Nutria Yenir mi Dev Sıçan Yemek Helal mi?
Nutria Yenir mi Dev Sıçan Yemek Helal mi? Bu hayvanın menşei yani esas yaşam alanı, Güney Amerika’dır. Fakat Amerika’ya Louisiana eyaletine kürk ticareti için getirilen bu hayvan, bir şekilde çevreye yayılıp dağılınca, üstelik kürk ticareti de akamete uğrayınca, sayıları inanılmaz bir hızla artar. Bölgenin de kendilerine çok uygun bir bölge olması nedeniyle her taraf bu kemirgen hayvan tarafından işgal edilir.
Bölge halkı büyüklük bakımından neredeyse yeni doğmuş bir kuzu kadar büyük olan nutria için kapanlar ve tuzaklar hazırlar. Yakaladıkları nutriaları hem kendileri yemeye, hem de satmaya başlar. Tabi bu kemirgenin etini bölge halkının hepsi yiyor mu bilinmez; fakat kahir ekseri özel soslarla sofralarında bulundurduğu nutria için av partilerinin de düzenlendiği bir gerçek.
Nutria Nedir?
Ülkemizde görülmeyen ya da kimi sulak alanlarda, adetle sınırlı sayıda görülen nutria kemirgen sınıfındandır. Nutriaların en iri olanlarına koypu denir. Bu türün bazı kıtalarda kürkü içinde yetiştirildiği bilinir.
Sulak, sazlık ve bataklık alanda yaşayan nutria ve bunların iri olanı koypular şekil ve benzerlik açısından sıçanla birebir aynıdır. Onu bazen iriliğinden dolayı kunduza benzetmiş olsalar da, kunduzun yatay bir kuyruğu vardır. Ağaç kemirerek suda baraj içinde yaşayan kunduzla nutria arasında büyüklükten başka bir benzerlik yoktur.
Vahşi halde su bitkilerinin fazla olduğu, az derin ve sakin sularda yaşar. Bataklık ve su birikintileri kenarında fazla rastlanır. Süratli akan suları sevmez. Yuvası nehirlerin içindedir. Suyun sıcaklığından fazla etkilenmez. Sadece subtropikal sıcak sularda değil, her yıl donan sularda yaşar. Aynı şekilde yalnız tatlı sularda değil çok kuvvetli alkali sularda bile yaşayabilir. Yani suyun kimyasal kompozisyonu nutriaları etkilemez.
Nutria Özellikleri Nelerdir?
Nutria özellikleri; vücut uzunluğu altmış santim, kuyruğu ise otuz beş santim civarındadır. Kısa, kalın vücutlu, kısa ve kuvvetli boyunlu, uzun-geniş başlı, yuvarlak burunludur. Tam gelişmiş erkek bir nutria on iki kiloya ulaşırken, dişi ise dokuz kilo civarında bir ağırlığa sahiptir. Dudakları dişlerini örtmez.
Ağzının gerisindeki deliği kapatabilmesi hayvana gıdasını suda sağlamasını yani su altında yem yemesini sağlar. Böylece solunum organlarına su kaçmaz. Gözleri orta büyüklükte, biraz dışarıya fırlamıştır. Kulakları tüysüz, küçük, yuvarlak ve uzunluğu genişliğinden pek az farklıdır.
Ayakları kısa ve kuvvetlidir. Her ayakta 5 parmak vardır. Arka yak parmakları ön ayak parmaklarından uzundur ve uzun, yassı tırnakları vardır. Arka ayak parmakları birbirine perde ile bağlıdır. Arka ayaklar, önlerden çok daha uzundur. Nutria çok iyi yüzer ve su altında dakikalarca kalabilir.
Ağzın ön kısmında dört adet çok kuvvetli kesici diş vardır. Bu dişler zamanla turunç kırmızısı renge dönüşürler ve hayvanda acayip bir görünüm meydana getirirler. Nutrialar bu dişlerle etrafındaki ağaçlara zarar verirler. Ağzın etrafında uzun bıyıklar bulunur.
Kuyruk uzun ve düz, yuvarlaktan ziyade oval ve sert kıllar arasındaki dört köşe pulcuklarla kaplıdır. İlk bakışta erkek ve dişiyi birbirinden ayırt etmek güçtür. Erkeğin başı daha geniş, kuyruğunun ucu daha yuvarlaktır. Dişinin ise burnu daha kıvrık ve kuyruğu daha sivridir.
Erkekler genellikle dişilerden uzundur. Testisler karnın içinde gizlidir ve scrotum dışarıdan görünmez. Genital organları anüse çok yakındır. Dişi nutria da sırt boyunca dört veya beş meme bulunur. Yani memeler başka hayvanlarda olduğu gibi karında değildir. Bunlar yavrularını suda emdirmeye yarar. Kürkü arasına gizlenmiş olup emme esnasında fark edilirler.
Nutria çift veya poligam olarak küçük koloniler halinde yaşar. Yuvasını su seviyesinin üstünde yapar ve bunlara geçiş su yüzeyindedir. Gıdasını su bitkileri ve kökleri, çimenler, kamış ve benzeri bitkilerle bol miktarda kaba yem teşkil eder. Balık havuzlarında, balık popülasyonuna hiç zarar vermeden yaşar.
Nutria hareketli bir hayvan olmadığı intibaını verir. Görme duygusu zayıftır. Duyma da çok hassas değildir. Ön ayak parmaklarının dokunma hissi kuvvetlidir. Ön ayaklarını bir sincap veya raccoon gibi kullanabilir. Genel olarak saldırgan tabiatta değildir. Esarette bakıcısını tanır. İnsana, yakın mesafeden kızdırılmadıkça saldırmaz. Sadece kendisini korumaya çalışır. Nutrianın ürkekliğinin kalıtsal bir karakter olduğu sanılmaktadır.
Nutria Helal mi?
Kemirgen sınıfına mensup olan nutrialar veya daha irisi olan koypular ister kunduza benzesin, isterse sıçan veya fareye veya adı Güney Amerika’da olduğu gibi su maymunu olsun hiç fark etmez, eti helal değildir, yenmez haramdır. Hatta İslam fıkhına göre bu tür hayvanlar öldüğünde leşi mundar sayılır, mundarın kürkü, de eti gibi haram ve pistir.
Bu yüzden nutria gibi hayvanlar İslam fıkhına göre kürkü için bile beslenmez haramdır. Çünkü İslam fıkhına göre mundarın alım satımı haramdır. Öte yandan kemirgenlerde veba gibi bir takım bulaşıcı hastalıklar bulunur ve bunlar hayvandan insana geçer, Bu yüzden kemirgen eti yemek tıbben de çok sağlıklı değildir. Bu tür kemirgen eti yiyenler, mutlaka bu eti çok yüksek ateşte uzunca süre pişirmelidir. Asla çiğ veya az pişmiş olarak tüketmemelidir.
İslam dini iğrenç olan, iğrendirici olan, fare, kurbağa, sıçan gibi kemirgenlerin ve bunların sınıfına dâhil olan hayvanların yenmesini yasaklamıştır. Kuyruğundan ağız yapısına varana dek, dev sıçan diyebileceğiniz bu canlıyı zaten Müslümanın oturup iştahla yemesi pek akıl işi değil. Çünkü biz toplu olarak, bu tür şeyleri yemekten hakiki anlamda çok uzağız.
Kafesle Nutria Avı ve Nutria Yemeği
Nutria Yenir mi Dev Sıçan Yemek Helal mi? adlı konumuza son verirken, nutria avı ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.