Biberiye Yağı ve Biberiye Çayı Neye Yarar?
Biberiye Yağı ve Biberiye Çayı Neye Yarar? Akdeniz’e özgü şifalı bir bitkidir. Geleneksel olarak ağrı dindirici ve iltihap giderici olarak kullanılan biberiye, ayrıca Alheimer ve demans hastalıklarına karşı kullanılması tavsiye edilen bir bitkidir. Yemeklere lezzet kazandıran ve bu yönüyle sıklıkla tercih edilen biberiye, neredeyse Akdeniz bölgesinde yaşayanların tamamının aşina olduğu bir baharat türüdür.
Üstelik bu bitki, sadece baharat olarak değil farklı formlarda ve farklı kullanım alanlarında da muazzam faydalar sağlıyor. Ancak bunu bilenlerin sayısı maalesef aynı düzeyde yaygın değil
Biberiye, mide ekşimesi, bağırsak gazı (şişkinlik) ve iştahsızlık gibi sindirim sorunları için de kullanılır. Peki, biberiye nedir? Biberiyenin faydaları nelerdir? Hep beraber bu yazımızda inceleyelim
Biberiye Nedir?
Genellikle biberiye olarak bilinen Salvia rosmarinus, kokulu, yaprak dökmeyen, iğneye benzer ince yaprakları ve beyaz, pembe, mor veya mavi çiçekli, Akdeniz Bölgesi’nin her dem yeşil olan yerli bir çalısıdır.
Biberiyenin çam kokan rayihası ve acı-tatlı tadı hem tatlılarda hem de ana yemeklerde kullanıma imkân verir. Bitki yüzyıllardır bitki bahçelerinin ve mutfakların vazgeçilmezlerindendir. Bitki aynı zamanda tarih boyunca sabunlara, losyonlara ve kozmetik malzemelerine koku vermek amacıyla kullanılmıştır.
Eski zamanlardan beri Biberiye aşkın, sadakatin ve anmanın sembolü olmuş; hem evlilik hem de cenaze törenlerinin bir parçası olmuştur. Bitkinin dalları düğün çelengi olarak örülmüş; gelinin buketine iliştirilmiştir.
Akdeniz çevresinde yaygın olarak yetişen bitkinin genç sürgünleri baharat olarak kullanılır. Yapraklar, dolma ve kızartma etleri gibi çeşitli yiyecekleri tatlandırmak için kullanılır.
Çiçekleri haşlanarak uyarıcı bir şurup yapılmasının yanı sıra biberiye ispirtosu kolonya benzeri ürünler yapmaya yarayan değerli bir esans da çıkarılır. Yapraklarından yağ elde edilir. Biberiye yağı, parfüm yapımında, şampuanlarda ve temizlik ürünlerinde kullanılır.
Biberiyenin Faydaları Nelerdir?
Biberiye yaygın olarak kullanılan geleneksel ağrı dindirici ve iltihap giderici şifalı bir baharattır. Hafızayı güçlendirici etkisi vardır. Pek çok nörolojik ve sinirsel sorunun giderilmesi için kullanılır. Bu özelliği nedeniyle Alzheimer ve demans hastalığına karşı koruyucu olarak kullanılması önerilmektedir. Pek çok vitamin ve mineral içeren bu faydalı bitki ayrıca oldukça güçlü bir antioksidandır.
Biberiye yağı serbest radikallere karşı koruyucudur. Bu nedenle kanserin gelişmesini önlediği iddia edilmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendiren biberiye ayrıca eklem rahatsızlıklarına, kalp sağlığına ve kas spazmına karşı faydalıdır. Baharat olarak çok yaygın kullanılan biberiyenin yağı ve çayı da şifa amacıyla kullanılabilmektedir. Şimdi aşağıda biberiyenin bilinen faydalarını maddeler halinde inceleyelim:
Biberiye Kanser Gelişimini Önler
Biberiyede bulunan karnosol, rosmarinik, betülinik ve karnosik-asit kansere karşı koruyucudur. Bitkinin özleri cilt kanseri, lösemi, meme ve karaciğer kanseri, prostat, mesane, yumurtalık, kolon, akciğer ve pankreas kanserlerine karşı etkilidir. Hücrelere zarar vermeyen bir tedavi olarak doktor gözetiminde kemoterapi ilaçlarıyla birlikte kullanılabilir.
Biberiye Önemli Bir İltihap Önleyicidir
Kas, eklem ve kan damarlarında enflamasyonu azaltarak gut, kan basıncı bozuklukları, artrit gibi hastalıkların yanı sıra fiziksel zorlanma veya yaralanmalara karşı direnç sağlar. Kalp ve damar sağlığının korunmasına ve ateroskleroz hastalığı belirtilerinin önlenmesine yardımcı olabilir.
Kas spazmlarına karşı koruma sağlar. Karnosik asit yaşa bağlı maküler dejenerasyonu önlemeye yardımcı olur. Biberiye özleri antioksidan çeşitliliğiyle anti-trombotik (kanın pıhtılaşmasını önleyen) etkiler gösterir.
Biberiye İyi Bir İdrar Söktürücüdür
Suyun vücuttan atılım hızını artırarak, patojenleri, tuzları ve aşırı yağları vücuttan atmaya yardımcı olabilir. Tiroid fonksiyon bozukluğu olan kişilerde görülen üremiyi (idrarla atılan toksik atık ürünlerin kanda birikmesi) iyileştirmede yardımcıdır.
Biberiye Sindirim Sistemine İyi Gelir
İltihap giderici özelliğiyle geleneksel olarak mide ülseri, hazımsızlık ve bağırsak bozuklukları için doğal bir ilaç olarak kullanılır. İrritable bağırsak sendromu (IBS) ve kolit gibi bağırsak hastalıklarıyla mücadele edebilir.
Biberiye Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Biberiyedeki antioksidan bileşikler, vücudun kendi bağışıklık sisteminin arkasında ikincil bir savunma hattı oluşturur ve vücudun bütünlüğüne zarar verebilecek birçok farklı hastalığa ve patojene karşı savunma sağlar. Serbest radikal denen zararlı parçacıkları etkisizleştirir.
Biberiye Sinir Sistemine Koruma Sağlar
Biberiyenin yapraklarından elde edilen özler; karnosik ve rosmarinik asit gibi fenolik bileşikler içerdiği için nöronlarda meydana gelen bozulmaları önler. Bu nedenle tamamlayıcı tıpta, ataksi, bunama, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların önlenmesinde kullanılmaktadır.
Daha fazla araştırmaya ihtiyaç olmakla birlikte biberiye yağı solunmasının demans ve Alzheimer hastalığı olan kişilerde iyileştirici etkiler gösterme potansiyeli vardır.
Biberiyenin Zararları Nelerdir?
Her besin gibi biberiyenin de dozunda kullanımı iyidir. Fazla tüketilirse yan etkiler görülür. Biberiye çayı günde bir fincandan fazla tüketilmemelidir. En fazla bir hafta boyunca düzenli tüketilmeli, ardından bir hafta ara verilmelidir. Fazla kullanımında akciğer ödemi, spazm, kusma ve koma görülebilir.
Uzun süreli kullanımında gebe kadınlarda düşüğe sebep olabilirken erkeklerde de sperm sayısını azaltabilir. Nane ve benzer bitkilere alerjisi olan kişilerin biberiye ve biberiye yağı tüketmemeleri gerekir. Kronik bir rahatsızlığınız ya da düzenli olarak kullandığınız ilaçlarınız varsa doktorunuza danışmadan tüketmeyiniz.
Taze ve Kurutulmuş Biberiye Çayı Demleme
Biberiye çayının faydalarını öğrendikten sonra onu hemen denemek istemiş olabilirsiniz. O zaman size biberiye çayını nasıl hazırlayacağınızı, nasıl demleyeceğinizi de anlatmadan geçmeyelim. Nitekim biberiye çayını isterseniz taze isterseniz de kurutulmuş biberiye yapraklarını kullanarak demleyebilirsiniz.
Her iki tarif içinde eğer biberiye çayının tadını pek sevmediyseniz içine limon suyu, lavanta, dağ kekiği, bal gibi farklı tatlandırıcı malzemeler de ilave edebilirsiniz. Bu, tamamen sizin damak zevkinize kalmış.
Kurutulmuş Biberiye Çayı Nasıl Hazırlanır?
Aktarlardan kolayca temin edebileceğiniz kurutulmuş biberiye yapraklarıyla çay demleyecekseniz, bir su bardağına bir tatlı kaşığı kadar biberiye yaprağı yeterli olacaktır. Yine suyu kaynatıp bir kenara alın ve içine bir tatlı kaşığı kurutulmuş biberiye yaprağını atıp on dakika demlendirin. Ardından süzüp içebilirsiniz.
Taze Yaprak Biberiye Çayı Nasıl Hazırlanır?
Elinizde taze biberiye yaprakları varsa bir su bardağı suya bol yaprakları bir dal gelecek şekilde malzemelerinizi hazırlayın. Suyu kaynatıp bir kenara alın ve içine yapraklı biberiye dalını atıp on dakika kadar demlendirin. Eğer yapraklar tam olarak tadını geçirmediyse demleme süresini on beş dakikaya çıkarabilirsiniz. Ardından süzüp afiyetle içebilirsiniz.
Biberiye Yağı Nedir?
Fesleğen, adaçayı ve lavanta gibi bitkiler ile aynı familyadan olan biberiye bitkisinin yapraklarının çeşitli işlemler ile sıkılmasıyla elde edilen biberiye yağı, içeriğinde insan vücudu için faydalı vitaminler ve mineraller barındırıyor.
Genellikle Akdeniz ikliminde yetişen biberiye bitkisinden elde edilen biberiye yağının geçmişinin Antik Çağ’a kadar uzandığı biliniyor. Biberiye bitkisinin tüm şifasını içerisinde barındıran biberiye yağı, insan vücuduna birçok farklı açıdan destek sunuyor.
Cilt bakımından zayıflamaya kadar birçok açıdan vücut sağlığınıza fayda sağlayan bu şifalı yağın şifa deposu olduğunu söylersek yanılmış olmayız Nitekim Biberiye yağı, ağrı kesici özellikleri sayesinde romatizma, kas ağrıları, baş ağrısı, eklem ağrıları gibi birçok ağrının giderilmesinde etkilidir.
Hoş kokusu sayesinde biberiye yağı, kötü kokuların giderilmesine, İçeriğinde bulunan bileşenler sayesinde biberiye yağı, vücutta oluşan çatlakların giderilmesine ve yine Biberiye yağı, sıklıkla el ve ayaklarda oluşan mantar rahatsızlığının giderilmesinde de etkilidir.
Öte yandan Biberiye yağı, ağrı kesici özellikleri sayesinde romatizma, kas ağrıları, baş ağrısı, eklem ağrıları gibi birçok ağrının giderilmesinde etki gösterir. Ağrılı bölgeye biberiye yağını masaj yaparak uygulamanız halinde ağrının kısa bir süre içerisinde geçtiğini fark edeceksiniz.
Ayrıca Güçlü bir antioksidan kaynağı olarak bilinen biberiye yağı, bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirici etkilere sahiptir. Enfeksiyonlara karşı vücut direncini artıran biberiye yağı, hastalıklara karşı vücudun korunmasını sağlıyor.
Biberiye Yağı Nasıl Kullanılır?
Herhangi bir kronik rahatsızlığa sahipseniz veya düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız biberiye yağının kullanımı öncesinde doktorunuza danışmanız sağlığınız açısından faydalı olacaktır. Biberiye yağını pamuk ile yüzünüze sürerek haricen cildinize masaj yaparak uygulayabileceğiniz gibi nemlendirici, şampuan veya saç bakım ürünlerinin içerisine birkaç damla ekleyerek de kullanabilirsiniz.
Biberiye yağı esansiyel bir yağ olduğu için yağı teneffüs etmeniz de kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır. “Biberiye yağı içilir mi?” sorusuna da burada yanıt verelim: Günde bir kere bir su bardağı suyun içerisine birkaç damla biberiye yağı damlatarak içebilirsiniz.
Biberiye Yağı Zayıflatır mı?
Herkesin merak ettiği biberiye yağı zayıflatır mı sorusunun cevabı aslında bu yağın özelliklerinde saklı. Kilo verme sürecini hızlandırmaya yarayan özelliklere sahip olan biberiye, pek çok kişinin bu nedenle kullandığı bir üründür. Kan dolaşımını arttıran ve metabolizmayı hızlandıran biberiye, aynı zamanda yağ yakan etkilere de sahiptir.
Vücutta depolanan yağın, vücuttan daha rahat bir şekilde atılmasına destek olmaktadır. Bu özelliği ise bu yağın zayıflattığını düşündürmektedir. Unutmayın, hiçbir ürün direkt zayıflamanızı sağlamaz, zayıflamanızı destekler. Bu faydalı yağ da aynı şekilde katkı sağlamaktadır.
- Erkek veya kadın fark etmeden çoğu kişi, basen ve bacak bölgelerinden rahatsız olduğu için bu yağa başvurmaktadır. Bacaklarını inceltmek isteyenler, bu yağ ile masaj yaptıktan sonra streçle sarıp, ısınma sağlayarak bölgenin doğal bir şekilde erimesini bekleyebilirler.
- Bir süre boyunca tekrarlanan bu işlemler, kişilerin daha rahat ve dingin hissetmesine zemin hazırlamakla birlikte, zayıflamasına da katkı sağlar. Özellikle cilt için sıkılaştırıcı bir tonik olarak karşımıza çıkan bu yağ, yaşlanma karşıtı özelliklere de sahiptir.
- Özellikle yağ biriken göbek ve benzeri bölgelere, bu yağ ile düzenli bir şekilde masaj yaparak, kilo vermeye ve yağ yakmaya katkı sağlayabilirsiniz. İçeriğindeki etken maddeler sayesinde, bağ dokuları güçlenir ve ölü deriden kurtulma süresi hızlanır.
Biberiye Yağının Zararları Nelerdir?
Biberiye yağı faydaları olduğu kadar bilinçsiz kullanımında biberiye yağının zararları da söz konusu olabilmektedir. Aşırı tüketimi beyin fonksiyonlarında uyarılara neden olabilir. Bu nedenle özellikle epilepsi hastalarının tüketmemesi gerekir. Aynı zamanda sinir rahatsızlığı olan kişilerin de biberiye yağı kullanımını öncelikle doktora danışması büyük önem taşır.
Hamilelikte ve emzirme döneminde biberiye yağı kullanımı önerilmez. Tansiyon hastalığı olan kişilerin biberiye yağı kullanması önerilmemektedir. Bunun yanı sıra biberiye çayı tüketiminden de kaçınmaları tavsiye edilir.
Biberiye Baharatının Faydaları
Biberiye Yağı ve Biberiye Çayı Neye Yarar? adlı konumuza son verirken, biberiye baharatının faydaları veya biberiye yağının faydaları ya da biberiye çayının faydaları hakkında daha fazla video izlemek istiyorsanız buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.