Yemekler

Mangalda Palamut Balığı Nasıl Pişirilir?

Muazzam bir lezzeti olan, denizlerimize özgü palamut balığı mangalda nasıl pişer? Püf noktaları nelerdir?

Mangalda Palamut Balığı Nasıl Pişirilir?

Mangalda Palamut Balığı Nasıl Pişirilir? Mangalda palamutun karşı konulamaz bir lezzeti vardır. Çünkü bu balık adeta mangal için yaratılmış gibidir. Mangal balıklarının şahıdır palamut. Böyle olmasının en büyük sebebi ise palamutun yağlı bir balık olması yüzündendir.

Ekstra yağ gereksinimi yoktur. Kendi yağı mangalda eridikçe eti pişirir ve pişen ete eriyen kendi yağı alabildiğine lezzet katar. Fakat biz tarifte yinede yağlı bir sos tarifi vereceğiz.

Tabi yağsız balık sevenlerimiz de var. Onlar daha çok sazan balığını veya alabalığı tercih etmeliler. Yine mangalda palamutu pişirirken dikkat edilecek hususlardan biri, ateşin çok güçlü olmamasıdır. Nitekim balık eti bir dana eti gibi güçlü değildir.

Bu yüzden dana eti gibi çok yüksek ateşe de dayanamaz yanar. Orta şiddette ve ateşe orta uzaklıkta bir mesafede olmak şartıyla palamutları pişirdiğinizde müthiş bir lezzeti yakalamanız kaçınılmaz olacaktır.

Palamut, avlanması kolay olmasa da yakalandığı dönemlerde bol olması nedeniyle ucuz ve besleyici bir balıktır ve bu nedenle halk arasında en çok tüketilen balık türleri arasında gelir. Eti en fazla D vitamini değerlerine sahip olan balık türlerinden biridir. Kalp krizini tetikleyen, damar sertliği yapan kötü kolestrol oranını düşürmeye yarar. Gözler içinse palamut çok faydalıdır.

Balık yağlarının sağlığa olan faydalarına her zaman değinilmiştir. Epidemiyolojik bir çalışmada, balık tüketiminin fazla olduğu Japonya’da, balık tüketiminin az olduğu diğer ülkelere oranla kardiyovasküler hastalıkların daha az görüldüğü bulunmuştur. Palamut balığı hakkında daha ayrıntılı bilgi veremeyeceğiz.

Çünkü Palamut balığı hakkında geniş bir yazı hazırlamıştık. Palamut balığı hakkında bilgi almak isteyenler palamut balığının özellikleri adlı bu yazımıza göz atabilirler. Şimdi daha fazla vakit kaybetmeden bu yağlı balığının mangaldaki iki kişilik tarifine göz atalım.

Palamut Balığı İçin Malzemeler


  • 2 Adet Palamut
  • 1 Tutam Biberiye
  • Tuz
  • Karabiber
  • 4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı

Garnitür Malzemeleri

  • 4 tane yeşilbiber
  • 1 baş sarımsak
  • 4 tane acı biber
  • 2 adet domates
Mangalda Palamut Balığı Nasıl Pişirilir?

Palamut Balığı İçin Talimatlar


1 Palamutları fileto şekilde ikiye bölün ve nazik bir şekilde yıkayın. Tuz, karabiber ve zeytinyağı ile ovup on dakika kadar tuzunu çekmesi için dinlendirin. Bir kâse içerisinde biberiyenin yapraklarını zeytinyağı ile karıştırın. Balıkları mangal veya ızgara yerleştirdikten sonra arada sırada bu sostan sürün. Bunun için fırça veya kaşık kullanabilirsiniz.

2 Mangalı yakalım. Kömürlerin tamamen yanmış ve dumanını kaybetmiş bir hale gelmesini sağlayalım. Sonrasında tel ızgara arasına balıkları dizip nar gibi kızartalım. Yine mangalın bir kenarında sebzeleri de közleyelim. Balıklar ve sebzeler sıcakken tabaklara birer balık, birer sebze ve ikiye kestiğimiz yarım domateslerle servis edelim. Bolca közlediğimiz sarımsakları tabaklara paylaştıralım.

Palamut Balığı Tarifi Püf Noktalar


Palamut balığının yanına közlenmiş sebzeler gerçekten çok yakışacaktır. Hatta birkaç patlıcanı yine közleyerek palamut balığı eşliğinde sunmak mükemmel olacaktır. Orta boy bir palamutu mangalda pişirirken bir tarafı yaklaşık on dört dakikada pişer. Diğer yüzünü çevirdiğinizde ise on dakika yeterlidir. Balığı pişirirken çok kurutmadan hafif sulu bırakırsanız çok daha lezzetli olacaktır. Balığın arkasından tahin helvası yemek geleneksel bir alışkanlıktır. Gayet iyi bir seçim olabilir.

Palamut balığını mangalda pişirirken, dilerseniz biberiye ve zeytinyağı karışımıyla elde ettiğimiz sosu kullanmayabilirsiniz. Palamut zaten yağlı bir balık olduğundan ekstradan yağ sürmeye çok ihtiyaç duymaz. Üstelik eti de kendi yağında kolay ve çabuk pişer. Nitekim bu bir tercih meselesidir, size uygun olduğunu düşündüğünüz şekilde davranabilirsiniz.

Özellikle taze tüketilmeyen palamut ve hamsi gibi koyu renk etli balıklar histamin ya da scombroid zehirlenmesine yol açabilir. Çünkü kas dokularında yüksek miktarda histamin içeren palamut, hamsi, uskumru, kolyoz, somon, ton balığı, torik ve zargana gibi koyu renk etli balıkların tüketiminde daha dikkatli olunması gerekir. Bu yüzden palamutun taze olduğuna mutlaka dikkat etmelisiniz.

Palamut balıklarını mangala közlerin artık küllenmeye başladığı anda yerleştirebilirsiniz. Çünkü mangal ateşinin çok yüksek ısıda olmasını istemiyoruz. Mangalı yaktıktan sonra ateşin normalleşmesi için önden biber, soğan veya domates közleyebilir, balıkları daha sonra mangala yerleştirebilirsiniz. Şimdiden mangal başında sefa süren ve palamutları çeviren siz değerli ziyaretçilerimize palamut ziyafeti afiyet olsun.

Palamut Temizleme ve Pişirme

YouTube video

Mangalda Palamut Balığı Nasıl Pişirilir? adlı konumuza son verirken, palamut balığı mangal tarifi ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Değerlendirmeler ve Puan Tablosu

Yemeğin Lezzet ve Sunumu - 10
Yemeğin Yapım Kolaylığı - 9.6
Malzeme Tedarik Kolaylığı - 9
Yemeğin Pişme Süresi - 10

9.7

TOPLAM

Yukarıdaki kriterler göz önünde bulundurularak verilen puan:

User Rating: 4.9 ( 5 votes)

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu