Hayvanlar Alemi

Gelincik Hayvanı ve Gelinciğin Özellikleri

Tehlikeli bir hayvandır. Kendinden çok daha büyük hayvanları ısırarak öldürebilme yeteneğine de sahiptir.

Gelincik Hayvanı ve Gelinciğin Özellikleri

Gelincik Hayvanı ve Gelinciğin Özellikleri; siz onun adının öyle sevimli olduğuna bakmayın, gelincik falan aman ne sevimli! İşin aslı bu küçük bitirim boyu yetse adam parçalar. Öyle haşin yırtıcı ve tehlikeli bir hayvandır. Dahası kendinden çok daha büyük hayvanları ısırarak öldürebilme yeteneğine de sahiptir. Etçil bir türdür. Yüzü kimilerine sevimli gelse de, çoğunlukla şekil olarak pek sevilmezler.

Çok farklı yaşam alanlarında rastlanabilir. Orman kenarları, üzüm tarlaları, kırlar ve otluk alanlar. Özellikle tarım yapılan bölgelerde yaz aylarında çok sayıda görülebilirler. Avlanırken veya dolaşırken düz çizgileri takip etmeyi sever; tarla kenarları, düz hizada kesilmiş çalılıkları, sulama kanallarını, bir çizgi halinde kesilmiş yerde yatan ot yığınlarını vs. takip ederek gezer. Derin ormanlar, çöller ve dağlık bölgeler ise onun bilindik mekânlarıdır.

Hem gece hem de gündüz aktif olabilen gelinciklerin çoğu gündüz ve erken akşam saatlerinde faal olur. Saklanmak ya da barınmak için derin çalılıkları, kayalık aralıklarını, ağaç kovuklarını, taş yığınlarını ya da diğer hayvanların kazdıkları barınakları kullanırlar. Yuva kurmak için çoğunlukla farelerin terk ettikleri tünelleri kullanırlar ve bunların içini kuş tüyleri ile doldurup daha konforlu bir hale getirirler.

Gelincikler en fazla küçük memeliler, özellikle kemiriciler ile beslenir. Vücut yapıları fare tünellerine girmek için çok elverişlidir. Bu kısıtlı besin seçeneğinden dolayı, bir bölgede yaşayabilmek için belli bir fare popülasyonuna ihtiyacı vardır. Ancak mevsimine göre kuşlar, kuş yumurtaları, yavru tavşanlar, yeni doğmuş kediler veya kertenkeleler ile de beslenebilirler.

Gelincik Nedir?

İnce ve uzun gövdeleriyle en dar aralıklardan bile girebilen gelincikler; oldukça hırçın, merhametsiz ve saldırgan yapıda hayvanlardır. Özellikle kırsal kesimlerde yaşayan gelincikler; tavukları, tavşanları ve fareleri öldürürler. Bunların çoğunu da öldürdükten sonra, kendilerine ait bir alanda saklarlar.

Sansargiller familyasından, yaşam alanları Avrupa ve Kuzey Asya olan gelincikler yaklaşık yirmi santimetre boylarına sahip küçük yapılı hayvanlardır. Özellikle kümeslerde bulunan yumurtaları çalması ile ünlü olan bu hayvanların ortalama ömür süreleri takribi on yılı bulmaktadır.

Uzun kuyruklu, kısa kuyruklu, kokulu ve avcı gelinciği gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır. Etçil beslenen hayvanların en küçük bireyi olarak bilinen gelinciklerin karınların alt kısmı beyaz, sırt tüyleri ise esmer ve kahverengi yapıdadır. Küçük yapılı olmasından dolayı en küçük alanlara dahi girebilen gelincikler, tarla faresi ve sıçan gibi hayvanlara karşı çok acımasız ve oldukça saldırgan bir tutum sergilerler.

Gelincik Hayvanı ve Gelinciğin Özellikleri

Tırmanma ve yüzme yeteneklerinin oldukça kuvvetli olmasından dolayı ağaç tepelerine rahatlıkla tırmanarak kuş ve sincapları kendine av edinir. En çok Avrupa ve Amerika’da yaşadığı bilinen gelincikler atik bedenlerinden ve cesur bir hayvan olmalarından dolayı pek çok hayvanı avlayarak açlıklarını giderebilirler.

Yaz aylarında kahverengi bir posta sahip olan gelincik, kış aylarında iyi bir şekilde gizlenmiş olabilmek için tüyleri tamamen beyaza bürünmektedir. Genellikle kendinden küçük hayvanlara saldırmasının yanı sıra kendinden cüsse olarak oldukça büyük olan hayvanlara da saldırarak alt ettiği görülmüştür. Gelincikler avladıkları hayvanları daha sonra yemek için, avlarını yuvalarına taşıyarak istif de yaparlar.

Avlarını stoklayan gelincikler, av konusunda güçlük çektikleri zamanlarda yuvalarındaki yiyeceklerini değerlendirmektedir. Çiftleşme dönemi Mart ayı olan gelincikler tek bir gebelik sonrasında yedi âdete kadar yavru dünyaya getirebilmektedir.

Gelinciklerin en büyük düşmanları olarak, atmaca, şahin, baykuş ve insanlardır. Özellikle insanlar gelinciklerin doğadaki kemirgen artışını denge de tuttuğunu bilmeden kümeslere dadanan gelincikleri öldürmektedir. İnsanlar bu yüzden ve hiç farkında olmadan doğaya büyük zararlar vermektedir.

Gelinciğin Özellikleri Nelerdir?

Gelincik hayvanı Mustelidae ailesine mensup bir canlıdır. Cinsi Mustela cinsindendir ve sınıf olarak memeliler sınıfına girer. Bu nedenle gelinciğin plasentalı bir canlı olduğunu ve yavrularını karnında taşıdıktan sonra sütle besleyerek büyüttüğünü söyleyebiliriz.

Mustela cinsini birden fazla türde hayvan oluşturmaktadır. Gelincik bunlardan birisi olduğu gibi; sansar, yaban gelinciği ve vizon da Mustela cinsi hayvanlardır. Şimdi aşağıda gelinciğin genel özelliklerini maddeler halinde sıralayalım:

  • Gelincik kendine has bir vücut yapısına sahip olan hayvandır. Gelinciklerin vücutları uzundur. Uzaktan gelincik tilkinin kuyruğu gibi gözükebilir.
  • Bacakları kısa olan bu canlıları hızlıca hareket ettiğini görebilirsiniz. Çoğu zaman kısa bacakları ile hızlıca koştukları kayıtlara geçmiştir.
  • Büyük Britanya’da bulunan gelincik türü bu tür içerisindeki en küçük yapılı olan gelinciktir. Ve bu gelincik için doğrudan “gelincik” ismi kullanılır.
  • Gelincikler yaşamlarını devam ettirebilmek için gerekli enerjiyi etobur beslenerek karşılarlar. Kendilerinden büyük hayvanları da av yapabilirler.
  • Dişi gelinciklerin vücut boyutların erkeklere göre daha kısadır; bunun yanında dişiler çoğunlukla kırmızı renginin farklı tonlarında bir kürke sahiptir.
  • Gelincik türlerinin içinde yer alan bazı türler özellikle kış aylarında gözlendiğinde bembeyaz bir kürke sahip oldukları ortaya çıkar.
  • Gelinciklerin kuyrukları vücutlarının yaklaşık 6’da birini oluşturur. Bir gelinciğin kuyruğu 3.4 cm ile 5.2 cm arasında değişmektedir.
  • Bu canlılar et ile beslenmek için avlarını büyük bir kurnazlık ile takip ederler. Bu takibi ince ve uzun şekilli vücutları sayesinde belli etmeden yapabilirler.
  • Gelinciklerin özellikleri incelendiğinde bazı zamanlarda şehirlere inerek de beslenmek için kümes hayvanlarını avladıkları görülür.
YouTube video

Gelinciğin Türleri Nelerdir?

Kümeslere karşı büyük zaafı olan gelinciklerin her hayvanda olduğu gibi farklı coğrafyalarda yaşayan farklı türleri bulunmaktadır. Bu türler avlanma, büyüklük, renk ve şekil olarak birbirinden farklılık gösterse de aynı cinsten olmaları hasebiyle birçok ortak özellikleri de bulunmaktadır. Aşağıda Gelincik hayvanın en bilinen türlerini açıklamalarıyla beraber sizin için sıraladık:

Amazon Gelincik

Amazon gelincik, vücut uzunluğu otuz santimetre olan ve kuyruğu yirmi santimetre uzunluğa ulaşan küçük etçil bir hayvandır. Kürkü parlak. Sırt rengini sarı-kahverengi, göbek kremi, göğsünde ise kahverengi bir şerit bulunur.

Boş ağaç çukurlarında yuva yaparlar. Küçük kemirgenler ve diğer memelilerle beslenirler. Doğrusu Amazon gelinciklerinin davranışları ve ıslahı hakkında çok az şey bilinmektedir.

Koyu Çizgili Gelincik

Koyu çizgili gelincikler Asya’da yaşar. Nepal’den Çin, Laos, Tayland, Butan, Hindistan, Sikkim, Assam ve Vietnam’a kadar yaygındırlar. Vücut şekli açısından, bu gelincikler pratik olarak akrabalarından farklı değildir. Vücut uzunluğu yaklaşık otuz santimetre ve kuyruk uzunluğu on beş santimetredir.

Kuyruk küçük, ancak kalın saçlarla kaplıdır. Pençelerin tabanı tüysüzdür. Sırtın, bacakların ve kuyruğun rengi açık çikolatadan koyu kahveye kadardır. Kafa vücuttan daha hafiftir. Boğaz, çene ve üst dudak kabarık veya beyazımsı olabilir. Ağızdan kuyruğun tabanına kadar uzanan gümüş bir dar şerit bulunur. Göğüsten sarımsı bir şerit, arka bacakların kalçaları arasında gözle görülür biçimde genişleyen karın içinden geçer.

Koyu çizgili bir gelincik, 1000 ila 2500 metre yükseklikte bulunan çeşitli ormanlarda yaşar. Bu, kuzeydoğu Asya’nın en az çalışılmış ve en gizemli hayvanlarından biridir. Bilim adamları sadece sekiz koyu çizgili gelincik tespit etmeyi başardılar

Kuzey Afrika Gelinciği

Kuzey Afrika gelinciği, benekli gelincik veya Libyalı gelincik denir. Sudan, Güney Nijerya, Mısır, Çad, Cezayir, Moritanya, Mali, Tunus, Fas ve Batı Sahrada yaşar. İlk bakışta, Kuzey Afrika gelinciği kokarcaya benziyor görünebilir.

Bu gelincin gövdesi uzun bacakları kısadır. Vücut uzunluğu yirmi dokuz santimetreyi bulmakla beraber, vücut ağırlığı ise 200-250 gramdır ve kuyruk uzunluğu 11-18 santimetredir. Kürk, tüylü, uzun kuyruk da kabarıktır. Renk beyaz ve siyah renkleri birleşir. Mide siyah ve arka siyah lekeler ile beyaz. Baş beyaz, geniş siyah bir maske gözlerin altından geçer. Çenede siyah dar bir şerit bulunur. Kuyruk üzerindeki çizgiler koyu renktedir ve uçları beyazdır, bu da koyu enine şeritlerin etkisini yaratır.

Gelincik Hayvanı ve Gelinciğin Özellikleri

Patagonya Gelinciği

Bu tür Şili’de yaşar. Patagonya gelinciğinin vücut boyutu 30 ila 35 santimetre, kuyruk başına dokuz santimetre arasında değişmektedir, vücut ağırlığı 225 gramdır. Vücut uzun ve bacaklar kısa. Bu hayvanların kulağı tamamen örtülmüş olup, ayrıca çok küçük kulaklara sahiptir. Kuyruk kalın kürkle kaplıdır. Rengi kahverengi tonda beyazımsı siyahtır. Sarımsı veya beyaz bir çizgi baştan vücudun arkasına geçer.

Patagonyalı gelincikler Pampa Ovası’nda yaşar. Yalnızca üreme mevsiminde çiftler oluşturan gelincikler genelde yalnız bir yaşam tarzı sürdürürler. Gece karanlığında ve geceleri aktiftirler. Erkek bölgesi, kadınların birkaç bölgesiyle kesişebilir.

Kolombiyalı Gelincik

Bu tür, Kolombiya’daki Cordillera dağlarında ve Kuzey Ekvator Ant Dağları’nda yaşar. Kolombiya gelinciği cinsinin tipik bir temsilcisidir. Vücut uzunluğu 22 santimetreye ulaşır. Tartılan bireyin ağırlığı 138 gramdır. Parmakların arasında, Kolombiya gelinciğinin zarları vardır. Çok ince bir kuyruğun uzunluğu, vücudun uzunluğunun 1 / 3’üdür. Gözler şişkin. Vücut pürüzsüz kısa kürk ile kaplıdır. Üst gövde kahverengi ve göbek beyazdır. Gözlerden burnuna siyah bir şerit var. Burun siyah. Kuyruğun ucu karanlıktır.

Kolombiyalı gelincikler dağ ormanlarında yaşar, akarsular ve nehirler boyunca yuva yaparlar. Yiyecekleri hakkında çok az şey bilinmektedir, kuşları, böcekleri ve muhtemelen balıkları yerler.

Karnı Sarı Gelincik

Bu tür güneydoğu Çin ve Pakistan’da yaşıyor. Sarı karınlı gelincinin gövde şekli uzamıştır. Vücut uzunluğu otuz santimetredir. Ağırlık yaklaşık 1,5 kilogramdır. Kuyruk uzun – vücudun uzunluğunun yarısından fazlası 19 santimetre civarındadır.

Pençe yastıkları iyi formdadır, bazen tüylerle kaplanabilirler ve tabanları çıplaktır. Kuyruğun arka ve üst kısmının rengi çikolata kahverengidir. Vücudun ön kısmı, çenesi ve üst dudağı sarı-beyazdır.

Sarı karınlı gelincikler tropikal ormanlarda yaşar ve 1800 ila 4000 metre arasında toplanırlar. Çam ağaçlarını tercih ederler. Bunlar tenha bölge yırtıcılarıdır. Bu türün yaşam tarzı iyi bilinmemektedir. Sarı karınlı gelincikler geceleri aktiftir. İşitme, görme ve koku alma duyusu iyi gelişmiştir. Sarı karınlı gelincikler kemirgenlerle avlanır, yuvalarına tırmanır. Çoğunlukla fareler, tarla fareleri ve kuşları avlarlar. Gelincik boynunda kesin bir ısırık ile kurbanını öldürür.

Sarı karınlı gelincikler zararlı kemirgenleri yok eder, böylece tarıma yardımcı olur. Bölge insanı bu hayvanları evcilleştiriyorlar, böylece kediler gibi evlerdeki ve tarlalardaki fareleri yok ediyorlar.

Dağ Gelinciği

Ülkemizde dağ gelinciği olarak da bilinen gelinciklerin genel olarak özellikleri ortaktır. Gelincikler, suda yüzebilir ve ağaçlara tırmanabilirler. Ağaçlara tırmanabilme özellikleri sayesinde ağaçların yüksek noktalarında bulunan kuş yuvalarına erişebilir ve bulabildikleri çeşitli kuş yumurtalarını yiyebilirler. Dağ gelincikleri daha çok gece geç saatlerde avlanmayı severler ve beslenme ihtiyaçlarını gece karanlığında karşılamaya çalışırlar.

Gelincik hayvanı genellikle Mart aylarında çiftleşirler. Dişi gelinciklerin 6 hafta kadar sürebilen yavrulama döneminin ardından, bir kerede yedi tane yavru doğurabilirler. Gelinciklerin ilk doğduğu zaman tüysüzdürler. Daha sonraki iki haftalık dönemde tüylenmeye başlarlar.

Fizyolojik yapıları değişiklik gösteren gelinciklerin sırt kısmı öncelikle beyaz tüyler ile kaplanır. Yetişkin olduklarında standart boya erişebilen gelincikler, özellikle soğuk iklimlerde yaşayanlar yaz mevsiminde kahverengi tüylere bezenirler. Kış geldiğinde iklime uyum sağlayarak tüyleri tekrar beyazlar.

Gelincikler kinci hayvanlar olarak bilinmektedirler. Söylenenlere göre bir gelinciğin yavrularını ya da eşleri öldürüldüğünde, öldüren kişiyi unutmazlar ve yakınlarında bulunduklarında bunu hisseder ve gidip intikam alırlar. Daha çok bir şehir efsanesi olmakla beraber dağ gelincikleri eşlerini kaybettiklerinde öldüren canlı kaç kilometrede olursa olsun onu bulup öldürmeleriyle nam salmışlardır.

Gelincik Hayvanı Tehlikeli midir?

Normal şartlarda insanlara karşı saldırgan değildirler. Ancak, gelincik hayvanlarının aşırı kinci bir yapıda oldukları bilinmektedir. Özellikle yuvalarına ya da yavrularına herhangi bir saldırada bulunulduğunda çok saldırgan olabilmektedir. Bunun yanında gelincik hayvanları koku alma özelliği ile bilinmektedir.

Kendisine yönelik saldırılar olması durumunda insanları takip edebilme, kovalayabilme ve saldırabilme özelliklerine sahiptir. Bu nedenle çok dikkatli olunmalı ve yavrularına dokunulmamalıdır. Özellikle insan kokularına hafızlarına kazımakta ve kesinlikle unutmamaktadırlar.

Özellikle hayvancılıkla uğraşan kırsal kesimdeki insanlar için büyük tehditlerden biridir. Tavuk kümeslerini her zaman hedef alan bu hayvanlara karşı etkili tedbirler muhakkak alınmak zorundadır. Kümes etrafında geçici önlemler alınabilir. Kümes hayvancılığı ile uğraşanlar için en etkili çözüm kümesleri aralık bırakmadan yapmaktır. Yine aynı şekilde kümes kapaklarını açık bırakmamak alınabilecek en iyi önlemler arasında yer almaktadır.

Gelinciğin Tavşan Avı

YouTube video

Gelincik Hayvanı ve Gelinciğin Özellikleri adlı konumuza son verirken gelinciğin özellikleri ile alakalı başka videolar izlemek istiyorsanız, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir Yorum

  1. İnanılmaz bir hayvan, hızlı, çevik, cesur ve avcı. kendinden iki kat büyüklükteki tavşanları kolaylıkla avlayabilir. Hatta bazı ülkelerde gelincikler evcilleştirilip tavşan avı için kullanılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu