Hayvanlar Alemi

Mezgit Balığı Özellikleri ve 24 Süper Fayda

Denizlerin kokusuz, etli ve kılçığı az olan, tavuk gibi de beyaz eti olan mezgit balığına dair keyifli bilgiler

Mezgit Balığı Özellikleri ve 24 Süper Fayda

Mezgit Balığı Özellikleri ve 24 Süper Fayda; denizin dibinde küçük canlılarla ve planktonlarla beslenen mezgit balığı kahir ekseri trolle avlanılır. Bu balığı popüler yapan en önemli özelliği kılçığının çok az etinin ise fazla olmasıdır. Sırf bu özelliği yüzünden halk arasında mezgite tavuk balığı adı verilmiştir.

Mezgitin bir diğer önemli özelliği ise, pişirildiği zaman, diğer balıklar gibi, ortama yoğun bir balık kokusu yaymaz. Neredeyse mezgite bu özelliği yüzünden kokusuz balıkta denebilir. Tabi üzülerek belirtmeliyiz ki, üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde balık kültürü yeterince gelişmediği gibi, kıyı şehirlerinin dışında, özellikle Güneydoğu ve doğu Anadolu bölgesine yeterince balık ulaşmaz.

Yanlış avlanma, su kirliliği gibi faktörler balık popülasyonunu da iyice azaltınca, balık fiyatları artış göstererek, her geçen gün ulaşılması daha zor bir yiyecek haline geliyor. Hâlbuki yaşlıların ve çocukların haftada en az iki defa balık tüketimi gerekmektedir.

Mezgit Balığının Özellikleri Nelerdir?

Her yerde bulunmayan mezgit balığı, çoğu ülkede konserve olarak tüketilir. Ülkemizin ılıman sularında bulunması sebebiyle mezgit balığı taze olarak tüketilebilmektedir. Ortalama otuz ile üç yüz metre derinlik arasında yaşayan mezgit balığı gezici bir balık türüdür. Bu yüzden farklı çeşitleri de bolca bulunmaktadır.

Genelde sarı mezgit ve bayağı mezgit olmak üzere, en çok bu iki çeşidi ile tanınır. Ülkemizde hemen her denizde mezgit bulunur. Çok lezzetli bir balık olan mezgit ortalama boya sahip bir balıktır. Öteden beri küçük balıklar daha lezzetli bilinirken, mezgit balığının lezzeti bu bilginin dışındadır. Çünkü mezgit balığının lezzetini arayan birçok balık sever bulunur.

Görünüş itibariyle mezgit balıklarının boyları en fazla elli santime, ağırlıkları ise iki kiloya kadar ulaşabilir. Dişi mezgit balığı erkeğine oranla daha iridir. Bu da dişi mezgit balıklarını erkek mezgit balıklarına oranla daha etli yapar.

Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi halkın ona tavuk balığı demesinin sebeplerinden biri etinin tavuk etine benzemesi, etli bir balık olması ve yine kokusuz bir balık olması sebebiyledir. Böylece mezgit balığı, balık kokusundan hoşlanmayanların tercih edeceği önemli bir türdür.

Özellikle kışın genelde ise bütün bir yıl boyunca avlanabilen mezgit balığını olta ile avlamakta mümkündür. Bu balığı olta ile avlamak için sardalya veya istavrit balığının kuyruk kısımları kesilerek oltaya takılır. Oltanın ucundaki yemi iğnenin en ucuna kadar yutarlar, iğneyi çıkarmak için neredeyse balığın solungaçları ile birlikte çıkarmanız gerekir.

Yumurtlama zamanlarında kıyılara biraz daha yaklaştıkları için tekneyle avlamak daha kolay olur. Üç adet sırt yüzgeci bulunan mezgit balığının üçüncü yüzgeci diğer ikisine göre daha uzundur. Hareket kolaylığı ve hız kazandıran bu yüzgeci sayesinde mezgit balığının yakalanması güçleşir.

Mezgit balığı Gadidae ailesine aittir. Dünya balıkçılık sektöründe oldukça önemli bir yere sahiptir. Solungaç bölgelerinin arkalarında küçük siyah noktacıklar bulunmaktadır. Karadeniz ve Marmara sularında oldukça fazla miktarda bulunmaktadır.

Sürüler halinde bir yaşam süren mezgit balıkları Atlas Okyanusu’nda da bulunmaktadır. Ocak ayının ortasından Haziran sonuna kadar yumurta dökerler. En çok yumurtlama gerçekleştirdikleri zaman ise Mart ayının ortalarıdır.

Besin değeri açısından çok değerli olan mezgitler ekonomik değer açısından da en değerli balıklar arasında yer almaktadır. Yüz gram mezgit balığının kalori değeri 112 kaloridir. Öte yandan yüz gram mezgit etinde birçok önemli mineral ve vitaminler bulunmaktadır.

Mezgit Balığı Özellikleri ve 24 Süper Fayda

Mezgit Balığının Faydaları Nelerdir?

Mezgit balığı, içeriğinde bol miktarda B vitamini bulunması nedeniyle yorgunluğa birebirdir. Vücudun bitkin ve halsiz olmasının temel nedenlerinden biri olan vitamin eksikliği, mezgit balığı ile önlenebilir. Bunun yanında balığın bir diğer faydası da beyin ve vücut gelişimini yüksek oranda desteklemesidir. Aşağıda mezgit balığın faydalarını maddeler halinde sıralayalım:

  • Tiroit ve buna bağlı hastalıklara iyi gelir.
  • Yüksek oranda kalsiyum içerir
  • Magnezyum ve Fosfor kaynağıdır.
  • Beyin gelişimine katkı sağlar.
  • Kas ve kemik hastalıklarına iyi gelir
  • Vücut gelişimini olumlu yönde etkiler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • A ve D vitamini barındırır.
  • Bolca B vitamini gurubu bulunur.
  • Vücutta kolesterol kontrolü sağlar.
  • Kanserin gelişmesini önler.
  • Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
  • Vücuda enerji verir.
  • İyot bakımından da zengin bir balıktır.
  • Önemli bir omega 3 kaynağıdır.
  • Hormonların dengelenmesini sağlar.
  • Kan dolaşımını iyileştirir.
  • Hücrelerin yenilenmesini sağlar.
  • Bol miktarda Omega-3 barındırır.
  • Yaşlanma sürecini yavaşlatır.
  • Cilt üzerinde önemli etkileri bulunur.
  • Cildin parlaklığını ve güzelliğini korur.
  • Göz sağlığının korunmasını sağlar.
  • Sinir sistemi üzerinde faydası bulunur.

Mezgit balığı ciddi oranda B vitamini gruplarını bünyesinde bulundurduğundan dolayı yorgunluk ve halsizlik gibi durumları ortadan kaldırmaktadır. Bu da mezgit balığının yararlı ve birebir sağlıklı bir balık türü olduğunu ortaya koymaktadır.

Diğer balık türlerinden daha fazla bir şekilde zihinsel gelişimi daha fazla desteklemektedir. Folik asit açısından oldukça zengin olan mezgit balığı nelere iyi gelir diye merak edildiğinde kalp ve damar hastalıkları üzerinde olumlu etkileri ön plana çıkmaktadır.

Aynı zamanda yine folik asit düzeyinin fazla olmasından dolayı diyabet hastalarının şikâyetlerini de azalmaktadır. Diyabet hastalığına yakalanma oranının da ortadan kaldırmaktadır. Düzenli tüketimde tüm bu hastalıklara karşı vücudun dengelenmesini sağlamaktadır.

Mezgit balığı diyet listelerinde de vazgeçilmez olarak bilinmektedir. 100 gram mezgit balığı yaklaşık olarak 20 gram protein ve 26 miligram magnezyum içermektedir. Bunların yanı sıra 261 miligram sodyum ve 351 miligram potasyum içermektedir. Bu da besin değerleri açısından bakıldığında yüksek oranlara sahip olmasının nedenini açıklamaktadır.

Mezgit Balığının Zararları Nelerdir?

Hemen hemen tüm balık ve kabuklu deniz ürünleri, su kütlelerinde biriken ağır bir metal olan cıva izlerini taşır. İnsanlar metal içeren balıkları yediklerinde, nörolojik, sindirim ve bağışıklık bozuklukları yaşayabilirler. Özellikle cıva zehirlenmesi riski altında olan, beyinleri ve sinir sistemleri hala gelişmekte olan küçük çocuklar ve bunu fetüslerine aktarabilen hamile kadınlardır.

Cıva sorunu, daha uzun yaşayan ve daha küçük balıklarla beslenen kılıç balığı, köpekbalığı, kiremit balığı ve portakal kabukluları gibi büyük balıklar arasında en ciddidir. Diyette bu büyük balıklardan kaçınmak gerekirken, haftada iki ila üç kez mezgit ve diğer beyaz balıkların tadını güvenle çıkarabilirsiniz.

Öte yandan İnsanların küçük bir yüzdesi, mezgit balığı gibi beyaz balıklara karşı alerji geliştirebilir. Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Koleji, çocuklukta görülen diğer gıda intoleranslarının aksine, bir balık alerjisinin yetişkin olana kadar ortaya çıkmayabileceğini söylüyor.

Balık alerjisinin semptomları kurdeşen, hapşırma, baş ağrısı, solunum problemleri ve aşırı durumlarda anafilaksi içerebilir. Semptomlarla karşılaşırsanız ve alerjik olduğunuzu düşünüyorsanız, en iyi tedavi balık ve balık ürünlerini yemekten kaçınmaktır.

Mezgit Balığı Nasıl Yakalanır?

YouTube video

Mezgit Balığı Özellikleri ve 24 Süper Fayda adlı konumuza son verirken, mezgit balığı temizleme ile alakalı videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu