Panik Atak Tedavi ve Belirtileri Nelerdir?
Panik Atak Tedavi ve Belirtileri Nelerdir? Her şeyden önce tüm hastalarımıza Allah’tan acil şifalar dileyerek başlayalım konumuza. Panik atak her ne kadar yaşamı tehdit edici bir durum olmasa da oldukça korkutucu bir hal alabilir ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen bir durumdur. Belirtilerin tespit edilmesi ve uygun tedavinin verilmesi ile birlikte kontrol altına alınabilen bir rahatsızlık olduğu unutulmamalıdır.
Panik bozukluk ve panik atak psikiyatride en sık karşılaşılan problemlerin başında gelir. Panik bozukluk, tekrarlayan ve ne zaman olacağı tahmin edilemeyen panik ataklar ile karakterizedir. Ani başlayan ve dakikalar içerisinde zirveye ulaşan yoğun korku ve rahatsızlık hissi olarak tanımlanmıştır.
Panik Atak Nedir?
Panik atak, ani ve düzenli olarak bir panik ya da korku hissinin etkisi altında kalınan bir anksiyete bozukluğudur. Hemen herkes belli zamanlarda endişe ve panik hissi yaşayabilir. Bu his gergin, stresli veya tehlikeli durumlara karşı verilen doğal bir tepkidir.
Ancak panik atak bozukluğundan mustarip bir kişi için anksiyete, endişe, panik ve stres duyguları hem düzenli olarak, hem de genellikle belirgin bir sebep olmaksızın ortaya çıkar.
Panik Bozukluğu ise panik atak ile ilişkili bir ruhsal rahatsızlıktır. Beklenmedik şekilde tekrarlayan panik atakları, bu atakların gerçekleşmesi beklentisinin ortaya çıkardığı bir kaygı ve panik atak sırasında gerçekleşen semptomlardan dolayı ölme ya da zarar görme kaygısı nedeniyle hayatın doğal akışına uyum sağlamakta güçlük çekme şeklinde gözlemlenir.
Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
Panik atağın da kesin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak durumun muhtemelen yaşamda yas gibi travmatik veya çok stresli bir dönem, ya da beyindeki nörotransmitter dengesizliği veya benzeri faktörlerle bağlantılı olduğu düşünülmektedir.
Panik atak, sempatik sinir sistemini tetikleyici etki gösteren bir durumdur. Bu tetiklenme sonrasında vücutta genelde tehlikeli bir durumla karşılaşılma sonrasında ortaya çıkan “savaş ya da kaç” tepkisi meydana gelebilir. Herhangi bir uyarıcı belirti olmadan meydana gelen panik atak başlangıcı sonrası yaklaşık olarak 10 dakika içerisinde yükselerek doruk noktasına ulaşır. Ayrıca Panik atak kişi için çok korkutucu ve stresli bir durum olabilir
Atağın yükselişi sırasında aşağıda göreceğiniz çeşitli belirti ve bulgular kişinin panik hissine eşlik edebilir:
- Parmaklarda karıncalanma
- Boğulma hissi
- Genel Titreme
- Göğüs ağrısı
- Gerçeklikten kopma
- Kendinden kopma
- Hızlı kalp atışı
- Çok hızlı nefes alıp verme
- Kulaklarda çınlama
- Ani tuvalet ihtiyacı
- Vücuttan kopuk hissetmek
- Ateş basması
- Baş dönmesi
- Baygın hissetme
- Kuru ağız
- Dehşet hissi veya ölme korkusu
- Mide bulantısı
- Yutkunma güçlüğü
- Nefes darlığı
- Terleme
- Üşüme
- Uyuşma veya iğne batması hissi
Bir panik atakta yukarıdaki semptomlardan en az dört tanesi aynı anda gözlemlenir. Daha azının gözlemlendiği durumlara ise kısıtlı panik atak adı verilir. Panik ataklar genellikle beş ile yirmi dakika arasında sürse de, bunun bir saate kadar uzadığı vakalar gözlemlenmiştir.
Durumun şiddetine göre panik atak sayısı değişebilir. Bazı bireyler ayda bir defa bu duruma maruz kalırken, diğer bireyler haftada birkaç defa panik atak geçirebilir. Panik atak her ne kadar korkutucu olsa da tehlikeli değildir. Görülen semptomlar kişiye doğrudan zarar vermez.
Panik Atak Yaşam Konforunu Etkiler mi?
Tedavi edilmeyen panik atak, yaşam konforunu çeşitli açılardan ciddi anlamda bozabilir. Bunlar aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır:
- Sürüş korkusu, evden çıkma korkusu
- Sosyal ortamlardan kaçınma
- Finansal problemler
- İntihar ve intihar düşünceleri
- İş ve okulda sorunlar
- Depresyon ve diğer psikiyatrik sorunlar
- Sık sık tıbbi bakım alma isteği
- Alkol ve madde kullanımına eğilim
Bazı kişilerde panik bozukluğa zaman içerisinde agorafobi olarak ifade edilen kalabalık açık alan ve mekân korkusu da eşlik edebilir. Bunun sebebi ise kişinin atak anında bu ortamlardan uzaklaşamayacağını hissetmesinden kaynaklanır
Panik Atak Geldiğinde Ne yapmalı?
Başlarda hiçbir şekilde uyarı vermeden ortaya çıkan panik ataklar için hastalar zamanla bazı durumların atakları tetiklemiş olabileceğini fark ederler. Panik atağın altında yatan asıl neden henüz tam olarak tespit edilememiştir. Ancak genetik, aşırı stres kaynağı olan durumlar, aşırı sinirlilik hali ve beyin yapılarının işleyişi ile ilgili problemlerin bir araya gelmesi bu rahatsızlığın oluşumunda rol oynuyor olabilir.
Ancak kişi panik atakları yaşadığında bu ana ait olumsuz tecrübeyi üzerinden atamaz. Sürekli olarak korku duyduğu o ana ve görülen fiziksel yanıtlara karşı bir olumsuz beklenti taşır. Panik Atak başladığında aşağıdaki maddeleri uygulamaya çalışın:
- Olumlu, huzurlu ve dinlendirici yerlere odaklanın
- Atak ile savaşmayın
- Mümkünse bulunduğunuz yerde kalın
- Saldırının geçeceğini kendinize hatırlatın
- Yavaş ve derin nefes alıp verin
- Unutmayın, bu hayatınıza yönelik bir tehdit değildir
Panik Atak Hastası Olduğumu Nasıl Anlarım?
Genel olarak panik bozukluk, çeşitli fiziksel belirtilerin eşlik ettiği dört veya daha fazla panik atak yaşanması olarak ifade edilebilir. Çarpıntı, nefes darlığı, terleme, titreme, soluğun kesilmesi, göğüs ağrısı, göğüste baskı hissi, bulantı, karın ağrısı, baş dönmesi, bayılacak gibi hissetme, sersemlik, kendini ve çevreyi başka türlü algılamak, çıldıracak gibi hissetme, ölüm korkusu, uyuşma, üşüme veya ateş basmaları, panik atak sırasında ortaya çıkabilecek bu fiziksel belirtilere örnek teşkil ederler.
Yukarıdaki maddelerden en az dört tanesi aynı anda sizde görülüyorsa, panik atak belirtisi sizde bulunuyor demektir. Fakat bu belirtileri başka hastalıkların tetikleyebileceği de unutulmamalıdır.
Panik Atağı Tetikleyen Şeyler Nelerdir?
Kafein, sigara, alkol ve bazı uyuşturucular (LSD, esrar ve kokain gibi) panik ataklara sebep olabilirler. Sakinleştirici etkisi olan herhangi bir ilacı ani olarak bırakmak panik atağın ortaya çıkmasına yol açabilir. Amfetamin, kortizon ve astım tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da panik atakları tetikleyebilir.
Panik Atak Geçiren Birine Nasıl Yardım Edebilirsiniz?
Eğer tanıdığınız birisi panik atak geçiriyorsa o anda duyduğu büyük kaygı yüzünden sağlıklı düşünemeyebilir. Ona yardım etmek için yapabileceklerinizi bilmiyorsanız aşağıdaki önerileri yerine getirebilirsiniz.
Panik atak geçiren kişinin yanında durun ve siz sakinliğinizi koruyun. Eğer atakları sırasında kullandığı bir ilacı varsa, ona ilacını verin. Kişiyi sakin ve sessiz bir mekâna götürün. Kişinin ihtiyacı olan şeyleri tahmin etmeye çalışmayın. Neye ihtiyacı olduğunu sorun. Kişiyle kısa ve basit cümleler kurarak konuşun. Sürprizlerden kaçının, hareketleriniz tahmin edilebilir olsun. Kişiye aynı fiziksel hareketi tekrarlattırın ve bu harekete odaklanmasını sağlayın. Kişinin nefes alışverişini yavaşlatmak için onunla birlikte nefes alıp verin.
Panik Atak Hastalığı Nasıl Başlar?
Hastalıkta ilk belirtiler birdenbire başlayan göğüs ağrısı, göğüste sıkışma, çarpıntı, nefes alamama, terleme, titreme, üşüme, bulantı ya da karın ağrısı, baş dönmesi, düşecek ya da bayılacakmış gibi olma, uyuşma olarak sıralanmaktadır.
Panik Atak Nöbetleri Günde Kaç Kez Olur?
Günde kaç kez panik atak geçirilir? Her gün olabilir, günde 2-3 kez olabilir, haftada bir olabilir. Arka arkaya belli bir süre olduktan sonra uzunca bir zaman hiç olmayabilir. Ama en belirgin durum kişinin yılda ortalama 10-12 kez hastaneye gitmesi, bazı hastaların her atakla birlikte hastaneye koşmasıdır.
Panik Atak mı Kalp Krizimi Nasıl Anlarım?
Hem panik atak hem de kalp krizi göğüs rahatsızlığına neden olur, ancak bir fark vardır. Kalp krizi ile ağrı kol, çene veya boyun gibi diğer bölgelere yayılıyor iken, Panik atakta ise, ağrı genellikle göğüste kalır.
Panik Atak Sporla Geçer mi?
Panik atak hastaları önce haftada 3 günle başlayıp bir sonraki ay her gün ya da haftada 5 gün olarak düzenli spor yaparlarsa vücutları daha dinç ve sağlıklı olacaktır. Spor odaklanmayı sağladığı için kişiyi olumsuz düşüncelerden de ayırıyor.
Panik Atak Sol Kola Vurur mu?
Göğüste sıkışma, yanma, batma, ağrı, sol kola vuran ağrı ve uyuşma, çarpıntı ve kalbin göğüs kafesinden fırlayacak gibi olması, nefes darlığı, soğuk terleme, ateş basması, mide bulantısı gibi şikâyetler kalp krizi esnasında da olduğundan insanlar dehşet içinde kalp krizi geçirdiklerini düşünürler.
Panik Atak İlaçsız Tedavi Edilir mi?
Panik atak, ataklar halinde başlayan anksiyete bozukluklarının meydana getirdiği durumlardır. Tedavisi mümkün olan hastalığın iyileşmesi ilaçlarla sağlansa da, tersi durumda ilaçsız şekilde atlatılması da mümkün olabilmektedir.
Panik Atak Tedavisi Nasıl Yapılır?
Eğer bir birey panik bozukluğu ya da panik atak belirtileri yaşıyorsa bir doktora başvurmalıdır. Doktor bireyin tıbbi geçmişini gözden geçirirken görülen belirtileri, atakların hangi sıklıkta meydana geldiğini ve ne kadar süredir devam ettiğini soracaktır.
Aynı zamanda semptomların herhangi bir başka sağlık nedeni olup olmadığını anlamak için kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Tekrarlayan panik ataklarda ise panik bozukluğu teşhisi konulabilir. Panik bozukluğu tedavi edilebilir ve tam iyileşme sağlanabilir bir durumdur. Bunun için mümkün olduğunca erken tıbbi yardım almak en iyisidir.
Tıbbi yardım olmadan panik bozukluğu yükselebilir ve baş etmek çok zor olabilir. Aynı zamanda panik atak geçirilen mekânlardan kaçınma, agorafobi gibi diğer zihinsel sağlık durumlarını geliştirme riskini de ortaya çıkarabilir. Panik Atak
Panik bozukluğu tedavisinde panik atak sayısının azaltılması hedeflenirken, panik atak tedavisinde belirtilerin hafifletilmesi amaçlanmaktadır. Ana panik atak tedavileri Psikolojik tedavi ile ilaçlardan meydana gelir. Görülen belirtilere bakılarak bu tedavilerin biri, diğeri ya da bir birleşimi kullanılabilir.
Psikolojik tedavi sırasında doğrudan bir terapist danışmana başvurarak bilişsel davranışçı terapiden faydalanılabilir. Bu sırada terapist danışmana atak sırasında nasıl tepki verildiği ve ne düşünüldüğü anlatılabilir ve terapist tarafından bir atak sırasında sakin kalmaya yardımcı olacak nefes alma teknikleri önerilebilir.
Eğer doktor ve hasta bir fayda sağlayacağını düşünüyorsa, reçeteli ilaçlara başvurulabilir. Antidepresanlar, seçici serotonin geri alım inhibitörleri ve benzeri başka ilaçlar bu dönemde hastaya verilebilir. Lütfen her türlü şikayet ve rahatsızlığınız için doktor kontrolünden geçmeyi unutmayın.
Panik Atak Anında Vücutta Ne Oluyor?
Panik Atak Tedavi ve Belirtileri Nelerdir? adlı konumuza son verirken, Panik Atakla alakalı başka videolar izlemek isterseniz buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.