Bitkiler
Trend

Çaşır Otu Nedir ve Nasıl Tüketilir?

Erzurum Çaşır Otunun Faydaları

Çaşır Otu Nedir ve Nasıl Tüketilir?

Çaşır Otu Nedir ve Nasıl Tüketilir? Erzurum ve civarında yetişen, neredeyse Erzurumluların milli yiyeceği haline gelen, özellikle kendine özgü kokusuyla bilinen kimi yörelerde çaşur adıyla anılan çaşır yaz başlarında hemen hemen Erzurum’un her yerinde, hatta sokak satıcılarında bile temin edebilirsiniz.

Çok beklediğinde kararmaya başlayan şeker hastalığına ve damar sağlığına faydaları saymakla bitmeyen çaşır otunun salamurası ve çeşit çeşit yemekleri yapılabiliyor.

Van ve Bayburt yöresinde otlu peynir yapımında da kullanılan çaşır, Siirt, Hatay ve Van yöresinde bitkinin tümü ya da kurutulmuş yaprakları hayvan yemi olarak kullanıldığında et ve süt verimini artırıyor.

Şeker hastalığı için adeta vücudun sigortası olan çaşırın faydalarını hemen aşağıda maddeler halinde sıralayalım.

Çaşır Otu Nedir ve Nasıl Tüketilir?

Çaşır Otunun Faydaları Nelerdir?

Çaşır bilimsel kaynaklara göre uyarıcı ve gaz söktürücü etkilerinden dolayı anason meyvesi yerine kullanılıyor. Kökün kimyasal yapısında bulunan gummi-resinanın bağırsaklardan kurt düşürücü etkisi tespit edildi.

Hayvan yaralarında oluşan kurtları öldürmek için de toz halinde yaraların üzerine konulduğu, bu bitkilerden izole edilen kumarinlerin birçoğunun kalp adalelerini kuvvetlendirdiği ve kalp çevresindeki damarlarda daralma ya da tıkanmayı önlediği saptanan çaşırın diğer faydaları:

  • Afrodizyak etkisi bulunur. (cinsel gücü artırıcı) olarak kullanılabiliyor
  • Çaşır, iştah açıcıdır, bağırsakları çalıştırır, bağırsak kurtlarını döker
  • Kalp çevresindeki damarlarda daralma ya da tıkanmayı önlediği saptandı.
  • Vücudun şeker metabolizmasın da önemli rol oynar. Şekeri dengeler.
  • Hayvan yaralarında oluşan kurtları yok ettiği tesbit edildi
  • gaz söktürücü ve uyarıcı etkilerinden dolayı anason meyvesi olarak kullanılıyor.
  • Ayrıca antitümör, antibakteriyel ve antifungal etkisinin varlığı da tespit edildi.
  • Çaşır kökü kimyasalların bağırsaklardan kurt düşürücü etkisi tespit edildi.

Çaşır Otu Nasıl Tüketilir?

Erzurumluların kahvaltıda bile tükettiği çaşır otu, salamura olarak tüketildiği gibi, taze taze de tüketilebilir. Dağlarda yetişen ve buruk bir tadı olan yabani bu bitki, patates haşlamasıyla karıştırılıp tere yağında kavrularak da yenilir.

Bunun dışında çaşır otu haşlanır, haşlanan çaşır, un ve yumurtaya batırılarak yağda kızartılır, buna çaşır kızartması veya çaşır kavurması denir. En çok tercih edilen yemek şekli bu çaşır kavurması şeklindedir

Çok farklı bir aroması olan bu bitkiyi bir kez yediğinizde hiçbir yerde bulamayacağınız o kendine özgü aromasını yeniden tatmak isteyeceksiniz. Mutlaka denemenizi tavsiye ederiz

Çaşır Otunun Faydaları Nelerdir?

Çaşır Otu Doğadan Nasıl Toplanır?

Aşağıda belgesel tadında hazırlanan bu videoda, çaşır otunun doğadan nasıl toplandığını ve salamurasının nasıl yapıldığını izleyeceksiniz.

YouTube video
YouTube video

Çaşır Otu Nedir ve Nasıl Tüketilir? adlı konumuza son verirken çaşırla alakalı başka videolar izlemek istiyorsanız buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

3 Yorum

  1. Doğuda daha çok çaşır otu olarak bilinir ama bazı bölgelerde bu ota çakşır da denir. Fakat Artvin ve Erzurum yörelerinde çaşır otunun en çok bulunduğu yerde bu ota çaşır otu denir. Çakşır diyenlere saygı duyarız ama çaşır otuyla şeker hastalığına şifa bulabilirsiniz. Mutlaka temin edin ve kullanın derim.

    1. Ben çakşır otuyla çaşır otunun karıştırıldığını düşünüyorum. Zira bu iki otun kısmende olsa şekil benzerliği ve isim benzerliği vardır. Yoksa bu iki bitki birbirinin ne aynısıdır ne de aynı türdendir.

  2. Mükemmel bir tadı var. hele bunu yumurtayla tavada yapın, tadına bayılıcaksınız. üstelik şimdi çaşır toplama mevsimi de geldi. Gelecek ay dağlarda boy gösterir. Topla topla çaşır ye. şifadır insana

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu