GenelYaşam

Bangladeş Hakkında Merak Edilen Her Şey

161 milyonluk kalabalık nüfusuyla kaotik ortamların bol olduğu Müslüman bir ülke olan Bangladeş

Bangladeş Hakkında Merak Edilen Her Şey

Bangladeş Hakkında Merak Edilen Her Şey; bulunduğu coğrafi konum itibariyle arakana yani Myanmar’a komşu olan Bangladeş’in %70 kadarı Müslümandır. Naf nehri ve ülkede bulunan diğer nehirlerde bolca balık bulunmaktadır. Fakir bir ülke olmasına rağmen, gittikçe kendi kendine yetebilen bir ülke haline gelmeye başlamıştır. Muson yağmurlarının bolca yağdığı bu ülkede zaman zaman sel baskınları da olabilmektedir.

Hijyen konusunda biraz zayıf kalan Bangladeş, kalabalık şehirleriyle ve 161 milyon gibi bir kalabalık nüfusuyla kaotik ortamların bolca olduğu bir ülkedir. Başkenti Dakka olan bu ülke üniter parlementer cumhuriyetle yönetilmektedir.

Bangladeş’in doğal kaynaklarına gelince; Bangladeş Ovası ormanlarla kaplıdır. Ekilecek alanları az olduğu için ormanların büyük bir kısmı yok edilmiş ve bugün sadece iki orman kalmıştır. Bunlardan birisi Madhupur olup, alüvyon platosudur ve 41,4 kilometrekarelik bir kısmı yapı malzemesi için elverişli ağaçlarla kaplıdır.

İkinci orman ise güneydeki Sundarbans kıyı bölgesindeki ormanlardır. 59,6 kilometrekarelik bir alanı, bataklıklar arasındaki adacıklar ve Mangrov ormanlarıyla kaplıdır. Bu ormandaki ağaçlar kibrit ve kutu imalatına elverişlidir. Ayrıca Çitagong bölgesindeki sıradağlar tropikal ormanlarla kaplıdır. Buradaki ağaçlar, 100 metreye kadar uzunlukta olup, mobilyacılıkta ve kâğıt sanayisinde kullanılır. Ormanlarda; ceviz, badem ve hurma gibi ağaçlar bulunur.

Ormanlarda kedi, köpek, kanarya, maymun gibi evcil hayvanların yanı sıra, her çeşit ev hayvanları, ayrıca benekli köpek, çeşitli türlerde böcek vardır. Nehirleri ise oldukça verimlidir.

Bangladeş’te fazla maden kaynağı yoktur. Ancak, otuz tane küçük tabii gaz ve çok ince bir kömür tabakası keşfedilmiştir. Bengal Körfezinde de petrol bulunmuştur.

Dünyada okuma-yazma oranı en düşük ülkelerdendir. Halkın % 33,1’i okuma-yazma bilmektedir. Köylerinde genellikle ilkokul bulunmamaktadır. Dakka, Rajshani ve Çitagong üniversiteleri, batı tarzı eğitim yapan üç büyük üniversitedir. Halkın kültür seviyesi ve ekonomik durumu çok düşüktür. İngilizlerin kültürünün etkileri devam etmektedir. Çünkü epey bir süre İngiliz mandasıyla yönetilen bu ülkede sırf bu yüzden İngilizce dil bilme seviyesi de bir hayli yüksektir.

Bangladeş Hakkında Merak Edilen Her Şey

Bangladeş Ekonomisi ve Yaşam

Bangladeş’in yıllık ham deri üretim miktarı yaklaşık 20 milyon metrekare olarak hesaplanmakta olup her sene belirli bir artış kaydetmektedir. Bangladeş’te hayvanların çoğu doğal beslendiği ve yapay olarak şişirilmediği için elde edilen derinin yüksek kalitede olduğu dünyaca bilinmektedir. Deri işleme, deri tekstil, deri ayakkabı sektörü el emeği gerektirdiği için ucuz iş gücünden istifade edilip karlı atölyeler kurulabilir.

Diğer taraftan Bangladeş’te deri üretiminde kullanılan deri işleme kimyasallarının tamamı dışarıdan ithal edilmekte olup deri kimyasalları üreten firmalar için büyük bir pazar durumundadır ve Bangladeş’in ihracatının ortalama % 2,6 sini deri ve ürünleri oluşturmaktadır.

Bu ülkede tekstil son beş yıl içerisinde büyük ivme kaydetmiştir. Dünyaca ünlü tekstil firmaları buraya gelmekte, ucuz iş gücünden yararlanmakta ve çok ucuz maliyete istediği kalitede hazır giyim ürünü üretebilmektedir. Çoğu Avrupa ülkesinden tekstil amacıyla bu topraklara gelmiş İş adamları bulunmaktadır. Bangladeş tekstil pazarında artık önemli bir yere sahiptir.

Bengal körfezi ve sayısız nehir ve yerel olarak yapılan balık çiftliklerinde üretilen balık ve su ürünlerini işleyecek tesislere ihtiyaç duyulmaktadır. Balık, Bangladeş’in en önemli ihraç ürünlerinden biridir. Yeterince altyapı ve işleme tesisleri olmamasına rağmen, yıllık ihracatı 500 milyon dolardır. Balık konservesi henüz iç piyasaya girmiş değildir. Marketlerde satılanlar yurt dışından ithal edilen balık konservesidir, Bangladeş’in ihracatının % 4,6 sini dondurulmuş gıda, su ürünleri oluşturmaktadır.

Ayrıca Bangladeş’te üretimi için bütün şartlar mevcut olan sucuk, sosis, pastırma ve salam gibi hazır ve dondurulmuş gıda ürünlerinin, üretimi de düşünülebilir. Bangladeş’te büyük baş hayvanlar çok ucuz olup, buna bir işgücünün ucuzluğunu eklediğinizde yukarıdaki gıda maddelerinin üretiminin Bangladeş’te ne kadar karlı olacağını siz düşünün.


Öte yandan internet çağını yaşadığımız şu zamanda bir ülkeyi bir şehri ve bir kültürü tanımanın en iyi yolu, o ülkeyi ziyaret eden dijital göçebe ismiyle de adlandırılan, modern seyyahlardır. Bunların sayesinde ülke halkının giydiği kıyafeti, yediği yemeği, sokaklarını ve caddelerini hatta ekonomik durumlarını bile görebiliyoruz. Bunun örneklerini aşağıdaki videolarda görebilirsiniz.

Bangladeş Kaos ve Hijyen

YouTube video

Bangladeş Sokak Yemekleri

YouTube video

Bangladeş’te Bir pazar Yeri

YouTube video

Bangladeş’de Market Fiyatları ve Caddeler

YouTube video

Bangladeş ve Rişka Gezisi

YouTube video

Bangladeş’de Yaşam

YouTube video

Bangladeş Hakkında Merak Edilen Her Şey adlı konumuza son verirken Bangladeş hakkında başka videolar izlemek istiyorsanız, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu