Hayvanlar Alemi

Taş Balığı Zehirlilerin Şahı ve Özellikleri

Bir kamuflaj ustası, kuma veya başka bir balığa benzemiyor, 13 dikenindeki zehirle bu balık taşa benziyor

Taş Balığı Zehirlilerin Şahı ve Özellikleri

Taş Balığı Zehirlilerin Şahı ve Özellikleri; Hint okyanusunun en tehlikeli sakinlerinden biri olan taş balığı, görünüm itibariyle tıpkı bir taşa benzer. Müthiş bir kamuflaj yeteneği olan bu balığı görürseniz, onu asla bir taştan ayırt edemezsiniz. Resiflerin diplerinde yaşayan bu balık resiflere o kadar uyum sağlamıştır ki; onu adeta resiflerin bir parçası sanırsınız.

Böylece taş balığı bu üstün ve muazzam kamuflaj yeteneğiyle hem tehlikeleri bertaraf eder, hem de avını yakalamak için sürpriz saldırılar yapma imkanına sahip olur. Çok büyük olmayan neredeyse bir kiloyu geçmeyen bu balıklar, yuvarlak bir yapıya sahip olmalarına rağmen bazen altmış santimetreye ulaşabilir.

Sırtında bulunan yüzgeçlerde 13 adet diken vardır. Bu dikenler güçlü, keskin, çıkıntılı ve serttir. Her bir diken kalın bir deri kılıf içindedir. Bu dikenlerin tabanında ise zehir keseleri bulunur. Taş balığının bu zehri şok edici ve müdahale edilmezse eğer öldürücü özelliğe sahiptir.

Tropikal deniz veya nehir ağzı sularında, kayalık veya kumlu alanlarda bulunan taş balığı, kıyı mercan resiflerinde veya çevresinde, haliçlerde, kayaların yakınında veya deniz dibinde yaşamayı tercih eder. Bulunabileceği bir başka alan da deniz çayırı yataklarıdır.

Aynı şekilde kaya balığı da bilindiği gibi çamurlu, kumlu tabanlarda, genellikle kaya örtüsü çevresinde bulunur. Bu alanlar, fark edilmeden gitmek ve böylece avlarına sürpriz bir şekilde saldırmak veya tehditlerden kaçmak için mükemmeldir.

Taş Balığının Özellikleri Nelerdir?

Taş balığının rengi tıpkı resiflerdeki kayalar gibi kırmızı, yeşil ve kahverengi tonlarındadır. Taş balığının derisi tamamen pulsuzdur. Derisinin üzerinde çok sayıda bulunan siğil yumruları onun taşa benzemesini sağlarken, deri dokusunu düzensiz kılar.

Taş balığı çok hareketsiz bir balıktır. Zaten kamuflaj yeteneği çok üstün olan balıklar genelde hareketsiz kalmayı ve bu yeteneklerinin sonuna kadar kullanarak şaşırtarak av yapmanın tadını çıkarır. Taş balığı da resiflerde kumlu zeminde alabildiğine hareketsizdir. Hareket etmeye karar verdiğinde ise geceyi tercih eder.

Taş balığı herhangi bir tehditle karşılaştığında gizlenir. Bunun için dev göğüs yüzgeçlerini şiddetle sallayarak deniz dibinde sığ bir çöküntü oluşturuyor. Daha sonra kumu toplar ve yanlara yığarak vücudunun yarısını kapatır.

En çok Hint okyanusunda görülen taş balığı Filipinler, Çin, Papua Yeni Gine, Vanuatu ve Avustralya sularında da görülebilir. Ayrıca taş balığı, Fiji ve Singapur gibi küçük ada ülkelerinde de varlığını devam ettiren türlerden biridir.

Taş Balığı Zehrini Nasıl Kullanır?

Synanceia horrida balıkların en zehirli olduğu kabul edilir. Çok sayıda çalışma bu zehirin bileşenlerini tanımlamıştır. Uzmanlar, diğer bileşiklerin yanı sıra verrükotoksin, glikoprotein, hyaluronidaz, arginin, proteinaz ve fosfodiesteraz içerdiğine dikkat çekiyor.

Benzer şekilde sonuçlar, bu toksik maddenin diğer zehirli hayvanlara kıyasla daha az karmaşık olduğunu göstermektedir. Ayrıca, diğer zehirlerde tanımlanmayan bir dizi benzersiz proteine ​​sahiptir.

Hemolitik bir aktiviteye sahip olmanın yanı sıra, toksinin başka biyolojik etkileri de vardır. Bunlar, ödemin indüksiyonunu, endotelyal damar gevşemesini, hipotansiyonu, trombosit agregasyonunu ve vasküler geçirgenliği içerir.

Aç kalan taş balığı ve bolca yiyecek bulan taş balığı arasında yapılan bir deneyin sonucunda, her iki şekilde de taş balıklarının zehrinin kalitesinin ve kuvvetinin değişmediği görülürken, aç kalanın, tok kalan taş balığına oranla daha az zehir ürettiği anlaşılmıştır.

Taş balığı bir avcının varlığında veya balık rahatsız hissettiğinde kaçmak yerine hareketsiz kalır ve sırt yüzgecini kaldırır. Tehdit eden hayvan, vücudunu balığınkiyle çarpıştırırsa, dikenler zehri aşılar. Zehir, nöromüsküler ve kardiyovasküler sistemleri etkiler ve kurban için sonuç ölümcül olur.

Taş Balığı Zehirlilerin Şahı ve Özellikleri

Taş Balığı Nasıl Beslenir?

Resifleri mesken tutan taş balıkları etçil bir türdür. Çoğunlukla küçük balıkları, kafadan bacaklıları, karidesleri ve diğer kabuklu türleri avlayarak beslenir. Av yaptığı hayvanların küçük olması nedeniyle uzmanlar, bu türün zehrini avını yakalamak için değil, sadece savunma amacı için kullandığını belirtiyor.

Avlarını yakalamak için zehrini kullanmayan taş balığı, kabuklular yaklaşana kadar sabırla uzun saatler bekleyebilir. O anda hızla ağzını açarak yemeği tek lokmada yutar. Yüksek hızlı saldırı ve mükemmel kamuflajın birleşimi sayesinde, av tüm kaçış olasılığını kaybederek, taş balığının öğünü olmaktan kurtulamaz.

Taş Balığı İnsana Saldırır mı?

Taş balığı insandan kaçmaz. Aslında taş balığı kendinden büyük hiçbir türden kaçmaz. Taş balığı daha çok kamuflaj yeteneğini kullanır veya olduğu yerde hareketsiz kalır. Kişi dalarken veya sahilde yüzerken, hiç farkına varmadan bir kayaya basıyormuş gibi taş balığına basabilir. Bu durumda batma meydana gelebilir.

Taş balığının neden olduğu yaralanma zehirle soktuğu bölgede şiddetli ağrıya ve büyük bir şişliğe neden olur. Zamanında tedavi edilmezse, vücudun toksik maddeye tepkisi şoka, felce ve hatta ölüme neden olur.

Kişi zehirlendiğinde görülen semptomlar ise, aşılanan zehir miktarına bağlı olacaktır ve toksisitesi, üzerine basılan dikenlerin sayısı ve ayakla uygulanan kuvvet zehir faktörünün etkisini belirler. İğne, pelvik uzuvlardan karın bölgesine, kollardan baş ve boyuna uzanan keskin ve yoğun bir ağrı oluşturur. İlk belirtilere gelince, dikenin girdiği yerde ağrı ve ödemdir.

Ayrıca baş dönmesi, baş ağrısı, kas güçsüzlüğü, nefes darlığı, bulantı, hipertansiyon ve doku nekrozu ortaya çıkar. Olaydan kısa bir süre sonra, zamanında ve doğru bir şekilde tedavi edilmemesi sonucunda yarada ateş, eklem ağrısı ve bakteriyel enfeksiyon ortaya çıkabilir.

Taş Balığı Yenir mi?

Bizim ülkemizde muhtelemen yenmek şöyle dursun, muhtemelen kimse bu balığın yanına yaklaşmak istemez. Kaldı ki bizim sularımızda yaşamayan taş balığı Hanefi mezhebine göre yenmez. Görünümü iğrenç olduğu ve balığa benzemediği için yenmesi haramdır.

Fakat diğer mezheplerde helal olan taş balığını kim neden yemek istesin ki? Diyorsanız eğer, orta Asya gibi ülkelerde böyle zehirli balıkları temizlemek ve yemek adeta bir güç gösterisi ve cesaret olarak lanse edildiğinden, Tayland ve Çin gibi ülkelerde özel müşterilere temizlenip, pişirilerek servis edilir.

Taş Balığı Nasıl Temizlenir?

YouTube video

Taş Balığı Zehirlilerin Şahı ve Özellikleri adlı konumuza son verirken taş balığı ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu