Yüksek Verimli Saanen Keçisi ve Özellikleri
Yüksek Verimli Saanen Keçisi ve Özellikleri, Saanen keçisi İsviçre’nin Saanen Vadisinde yetişen ve adını da bu vadiden alan bir süt keçi ırkıdır. Saanen keçilerinin en önemli özelliği diğer cinslerden daha fazla süt vermesidir. Renkleri kremden beyaza doğru değişmekte, genel olarak kısa kıllı, dik ve küçük bir kulak yapısına sahiptirler. Süt keçileri arasında vücut olarak en iri yapılı olmalarıyla da bilinirler.
Yine bu sevimli ve verimli hayvanların yetiştiriciliği ülkemizde 1959 yılından beri yapılıyor. Bu ırk, farklı iklim koşullarına uyma özelliğinden dolayı hemen hemen dünyanın birçok yerinde tercih ediliyor.
Saanen Keçisinin Özellikleri Nelerdir?
Yüksek Verimli Saanen Keçisi ve Özellikleri ile alakalı olarak; Görünüm olarak keçiler beyaz renkli ve kısa tüylüdür. Dişiler kabak, yani boynuzsuz, erkekler ise boynuzludur. Canlı ağırlık erkeklerde 70 kilo dişilerde 50 kilo civarındadır. Laktasyon, yani süt verme dönemi 10 aya kadar çıkabilen hayvanın günlük süt verimi 2,5-3 litre olsa da bu, iyi bakım ve beslenmeye bağlıdır. Saanen keçisi yavru verimi açısından bereketlidir. İkiz hatta üçüz doğumlar görülebilir. Yine bu ırkın genel özelliklerini aşağıda maddeler halinde sıraladık:
- Uysal olarak tanımlanan bir yapıları vardır. Bu nedenle sürü şeklinde kolay bir biçimde kontrol edilebilirler.
- Sivri kulakları, en ilgi çekici özelliklerinden birisidir. Hareketli ve kısa yapısı ile diğer keçilerin orijinal kulak görüntülerinden farklılaşmaktadır.
- Ağırlıkları dişi ve erkeğe göre değişmekle beraber dişiler 50 kilo erkekler ise 70 kilo aralığında olmaktadır.
- Adaptasyon becerisi oldukça gelişmiştir. Sıcak ya da soğuk iklim koşulları ayırt etmeksizin kısa süre içerisinde uyum sağlayıp yaşamını sürdürebilir. Aynı zamanda vücut yapısı sayesinde düz ya da engebeli arazilerde de herhangi bir ayrım gözetmeksizin yaşayabilmektedir.
- Döl verimi bakımından en avantajlı ırkların başında gelmektedir. Hem ikiz doğum yapmakta hem de döl sayısı fazla olduğu için sık doğum yapmaktadır. Bu durum da toplu keçi yetiştiriciliği yapacaklar için iyi bir avantaj sağlamaktadır.
- Çok yağlı olmayan bir sütü vardır. Ortalama olarak %3,5 oranında yağ içermektedir.
Tüm bu özellikleri ile diğer keçi ırklarından ayrılmakta olan Saanen keçisi, yetiştiricisini yormadan yüksek verimler sunmaktadır. Özellikler göz önünde bulundurularak gerçek Saanen Keçisi nereden alınır? Sorusunda saf ırk isteyenler için doğrudan İsviçre bölgesi tercih edilirken, ülkemizde de verimli özelliklerinden dolayı melez Saanen ırklarının satışı yapılmaktadır.
Saanen Keçisi Kaç Ay Süt Verir?
Saanen Keçisi süt verme süresi değişkenlik göstermekle beraber en az 10 hafta, en fazla 12 hafta olarak bilinmektedir. En uzun süre sür veren keçinin 3 ay boyunca verimli bir biçimde günde ortalama 3 veya 4 litre süt vermesi beklenmektedir.
Saanen keçisi ne kadar süt verir? sorusu bu dönemlere göre değişkenlik göstermektedir. Erken gelişim gösteren bir yavrusu olması durumunda daha erken sütten kesilirken, gelişim desteği olan bir yavru için daha fazla süre süt verdiği bilinmektedir.
Bu keçi tiplerinde sütün miktarı kadar verimi de önemli olmaktadır. Keçi sütlerinin içerisinde anne sütü ile en benzer özellikleri gösteren süt olması nedeniyle yılın her mevsimi alınmak istese de yavruların doğma ve büyüme sürelerine göre süt oluşumu da değişiklik göstermektedir.
Saanen Keçisi Yetiştiriciliği Kârlı mıdır?
Bilinçli bir şekilde üretim yapılması halinde keçi sütü para kazandırabilir. Başlangıç için yem temini ve sütün değerlendirilmesi konularında araştırma yapmak yerinde olur. Maliyet hesabını bulunduğunuz konumun avantaj ve dezavantajlarına göre yapmalısınız. Göz önünde bulunduracağınız temel noktalar şöyle:
- Veteriner hizmetlerine ulaşım bulunduğunuz yere yakın mı?
- Yem hazır mı alınacak? Yemi üretecek arazi var mı?
- Saanen keçileri için personel çalıştırılacak mı?
- Sütün değerlendirileceği süt tesis mesafesi ne kadar uzakta?
Süt tesislerinin yoğun olduğu Çanakkale, Balıkesir gibi bölgelerde değilseniz sütü kendiniz değerlendirme yoluna gitmelisiniz. Peynir ya da dondurma yapımını öğrenmeniz yetmeyecektir, bunlara pazar da bulmalısınız. Keçi sütü inek sütüne göre hem daha faydalı hem de daha pahalıdır. Bu da yüksek gelir ihtimalini arttırır. Saanen keçisinin süt verimi hayvandan hayvana değişiklik gösterir. İlerleyen süreçte sürüde seçim yapma yoluna gidip en verimlileri ayırarak az keçiyle çok süt elde edebilirsiniz. Böylece bakım ve yem maliyetleri büyük oranda düşer.
Saanen Keçisi Hemen Hasta olur mu?
Hastalıkları ortaya çıkmadan önlemek yerinde bir yaklaşımdır. Bunun için ağılları temiz tutmak ve dezenfeksiyon kurallarına dikkat etmek keçi yetiştiriciliğinde son derece önemlidir. Zeminin kuru kalması ve gübrenin olabildiğince çabuk ağıldan aktarılması bakteri ve virüsleri uzak tutar. Doğru havalandırma ve her bir keçi için yeterli alan olması da sağlıklı bir ağıl için önceliklidir.
Keçiler İçin Bakteriyel Hastalıklar:
- Yumuşak böbrek hastalığı
- Yavru atma
- Şarbon
- Yalancı verem
- Keçi ciğer hastalığı
Keçiler İçin Salgın Hastalıklar:
- Çiçek hastalığı
- Ektima
- Kuduz
- Şap hastalığı
Sürünün sağlığı ve devamlılığı açısından en doğru önlem aşılamadır. Aşıların mutlaka zamanında ve uzman bir veteriner hekim tarafından yapılması gerekir. Ayrıca iç ve dış parazit bakımına da önem verilmelidir. Aşılama takvimi ve söz konusu olabilecek başka hastalıkların önlenmesi için veteriner hekim danışmanlığı şarttır.
Saanen Keçisi Nasıl Beslenmelidir?
Saanen keçisi beslenmesi hususunda bazı kriterlere dikkat edilmesi gerekiyor. Yüksek verim için doğru besleme ve bakım, bu işin en önemli kuralıdır. Beslenme cinsiyete ve yaşa göre değişiklik gösterir. En önemlisi de keçinizin melez veya orijinal ırka ait olup olmamasıdır. Buna göre de beslenme değişiklik gösterir. Aşağıda maddeler halinde bir keçinin bulunduğu evrelere göre beslenme şekli anlatılmıştır:
Çiftleşme dönemi:
Sağlıklı bir çiftleşme olması için teke katım zamanında hem erkek hem dişi için beslenme önemli. 4-6 hafta süren bu dönemde süt keçisi için 1-1,5 kilo kuru ot, 250-300 gram arpa şeklinde bir karma yem verilir.
Gebelik dönemi:
Gebelikte son 1,5 ay yavrunun ana karnında en hızlı geliştiği zamandır. Bu dönemde doğru ve yeterli bir rasyon, iri yavrular elde edilmesini sağlar. Annenin güçlü olması ikiz doğurma ihtimalini yükseltir. Bu dönemde canlı ağırlığa göre 200 gramdan başlayan kesif yem miktarı 600-700 grama kadar yükseltilebilir. Ayrıca 500-800 gr arasında kaliteli kuru ot önerilir.
Laktasyon dönemi:
Süt veriminde en yüksek dönem doğumdan sonraki 6-8 haftalık süreçtir. Süt verimi 10 aya kadar devam edebilir. Beslenme de buna göre değişiklik gösterir. Protein açısından %16-17 seviyesi ve 700 kcal enerji içeren karma yem verilir. Bir litre süt için 400-500 gram karma yem şeklinde hesaplanır.
Oğlakların beslenmesi:
Doğumdan sonraki ilk 3-5 gün ağız sütü verilen oğlaklar, sonrasında anasından doğal emzirme ya da biberon-kova yöntemi ile beslenir. 12 hafta boyunca 0,5 litreden başlayarak 2 litreye kadar giderek artan bir şekilde ana sütü verilir. Bunu yanı sıra doğumdan birkaç gün sonra kaliteli kuru ot ve kesif yem de beslenmeye eklenir. 15 günden sonra yalama taşı konmalı, yeşil ot yemesi için meraya çıkarılmalıdır.
Tekelerin beslenmesi:
İyi bir döl için tekeler özellikle çiftleşme döneminde kuvvetli beslenmelidir. Bu dönemin öncesinden başlayarak yem miktarının %10 ila 15 arttırılması önerilir. Kuru ota ek olarak 300 ila 500 gram tahıl ilavesi faydalı olur. Ayrıca genç tekelere günde 1 yumurta ve kuru üzüm verilmesi de yaygındır.
Saanen Keçisi Yılda Kaç Defa Doğum Yapar?
Saanen Süt Keçileri iyi bakılması ve keçiler üzerinde yapılacak ilave çalışmayla yılda iki kez yavru almak mümkündür. V bu doğumlar esnasında Saanen keçisi ikiz veya üçüz doğururken senede iki kez üçüz doğuran keçinin 6 yavru vermesi işten bile değildir…
Çoğunlukla ikiz ya da üçüz yavrular dünyaya getiren Saanen Süt Keçilerinin yavruları iki ayda annesinden beslenmeden vazgeçmektedir. Saanen Süt Keçisi yaklaşık elli yıl önce Türkiye’ye getirilmiştir. Ülkemizde melez olarak yetiştirilmektedir. Türk Tipi Saanen Süt Keçilerinin verimleri de has ırklara göre biraz düşüktür. Türk Tipi Saanen melezlerinde bacaklar, baldır ve sırt çizgisi boyunca tüyler görülebilmektedir.
Boyun kısmı has ırklar kadar uzun değil ve onlara göre kafa yapısı daha büyüktür. Kulakları da has ırklara göre daha büyük ve yapraksı şekildedir. Kulakları uçlardan bükük şekilde olabilir. Has ırkların meme yapısı gövdeye yapışık ve daha yayvan dururken, Türk Tipi Saanen melezleri gövdeye bağlantısı daha zayıf, daha sarkık ve daha uzun durmaktadır.
Yüksek Verimli Saanen Keçisi ve Özellikleri Video
Yüksek Verimli Saanen Keçisi ve Özellikleri adlı bu konuyla alakalı youtube üzerinden başka videolar izlemek istiyorsanız, buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.
Bu keçileri bir sene boyunca güden bir arkadaşım vardı. Biraz hassas ve dikkat edilmesi gerektiğini ama gerçekten çok verimli keçiler olduklarını söylüyordu.
Üretmekten başka çaremiz yok. memleket olarak batıyoruz. Bu yüzden çok verimli hayvanları böyle tespit edip, gerekirse devletin desteğiyle beraber besleyip çoğaltmak, topyekun üretime dönmek gerek. Saanen keçileri de bu alanda sanırım en iyi keçilerden biri.
Kesinlikle düşüncelerinize katılıyorum. Hem devlet hem millet olarak üretim ekonomisine dönmeliyiz. Sitemizde zaten bu yüzden çok verimli koyun ve sığır cinslerinin tanıtımını yapıyoruz.
Bunu biliyorum. Gerçi henüz keyifli bilgiye üye olmadım ama düzenli olarak sitenizi takip ediyorum. Gerçekten çok hoş ve bilgilendirici konularınız var. İlk fırsatta üye de olacağım, saygılar. İyi çalışmalar.