Kolik Bebek Neden Ağlar ve Nasıl Uyur?
Hemen konunun başında belirtelim. Kolik (Gaz sancısı) bir hastalık veya hastalık belirtisi değildir. Doğumun ardından, birinci veya ikinci haftada ortaya çıkan kolik, bebeklerde kasılma ve ağlama nöbetleri şeklinde görülen, anne ve babaları bir hayli endişelendiren durumdur.
Gaz sancısı olarak da tanımlanabilen kolik bebek tanısının koyulabilmesi için 3 ya da 4 aydan küçük bebekte, haftada en az üç gün boyunca ve gün içinde yaklaşık üç saat süren huzursuzluk, kasılma ve ağlama nöbetleri görülmesi gerekir. Kolik bebek ağlaması, normal ağlamalardan farklıdır. Farklı bir deyişle bebek ağlamaya başladığında sakinleştirilemez ve ağlama nöbetleri çoğunlukla, öğleden sonra ve akşamları görülür.
Nadiren de olsa ağlama krizleri gün boyu sürebilir. Kolik bebeklerin ağlaması çoğunlukla her gün görülür. Zaman zaman ağlama krizleri dursa da aniden tekrar başlayabilir. Kolik bebeğin ağlama nöbeti, çoğunlukla gaz çıkarmasıyla sonlanır. Bebeğin ağlaması farklı bir durumdan kaynaklanmıyorsa ağlamalar, çoğunlukla 3. aydan sonra azalarak biter. Gaz sancısından kaynaklanan bu durumda bebeğin sakinleşmesine yardımcı olan bazı yöntemler bulunur. Ancak öncelikle sıklıkla sorulan Kolik Bebek Neden Ağlar ve Nasıl Uyur? Gibi soruları yanıtlamak gerekir.
Kolik Bebek Sebepsiz ve Sürekli Ağlar mı?
Sağlıklı ve normal olarak dünyaya gelen bebekler, çeşitli nedenlerden dolayı ağlar. Özellikle ilk kez anne ve baba olan ebeveynler, bu durumun anormal olduğunu düşünerek paniğe kapılmaktadır. Hâlbuki günde 3 saati aşan, haftada 3 günden fazla herhangi bir neden bağlı olamadan ortaya çıkan, 3 haftadan fazla süren ve durdurulamayan ağlama ve sıkıntı nöbetleri, kolik yani gaz sancısı olarak tanımlanmaktadır. Gün ve gece boyunca şiddetlenerek devam eden ağlama nöbetleri de gaz sancısının bir göstergesidir. Bebek ağlamaya başladığında susturmak için aşağıdakileri yapmamanız gerekir:
- Bebeğin ağlama nöbetiyle baş edemeyip, bebeklere şekerli su ya da bal gibi besinler kesinlikle verilmemelidir.
- Aşırı ağlamanın bebeklere sağlık açısından herhangi bir zararı yoktur ve endişe edilmemesi gerekir. Eğer bebeğin başka bir sağlık sorunu yoksa ağlamanın süresi üçüncü aydan itibaren zaten azalacaktır.
- Ağlama nöbetlerini tamamen bitirmenin bir formülü yoktur. Bazı önlemler bu süreyi sadece kısaltılabilmektedir.
- Bebekler 3 ya da 4 aylık olduğunda ve 6 ay sınırına ulaştığında, sinir sistemlerini kontrol etmeye başlar ve bu dönemde kolik kaynaklı ağlama nöbetleri kendiliğinden ortadan kalkar.
Kolik Bebekler Nasıl Sakinleştirilir?
Gaz sancısı nedeniyle oluşan kolik bebek, bebeğin uzun süre boyunca ağlamasına yol açar. Bebeğin beslenme ve uyku düzeninin bozulmasına yol açan bu durumda bebeğin sakinleşmesini sağlayan bazı yöntemler bulunur. Ancak bu yöntemler bazı bebekleri sakinleştirirken bazılarının daha fazla ağlamasına da yol açabilir. Ayrıca kolik bebek sesi olarak da bilinen acı ağlama sesini dindirmek ve bebeği rahatlatmak için önerilen yöntemler art arda denenmemelidir. Farklı bir deyişle aynı ağlama nöbeti için bir yöntemden diğerine geçmek, bebek için uyarıcı etki göstererek ağlama şiddetinin artmasına neden olabilir. Kolik bebeklerin sakinleşmesini sağlayan yöntemlerin bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Bebeğin yavaş ve ritmik bir şekilde kucakta, pusette ya da yatağında sallanması, bazı kolik bebeklerin sakinleşmesinde etkilidir.
- Bebeklerin hoşlanabileceği banyo, masaj, uygun bitki çaylarından herhangi biri denenmelidir. Her bebeğin beğenisi farklı olabileceğinden uygun olan sakinleştirici yöntem bulunmalıdır. Özellikle masajla sırtının ve belinin ovulması bazı bebekleri mutlu etmektedir. Adaçayı, anason, ıhlamur, kimyon, papatya ve rezene sakinleştirici olarak tercih edilebilir.
- Bebek, kucağa alındığında anne ya da babanın göğsüne yaslanması, bebeğin güven duymasını sağlar. Bebek, göğüse yaslı pozisyondayken çok hafif ve ritmik bir şekilde bebeğin sırtına ya da poposuna vurulabilir. Bu işlem bebeğin incinmesine yol açabileceğinden vurma eylemi, el hareketiyle değil hafif parmak hareketleriyle, dokunma şeklinde yapılmalıdır.
- Bebekler bu dönemde hazımsızlığa neden olacak şekilde beslenmemelidir. Öğünler arasında en az 2 saat olmalıdır.
- Emzirmek gaz sancısını çoğu zaman engellemektedir. Ağlama nöbetleri sırasında emzirme eylemi veya emzik vermek sakinleştirecektir.
- Bazı bebekler anne ya da babalarının sesiyle de sakinleşebilir. Bebeğe şarkı söylemek ya da onunla sakin bir ses tonuyla konuşmak, bebeğin rahatlamasında etkili olabilir.
- Gaz sancısı nedeniyle geceleri aşırı ağlama nöbeti geçiren bebeklerin uyku düzenlerinin değiştirilmesi gerekir. Bu tip bebeklerin gündüz saatlerinde uzun süre uyumasına izin verilmemelidir.
- Eğer ağlama nöbeti uzun sürüyorsa ve hava şartları da uygunsa bebek dışarı çıkarılmalı, bebek arabasında gezdirerek hava alması sağlanmalıdır. Bazı bebeklerin araç içinde sakinleştiği bilinen bir yöntemdir. Bebekleri araçla gezdirmek çoğu zaman etkili olmaktadır.
- Ebeveynin sırtüstü yatar pozisyondayken bebeği yüzükoyun şekilde göğsüne yatırması bebeğin sakinleşmesini sağlayabilir. Bazı bebekler, ebeveynlerinin kalp atışlarını duyduğunda da sakinleşebilir.
- Emziren annelerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. Soğan, lahana ve süt ürünleri gibi gaz yapabilecek besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Eğer bebekler mama ile besleniyorsa, uzman hekimlerin belirleyeceği mamaya geçilmelidir.
Kolik Bebekler Ritmik Sesleri Sever mi?
Kolik bebeklerin büyük bir bölümü ritmik sesleri sever. Bu sesler, tıraş makinesi, elektrik süpürgesi, saç kurutma makinesi gibi aralıksız ses çıkaran cihazlar olabileceği gibi rahim içi sesler ya da kolik bebek müzikleri de olabilir.
Beyaz Gürültü olarak bilinen bu ses türlerinde, uzaktan gelen rüzgâr, dalga, su damlaması, uğultu sesi ve yağmur yağışının oluşturduğu sesler kullanılır. Bazen bu seslere kalp sesi gibi ritmik sesler de eklenir. Kulağa hoş gelen bu sesler, kolik bebeklerin sakinleşmesi için kullanılabilir. Kolik Bebekler
Beyaz gürültü olarak bilinen bu müziklerin yanı sıra bebeğin sakinleşmesinde etkili olan ninni ve melodiler de kolik bebeğin sakinleşmesine yardımcı olabilir. Bu ninnileri internetten bulabileceğiniz gibi kendiniz de söyleyebilirsiniz.
Kolik Bebek Ne Zaman Doktora Götürülmeli?
Kolik bebeklerde ağlama, daha yoğun ve uzun süre ile görülür. Ağlama bazen bütün gün sürebilir. Kolik, bir sağlık sorunu değildir. Bu yüzden tedavi edilmesi gereken bir durum da değildir. Fakat bebeğinizin gerçekten kolik bebek olup olmadığından emin olmanız gerekir. Nitekim bazı durumlarda bebeklerde görülen fıtık, orta kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu ya da bağırsak düğümlenmesi gibi rahatsızlıklar da bebeğin uzun süre boyunca ağlamasına yol açabilir. Bebekte başka bir problem olmadığından emin olmak için hekime başvurulabilir.
Kolik tanısı için hekim, ebeveynleri dinler ve ardından bebeği muayene eder. Hekim, bebeğin gaz sancılarını hafifletmek için bazı bitkisel ilaçlar ve diyet değişiklikleri önerebilir. Eğer sizin de bebeğiniz çok fazla ağlıyor ve ağlama krizlerine giriyorsa, gerekli sağlık taramalarından geçirmek için bir sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz.
Kolik Bebek Neden Ağlar ve Nasıl Uyur? adlı konumuza son verirken, kolik bebeklerle alakalı başka videolar izlemek istiyorsanız buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.