Genel

Sirke Çeşitleri ve Sirkenin Yararı Nelerdir?

Peygamber iltifatına mazhar olmuş sirkenin, insan vücudu için şifa kaynağı olmasına şaşırmak ne mümkün!

Sirke Çeşitleri ve Sirkenin Yararı Nelerdir?

Sirke Çeşitleri ve Sirkenin Yararı Nelerdir? Genelde salata ve yemeklerde tatlandırıcı olarak kullandığımız sirke; su, asetik asit ve doğal tatlar içeren, kokusu biraz nahoş, ekşi meyve suyudur. Başka bir deyişle; sirke, şarabın, düşük alkollü içkilerin veya şekerli ve nişastalı çözeltilerin mayalanmasıyla meydana gelen, asetik asit içeren sulu çözeltidir.

Sirke bakterisi (mycoderma aceti) denen bir mikroorganizmanın yaptığı bir mayalanmadır. Sirke bakterisi alkollü çözeltilerde gelişir ve alkolü yükseltgeyerek asetik asit ve suya dönüştürür. Ancak sirke bir alkol değildir. Sizi sarhoş etmez, ayrıca dinimizde sirke helaldir.

Daha önce sizlere alıç sirkesinin faydaları hakkında bir yazı hazırlamıştık, bu konuya orada değinmemize rağmen resulullah sav sirke hakkındaki hadislerini burada da yeri gelmişken yine hemen zikredelim:

Sirke yiyene, Allahü teâlâ iki melek vazifelendirir. Yemek bitinceye kadar o kişiye dua ve istiğfar ederler. – [İbni Asakir]

Sirke ne güzel bir katıktır. Allah’ım! Sirkeyi bereketlendir. Zira sirke benden önceki peygamberlerin de katığı idi. İçinde sirke bulunan ev, katık sıkıntısı çekmez. – [İbni Mace]

Buradaki sadece şu iki hadisten, sirkenin resulullah sav övgüsüne mazhar olmuş bir yiyecek olduğunu anlıyoruz ki, bu bile sirkenin bizim için şifa kaynağı bir yiyecek olduğunu anlamamız için yeterli bir sebeptir. Nitekim resulullah sav övgüsüne mazhar olan sirke temini kolay ve ekonomiktir. Kanaatkâr insanların yediği bir katıktır.

Sirkenin Özellikleri Nelerdir?

Eski yazmalarda sirkenin, doku çürümelerine karşı direnç sağladığı, ter atmaya ve zayıflamaya yardımcı olduğu, ezik ve yaraları iyileştirdiği, yanıklara, kanamalara, yılan ısırıklarına, vebaya, kangrene ve sarhoşluğa iyi geldiği yazılıdır. Ayrıca kist ve fibroma gibi tümörlerin tedavisinde ve ödem söktürücü olarak kullanıldığı da söylenir. Bayılma durumlarında da tedavi amaçlı kullanımı yaygındır.

Büyük veba salgını döneminde yaşamış bir doktor olan Sylvius, her iki büyük salgında da korunmak amacıyla sadece sabahları bir kaşık sirke içtiğini ve sonrasında vebalıları tedavi etmeye gittiğini söylemiştir.

Sirkenin böcek ısırması gibi hayvan zehirlerine de etkili olduğu bilinmektedir, aynı zamanda ısırgan otuna dokunduğunuzda ortaya çıkan rahatsızlıkta etkili olmaktadır. Günümüzdeki ilaçların yan etkilerine iyi geldiği de göz ardı edilmemelidir.

Sirkenin iyileştirici etkisi Ohio Üniversitesi hastanesinde kulak enfeksiyon ve ağrıların tedavisinde kullanılmaktadır. Zira Asurlular döneminde sirke ile yapılan kulak lavmanı eski metinlerde belirtilmektedir. Elde edilen cesaretlendirici sonuçlardan yola çıkarak aynı hastanede göz enfeksiyonlarında sulandırılmış sirke ile tedaviler denenmektedir.

Kaç Çeşit Sirke Vardır?

Aslında sirke hemen hemen her çeşit meyveden yapılabilir. Bu yüzden çok çeşitlilik göstermekte ve neredeyse her meyvenin sirkesi bulunabilmektedir. Nitekim pirincin bile sirkesi yapılmaktadır. Fakat ülkemizde sirkenin en bilinenlerini aşağıda sizin için sıraladık:

  • Karanfil sirkesi: karanfilden yapılmış olan bu sirke türü, mide rahatsızlıklarını gidererek bulantı ve kusma gibi şikâyetleri önler.
  • Nane sirkesi: Gaz şikâyetlerinin en büyük düşmanı olan, nane sirkesi, naneden üretilen bir sirke türüdür.
  • Çilek Sirkesi: Çilek sirkesi, tam bir vitamin takviyesidir ve bağışıklık dostudur. Çilek hasatının yapıldığı ay sirkesi de yapılır.
  • Nar sirkesi: Nar mucizesi ile birleşen sirke türü kanserin en büyük düşmanlarından biridir. Ayrıca cilde iyi geldiği bilinmektedir.
  • Elma Sirkesi: Kan dolaşımını, kan basıncını düzenleyen elmadan yapılıp, eski çağlardan günümüze kadar gelen sirke çeşididir.
  • Üzüm sirkesi: Üzüm sirke antioksidan özelliği taşıyan ve bağışıklık sistemi ile dost olan ve en çok bilinen bir sirke çeşididir.
  • Ardıç Sirkesi: Ardıç ağacının meyvelerinden yapılan bu bitki hastalıklara karşı oldukça kuvvetli bir mikrop öldürücüdür.
Sirke Çeşitleri ve Sirkenin Yararı Nelerdir?

Sirkenin Faydaları Nelerdir?

Sirkenin tam bir şifa kaynağı olduğu günümüzde anlaşılmıştır ve hayatımız için önem arz eden çok sayıda mineral ve vitaminleri ihtiva ettiği bilinmektedir. Bir bardak suya iki tatlı kaşığı elma sirkesi ve iki tatlı kaşığı bal katarak, günde üç defa, mümkünse yemeklerden önce (fazla kilo problemi için de etkili olan elma sirkesi bu amaçla kullanılır) mutlaka alınmalıdır.

Yine her sabah aç karına bir defa alırsak sağlığımızı korumada faydalıdır. Sirkeyi salatalarda, çorbalarda tat vermek ve iştah açmak için de kullanabiliriz. Aşağıda sirkenin faydaları hakkında sorulan sorular cevaplarıyla beraber sıralanmıştır:

Sirke Kansızlığa İyi Gelir mi?

İçerisinde yüksek miktarda folik asit, B12 ve demir barındıran sirke, anemiye yani kansızlığa karşı oldukça etkilidir. Düzenli olarak ılık suya ekleyeceğiniz bir yemek kaşığı sirke ile kansızlık sorununa karşı etkili bir çözüm sağlayabilirsiniz

İyi Sirke Nasıl Olur?

Sirke ve cildin pH değeri birbirine çok benzer. Bu nedenle sirke antioksidan ve güçlendirici etkisiyle cildi yaşlanmaya karşıda korur. Sirke çocuklar için de oldukça faydalı. 12 yaşını doldurmuş çocuklar da yetişkinler gibi sirkeyi kullanabilir. Bebeklerde ise sirkenin haricen kullanılmasında bir sakınca görülmüyor. Öte yandan sirkenin doğal olması gerekir. En iyi sirke sanılanın aksine bulanık renkli ve içerisinde posaların bulunduğu sirke olarak sınıflandırılır.

Sirkenin Kolesterole Faydası Var mı?

Bal, meyve veya sebze suyu ile karıştırıp içebileceğiniz sirke, kolesterolünüzün düşmesine yardımcı olacaktır. Suda çözünebilen lif içeren sirke, bağırsaklara yapışarak kolesterol emilimini engellemektedir.

Sirkenin düzenli tüketimi kan trigliseritlerini, kolesterolü ve kan basıncını düşürür. Böylece, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinde azalma görülür. Sirke bazı kanser türlerinde kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatabilir ve tümörleri küçültebilir.

Sirkenin Şeker Hastalığına Faydası Var mı?

Elma sirkesinin şimdiye kadar tespit edilmiş olan en önemli faydası tip 2 diyabetli hastalarda belirtilerin kontrol altına alınmasındaki etkileridir. Tip 2 diyabet, vücut dokularının insüline direnç göstermesi ya da vücutta insülin üretilememesi nedeniyle kan şekeri seviyelerinin yükselmesi ile seyreden bir hastalıktır.

Hastalığın tedavisinde temel amaç kan şekeri seviyelerini normal aralıkta tutmaktır. Bunu yapmanın en etkili yolu, işlenmiş şekerlerden kaçınmaktan geçer. Elma sirkesi de kan şekerini düşürmede güçlü bir etkiye sahiptir. Sirkenin kan şekeri ve insülin seviyeleri için çok sayıda faydası olduğu çalışmalarda gösterilmiştir.

Yüksek karbonhidratlı bir yemek sırasında tüketildiğinde, dokuların insülin duyarlılığını %19 ila 34 oranında arttırdığı ve kan şekeri düzeyini belirgin şekilde düşürdüğü tespit edilmiştir. Bu nedenlerden dolayı sirke; şeker hastaları, gizli şekeri olanlar ve kan şekeri seviyelerini düşük tutmak isteyen kişiler için yararlıdır. Şeker hastalığı olan kişi kullandığı ilaç miktarını sirke tüketerek azaltabilir.

Sirkenin Cilde faydası Var mı?

Cilt bakımında doğal yolları tercih edenler için elma sirkesi oldukça popüler bir cilt bakım ürünüdür. Elma sirkesinin etkinliğinin çoğunluğu asetik asit ve malik asit gibi içerdiği meyve asitlerine dayanır. Fermantasyon yoluyla oluşumu sırasında antibakteriyel ve antifungal özellikleri ile bilinen ve asetik asit adı verilen bir bileşik oluşur. Akne oluşumu için en önemli etken bakterilerdir. Bu nedenle elma sirkesi antibakteriyel özelliği ile akne tedavisinde kullanılabilir.

Bir kişi yaşlandıkça, cildi doğal olarak elastikiyetini kaybeder ve kırışıklıklar oluşmaya başlar. Erken kırışıklıkları en aza indirmenin yollarından biri de cilde iyi bakmaktır. Elma sirkesi cildi sıkılaştırıcı etkiye sahiptir. Böylece düzenli kullanılırsa cildin elastikiyetini korumaya ve kırışıklıkların oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.

Eğer cildinizde et beni varsa, her ne kadar bu benler zararsız olsa da görünüm açısından rahatsız edici olabilir. Her gün düzenli olarak elma sirkesini benin üzerine sürerseniz, benleriniz kuruyup bir süre sonra ameliyatsız kendiliğinden düşecektir.

YouTube video

Sirkenin Saça Faydası Var mı?

Elma sirkesi asidik bir maddedir ve iyi miktarda asetik asit içerir. Asetik asit ise organik bir asit olarak sirkeye ekşi tadını ve kokusunu veren maddedir. Donuk ve kırılgan saçların genellikle yüksek bir pH seviyesine sahip olduğu görülmüştür. Elma sirkesi içerisinde bulundurduğu asetik asit sayesinde saçlardaki pH seviyesinin düşürülmesine yardımcı olur; saçlar daha sağlıklı bir görünüm kazanır.

Elma sirkesi aynı zamanda popüler bir dezenfektandır. Kafa derisi üzerinde küçük enfeksiyonlar veya kaşıntı gibi saç sorunlarına yol açabilecek bakteri ve mantarları kontrol altında tutmanıza yardımcı olur.

Öte yandan saçlarımızın da vitaminlere ihtiyacı vardır. Örneğin kurumuş bir kafa derisi pul pul dökülür. Bu aşamada çok iyi bir anti enflamatuar olan elma sirkesi içerdiği C vitamini, B vitamini ve diğer mineraller ile kepeği önlenmesine yardımcı olacaktır.

Sirkenin Sedef Hastalığı Tedavisine Etkisi Var mı?

Sık görülen cilt hastalıklarından biri olan sedef hastalığı, ciltte pul pul dökülmelere ve kırmızı lekeler halinde plak oluşumuna neden olmaktadır. Doğal ve alternatif tedavi yöntemi olarak önerilen sirke, vücuttaki pH dengesini sağlayarak sedef hastalığına karşı etkili bir tedavi imkânı sağlar.

Sirke Ateş Düşürür mü?

Annelerimizin doğal ateş düşürme tekniklerinin başında gelen sirkeli bez, kişinin ateşinin düşmesini ve rahatlamasını sağlar. Aynı zamanda vücuttaki toksinlerin ter ile atılmasına yardımcı olur. Fakat sirke çocuklarda damarları büzüştürerek ateşi çok hızlı bir şekilde düşürdüğü için doktorlar tarafından kullanılmaması tavsiye ediliyor.

Sirkenin Baş Ağrısına Etkisi Var mı?

Yaşam tarzı, yeme alışkanlıkları ve yüzlerce başka sebep, baş ağrısını tetikleyebilir. Bu ağrıyı gidermek için başvurduğumuz ilk yol ise ağrı kesici ilaçlar kullanmak. Oysa bu kadar yaygın bir şey için ilaçlara bağımlı olmak başka sağlık sorunlarına neden olabilir. Baş ağrısının ilaç dışında da çaresi bulunuyor. Üstelik her evde kolayca temin edilebiliyor. İşte ağrılarınıza son verecek tarif.

Bir bardak suya birer kaşık elma sirkesi ve bal ekleyin. İçine yarım limon suyu sıkın. Bu içeceği ılık olarak günde 3 kez tüketin. Bu tarif; stres, sinüs baş ağrısı ve migren gibi hemen hemen her tür baş ağrısına iyi gelecektir.

Konjonktivit ve Sirke İlişkisi Nedir?

İltihaplı bir göz enfeksiyonu olan konjonktivite sirke ile tedavi etmeniz mümkün. Bir ölçü elma sirkesi ve 4 ölçü su ile hazırladığınız karışımı gözünüze pamuk yardımıyla uygulayabilirsiniz. Göz sağlığı açısından oldukça faydalı olan sirke aynı zamanda yaşlılık nedeniyle oluşan çeşitli göz hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Bu nedenle uzmanlar düzenli sirke tüketimin göz hastalıklarının oluşum riskini düşürdüğünü belirtiyorlar. Özellikle havuç suyu ile birlikte içilen sirke göz hastalıklarına karşı ekstra bir koruma sağlamaktadır.

Sirke Diş Ağrısına İyi Gelir mi?

Diş sağlığı açısından faydaları bulunan sirke, aynı zamanda diş ağrısına karşı etkili bir çözüm sunmaktadır. Yaklaşık iki yemek kaşığı sirkeye ekleyeceğiniz bir bardak ılık su karışımıyla ağzınızı çalkalayarak diş eti problemlerinizin ve ağzınızdaki aftların ortadan kalkması için doğal bir ilaç elde edebilirsiniz.

Diş eti problemlerinin yanı sıra birçok kişinin korkulu rüyası olan diş ağrısı için sirke ve kırmızıbiberi ısıtarak ağzınızda bekletebilirsiniz. Aynı zamanda sirkeli bezi ağrıyan dişinizin bulunduğu bölgeye yanağınızın dışından tutarak ağrının azalmasını sağlayabilirsiniz.

Sirkenin Kalp Sağlığına Etkisi Nedir?

Elma Sirkesi Kolesterolü Düşürür ve Kalp Sağlığına Yarar Sağlar. Pek çok bilimsel araştırmaya göre, elma sirkesi diğer bazı kalp hastalığı risk faktörleri ile birlikte kolesterol ve trigliserid seviyelerini düşürmektedir. Ayrıca sirkenin yüksek tansiyonu azalttığını gösteren bazı bilimsel çalışmalar da vardır.

Harvard Tıp Fakültesinde yapılan bir çalışmada, sirkeyi salata sosu olarak tüketen kadınların kalp hastalığı riskinin azaldığı gösterilmiştir. Yine bazı insan çalışmaları, elma sirkesinin kan şekeri seviyelerini düşürdüğünü, insülin duyarlılığını artırabildiğini ve diyabetle savaşmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu faktörler ayrıca kalp hastalığı riskini azaltmaktadır.

Buradaki yazıda her ne kadar elma sirkesi dense de, ülkemizde alıç sirkesinin kalp ve damar sağlığı için daha faydalı olduğu, özellikle kalp damar hastalarına alıç sirkesinin tavsiye edildiği bilinen bir gerçektir.

Sirkenin Zararları Nelerdir?

Sirkenin zararları fazla kullanıldığında ortaya çıkar. Çocuklar tüketirken dikkat edilmelidir. Mutlaka su ya da bal ile inceltilerek tüketilmelidir. En güzeli de turşu olarak tüketmektir. Hamilerde dikkatli tüketmeli, doktorlarına danışmalıdır.

Fazla tüketimi kemik erimesine yol açabilir. Şeker hastalarının şekerini fazla düşürebileceği için kontrollü tüketmelidirler. Yüksek şeker kadar çok düşük şeker de tehlikelidir. İltihaplı yaralara kullanılmamalıdır. Özellikle kilo vermek isteyenler de dikkatli olmalıdır. Mideye zarar verebilirler.

Evde Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

YouTube video

Sirke Çeşitleri ve Sirkenin Yararı Nelerdir? adlı konumuza son verirken, sirkenin faydaları ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilir, elma sirkesi hakkında geniş bilgi edinmek için elma sirkesinin mucizevi faydaları adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu