Bitkiler

Adaçayı Nedir Zararları ve Faydaları Nelerdir?

Adaçayının Faydaları ve Zararları

Adaçayı Nedir Zararları ve Faydaları Nelerdir?

Adaçayı Nedir Zararları ve Faydaları Nelerdir? Adaçayı, muhtemelen yoğun çalışanlar, günlük yaşamın temposunda rahatlamaya ihtiyaç duyanlar tarafından düzenli olarak tüketilen bitki çaylarından biridir.

Adaçayı, yaprakları griye çalan yeşil renkte sivri uçlu olup oldukça belirgin damarlara sahip bir bitkidir. Yumuşak ve tatlı bir tada sahiptir. Kurutulmuş yapraklar ve toz şeklinde de bulmak mümkün. Anti-bakteriyel bir bitkidir, mikroplarla savaşır. Adaçayı

Adaçayı bitkisi üzerine yapılan bilimsel araştırmalar, hatırlama yeteneğinin gelişmesine ve hafızanın oldukça güçlenmesine yardımcı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Adaçayının demlenerek çay şeklinde tüketilmesi veya yemeklerde kullanılması, özellikle çocukların hafıza gelişimi için oldukça faydalıdır.

Adaçayı, bu özellikleri nedeniyle beyin fonksiyonlarının gelişmesini sağladığı için, alzheimer ve bunama gibi zihinsel hastalıkların ortaya çıkmasını önlemede de oldukça önemli bir rol oynamaktadır.

Adaçayı Nedir?

Adaçayı, ballıbabagiller familyasından Salvia cinsini oluşturan kokulu bitkilere verilen isimdir. En fazla yetmiş cm boyunda olan bitkinin menekşe renkli çiçekleri halka dizilişlidir. Beyaz keçeli yaprakları gümüş gibi parıldar ve acımtırak, ıtırlı bir koku yayarlar.

Adaçayı Nedir Zararları ve Faydaları Nelerdir?
Adaçayı Bitkisi

Bahçe ada çayı, güneşli bir yerde yetiştirilmelidir. Don olayına karşı duyarlı olduğu için, kış boyunca çam dalları ile örtülmesi doğru olur. Bir başka tür olan çayır ada çayı (Salvia pratensis), çayırlarda, bayırlarda ve meralarda yetişir.

Çevresine hoş bir koku yayan mavi – menekşe renkli çiçekleri bulunur. Çayır adaçayı (Anadolu adaçayı) batı ve güney-batı Anadolu’da bol yetişir.

Adaçayının Faydaları Nelerdir?

İstanbul’a ilk kez Marmara Adası’ndan getirildiği için ada çayı olarak adlandırılan bitki, Ege Bölgesi’nde acı elma olarak da bilinir. Tıbbi ve aromatik bir bitki olan ada çayının yaprakları, kaynatıldığında çay olarak içilebildiği gibi buhar distilasyonu olarak tanımlanan damıtma yöntemiyle, esansı ya da farklı bir deyişle uçucu yağı elde edilerek de kullanılır.

Yaygın olarak bilinen acı elma yağı ya da farklı bir deyişle ada çayı yağının faydaları bir hayli fazladır. Yara iyileştirici, ter kesici, idrar söktürücü olarak da kullanılan bu yağ, yaraların üzerine haricen uygulandığında iyileştirmeyi hızlandırır ve cilde parlak bir görünüm kazandırır. Adaçayının Faydaları

Cilt çatlaklarının iyileştirilmesi için de kullanılan ada çayı yağının şeker üzerine damlatılarak tüketilmesi ve gaz sancılarının iyileştirilmesi için karın bölgesine sürülmesi de yaygın olarak görülür. Adaçayının Faydaları Nelerdir? Sorusunun cevabını yine maddeler halinde aşağıda sıraladık;

  • Şekerli hastaların sinirlerini teskin eder.
  • Midevidir. Sindirimi kolaylaştırır.
  • Çok etkili bir gaz söktürücüdür.
  • Gece terlemelerini en aza indirger.
  • İdrar söktürücüdür.
  • Aybaşı düzensizliklerini ve aşırı sancıları giderir.
  • Östrojen hormonu içerir. Menopoz sıkıntılarını azaltır.
  • Boğaz ve bademcik enfeksiyonlarına karşı iyileştiricidir.
  • Ciltteki mantarlara sürülürse onları yok eder.
  • Adaçayı yaraların iyileşmesini hızlandırır.
  • Adaçayı dişleri beyazlatır ve sağlamlaştırır.

Adaçayı Nasıl Tüketilir?

Adaçayı, sade ya da limonlu şekilde tüketilebilir. Limonlu Adaçayı tüketildiğinde detoks etkisi güçlenebilir ve vücudunuzdaki toksinleri daha hızlı bir şekilde atmanıza yardımcı olabilir.

Adaçayının faydaları arasında uykunuzu düzene sokması ve sizi daha enerjik, daha dinç bir ruh haline kavuşturması da sayılır. Adaçayı ne kadar tüketilmeli sorusunun yanıtı ise yine bünyeden bünyeye göre değişiklik gösteren konular arasındadır.

İdeal adaçayı tüketimi, günde bir fincandır. Ancak soğuk algınlığı ya da aşırı halsizlik gibi durumlarda günde iki fincan adaçayı tüketmeniz de mümkündür. Günde iki fincandan fazla adaçayı tüketmek ise sağlık açısından olumsuz etkiler doğurabilir

Adaçayının Zararları Nelerdir?

Adaçayı her ne kadar yıllardan beri şifalı bitki olarak bilinse de bu bitki hakkında yeterince araştırılma yapılmamıştır. Bu yüzden sağlıklı kişilerin adaçayı gibi bitki çayı ve bitkisel ilaçları aşırıya kaçmadan tüketmesi önerilir.

Kronik hastalığı bulunan kişilerin, ada çayı tüketimi hakkında hekime danışmaları önerilir. Planlanan ameliyatlar öncesinde ve sonrasında ada çayı dahil olmak üzere her türlü bitkisel ilaç ve çay tüketilmemelidir. Ada çayı tüketiminin sakıncalı olabileceği durumlar şöyledir:

  • Ada çayının rahim kaslarını uyardığı ve süt üretimine engel olduğu bilindiğinden gebelerin ve emziren annelerin ada çayını tüketmesi son derece sakıncalıdır.
  • Halk arasında acı elma yağı olarak da bilinen konsantre hâlde bulunan ada çayı yağının oral olarak alınması sağlık sorunlarına yol açabilir.
  • Altı yaşından küçük çocukların ada çayı tüketmesi, sağlık problemlerine yol açabilir. Kanser hastalarının bazı ada çayı türlerini tüketmesi önerilmez.
  • Aşırı miktarda tüketildiğinde kan basıncını yükselttiği, karaciğer ve sinir sistemine zarar verdiği bilinen bazı ada çayı türlerinin, günde 3 fincandan fazla tüketilmemesi önerilir.
  • Diyabet, Alzheimer ve nöbetleri durdurmaya yönelik olarak alınan ilaçlarla birlikte tüketilmemelidir.

Adaçayı Nasıl Demlenir?

Adaçayı iki farklı şeklinde demlenebilir. İlk yöntemde, adaçayı normal çay gibi demlenir fakat bu şekilde adaçayının tadı biraz acı olabilir. İkinci yöntemde ise, küçük bir ada çayı dalı çay bardağına konulup üzerine kaynar su ilave edilir.

Yerel halk bu demleme stiline “dallı” adını verir. Böylece istediğiniz renk ve koku ortaya çıkınca dalı bardağınızdan dışarıya çıkarabilirsiniz. Bu şekilde hazırlanan adaçayının kokusu daha hafif ve içimi daha yumuşak olur.

Adaçayı demlemek için taze adaçayı veya kurutulmuş adaçayı yapraklarını kullanabilirsiniz. 3 büyük çay bardağı için 8-10 taze adaçayı yaprağı veya 1 ila 1.5 çay kaşığı ufalanmış kuru adaçayı yaprağı sizin için yeterli olacaktır. Adaçayı hazırlarken suyunuz kaynadıktan sonra ocağınızı kapatın.

Yukarıda belirttiğimiz miktarlarda adaçayını kaynamış suya ekleyin ve 5 ila 7 dakika demlenmesini bekleyin. Beş dakikadan fazla demlenmesi tadının acı olması nedeniyle pek tavsiye edilmemektedir.

YouTube video

Daha fazla adaçayı videosu için buraya tıklayın

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu