Muhabbet Kuşlarına Ait Önemli Bilgiler
Muhabbet Kuşlarına Ait Önemli Bilgiler; insanlar tüm yaşamları boyunca hayvanlardan faydalanmış, kiminin etinden kiminin sütünden kiminin güzelliğinden dolayı onunla bir bağ ve alaka kurmuştur. Tabi ki muhabbet kuşları da güzelliği cana yakınlığı, sevecenliği ve kimi cinslerinin konuşması ile ünlenmiştir.
Bizde Keyifli Bilgi sitesi olarak, öttükçe insanın ruhunu dinlendiren, insanlarla fazlaca yakınlık kuran, yaratılış harikası olan güzide muhabbet kuşlarına bu konuyu ayıralım istedik. Nitekim sözü daha fazla uzatmadan hemen konuya geçelim:
Muhabbet Kuşu Nedir?
Papağan türlerinden evcil olan bir kuş çeşididir. Hayvanlar âleminin en zarif ve renkli olan türlerinden biri olan muhabbet kuşları dünyanın birçok ülkesinde bulunmaktadır. Porto Riko, İsviçre, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Japonya ve Avusturalya olmak üzere hemen hemen her yerde dağılım göstermiştir. En çok Avustralya’da doğal ortamlarında yaşayan muhabbet kuşları, evcil olanlarına göre daha küçüktür.
Bunun yanında evcilleşmiş olan kuşlarda mavi, gri, alaca, menekşe gibi renkler hâkim olabilir. Ancak evcil hayvan dükkânlarında en çok mavi, yeşil ve sarı olanlarına rastlanır. Birçok diğer papağanda olduğu gibi, bu kuş türünün de kanatları morötesi ışık altında floresan özellik gösterir. Bu durumun cinsel seçilim ve kur yapma ile bağlantılı olduğu düşünülmektedir.
Muhabbet Kuşunun Özellikleri Nelerdir?
Burun bölgesinin rengi, cinsiyetler arasında farklılıklar gösterir. Erkek bireylerin burunları mor ve koyu pembeyken, dişilerin burunları beyaza yakın renklere sahiptir. Bazı dişilerin burunları yavrulama dönemlerinde kahverengiye döner. Ancak albino veya bazı diğer genetik bozuklukluğa sahip olan erkeklerin burunları daima açık pembe kalır
Altı aylıktan daha büyük muhabbet kuşlarının cinsiyetleri, gerek burun renkleri, gerek davranışları, gerekse kafatası şekilleri nedeniyle rahatça anlaşılabilir.
Erkekler genelde mutlu, dışa dönük, kura yatkın, barışçıl ve ötücüdürler. Ele ve omuza gelmeyi severler. Cinsel organları bulunmaz. Dişiler genelde baskın ve sosyal açıdan hoşgörüsüzdür
Doğada büyük sürüler halinde yaşamaya alışkın olan bu canlılar oldukça sosyal varlıklardır. Ancak günümüzde muhabbet kuşlarını yabani ortamdan ziyade evlerde kafeslerde görmekteyiz. Genel olarak evcilleştirilmeye müsait olan bu kuş türleri bir kafes içerisinde beslenildiğinde eğitim için de çok uygundurlar. Muhabbet kuşları birçok ailenin evinde bulunan, sevimli, cana yakın, rengârenk kuşlardır. Bulundukları ortama hareketlilik ve renk getirirler.
Kanatlarında ise siyah taraklar yer alır. Kırmızı papağanlar ve incir papağanlar ile muhabbet kuşları akraba olarak kabul edilmektedir. Konuşma özelliğine sahip olan bu hayvanların yeteneği cinsiyetlerine göre farklılık gösterir. Erkeklerin dişilere kıyasla daha fazla kelime konuşabildiği ve daha çabuk öğrendiği tespit edilmiştir.
Yapılan araştırmalar bu kuş türlerinin en az otuz, en fazla bin kelime öğrenebildiğini ortaya çıkarmıştır. Bu sayı muhakkak ki kuşunuz ile ne kadar ilgilendiğinizle alakalıdır. Eğer muhabbet kuşunuza çok fazla zaman ayırıyor, sürekli yeni kelimeler öğretmeye çalışıyorsanız o kadar çok kelime öğrenecektir.
Bir Muhabbet Kuşu Hatırası
O zamanlar henüz on beş yaşlarında çiçeği burnunda ergenliğe yeni adım atmış genç bir delikanlıydım. Aile olarak hiçbir zaman ne bir kedimiz ne de bir kuşumuz olmuştu. Doğrusu gerçek anlamda bu kültüre bir hayli uzak yaşamıştık.
Fakat bir gün küçük kız kardeşim bahçede oynarken koşarak eve geldi. Heyecanla kapıyı çalıyordu. Kapıyı açtığımızda bizde en az onun kadar heyecanlandık. Çünkü henüz on yaşlarındaki kız kardeşimin o minik ellerinde avuçlarına sığacak kadar küçük, göz alıcı mavi tüyleriyle bir muhabbet kuşu duruyordu.
Şaşırdık. Gerçekten şaşırdık. Bu muhabbet kuşunu nereden ve nasıl bulmuştu! Bahçede oynarken yakalamış. Kuşun bir evden kaçtığını anladık, lakin sahibi kim ve nasıl bulabilirdi ki? O zamanlar öyle internet icat olmamış, uçup gidenler, kaçıp gidenler kolayca bulunamıyor, eski zaman ve kısıtlı imkân…
Bir süre belki sahibi gelir diye bekledik, sonra sağa sola tanıdıklarımıza haber saldık. Kuş besleyen ve kuşunu kaybeden var m? Kimseden ses yoktu. Babam gidip bir muhabbet kuşu kafesi ve kuşun yiyeceği yemlerden almış gelmiş. Kuşu kafese koyduk ama kuş kafeste durmaz.
Kafesi açınca uçup gelir omuzumuza konar, yemek yiyorsak ağzımızdan ekmek yemeye çalışır, bir sevimli kuş ki sormayın. Kısa sürede muhabbet kuşu olmadan yapamaz olduk. Fakat muhabbet kuşu ile annemin ilişkisi çok daha başka, onlar birbirini daha çok seviyor. Ve birbirlerine herkesten daha çabuk ısınıp kaynaştılar. Öyle ki annem mutfakta iken kuş uçarak yanına gider, omuzuna konar, annem işini bitirinceye kadar onun omuzundan inmez.
Dahası doğrama tahtasını uzatınca üzerine konar, yine annemin açtığı musluktan akan suyla önce kanatlarını ıslatır, sonra kendini bir güzelce duş alır, sıcak havalarda rahatlardı. Annem, o titiz annem, evde tüy, toz kuş pisliği gibi şeylere alerji duyan annem bu gibi problemleri umursamaz olmuştu. Kuşa bağlanmış, bir evladı kadar sever olmuştu
Neredeyse bizimle beraber bir yıl yaşamıştı mavi tüylü, çok bağıran, zorla ağzımızdaki ekmeği yiyen, bazen dudağımıza, kulağımıza ısırık atan muhabbet kuşu; Çok dikkat ederdik o kafesinde olmadığında pencerelere. Hani olurda pencere açık olur yine ilk sahibinden kaçtığı gibi kaçıverir diye…
Yaz sıcaklarında pencereleri açmadan da edemezdik. Hele benim en tenhadaki odamın penceresi hep açık olurdu. Bir gün mutfakta annemle sohbet edip, odama doğru yürürken ardımdan kanat sesleri duydum. Hâlbuki kendi odamın kapısını açmış içeri girmiştim. Muhabbet kuşumuzun arkamdan geldiğine o kadar emindim ki, şayet kapıyı hemen kapatmasam, odama dalacak, açık pencereden dışarı kaçabilme ihtimali doğacaktı.
İşte tam da bu düşünceyle, hiç ardıma bakmadan hızlıca kapıyı kapadım. Böylece kuşun odama girmesine mani olacaktım. Fakat o da ne! Kapı her nedense kapanmadı. Kapının kapanma sesini duyamadım. Bu yüzden arkama dönüp baktığımda, gördüğüm manzara hayatım boyunca unutmadığım ve unutamayacağım bir manzaraydı.
Kapının en üst noktasından içeri girmeye çalışan kuşun kafası, kapı ile kapının sövesi arasında sıkışmış, kapı bu yüzden kapanmamıştı. Muhabbet kuşumuz şuursuzca çırpına çırpına kapının aralığından yere düştü. Taş kesilmiştim. Hele de muhabbet kuşunun ağzından beyaz zemin üzerine akan kanı görünce resmen donup kalmıştım.
Muhabbet kuşumuzu öldürmüştüm. O minicik canı bedeninden çıkarken, kafası ezildiği için ağzından kan gelerek ölmüştü. Annem geldi hemen aklıma. Manzara dehşetti. Kuşu hemen kaldırıp pencereden atmalı, anneme de kuş kaçtı demeliydim. Milisaniyeler içinde bunları düşünüp, uygulamaya ramak kalmışken, mutfaktaki annem sanki hissetmiş gibi bir anda çıkageldi.
Hemen kapının önünde ağzı kan içinde yerde yatan kuşu görünce, hiç unutamam, ellerini dizlerine vurarak, ne yaptın oğlummm! Diyerek adeta inledi. Dizlerinin bağı çözülmüştü, olduğu yere dizlerinin üstüne çöken annem hüngür hüngür ağlıyordu. Hayır, ne yapsam bilemedim. Kuştan geçtim, artık anneme, annemin haline üzülüyordum. Dahası anneme bir şey olur diye korkuyordum. Çünkü ben annemi daha önce hiçbir zaman bu kadar üzgün ve böyle bu kadar ağlarken görmemiştim.
Hemen hücum ettim. Bir peçete alıp kanı sildim, kuşu elime aldım. “Gömeceğim” diyerek evden çıktım. Kuşu toprağı kazdım gömdüm; ama büyük bir suçluluk duygusu içindeydim. Hem kuşu seviyordum, hem annemi, kuşu öldürdüm, annemi ise o güne kadar hiç bu kadar üzmemiş ve ağlatmamıştım.
Böyle bir durumda bir anne nasıl teselli edilirdi ki? Hâlbuki üç beş saniye olsa, kuşu yok edecek, pencereden kaçtı diyecektim. Ama olmadı. O üzüntüyle akşam olduğunda eve döndüm. İçeri henüz birkaç adım atmıştım ki, muhabbet kuşu sesi duyunca, şaşırdım. Gaipten sesler mi duyuyordum acaba!
Odaya girdiğimde mavi tüyleri olan muhabbet kuşumuzun yerine, yeşil tüyleri olan yeni bir muhabbet kuşu gelmişti. Diğerinden tek farkı tüylerinin rengiydi. Evet, belki gidenin yeri doldurulamazdı; ama babam hem anneme hem bana hiç unutamayacağım, günü kurtaran güzel bir jestte bulunmuştu.
Yeni kuşa bakarken, “Ne kadarda güzel adını ne koyalım bunun adı maviş olsun mu?” dedim. Küçük kız kardeşim hemen “Ama bunun rengi mavi değil ki, yeşil!” dediğinde “Baksana gözlerinin kenarlarında mavilikler var ya!” deyivermiştim.
Muhabbet Kuşu Sahibini Tanır mı?
Muhabbet kuşu veya diğer papağan türleri taklit yetenekleri fazla olan kuşlardır. Bu da onların hafıza yeteneklerinin var olduğunu gösterir. Peki, kuş sahibini tanır mı? Kuşlar sahiplerini tanıyabilir özellikle muhabbet kuşu onları besleyenin, onunla ilgilenin farkına varır.
Kısacası muhabbet kuşu ve papağanlar sahibini tanır. Lakin bu ilişki düşündüğünüz kadar da üst seviyede değildir. Kuşlar sizi tanıyabilir, bunu siz varken daha az stres yapmasından ve daha rahat olmasından anlarsınız. Fakat yine de sizinle bir kedi bir köpek gibi bağ kuramazlar
Muhabbet Kuşları Ne Yer?
Muhabbet Kuşları genel itibariyle otçul beslenen hayvanlardır. Muhabbet Kuşları doğal yaşam alanlarında yabani ot tohumları ile beslenirler. Evlerin neşesi haline gelen bu hayvanlar genellikle kafeslerinde sadece yem ile beslenirler. Ancak sadece yem ile tek yönlü beslemek doğru değildir.
Muhabbet Kuşlarının en sevdiği yiyecekler arasında meyve ve sebzeler gelir. Ancak bazı meyveler sindirim sistemlerine zarar verebileceğinden dikkat etmek ve kontrollü vermek gerekir.
Her muhabbet kuşunun sevdiği yiyecek farklıdır, bu konuda genelleme yapmak gerekirse, marul, bezelye, semizotu, brokoli, maydanoz, turp gibi sebzeleri çok severler. Ayrıca muz elma, armut havuç gibi meyveleri de severek tüketirler.
Muhabbet Kuşları Nelerden Hoşlanır?
Mutlu olmayan muhabbet kuşları kısa sürede hastalanabilir, hayatını kaybedebilir ya da huzursuz olabilmektedir. Sizde yapacağınız küçük davranış ve dokunuşlarla muhabbet kuşunuzu mutlu edebilirsiniz.
Mutlu ve stressiz olan muhabbet kuşları çok daha zor bir şekilde hastalanır. Ayrıca muhabbet kuşlarının eğitim sürecine de katkı sağlayacaktır. Oldukça mutlu olan muhabbet kuşlarının eğitiminin daha kolay ve daha kısa sürede tamamlandığı görülmüştür. Peki, o halde Muhabbet Kuşları Nelerden Hoşlanır? Alt başlıklarla inceleyelim:
Muhabbet Kuşları Kemirmekten Hoşlanırlar:
Muhabbet kuşlarının en sevdiği şeylerden birisi kemirmektir. Özellikle doğal olarak yaptığınız tünekler veya aldığınız tahta tünekleri bolca kemirirler. Tahta tünek kuşlarımızın hem sağlığı hemde kemirmesi açısından çok önemlidir.
Muhabbet Kuşları Banyo Yapmaktan Hoşlanırlar:
Bir kabın içerisine abartmadan su koyarak ve içerisine marul yaprakları serpiştirdiğiniz zaman muhabbet kuşlarınız çok sevecektir. Bu uygulama ile yıkanmayan muhabbet kuşlarını bile banyoya ikna edebilirsiniz. Yaz aylarında sık sık kuşlarınızın yıkanmasını sağlayarak hem daha temiz hem de bitlerden uzak bir yaşam sürmesini sağlayabilirsiniz.
Muhabbet Kuşları Kaşınmaktan Hoşlanırlar:
Baş kaşıma davranışı da özellikle yavru kuşlarda çok fazla oluyor. Zaten kuşlar kendi aralarında birbirlerinin başını kaşıyorlar. Eşi olmayan kuşlar ise başlarını sizler kaşıyabilirsiniz. Bu hareketiniz onların rahatlamasına ve mutlu olmasına yardımcı oluyor.
Muhabbet Kuşunun Kafesini Temiz Tutun:
Kuşların bulundukları kafeslerin temiz olması kuşları mutlu etmektedir. Düzenli olarak temizlenmeyen kafeslerde muhabbet kuşlarının cansızlaştığı ve ötmediği gözlemlenirken temizliği yapılan kafeslere konulan muhabbet kuşlarının daha enerjik ve daha çok öttüğü gözlemlenmiştir. O yüzden haftada en az bir kere kafes temizliğini düzenli bir şekilde gerçekleştirin
Muhabbet Kuşunun Kafesini Geniş Tutun:
Muhabbet kuşları için birçok söylenti insanlar arasında dolanıp durmaktadır. Bu söylentilerin birçoğu yanlıştır. Örneğin tek bir kuş için kafesin fazla büyük olmaması gibi söylentiler baştan sona yanlıştır. Bu kadar enerjik ve sosyal olan bir canlının o kadar küçük bir kafeste mutlu olması imkansızdır.
Eğer muhabbet kuşu besliyorsanız muhabbet kuşunuz için uygun büyüklükte bir kafes edinmek, içini oyuncaklar ile doldurmak, temiz tutmak, yemini ve suyunu hazırlamak muhabbet kuşlarınızı mutlu edecektir.
Muhabbet Kuşuna Tırnak ve Gaga Bakımı Yapın:
İnsanın tüm işini görev uzuvları eller ve ayaklar ise muhabbet kuşlarında da tüm işini görev uzuvları gagaları ve ayak tırnaklarıdır. Gagalarını el gibi kullanan muhabbet kuşları yemek yemekten tutunmaya kadar birçok alanda işlerini gagaları ile görür. Gaga taşı ve mineral blok ile bakımını yapınız.
Kuşlar uyurken, kafeste sabit dururken gibi işlemlerini ise ayakta yapar. Başka bir seçeneği olmadığı için ayakları da oldukça önemlidir. Bu nedenle gaga ve tırnak bakımı yapılan muhabbet kuşları bakımı yapılmayan diğer kuşlara göre daha mutludur.
Muhabbet Kuşu Neden Korkar?
Genel anlamda insanlar ve hayvanlar için habersiz yapılan hareketler, ani davranışlar, birden ve yüksek sesli bağırmalar her canlıyı korkutur. Muhabbet kuşları da buna dâhildir. Fakat biz yine de bir ön bilgi olması açısından aşağıda birkaçını maddeler halinde sıralayalım:
- Yalnız başına kalmak
- Ona sessiz ve habersiz bir şekilde yaklaşılması
- Çevresindeki her türlü değişiklik
- Evdeki kedilerin ona yaklaşması
- Hunharca elle tutulmak
- Kafesin dışında ona tanıtılmadan verilen yeni bir oyuncak
- Alışmadığı sesler, Ani gürültüler
- Buzdolabı ya da çamaşır makinesi üzerinde sallanan bir kafes
Ve yine Muhabbet kuşu severlerin tespitine göre muhabbet kuşu alaca karanlıktan korkar yani loş ışıktan. Ama karanlıktan korkmaz. Hatta karanlıkta uyumalıdır. Loş ışıkta ise etrafını net göremediği için anlam veremediği nesnelerden korkar kendi kendine sürekli çırpınır.
Muhabbet Kuşu Nasıl Konuşturulur?
Muhabbet Kuşu yapısı gereği taklit etmeye yatkın bir kuştur. Çevresindeki hareketleri gözlemleyerek taklit edebilir hatta karşı cinsi taklitleri ile etkilemeye çalışır. Minik kuşunuza konuşmayı öğretmek biraz zamanınızı alacak fakat minik kuşunuz konuşmayı öğrendiğinde onunla eğlenceli dakikalar geçirebilirsiniz. Eğer, minik kuşa ele gelmeyi öğrettiyseniz konuşmayı da öğretebilirsiniz.
Erkek muhabbet kuşları dişi muhabbet kuşlarını etkilemek istediklerinden taklit yetenekleri daha fazladır. Aynı zamanda sakin ve dinleyicidir. Zihninizden muhabbet kuşu ne kadar sürede konuşur? şeklinde soru geçiyorsa bu sorunun cevabını “Tamamen size“ bağlı şeklinde cevaplayabiliriz. Minik kuşunuzun konuşması onu aldığınız süre zarfında gösterdiğiniz ilgiye ve size alışmasına bağlı olan bir durumdur.
Muhabbet Kuşu Neden Tüy Döker?
Muhabbet kuşlarında tüy dökülmesi bu kuş türünde görülen ve en sık rastlanılan sorunlardan biridir. Öncelikle muhabbet kuşlarında tüy dökülmesini ikiye ayırmak gerekir. Bunlardan ilki fizyolojik diğeri ise patolojik tüy dökülmesidir. Fizyolojik olanlar herhangi sorundan kaynaklanmayan, normal olarak kabul edilen dökülmelerdir. Patolojik olarak adlandırılanlar ise herhangi bir hastalık ya da sorun ile alakalı olan tüy dökülmeleridir.
Normal Tüy Dökümü:
Muhabbet kuşlarında tüy değişimi belirli aralıklarla olmaktadır. Bu dönemler ise genelde mevsim geçişlerine denk gelir. Bazen yılda bir kez bazen de yılda iki kez olur. Bu dönem gelmeden birçok canlı hazırlık yapar. Muhabbet kuşları da bu türdeki kuşlardandır. Kış mevsiminde daha kalın ve kaba olan tüylerini dökerek yaza hazırlık yaparlar, daha ince tüylere dönüştürürler. Bu durum endişe gerektirmeyecek, hatta kuşunuzun son derece sağlıklı olduğunun göstergesidir.
Anormal Tüy Dökümü:
Özellikle tüy değişim dönemlerinde yetersiz bakım ve yetersiz beslenme sonradan anormal tüy dökülmesine zemin hazırlayabilir. Beslenme içeriğinde gerekli vitamin ve minerallerin olması şarttır. Muhabbet kuşlarında stres de tüylerin dökülmesine sebep olabilen başka bir faktördür.
Strese neden olabilecek şeyler ise kuş kafesinin yerinin değiştirilmesi, sahibin değişmesi, kafese alınan başka bir kuş veya kafesteki kuşun ayrılması, aşırı ses ya da aşırı ışık da stres yaratabilen faktörlerdendir. Bunlar da kuşlarda strese ve daha sonra tüy dökülmesinde neden olabilir.
Kapı ya da pencere önünde yer alan kafesteki kuşlarda anormal olarak tüy dökülme daha fazla görülmektedir. Buna ek olarak tüylerde kabarma ve halsizlik de beraberinde görülen belirtiler olabilir. Ani olarak değişen havalar da tüy dökülmesine sebep olabilir. Kısa süre içerisinde gerçekleşen sıcaklık farkları bu soruna yol açan diğer faktörlerden biridir.
Muhabbet kuşlarında vitamin ve mineral eksikliği de tüylerin dökülmesine sebep olabilir. Bu durum doğrudan beslenmeyle alakalıdır diyebiliriz. Bu sebeple kaliteli kuşyemi kullanmanızı tavsiye ederiz.
Dış parazitler ve mantar hastalığı da tüylere zarar verir ve onların dökülmesine neden olabilir. Muhabbet kuşlarında görülen hastalıkları çoğu tüylerini etkilemektedir. Bu yüzden tüylerinde anormal bir dökülme varsa vakit kaybetmeden veteriner kliniğine gidilmelidir
Muhabbet Kuşu Neden Kusar?
Yavrusuna ya da eşine ağız yoluyla besin aktarımı amaçlı kusabilir. Tüylerini yenileme evresinde olan bir muhabbet kuşu, fazla yem yiyerek kusabilir. Bu sebeplerin dışında bir kusma, ciddi sorunların belirtisi olabilir. Bayatlamış besinler yemesi, yüksek vitaminli besinler tüketmesi de kusmaya neden olabilir.
Muhabbet Kuşu Neden Titrer?
Muhabbet kuşlarında titreme denince akla ilk gelen sebep kuşun üşüyor olmasıdır. Üşüyen bir muhabbet kuşu kaslarını hızla hareket ettirerek ısınmaya çalışıyor olabilir. Titreme sebebinin bu olup olmadığını anlamak için kuşunu daha sıcak bir ortama alabilirsin.
Muhabbet Kuşu Yumurtasını Yer mi?
Dişi muhabbet kuşlarının yumurtlama dönemlerinde bazı olumsuzlukları yaşadıkları görülebilir. Bu durum psikolojik olarak sorunları yaşamalarına yol açmaktadır. Bu nedenle de sonuç hiç beklemediğiniz bir şekilde gerçekleşerek, yumurtalarını yemelerine neden olmaktadır
Muhabbet Kuşu Neden Kabarır?
Herhangi bir stres altında ısı dengesini bozmamak içinde karşılaşılabilecek bir durumdur. Sakin sağlıklı bir muhabbet kuşu tüylerini kabartıp, bir ayağını göğsüne sıkıştırır ve gözlerini kapalı tutar. Bu durum uyku sırasında vücut sıcaklığını dengede tutmasına fayda sağlar.
Muhabbet Kuşları Neden Aniden Ölür?
Muhabbet kuşlarınız için tehlikeye yol açan; Tuberculosis, Pasteurelosis, Strestococcosis, Salmonella gibi rahatsızlıklar, bakterilerden kaynaklı olarak muhabbet kuşlarında görülmektedir. Virüsten kaynaklı olarak ise Paramyxovirosis virüs hastalığı bulaşarak, yine hayatlarını kaybetmelerine neden olmaktadır.
Yukarıdaki hastalıklara yakalandıklarında, sonuçların ölümcül olabileceğini belirtebiliriz. Bu durumda sürekli olarak kilo kaybı yaşarlar ve çok fazla hareket etmek istemezler. Aşırı su tüketiminden kaynaklı olarak ishal oldukları görülebilir.
Bazen sinir sistemlerini kontrol edemedikleri için boyun veya kafa yapılarındaki hareketlerin istemsizce gerçekleştirildiği görülecektir. Güçsüz bir hale gelerek yaşamını kaybetme süreci hızlanacaktır.
Bunun dışında yeşil dışkılaması, ateşinin yükselmesi ve yem tüketmemesi gibi durumlar da yukarıdaki hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkmakta olup, ölüm belirtilerine işaret etmektedir.
Eğer ağzının içinde ya da tüylerinde renk kaybettiği görülüyorsa veya açık yaralar oluyorsa, bu durumda meydana gelecek olan bakterilerden kaynaklı hastalıkların sonucu olarak ölüm gerçekleşecektir. Karın ya da bağırsaklarında şişkinlikleri görmeniz de sizlere bunu işaret edebilir.
Biz Keyifli Bilgi olarak siz değerli üye ve ziyaretçilerimizin güzel hayvanlarınızla beraber, uzun ve sağlıklı bir hayat yaşamanızı temenni ederiz.
Muhabbet Kuşu Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Muhabbet Kuşlarına Ait Önemli Bilgiler adlı bu konudan sonra, muhabbet Kuşlarıyla alakalı Youtube üzerinden başka videolar izlemek istiyorsanız buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.
Eğer bir hayvanınız yoksa, ve bir hayvan beslemek istiyorsanız, ilk evcil hayvan olarak muhabbet kuşu beslemenizi öneririm. Hem bakımı kolay, hem muhteşem bir arkadaş.
Son derece bilgilendirici bir makale olmuş. Teşekkürler.