Şeker Hastalığı Belirtileri ve Şekerle Savaş
Şeker Hastalığı Belirtileri ve Şekerle Savaş; başka ülkeleri bilmem; ama ülkemizde bir gıda terörü yaşandığı kesin. Üstelik bu terörün sonuçlarına baktığımızda, sadece diyabetten yani şekerden ölenlerin günlük ortalaması 163 kişi. Hiç azımsanacak bir rakam değil. Kaldı ki birde diyabetin başka hastalıklara sebep olduğu göz önünde tutulursa, mesela kalp damar hastalıkları gibi bu rakamın çok daha zorlu olacağı kesin…
Sıkıntı şu ki hiçbir şeyi doğal yiyemiyoruz. Organik diye satılan ürünlerin bile organik olduğu şüpheli, her şeyde hile var. Ette, sütte, yoğurtta, peynirde, sucukta, paketlenmiş ürünlerde öyle ki aklınıza gelebilecek her üründe hile var.
Sırf rekabet uğruna sağlığımızın hiçe sayıldığı bu ülkede yaşayan bizler, bir de sağlıklı beslenmeye dikkat etmezsek vay halimize. Sağlıklı beslenmek derken sağlıklı yiyeceklerden bahsediyorum. Mesela kristalize olmuş şeker yemek yerine veya şekerden yapılan çeşitli tatlı ve pasta yemek yerine, tatlı bir elma yemek, tatlı bir armut yemek sağlığın, doğallığın ta kendisidir.
Vücudumuzdaki şekerin yükselmesi de düşmesi de ciddi anlamda vücudumuz için sorun teşkil ediyor. Şeker hastalığı göze vuruyor, gözü kör ediyor. Ayağa vurunca ayak kesiliyor, kalbe vurunca kalp krizi, damarları tahrip ederek kardiyovasküler hastalıklara davetiye çıkarıyor.
Dahası yine yüksek şekerin neticesi olarak, böbrek hasarı ve karaciğer hasarı ve çoklu organ yetmezliği gibi sonu ölümle sonuçlanan neticeler doğuyor. Tabi bu hastalığın adı şeker olsa da, sadece şekerden uzak durmak yetmiyor. Karbonhidrat içeren beyaz ekmek ve bazı doktorlara göre ise ekmeğin tüm çeşitlerinden uzak durmak gerekiyor. İşlenmiş gıdalar, yani pakete girmiş, fabrikasyon üretilmiş, tüm ürünleri de elimizin tersiyle itmek gerekiyor.
Kısaca insanoğlunun üzerinde oynamadığı, orjinalliğini bozmadığı ürünleri tercih etmek hasta olsun veya olmasın her insanın dikkat etmesi gereken bir mesele haline gelmelidir. Bu nedenle şeker hastalarının güvenle tüketebileceği ürünlerin başında bakliyat dediğimiz, kuru fasulye, nohut, bulgur ve mercimek gibi gıdalar gelmektedir. Yine sebze ve çok aşırıya kaçmamak ve bazı meyvelerden uzak durmak kaydıyla meyvelerde tüketilebilir.
Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Adına diyabette denilen bu hastalığın bir takım belirtileri var. Fakat bu belirtilerin bazıları kimi insanda görülebilirken, kimilerinde görülmeyebiliyor. Dahası Diyabet belli bir düzeye gelinceye kadar yine belirti vermeden ilerliyor. Bu nedenle birçok insan diyabetli olduğunun farkına bile varamıyor. Aşağıda diyabetin yani şeker hastalığının belirtilerine maddeler halinde göz atalım
Her şeyden önce diyabet hastalığı, bireylerde kendini üç temel belirti ile gösterir. Bunlar normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak sıralanabilir. Bunun haricinde kişilerde görülebilecek diğer diyabet belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma
- Halsizlik ve yorgunluk hissi
- Bulanık görme
- Yaraların normalden geç iyileşmesi
- Hızlı ve istemsiz kilo kaybı
- Ciltte kuruluk ve kaşıntı
- Ağızda aseton benzeri koku oluşumu
Şeker Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?
Diyabet tanısında kullanılan en temel iki test açlık kan şekeri ölçümü ve şeker yükleme testi olarak da bilinen Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT)’dir. Sağlıklı bireylerde açlık kan şekeri düzeyi ortalama 70-100 mg/Dl arasında değişkenlik gösterir. Açlık kan şekerinin 126 mg/Dl’nin üzerinde olması, diyabet tanısının koyulabilmesi için yeterlidir.
Bu değerin 100-126 mg/Dl arasında olması durumunda bireye OGTT uygulanarak tokluk kan şekeri araştırılır. Öğün başlangıcından 2 saat sonra kan şekerinin ölçülmesi sonucunda kan glukoz seviyesinin 200 mg/Dl’nin üzerinde olması diyabet hastalığının, 140-199 mg/Dl aralığında olması gizli şeker adı verilen pre-diyabet döneminin göstergesidir. Bunların yanı sıra yaklaşık son 3 aylık kan şekerini yansıtan HbA1C testinin %7’den yüksek olması diyabet tanısını işaret eder.
Şekerin Sebep Olduğu Hastalıklar Nelerdir?
Diyabet; pankreasta salgılanan insülin hormonunun eksikliğinden ya da etkisindeki kusurlardan dolayı kan şekeri yüksekliğine sebep olmasıdır. Şeker hastalığı vücutta birtakım tahribatlara neden olan en sık görülen metabolik bozukluktur. İnsülin yokluğu küçük yaşlardaki çocuklarda da diyabete neden olabilmektedir.
Diyabet, yani şeker kronik süreçli bir hastalıktır ve vücutta başka hastalıklara da yol açabilmektedir. Yüksek şekerin oluşturduğu tahribatlar; göz dibi kanamaları katarakt glokom, kronik böbrek hastalığı, yüksek kolesterol ya da kalp hastalıkları gibi ciddi hastalıklardır. Dünya da 250 milyon şeker hastası olduğu tahmin edilmektedir.
Şeker Hastalığının Türleri Nelerdir?
Şeker hastalığı birden fazla türe ayrılmaktadır. Bu türler doğuştan gelişebildiği veya ırsi olarak kişide bulunabildiği gibi gebelik gibi fiziki değişimler nedeniyle de oluşabilmektedir. Aşağıda şeker hastalığının türleri sıralanmıştır:
- Tip 1 Diyabet: Pankreasta insülin üretiminin az olması sebebi ile ortaya çıkar. Halk arasında insüline bağımlı diyabet olarak bilinir.
- Tip 2 Diyabet: Kan şekerini düzenleyen hücelerin insülin hormonuna duyarsızlaşması sonucu açığa çıkan şeker hastalığı türüdür.
- Gestasyonel Diyabet: Gebelik şekeri olarak da tanımlanan, hamilelik sürecinde veya kilolu doğumda açığa çıkan şeker hastalığıdır.
Şeker Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Şeker hastalığı tedavisinde amaçlanan şey kan şekerinin yükselmesini ve kan şekeri düşmesini önlemektir. Şeker hastalığı komplikasyonlara neden olabileceği için ihmal edilmemesi gereken çok önemli bir hastalıktır.
Şeker hastalığı tedavisinde; hem günlük iyilik halini oluşturmak hem de uzun dönem komplikasyonların gelişiminin önüne set çekilmek istenir. Şeker hastalığının tedavisinde değişmez kurallar; eğitim, dengeli beslenme düzeni ve egzersizdir. Tip 1 şeker hastalığında ömür boyu insülin kullanmak gereklidir.
Tip 2 diyabette önerilen yaşam tarzı değişiklikleri ile kan şekeri düzeyleri normal sınırlar içinde tutulamaz ise ağızdan hap olarak alınan ilaçlar tedavi planına eklenir. Tip 2 şeker hastalarının bazılarında ise kan şekeri düzeyini normal sınır altında tutabilmek için geçici veya kalıcı süreyle insülin tedavisine ihtiyaç duyulabilir.
İnsülin tedavisinin zorunlu olduğu haller, şeker hastasının pankreasındaki hücrelerin yeterli miktarda insülin üretememesine bağlıdır. İnsülin tedavisi geçici veya kalıcı olabilir. İnsülin tedavisinin kalıcı süre ile uygulanması zorunluluğu hastanın pankreasındaki hücrelerin yeterli miktarda insülin üretememesine bağlıdır.
Diyabet eğitimi, diyabet hastalarının ve yakınlarının şeker hastalığı bulgularına, doğru beslenme planına, şeker hastalığına bağlı gelişen hastalıklara dair bilgi sahibi olmasına (komplikasyonlar), şeker hastalarının kendi kendilerini takip edebilmesini, kan şekerin nasıl ölçüleceğine dair bilgilerini öğrenmesini ve öğrendiklerini günlük hayatta uygulanmasını kapsamaktadır. Nitekim diyabet eğitimi tedavide olmazsa olmazlardandır.
Şeker Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?
Yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalı; günde en az beş porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Şeker gibi basit karbonhidratlar yerine tam tahıl ürünleri, kuru baklagiller tercih edilmeli, basit karbonhidratlar günlük enerjinin yüzde 10’unu aşmamalıdır.
Günlük tüketilen tuz miktarının beş gramı aşmamasına dikkat edilmelidir. Hareketli yaşam tarzı benimsenmeli, haftanın en az beş günü düzenli olarak en az otuz dakika orta yoğunlukta aktivite yapılmalıdır. (tempolu yürüyüş gibi) Aşırı kilolular kilo kaybı sağlamak için daha fazla fiziksel aktivite yapmalıdır.
Sigara kullanılmamalı, aşırı alkol tüketilmemelidir. Boya uygun vücut ağırlığı hedeflenmelidir. Günlük ihtiyaç duyulan enerjinin yüzde otuzu yağlardan sağlanmalı, enerjinin doymuş yağ asidinden gelen oranı yüzde on’un altında olmalıdır.
Yükselen Şekeri Hangi Besinler Düşürür?
Kan şekerinin yükselmesi sinir hastalıklarını, görme yetisinin kaybını, gerginliği, baygınlığı getirebilir. Bu üzücü ve tehlikeli durumları önlemek için kan şekerini ideal dengede tutmak önemli olacaktır. Aşağıdaki besinler kan şekerini dengede tutma hususunda size yardımcı olacaktır.
- Yaban mersini
- Tarçın
- Çemen otu
- Zerdeçal
- Brokoli filizi
- Sirke
- Sarımsak
- Tatlı patates
- Fındık
- Avokado
- Karahindiba
- Armut
- Havuç
- İncir
- Keten tohumu
Yukarıdaki besinlerin geniş açıklaması için sitemizdeki arama butonunu kullanarak istediğiniz yiyeceği aratarak, o yiyecek hakkında geniş bilgiye ve o yiyeceğin faydalarına ve hangi hastalıklara iyi geldiğine dair bilgiye ulaşabilirsiniz.
Şeker Ölçüm Sonucu Ne Olmalı?
Normalde açlık kan şekeri 100 mg/dl’nin altındadır. Eğer kişide pre-diyabet varsa açlık kan şekeri 100-125 mg/dl arasındadır. Eğer kan şekeri 126 mg/dl veya daha yüksekse birey diyabetlidir.
Şayet pre-diyabetiniz olduğunu bilirseniz Tip 2 diyabetli olmanızı önleyecek önlemleri zamanında alma şansınız olur. Çalışmalar ağırlık kaybını sağlayan ve fiziksel aktiviteyi artıran diğer bir ifade ile gerekli yaşam tarzı değişikliklerini yapan pre-diyabetli bireylerin, %58 oranında Tip 2 diyabetli olmayı önleyebildiğini veya geciktirebildiğini göstermiştir.
Şeker Yemezsek Ne Olur?
Rafine yani işlenmiş şeker tüketimi, kilo aldırmanın yanı sıra insülin direnci, tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık riskini artırır ve hafıza ile birlikte bilişsel işlevi etkileyebilir. Paketli ekmekten makarnaya işlenmiş gıdaların çoğunda bulunan rafine şeker beyin sisinin yanı sıra yaşlanmayı da hızlandırır.
Çabuk doyurması amacıyla işlenen gıdaların çoğuna eklenen şekeri diyetinizden çıkarmak imkânsız görünebilir, ancak şekeri kestiğinizde meydana gelen tüm olağanüstü şeyleri anlamak, yepyeni bir beslenme düzeni kazanmanızı sağlayabilir. Aşağıda şekeri bıraktığınızda uzayan süreç neticesinde oluşan muazzam faydaları hep beraber okuyalım:
Şekeri Bıraktıktan 1 Saat Sonra Ne Olur?
Öncelikle şeker yemeyi kestikten yaklaşık birkaç saat sonra canınızın şekerli bir şey isteyeceğini bilmeniz gerek. Çünkü şeker bağımlılık yapar ve beynin ödül merkezinde bir uyuşturucu gibi dopamin tepkisini harekete geçirir. Günlük tükettiğiniz şeker miktarına bağlı olarak, kan şekeri seviyelerinizde değişken düşüşler, terleme, titreme, sinirli huysuzluk, açlık ve üzüntü yaşayabilirsiniz. Bu semptomları lifli taze sebzeler, antienflamatuar protein kaynakları ve sağlıklı yağlar ile azaltılabilir.
Şekeri Bıraktıktan 1 Gün Sonra Ne Olur?
Şeker tüketmeyi bıraktıktan hemen sonraki günler en zor geçen günlerdir. Baş ağrıları ve enerji seviyelerinde düşüş gibi yoksunluk benzeri semptomlarınız olabilir. Sigara bırakan bir tiryaki nasıl güçlü istek krizleriyle savaşıyorsa şeker bırakan insanlar da tatlı bir şey için güçlü bir istek duyar.
Fakat güzel haber şu ki şekeri bıraktıktan bir gün sonra bile vücudunuz kendini iyileştirmeye başlar. Şeker, bağırsak sağlığınızı etkileyebilecek zararlı mikroorganizmaları besler. İşlenmiş şekeri kesmek ise bu mikroorganizmaları kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Çok yüksek şekeriniz yoksa bu semptomların hiçbiri görülmeyeceği gibi, ilerleyen süreçte de görülebilir.
Şekeri Bıraktıktan 1 Hafta Sonra Ne Olur?
Şekeri bıraktıktan bir hafta sonra insülin seviyelerindeki ve enflamatuar (iltihap) tepkilerdeki gelişmelerle başlayarak vücudunuz hızla kendini onarmaya başlar. 72 saat içinde, insülin seviyeleriniz stabilize olmaya başladığında, diğer hormonlar da (yağ depolama ile ilgili olanlar gibi) normal seviyelere döner. Ciltte parlaklık artar ve yüzdeki şişlikler inmeye başlar.
Şekeri Bıraktıktan 30 Gün Sonra Ne Olur?
Şekeri yedikten kısa süre sonra bile bağışıklık sistemi yüzde 40 zayıflar. Aynı zamanda kan hücrelerinin virüs ve bakterilerle mücadele etmesi için ihtiyaç duyduğu C vitaminini de öldürür. Şeker vücuttaki iltihaplanma riskini de artırır ve en küçük iltihap birçok hastalığa yol açabilir
Stabil kan şekeri seviyesi, gelişmiş zihinsel berraklık, doğal kilo kaybı ve iyileştirilmiş bağırsak sağlığı şekeri bıraktıktan 30 gün sonra en net şekilde gözlemlenen sonuçlardan en önemlileridir. Bağırsağa “İkinci beyin” diyen bilim adamları sağlıklı bir bağırsağın, vücuttaki iltihabı ve birçok sağlık sorunu için genel riski önemli ölçüde azalttığını belirtiyorlar.
Şekeri Bıraktıktan 6 Ay Sonra Ne Olur?
Sabit kan şekeri seviyelerine sahip olduğunuzda, özellikle inatçı karın yağları başta olmak üzere vücudunuzdaki yağ oranı azalır. 6 ay şeker tüketmemek sizi hem daha fit ve sağlıklı hale getirir hem de kardiyovasküler hastalıklar ve erken yaşlanma risklerinden uzaklaştırır. Daha da önemlisi, 6 ay şeker tüketmezseniz artık canınızın hiç şeker istemediğini; hatta tüketmeniz durumunda ağız tadını bozduğunu da göreceksiniz.
Şekeri Bıraktıktan 1 Sene Sonra Ne Olur?
Günlük diyetinizden şeker çıkarıldığında cilt kalitesi artar, akneler, tahriş ve ince çizgiler azalır. Diyabet gibi önlenebilir hastalıkların yanı sıra kalp krizi ve felç riskinin genel riskinde bir azalma görülür; aynı zamanda yaşam kaliteniz ve yaşam sürenizi de artar. Sağlıklı yaşar, zinde hisseder ve sürekli hissettiğiniz kronik yorgunluklara artık elveda demiş olursunuz.
Şeker Hastaları Ne Yemeli?
Şeker Hastalığı Belirtileri ve Şekerle Savaş adlı konumuza son verirken, şeker hastalığı ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.