Pakistan Hakkında Merak Edilen Her Şey
Pakistan Hakkında Merak Edilen Her Şey; kardeş dersek asla abartmış olmayız. Hatta her kötü günümüzde, en zor zamanlarımızda bütün varlığıyla yanımızda olmuş, çıkar hesabı yapmamış bir kardeş. İşte Pakistan bizim için böyle bir ülke, yönetim şöyle dursun halklarının kardeşliği daha derin ve daha sarsılmaz…
Bir gün yolunuz düşer de eğer Pakistan’a giderseniz, dillerinden ve giysilerinden başka her şeylerinin size benzediğini görürsünüz; eğer yemeklerinde kullandıkları aşırı baharatlı saymazsak, yemekleri bile öyle. Ülkenin dini İslam dinidir. Neredeyse tamamına yakın bizim gibi Müslüman ve dört mezhepten birine tabi.
İtikatları saf ve temiz, yürekleri ve gönülleri de öyle, Pakistan’da “Türkiye’den geliyorum” demek sana bütün kapıları açacak kadar güçlü bir anahtar niteliğinde. Çünkü Türkiye onlar için hem kardeş ülke, hem kendileri gibi Müslüman bir ülke. Zaten Pakistan’la olan bağın temelini kahir ekseri din kardeşliği oluşturuyor.
210 milyon nüfusuyla Güney Asya’nın en kalabalık ülkelerinden biri olan Pakistan, en büyük ikinci Müslüman topluluğa sahiptir. Atom bombası olan ve nükleer güce sahip olan Sünni İslam Cumhuriyetidir. Doğuda Hindistan, batıda Afganistan, güneybatıda İran ve kuzeydoğuda Çin ile komşudur. Kuzeybatıda Afganistan’ın Vahan Koridoru Pakistan’ı Tacikistan’dan ince bir hatla ayırır, ayrıca Umman ile deniz sınırı bulunmaktadır.
Günümüzde Pakistan’ın bulunduğu topraklar birçok antik medeniyetin mekânı olmuştur. Pakistan, henüz bir Britanya sömürgesi olan Hindistan’ının bölünmesini ve Müslüman nüfuslu bölgelerin bağımsızlığını talep eden Pakistan Hareketi’nin çabalarıyla 1947’de Hint Müslümanları için bir yurt olmak üzere bağımsızlığını kazanmıştır.
Pakistan, 1973’te tüm yasaların Kur’an ve Sünneti temel alan İslam hükümlerine uygunluğunu şart koşan yeni bir anayasayı kabul etti. 2008 yılında sivil yönetime geçildi. Fakat bu yasalar ne kadar kullanılıyor, orasını şuan için kesin bir şekilde bilemiyoruz. Lakin şeri cezaların büyük ölçüde uygulanmadığı malum…
Bir orta güç olarak Pakistan, dünyanın altıncı büyük ordusunu bulundurmaktadır ve ayrıca nükleer silahlı devlet kabul edilen bir nükleer güçtür. Dünyanın en büyük ve en hızlı büyüyen orta sınıflarından birine sahip olan Pakistan ekonomisi yükselen ekonomiler arasında gösterilmektedir. Bağımsızlığından bu yana askeri rejim, siyasi belirsizlik ve Hindistan’la çatışmalar Pakistan’ın siyasi tarihini şekillendirmiştir. Ülke yoksulluk, düşük okuryazarlık ve yolsuzluk gibi sorunlarla boğuşmaya devam etmektedir.

Pakistan’da İklim Şartları
Pakistan’da iklim tropikal ile ılıman arasında değişkenlik gösterir. Kuraklık ülkenin güneyinde, yeterli yağış ve daha az yağış ile kuru bir sezon ile karakterize edilen Muson mevsimi mevcutken Pencap eyaletinde bol yağış görülür ve bu konumlarda sıcaklık değerleri arasında geniş farklılıklar vardır. Yağış, ülkenin çeşitli bölgelerinde yılda 10 inçten daha azdan, yılda 150 inçten fazlaya kadar değişir.
Ancak bu genellemeler, belirli yerler arasında var olan belirgin farklılıkları gizlememelidir. Örneğin Umman denizi boyunca kıyı alanı genellikle sıcakken Karakoram menzilinin ve uzak kuzeydeki diğer dağların donmuş karla kaplı sırtları yıl boyunca çok düşük sıcaklık değerlerine sahiptir.
Pakistan’ın dört mevsimi vardır: Aralık ayından Şubat ayına kadar ılıman sıcaklıklarla belirgin serin ve kuru bir kış; Mart’tan Mayıs’a kadar sıcak ve kuru bir bahar; Haziran ayından Eylül ayına kadar yaz yağışlı sezonu veya güneybatı muson dönemi; Ekim ve Kasım aylarındaki geri çekilme musonu dönemi. Bu mevsimlerin başlangıcı ve süresi konuma göre biraz değişmektedir.
Pakistan Ekonomisi
Pakistan ekonomisi, satın alma gücü paritesi bakımından 25. büyük ve nominal olarak dünyanın 38. büyük ekonomisidir. Pakistan gelişmekte olan bir ülke olup 21. yüzyılda dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olma potansiyeline sahip on bir ülkeden biridir. Bununla birlikte onlarca yıl süren çatışmalar, sosyal istikrarsızlıklar, yatırım eksikliği ve hızlı nüfus artışı ülkenin ekonomik büyümesine zarar vermiştir.
Pakistanda Market Fiyatları
Ülkenin ekonomisi yarı endüstrileşmiş olup önemli sanayi merkezleri İndus Nehri boyunca yer almaktadır. Birincil ihraç malları arasında tekstil, deri ürünleri, spor malzemeleri, kimyasallar, halı ve kilim bulunmaktadır. Pakistan el emeği işçilik ve yine el emeği sanayi işçiliği çok gelişmiştir.
Pakistan’da Eğitim Durumu
Pakistan Anayasası’na göre ücretsiz eğitim sağlamak devletin sorumluluğundadır. Bağımsız olduğunda Pakistan’da sadece bir üniversite vardı. Pencap Üniversitesi 1882’de Lahor’da kurulmuştur. Pakistan’da şu anda 71’i devlet, 59’u özel olmak üzere 130’dan fazla üniversite bulunmaktadır.
Pakistan’da 730 teknik ve mesleki kurum bulunmaktadır. Erkek mesleki kurumlarına girmek için minimum nitelik 8. sınıfı tamamlamış olmaktır. 2004 yılı itibarıyla Pakistan’da yetişkin nüfusun % 46,6’sı okuryazardır. Okuryazarlık erkeklerde % 60,6 iken kadınlarda % 31,5’tir. Aşiret bölgelerindeki kadınlarda okuma yazma oran cinsiyet farklılığı nedeniyle % 3’tür.
Pakistan hükûmeti 1996’da cehaletin ortadan kalkması ve bütün çocukların okuryazar olması için ülke çapında bir girişim başlattı. Pakistan’da resmi okulların dışında birde tıpkı bizde olduğu gibi medreseler vardır. İslami eğitim veren bu medreselerden İslami ilimlere hâkim fıkıhçı veya hafız yetişmektedir.
Pakistan’da Türk Var mı?
Pakistan’daki öğrenciler, askeri personel, akademisyenler ve Pakistan vatandaşlarıyla evli kişilerden oluşan Türkiye’den ve onların soyundan gelen gurbetçilerdir. Pakistan’daki Türk eğitimciler, ülkede 25 şubesi bulunan PakTurk International Schools and Colleges’e gitmektedir.
Hunza Türkleri
2016 yılı itibarıyla bu okullarda 100’ün üzerinde Türk eğitimci eğitim veriyordu ve aileleri de dâhil olmak üzere 400 Türk nüfus vardı. Fakat Türkiye’den gidenler dışında birde Keşmir gibi bazı bölgelerde, Türkmenlerin veya Doğu Türkistan gibi ülkelerden göçerek Pakistan’a yerleşmiş, hiçte azımsanmayacak bir nüfus mevcuttur.
Türklerin en yoğun olduğu bölgeler Hazara ve Keşmir bölgeleridir. Özellikle Hazara bölgesindeki Abatabad, Mansehra ve Haripu şehirleri Türklerin en yoğun olduğu yerleşim yerleridir. Hazara bölgesindeki Türk varlığı Timur’un Hint seferi ile başlamıştır. Emir Timur’un 1398 yılında gerçekleştirdiği sefer sonrasında Hazara bölgesine yerleştiği bilinir. Bir dönem adı Hazara Karluk olarak anılsa da günümüzde Hazara olarak adlandırılır. Hazara bir şehrin değil, bir bölgenin adıdır
Pakistan Videoları
İşin en eğlenceli kısmı, bir ülke hakkında yazı okumaktansa, o ülke hakkındaki videoları seyretmek. Bunu sevdiğinizi biliyoruz. Çünkü bizde seviyoruz. Pakistan’a seyahat düzenleyen, sokaklarını caddelerini çeken modern seyyahlara teşekkür ederken, Pakistan’ın yemeklerinden varoşlarına varana kadar tüm mahallelerin bile çekildiği videoları sizinle paylaşacağız. Şimdiden iyi seyirler…
Zor Şehir Karaçi
Pakistan Sokak Yemekleri
Pakistanda İlk Gün Heyecanı
Pakistanda Köy Yaşamı
Pakistan Hakkında Merak Edilen Her Şey adlı konumuza son verirken, umarım kardeş ülke Pakistan hakkında zihninizde hoş bir akis bırakabilmişizdir. Eklediğimiz videolardan sonra, Pakistan hakkında başka videolarda izlemek istiyorsanız, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.