Bitkiler

Yemlik Otunun Hiç Bilinmeyen 24 Faydası

Dağlarda, bozkırlarda, tarla kenarlarında ve kurak topraklarda yetişen yemlik otunun mucizevi faydaları

Yemlik Otunun Hiç Bilinmeyen 24 Faydası

Yemlik Otunun Hiç Bilinmeyen 24 Faydası; internetin olmadığı, cep telefonlarının bulunmadığı, televizyonların ise henüz siyah beyaz olduğu ve kısıtlı yayınların olduğu bir dönemde çocukluğunu yaşayanlar, özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu yöresinde bulunanlar, şimdilerde hiç bilinmeyen ve genelde pazarlarda satışı olmayan bu otu gayet iyi bilir.

Kurak bölgelerde yetişen ve sanki hiç su ihtiyacı olmayan bu ot, toprağa yayılma şekli ve yapraklarının biçimi ile hemen tanınırdı. Onu dibinden ta kökünden tutarak koparırdık. Sütlü bir ot olan yemliği çoğu zaman yıkamaya bile gerek duymaz, zaten o esnada su da bulamaz, otun üzerinde birkaç kez üfledikten sonra yerdik.

Bazen bu otla karnımızı doyurur, eve gitmez, alabildiğine oyuna devam ederdik. Bazı yörelerde, bu otun salatası yapıldığı gibi, yemeği de yapılıyor. Yumurtalı ıspanak yapar gibi, yumurtalı yemlik yapılıyor, kimi yerlerde ise bir ıspanak yemeği veya bir pırasa yemeği gibi pişirilerek tüketiliyor.

Yemlik Otu Nedir?

Genellikle ekinin yeni filizlendiği dönemlerde, yöresel deyişle göcek zamanında, arpa ve buğday tarlalarında kendiliğinden yetişen yabani bir türdür. Yabani bir tür olmasına rağmen ekinlere zarar vermemesi ve her damağa hitap eden koku ve lezzete sahip olması, çiftçilerin yemliğe özel bir mücadele geliştirmemelerini ve tarlalarda yemliğin tamamen yok olmamasını sağlamıştır.

Sultanların otu da deniyor. Dağlarda, kırlarda, bayırlarda ve tarlaların kenarlarında bahar aylarında kendiliğinden yetişir. Özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde sıkça yemeği yapılan yemlik otunun, kökü de dâhil her yeri yemeklerde değerlendirilebiliyor ve afiyetle tüketiliyor.

Tek bir kökten fışkırıp, saçaklı bir yapıda yayılan 5-8 ince uzun yaprağa sahiptir. Yapraklar ortalama 3-4 mm genişliğine 10-15 cm uzunluğundadır. Köküne yakın kısmında tutup topraktan çıkarılır. Derinlere uzayan ince sivri kökün büyük kısmı toprakta kalacaktır. İyi bilmeyenlerin kendine benzeyen diğer türlerden görsel olarak ayırt etmeleri zordur.

Yemlik otunun cilt sağlığı üzerindeki faydalarından yararlanmak isterseniz bu otun sütünü kullanabilirsiniz. Bunun için beyaz köklü kısmı başta olmak üzere otun tamamının iç kısmında bulunan sütlü sıvıyı yüzünüze sürmeniz yeterli olacaktır.

Tam bir şifa kaynağı yemlik otunun üç çeşidi vardır. Çayır, tarla ve dağ yemliği olmak üzere üçe ayrılır. Demir bakımından zengin olan yemlik otu kansızlık rahatsızlığını ortadan kaldırıyor.

Aynı zamanda göz içinde oldukça fayda sağlar. Özellikle görme yetisini sağlayan sarı noktanın deforme olmasını önler. Görüntü itibari ile yeşil soğana benzer. A vitamini deposu olması, göz için gerekli besinleri barındırması, yemlik otunu göz sağlığına şifa kılar.

Yemlik Otunun Hiç Bilinmeyen 24 Faydası

Yemlik Otunun Faydaları Nelerdir?

İlkbaharın gelişi ile birlikte mart – nisan aylarında yetişmeye başlayan bitki, yeşil renge sahip ince yapraklıdır. Yabani bir bitki olduğu için pek üretimi olmayan yemlik otu tohumu doğal olarak bitkinin kendisinden elde edilir.

Yemlik tohumu ilkbahar başlarında doğrudan tarlaya otuz santimetre aralıklarla ekilebilir. İlkbaharın sonunda veya yaz başlangıcında hasadı yapılan yemlik otunun faydalarını sırasıyla yazalım:

  • Kansızlık problemi olanlar için önerilir.
  • Yemlik yüksek oranda demir içerir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Toksin maddelerin vücuttan atar.
  • A vitamini açısından zengindir
  • Gece körlüğü gibi hastalıklara iyi gelir.
  • Yüksek lif içerir.
  • Sindirim sitemini düzenli çalıştırır.
  • Kabızlık gibi problemleri giderir.
  • Yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar.
  • İştah açıcı özelliğe sahiptir.
  • Kilo almak isteyenler için önerilir.
  • Yüksek kalsiyum içerir.
  • Göz sağlığını koruyucu etkiye sahiptir.
  • Kemik ve diş sağlığını korur.
  • B vitamini zenginidir.
  • Saç ve tırnakların gelişimini destekler.
  • Düzenli tüketimde cilt sağlığını korur.
  • Ciltteki sivilce izlerini giderir.
  • Kolesterolü düzenler.
  • Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
  • Düzenli tüketimde tansiyonu düşürür.
  • Migren ağrısına fayda sağlar.
  • Vücutta biriken fazla suyu, ödemi atar.

Bilinen ciddi bir zararı olmayan yemlik otu, diğer tüm bitkilerde olduğu gibi aşırı tüketilmemesi gereken bir besindir. Metabolizmayı etkileyen birçok kronik hastalığın tedavisinde önemli bir rol oynadığı için fazla tüketimi bu hastalıklar için problem oluşturabilir.

Yemlik Otu Neye İyi Gelir?

Yemlik Otu sindirim sistemini düzenleme özelliğine sahip olması ile beraber iştah açmaktadır. Kalsiyum ve A vitamininin varlığı kemikleri güçlendirir. B vitamini ise tırnak, saç bölgelerinde yer alan vitamin eksikliğini gidererek bu bölgelerin sağlıklı kalmasına destek olur. Bunun yanı sıra düzenli tüketilir ise cildin ışıldamasını sağladığı gibi cilt üzerinde bulunan lekelerin azalması mümkün hale gelir.

Sivilce lekeleri üzerinde etkilidir ve açık yaraları kısa bir sürede iyileştirme gücü bulunmaktadır. Beslenme konusunda önemli bir yere sahip olan folikasidin bu bitkide yoğun oranda bulunduğu söylenebilir.

Çiğ olarak tüketildiği zaman iştah açmasından dolayı salatası yapılabilir. Yemlik otu kökünde sütlü bir maddeye rastlanmaktadır. Var olan bu sütten faydalı sakızlar yapılmaktadır. Cilt problemi yaşayan insanlar doktor onayı ile bitkiyi kullanabilir. İçerisindeki mineral ve vitaminlerin varlığı vücudun direncini arttırarak kişinin daha sağlıklı olmasını sağlar.

Yemlik Otu Nasıl Toplanır?

YouTube video

Yemlik Otunun Hiç Bilinmeyen 24 Faydası adlı konumuza son verirken, yemlik otu ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu