Sinarit Balığı Özellikleri Avlanma ve Yaşam
Sinarit Balığı Özellikleri Avlanma ve Yaşam; en büyük ve irilerine tarança da denilen sinarit balığı büyük benzerlik gösterdiği orfoz ve lagos ile aynı familyadandır. Avrupa’da dentex adıyla bilinen sinarit güçlü ve az bulunan eti çok lezzetli, olta avcılığı ise en zevkli balıklardan biridir.
Küçük sürüler halinde yaşayan sinaritleri yumurtlama mevsimi ilkbahardır. Üç yüz metre derinliklere kadar inebilen sinaritler üreme mevsiminde yumurtalarını rastgele suya bırakırlar. Bazen çift cinsiyetlide olabilen sinaritler, küçükken sürüler halinde yaşıyor olsa da irileşip yaşlandıkça yalnız başına da yaşar.
Denizlerimizde Ege ve Akdeniz’de buluna sinarit balığı, İspanya, Kanarya Adaları civarı, Senegal, Moritanya kıyılarına kadar olan kısımlarda, Kuzey Afrika ve Atlantik’te bulunur. Bir zamanlar Marmara Denizi’nde de bolca bulunduğu söylenen sinarit, çevre kirliliği, aşırı ve bilinçsiz avcılık, dinamitle avlanma gibi yöntemlerden dolayı artık Marmara’ya uğramaz oldu.
Sinarit taş balıkları grubundan sayılır, aynı zamanda derin su balığıdır, kıyılarda dolaşmaz. Kışın denizin diplerinde yaşamını sürdürürken, yazın su yüzüne çıkarak ortalama elli metrelik derinliklerde yaşar. Sinarit avlayabilmek için balığın yaşadığı civarı bilmek, bir kere bulundu mu o bölgeyi kaybetmemek gerekir.
Sinarit Balığı Özellikleri Nelerdir?
Vücudu elipse benzer şekildedir; sırtının alnına doğru olan kısmının hafifçe kambur şeklinde yükselmesi elips şeklini biraz bozar. Başı vücuduna oranla iridir, burnu sanki sırtından gelen kamburluğun devamı gibi hafifçe uzamıştır. Gözleri normal büyüklüktedir.
Ağzı büyük, dudakları kalındır. Çeneleri çok kuvvetlidir, ağzında konik batıcı dişler vardır. Dişleri ile midyeleri dahi kırıp açar. Sırt yüzgeci tek ve uzundur; ensesinden kuyruk yakınına kadar devam eder; ön taraflarda dikenler ışınlar bulunur.
Tüm yüzgeçleri iyi gelişmiştir, mükemmel manevra yeteneği vardır. Göğüs yüzgeçlerinin sivri uçları hemen hemen anüs yüzgecine kadar uzanır. Anüs yüzgeci uzun, karın yüzgeçleri küçüktür. Yanal çizgi düzgündür. Vücudu iyi işlemiş kalın iri pullarla kaplıdır.
Alnında pul yoktur. Sırtından karnına doğru giderek açılmak üzere rengi, sarı, bej, pembemsidir. Karnı beyazdır. Çoğu zaman vücudunda menevişler görülür. Solungaç kapaklarına sarı renk hâkimdir. Otuz ila üç yüz metre derinliklerde yaşar. Yüzme kesesi barındırır.
Sinarit yırtıcı bir balıktır. Balıklar, yumuşakça (midye ve salyangoz), eklem bacaklılar (karides, yengeç ve ıstakoz) ve kafadan bacaklılar (ahtapot, sübye, kalamar) ile beslenirler. Yapay yemler ve balık kullanılarak kafeslerde yetiştirme girişimleri başarılı olmuştur. Sinarit balıkları bir metreyi geçen boylarıyla, yirmi kilonun üzerine çıkacak kadar irileşebilir.
Sinarit Balığı Nasıl Yakalanır?
Sinarit balığı; yumuşakça (midye ve salyangoz), eklem bacaklılar (karides, yengeç ve ıstakoz) ve kafadan bacaklılar (ahtapot, sübye, kalamar) ile beslenir. Yapay yemler ve balık kullanılarak çiftliklerde yetiştirilir. Ülkemizde çiftliklerde üretilen sinaritler yurtdışı ve yurtiçinde tüketiliyor.
Av sırasında kullanılan başlıca yemler karides, çağanoz, yengeç, sübye, kalamar, iskorpit, gelin balığı, zargana, hani, izmarit, tekir, gelincik, kaya, istavrit, sardalya, hamsi ve kolyozdur. Av şekline göre bu yemler canlı veya cansız olarak kullanılır. Yem balıkların daha çok yavru olanları seçilmelidir, özellikle canlı yem büyük avantaj sağlar.
Yaralı, aksayan balık gören sinarit hiç dayanamaz ve hemen saldırır. Sinaritin oltaya vuruşu çok serttir, oynamaz, sert bir vuruşla adeta oltayı elden uçurarak yeme saldırır. Oldukça güçlü ve mücadeleci bir balıktır, uzun süre mücadele eder, kolay teslim olmaz. Bir dip balığı olan sinarit avında doğal olarak dip takımları kullanılır.
Avcılığı doğal yemli ve yapay yemli olarak ikiye ayrılır. Ama her iki tür avcılıkta takım aynı olduğundan değişenin sadece doğal yem yerine takılan yapay yemdir. Avlanma yöntemleri uzun olta, zokalı takım ve parakete şeklindedir.
Öte yandan sinaritin aşırı avlanılması ve deniz kirliliği doğal sinarit popülasyonunu son yıllarda çok azaltmıştır. Son dönemlerde çiftliklerde üretime geçilmesi levrek, çipura gibi sinaritinde piyasada artmasını sağlamıştır; ama doğal balıkların trofe boyutlarına gelmesi için seneler geçmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Oltayla Sinarit Balığı Avı
Sinarit Balığının Faydaları Nelerdir?
Sağlığımıza faydaları Düşük enerji ve yüksek protein kaynağı olan sinaritin 100 gramını yağsız olarak fırında pişirirseniz, yaklaşık 170 kalori, 19 gr protein alırsınız ve günlük protein ihtiyacınızın yüzde 39’unu karşılarsınız.
Kilo vermek isteyenler için de ideal bir tercih. Koroner kalp hastalığı ve kanserle savaşmak için omega 3 ve omega 6 oranının 0,25’ten büyük olması istenir. Sinaritin omega 3 / omega 6 oranı 1,24, EPA ve DHA oranı oldukça yüksektir.
Kalp sağlığı için önerilen EPA ve DHA miktarı, 100 gram sinarit tüketilerek sağlanabilir. Özellikle çocuk gelişiminde zekâ fonksiyonlarının artırılması için de omega 3 tüketiminin artırılması gerektiği biliniyor.
Hamilelik dönemlerinde yeterli miktarda omega 3 yağ asitlerini alan annelerin erken doğum risklerinin azaldığı, bu annelerin çocuklarının beyin hücrelerinin ve görme yeteneklerinin diğer çocuklara nazaran daha fazla geliştiği saptanmıştır.
Depresyondaki insanların ve kanserli hastaların tedavisinde omega 3 yağ asitleri önemli derecede rol oynuyor. Bunun dışında sinarit balığının faydaları aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır:
- Göz sağlığına önemli faydalar sağlar.
- Kemikleri güçlendirmektedir.
- Bol miktarda protein içerir.
- Etinde çinko ve kalsiyum bulunur.
- Sindirimi kolaylaştırır.
- Bol miktarda fosfor barındırır.
- Eti omega 3 yağ asidi içerir
- Mevsimsel hastalıklardan korur.
- Damar sertliğini önler.
- Kalp damar sağlığına iyi gelir.
- Kalp ritmini düzenler.
- Bol miktarda fosfor barındırır.
- Kas gelişimini destekler.
- Kan şekerini dengeler.
- Düzenli tüketimde toksinleri azaltır.
Sinarit balığı, çok lezzetli bir balık olduğu için küçük parçalara bölünerek ızgarası, buğulaması yapılabilir. Mangalda ve fırında pişirilebilir. Neredeyse her tür pişirme şekline uygun olan bu balığı en sağlıklı biçimde tüketmek istiyorsanız, fırında buğulama yöntemiyle pişirmeniz en pişirme yöntemi olacaktır.
Sinarit Balığı Nasıl Temizlenir?
Sinarit Balığı Özellikleri Avlanma ve Yaşam adlı konumuza son verirken, sinarit balığı temizleme ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.