraşı veriyorsanız ve o işin sonunda o problemi çözmek yerine fazladan birde problemi büyütmüşseniz, “kobra etkisi” deyiminin tipik bir örneği olmuşsunuz demektir.
Kobra Yılanlarıyla Oynayan Hint Fakiri
Kobra Yılanının Hint Fakiriyle İmtihanı adlı konumuza son verirken, kobra yılanlarını canından bezdiren Hint fakirleri ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.