Turp Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir?
Turp Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir? Her ne kadar turp kelimesi “kokan soğan” anlamına gelmiş olsa da, soğan gibi ağzı kokutmadığı ve soğan kadar acı olmadığı bir gerçek. Özellikle kış aylarında salataların vazgeçilmezi olan turpun siyah, beyaz ve kırmızı gibi çeşitleri bulunur. Ülkemizde en bilinen ve en çok yetiştirilip tüketilen cinsi kırmızı olanıdır.
Turpun için etli ve beyazdır. Tüketilen bu kısım toprağın altında kalan gövdesidir. Roma dönemlerinde iyi bilinen bir bitkiydi ama daha öncesine ait belirgin bir kanıt yoktur. Turpun yabani formları ve ayrıca akrabaları olan şalgam ve hardal otu türleri Batı Asya ve Avrupa’da sıkça bulunur. Bu da turpun evcilleşmesinin bu bölgelerde olmuş olabileceğini düşündürmektedir.
Turp yuvarlak ya da silindirik olabilir. Uzun köklü tipi pişirme için idealdir. Yuvarlak formu ise salatalarda çiğ olarak yenir. Kış aylarının vazgeçilmez besinlerden biri olan turpun faydaları arasında özellikle kış aylarında yakalanılan bir hastalık olan soğuk algınlığı, öksürük gibi hastalıklara iyi gelmesi ve ayrıca idrar söktürücü olması sayılabilir. Öte yandan kansızlığa karşı fayda sağlaması, kabızlığı önlemesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi de turpun önemli ve bilinen faydaları arasındadır.
Turp Nerede ve Ne Zaman Ekilir?
Turpun anavatanı Hindistan ve Asya’dır. Dünya üzerinde ılıman iklimleri seven turp, yüksek nem ihtiyacı olan bir bitki olduğundan, Türkiye’de Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi ve Karadeniz Bölgesi kıyılarında yetiştirilmektedir. Turp yetiştiriciliği için sıcaklığın 12 ila 20 arasında olduğu bölgeler uygundur. Turp yetiştiriciliğinde hafif kumlu toprak tercih edilmelidir, ağır ve killi topraklarda turp yetiştirilemez.
Turp ekimi, bahar ayının ilk günlerinde başlar, sonbahara kadar devam edebilir. En çok bilinen turp türü olan kırmızıturp, yaklaşık iki ayda yetiştiği için yılda ortalama beş kez ekimi yapılabilir. Diğer turp türlerinin yetişmesi daha uzun sürdüğünden, bu türlerin ekimi yılda yaklaşık iki defa yapılır. Yaklaşık altmış santimetreye kadar genişleyen yaprakları ve sert bir kökü bulunur.
Turp Çeşitleri Nelerdir?
Turp vücudumuz için çeşitli şekillerde yararlı olan bazı besin maddelerine sahiptir. Turp, cildin nemli kalmasına yardımcı olur, kabızlık semptomlarını giderir, şeker hastalarında kan şekeri seviyelerini düzenler, kardiyovasküler hastalıkları önler ve bağışıklık sistemini iyileştirir.
Ayrıca ağrıyı ve şişliği azaltırken, çeşitli solunum yolları hastalıklarını tedavi eder. Turp yine renklerine göre farklı faydaları da beraberinde getirir. Aşağıda turpun renklerine göre açıklamaları ve faydaları sıralanmıştır:
Beyaz Turp: Hem içi hem dışı beyaz olan bu turp türü, diğer turp türlerine göre daha uzundur ve lezzeti diğerlerinden bir miktar farklıdır. Mikroplara karşı savunma kalkanı işlevi görür ve vücudun mikroplardan arınmasına yardımcı olur. Kanserin baş düşmanıdır. Vücudun kanser hücreleri ile savaşırken direncini artırır. Saç cilt sağlığına da faydalı etkileri bulunmaktadır.
Siyah Turp: Halk arasında karaturp olarak da bilinen bu turp türünün dışı siyah renkte olup içi diğer turplar gibi beyaz etlidir. Karaciğer dostudur, karaciğerde meydana gelen tahribatların azalmasında bire bir etkilidir. Ayrıca kolesterol problemi yaşayan insanlar için, kolesterolün dengelenmesine, sindirim sisteminde sıkıntı yaşayanlar için sindirim sisteminin korunmasına ve düzenli işleyişine yardımcı olmak gibi etkileri vardır. Bununla birlikte C vitamini deposu olduğu için grip ve nezle dönemlerinde şifa verici bir bitkidir. Beyin fonksiyonlarının düzenli çalışmasına da yardımcı olur.
Kırmızı Turp: Manav tezgâhlarında en sık gördüğümüz bu turp türünün dışı parlak kırmızı renkte içi ise diğer turplar gibi beyaz renktedir. Vücuttaki fazla ısıyı alma etkisinden dolayı özellikle yaz aylarında tüketilmesi tavsiye edilir. Lif açısından zengin olması ve içerdiği vitamin değerleriyle boğaz ağrılarında ve vücut temizliği konusunda faydalı etkileri bulunmaktadır.
Turpun Faydaları Nelerdir?
Kış mevsiminde sofralarda ya da atıştırmalıklar arasında mutlaka olması gereken turp, tok tutucu özelliğiyle diyetlerde olmazsa olmazlardandır. Bunların yanında folik asit açısından zengin olduğu için hücrelerin onarımını sağlar; dolayısıyla da yaşlanmayı önler. Şimdi aşağıda turpun faydalarını anlaşılır olması açısından maddeler halinde sıralayalım:
- Kanda bulunan toksik maddelerin atılımını hızlandırır
- Bol miktarda C vitamini içerir.
- Demir, magnezyum ve potasyum kaynağıdır.
- Turp Tiroit bezine fayda sağlar
- Lif oranı yüksektir. Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Solunum yolu hastalıklarına karşı iyi gelir
- İştah açıcı özelliği de vardır.
- Romatizma ve eklem ağrılarına da iyi gelir
- Cildin nem dengesini koruyarak kurumasını engeller
- Sindirim sistemini düzenler. Sindirimi rahatlatır,
- Hazmı kolaylaştırır. Kabızlığı önler
- Antioksidan içerir.
- Diyabete yani şeker hastalığına yakalanmayı engeller
- Kalp dostudur, kalbi korur
- Siyatik için faydalıdır
- Mide salgısını arttırır ve tükürük bezlerini çalıştırır
- Mikrop öldürücü etkisi vardır
- Dişleri ve diş etlerini güçlendirici etkisi vardır
- Kansızlık hastalığına karşı koruma sağlar
- İdrar söktürücüdür
- Kilo vermek isteyenler için idealdir
- Vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasına yardım eder
- Kan dolaşımını hızlandırır
- Böbrek taşlarının oluşumunu önler
- Nefesinizin kötü kokusunu gidermeye yardımcıdır
- Sarılığa iyi gelir.
- Adet sancılarına karşı da ağrı kesici özellik gösterir
- Ferahlık verir, depresyona iyi gelir
- Kan basıncını düzenler. Tansiyonu dengeler
- Karaciğer ve safra kesesi gibi organlara fayda sağlar
- Grip, nezle, öksürük, soğuk algınlığına karşı korur.
- Böbrekleri temizler
- Kimi kanser çeşitlerine karşı yakalanma riskini düşürür
Turp Kilo Vermeye Faydalı mı?
Turplar genellikle küçüktür, ancak bir miktar lif içerir ve diyetinize uygun bir katkı sağlar. Yüksek lifli bir gıda olarak, turplar bağırsak hareketlerini düzenler, hemoroit nedeni olan kabızlığı ortadan kaldırır ve düşük yoğunluklu lipoproteinlere bağlanarak kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir.
Lif kolayca sindirilemediğinden, lif bakımından zengin gıdaları yemek; doygunluk hissetmenize yardımcı olabilir, aşırı yemekten kaçınmanıza yardımcı olabilir. Çoğu yetişkin beslenmesinde yeterince lif alamaz. Turp kalori olarak çok düşüktür ve çok fazla su içerir, bu da onu herhangi bir öğün için mükemmel bir seçenek yapar ve kilo vermeye çalışan herkes için yararlıdır.
Turp İdrar Yoluna Fayda Sağlar mı?
Turplar idrar söktürücüdür, bu da idrar üretimini artırdıkları anlamına gelir. Turptan alınan turp suyu ayrıca iltihaplanma ve idrara çıkma sırasındaki yanma hissini iyileştirir. Böbrekleri temizler ve böbreklerde ve üriner sistemdeki enfeksiyonları engeller, böylece sistemdeki fazla toksinler tarafından şiddetlenen çeşitli idrar rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olur.
Turp Sarılığa İyi Gelir mi?
Turp; sarılık için mükemmel bir doğal ilaç olabilir. Sarılık genellikle yalnızca bebeklerde olabilir diye düşünülür, aslında sarılık yetişkinlerde de görülür. Cildin, mukoza zarları ve gözlerin beyazında sarımtırak bir renk değişikliği fark ederseniz, doktorunuzdan bir değerlendirme yapmasını isteyebilirsiniz. Sarılık, kandaki normal bilirubin seviyelerinin yükselmesi sonucu oluşur ve daha ciddi bir sonuç doğurabilir.
Turp, detoksifikasyon özellikleri nedeniyle toksinlerin ve atıkların kandan temizlenmesine yardımcı olur. Turp; üretimi stabilize eden bilirubin seviyelerini yükseltme yeteneğine sahip gibi görünüyor. Özellikle siyah turp ve turp yapraklarını kullanarak, muhteşem bir detoksifikasyon işi çıkarır. Ancak bir doktorun onayı olmadan bebekler için turp önerilmez.
Turp Kalbe İyi Gelir mi?
Turp; kalp hastalığının görülme sıklığını azaltabilir. Kırmızılahana gibi turp da, yaban mersininde bulunanla aynı flavonoid olan antosiyanin denilen bir tür flavonoid içerir. Yakın tarihli bir araştırmaya göre, bu antosiyaninler, kardiyovasküler hastalık riskini ve periferik arter hastalığı, kalp yetmezliği ve böbrek hastalığı gibi rahatsızlıkların etkilerini azaltmaya yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahipler.
Antosiyaninler doğal olarak hücrelerde oluşan “çeşitli enzimler tarafından katalize edilen metabolik reaksiyonların ürünü” olan metabolitleri dolaştırırlar. Bu süreç, vasküler sistemi hedef alan, oksidatif stresi azaltarak ve inflamasyonu yavaşlatarak kalp sorunlarına karşı koruma sağlayan şey olabilir.
Turp Ateş Düşürür mü?
Özellikle ateş sıcaklığına evde müdahale ederken çok işe yarayabilir. Vücut sıcaklığını düşürür ve ateşin iltihaplarını hafifletir. Ateş için en faydalı tüketim yöntemi, tuzla karıştırılmış turp suyunu içmektir ve içerisinde iyi dezenfektanlar oldukları için, turplar ateşe neden olabilecek enfeksiyonlarla savaşırlar. Elbette beklemeden yine de bir doktora görünmelisiniz.
Turpun Saça Faydası Var mı?
Birçok şeye olduğu gibi saça da faydası vardır. Turp tüketimi saça canlılık katar ve sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlar. Hatta turp suyunu saça sürmek saçtaki kepek sorununu çözer. Turpun saçlar için daha birçok faydası bulunmaktadır. Turp tüketimi saçlara sağlık kazandırırken saçları gürleştirmektedir. Saçlarına özen veren ve güzel görünmesini isteyen her insanın turp tüketmesi gereklidir.
Turpun Cilde Faydası Var mı?
Her gün tüketilen turp; cildi kuruluktan, sivilceden ve sivilcenin oluşturduğu kızarıklıktan korur. Bunun yanı sıra turp suyu saçların kökünü güçlendirerek, kepeklenmeyi ve dökülmeyi önlemeye yardımcı olur.
Turp; B vitaminleri, çinko, fosfor ve C vitamini gibi birçok besin içerir ve bu cildin iyileşmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, turp yüksek oranda su içerir ve yukarıda belirtildiği gibi cilt için çok gerekli nemlenmeyi sağlar. Turpu cilt için iyi bir seçim yapan şeyin bir kısmı, kuru, çatlamış cildi iyileştiren ve enfeksiyonu önleyen antibakteriyel özellikleridir.
Turp Kan Basıncını Düşürür mü?
Turplar sağlık sorunlarının büyük bir bölümüne iyileştirme katkısında bulunan, potasyum için çok iyi bir kaynaktır. Potasyum arteryal vasküler yataklarla etkileşime girdiğinde kan damarlarını rahatlatıp kan akışını artırabileceğinden, kan basıncını düşürmek için olumlu bir şekilde çalışır. Dar kanallar yoluyla zorlanmak yerine kan akışını genişleterek kan basıncını düşürür.
Turpun Kansere Faydası Var mı?
Turp detoksifiye edici olduğundan ve C vitamini, folik asit ve antosiyaninler bakımından zengin oldukları için, özellikle de kolon, böbrek, bağırsak, mide ve ağız kanseri gibi bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkiye sahip olmaları ile ilişkilendirilmiştir.
Ayrıca, turplarda bulunan izotiyosiyanatların (bitkilerin ürettiği kimyasallar) kanserli hücrelerin genetik yolakları üzerinde büyük etkisi vardır. Yolları o kadar değiştirirler ki, apoptoza (hücre ölümü) neden olabilirler, böylece kanserli hücrelerin üremesini önlerler.
Turpun Zararları Nelerdir?
Vücudun birçok hastalığa ve mikroba karşı direncini destekleyen, birçok organın düzgün çalışmasına katkıda bulunan turp, elbette birtakım yan etkilere sahiptir. Öncelikle böbrek taşı döken kişilerin, turpu az ve kontrollü tüketmeleri gerekir. Gaz sancısı çekenler ya da ishal olanlar daha az turp tüketmelidir. Çünkü sindirim sisteminin daha hızlı çalışması bu tip dönemlerde tercih edilmemektedir.
Ayrıca gastrit ya da açık ülser yarası gibi mide rahatsızlığı olan insanlar turpu yalnızca pişirerek tüketmelidir. Turp yemek gaz yapar mı? Sorusunun sıklıkla sorulmasının sebebi de buradan gelmektedir. Pişirilerek tüketilmesinin önerilmesi, turpun gaz yapıcı etkisinden dolayıdır.
Ancak turp ishal yapar mı? Sorusunun her bünye üzerinde kesin olarak geçerli, kanıtlanmış bir cevabı yoktur. Fazlaya kaçmadan alerjen etkilerine maruz kalmayan ve yukarıdaki hastalıklardan mustarip olmayanlar her gün bir kâse keyifle turp tüketebilir. Şimdiden afiyet olsun
Turp Kolesterolü Düşürür mü?
Turp Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir? adlı konumuza son verirken turp hangi hastalıklara iyi gelir? veya turpun faydaları ile alakalı başka videolar izlemek istiyorsanız, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.