Teknoloji

Deri Ciltli Kitap Kapağı Nasıl Yapılır?

El emeği ile yapılan ve mükemmel bir işçilikle adeta serlevha olacak kadar güzel, kitap ciltleme sanatı

Deri Ciltli Kitap Kapağı Nasıl Yapılır?

Deri Ciltli Kitap Kapağı Nasıl Yapılır? Bu video da sayfalara dikilmiş basit bir deri ciltli kitabı nasıl kolayca yapabileceğinizi gösteriyor. Ayrıca kitabın üst kapağında Viking sanat eserleri kullanıyor.

Deri ciltli bir kitap yaparken, kapağı birbirine dikmediğiniz sürece sprey tutkalı kullanmayı göz ardı edin. Sprey yapıştırıcı daha çok geçici bir yapıştırıcıdır. Diyerek tavsiyelerde bulunan Magnus, Yaptığı ürünleri aynı zamanda oluşturduğu kendi web sitesinde satıyor.

Baştan sona izlediğim bu videoda gerçekten muazzam bir el işçiliği, göz alıcı bir sanat eseri oluştuğunu gördüm. Hele de kâğıtların tek tek dikilmesine gerçekten şaşırdım. Fakat netice olarak muazzam bir görüntü ortaya çıktı. Keyifli Admin

Böyle bir kitap kapağının içindeki bilgiler neredeyse asırlara meydan okuyacak kadar dinç, genç ve sağlam kalacak kadar güçlü bir izlenim doğuruyor. Bu tür deri ciltli kitap kapağı tasarımlarını sanatçılar dört yüz euro civarında yapıyorlar.

YouTube video

Güzel ülkemiz Türkiye için hele de Doların Euro’nun başını alıp gittiği bu dönemde pahalı bir işçilik fiyatı olmasına rağmen, kıymet verdiğiniz bilgilerin olduğu bir eser veya yazılar için yaptırmaya değer gözüküyor.

Kitap Ciltleme Sanatı

Kitap ciltleme ile alakalı olarak günümüz teknolojisinden faydalanılarak, ülkemizdede çeşitli isimler altında kitap ciltleme sanatı bir hayli gelişmiştir. Bunları sırasıyla zikredecek olursak:

Deri Ciltli Kitap Kapağı Nasıl Yapılır?
Deri Ciltli Kitap

İplik Dikiş Ciltleme Nasıl Yapılır?

Bu teknikte, formalar sırtlarından delindikten sonra; ipek, pamuk ya da naylondan yapılmış sağlam ipliklerle dikilirler. İpliklerle dikiş yöntemi günümüzde artık makineleşmiştir. Bu makineler basılan bütün formaları art arda ve birbirine bağlı olarak diker.

Dikilen formalar daha sonra, kitabın içeriğini oluşturan gruplar halinde kesilerek birbirinden ayrılır. İplikle dikiş yöntemi en uzun ömürlü ciltleme tekniğidir. Bastırılacak işin türüne göre onlarca farklı dikim teknikleri mevcuttur.

Sıvama Ciltleme Nasıl Yapılır?

Çok sağlam bir ciltleme tekniğidir. İki çeşidi bulunur. Bunlar; kitap kapağınızın yumuşak ve kalın olmasını sağlayan, içi süngerli sıvama, ikincisi ise süngersiz sıvamadır. Kapak üzerinde , dilediğiniz her türlü resim , yazı vb. kullanılabilir.

Cilt kalınlığı yaklaşık 3mm olduğundan ve iç baskıya nazaran yaklaşık 1cm daha geniş bırakıldığından, koruma oranı çok yüksek bir ciltleme tekniğidir. Uzun süreli kullanım gerektiren kitaplarda, katalog, albüm vb. işlerde tercih edilir.

Amerikan Ciltleme Nasıl Yapılır?

Amerikan ciltleme, dokümanların sırttan tutkallayarak uygulandığı bir ciltleme tekniğidir. Bu yöntemle formalar dörtkenarından kesilir ve plastik tutkal ile sırtlarından birbirlerine yapıştırılır. Sırt yüzeyini tülbent (çaput bezi) ya da değişik kalınlılardaki tel ile daha da sağlamlaştırmak mümkündür. Uzun süre kullanılması gereken kitaplar ya da ajanda gibi yılın her günü kullanılması zorunlu olan ürünler dışında karton kapaklı ciltleme sistemleri geliştirilmiştir.

Bu sistem ülkemizde “Amerikan Cilt” veya “Amerikan Ciltleme” olarak bilinmektedir. Amerikan ciltleme sisteminde, harmanı çekilmiş formaların sırt kısmı, özel yüzeyli, tırtıklı bıçaklara sahip makinalarda tıraşlanır. Bu bölüme tutkal sürülüp kapak takılarak yüksek basınçta preslenir.

Günümüzde yüksek tirajlı (roman, hikâye kitapları ve ders kitabı) gibi ürünlerde ekonomik ve hızlı olması nedeniyle tercih edilir. Kuşe kâğıtlardan oluşan kitapların ciltlenmesinde tercih edilmez.

Mekanik Ciltleme Nasıl Yapılır?

Bu ciltleme tekniğinde; kapak ve iç sayfalar bir araya getirildikten sonra metal veya plastikten yapılmış spiral, vida ve perçinlerle birbirine tutturulur. Çok uzun süre kullanım gerektiren dokümanlarda tercih edilir.

Spiral Ciltleme Nasıl Yapılır?

Spiral ciltleme çok sayfalı işlerde, pvc veya telden imal edilen ve sayfaların delinerek, bu mekanizmaya takılmasıyla, sayfalarınızın dağılmamasını sağlayan mekanizmadır. Spiral ciltleme 450 – 500 sayfaya kadar ki işlerde kullanılabilir. Ayrıca masa üstü takvimlerde, duvar takvimlerinde de sıkça kullanılmaktadır. Fiyat olarak makul bir ciltleme sistemidir.

Helezon Ciltleme Nasıl Yapılır?

Helezon ciltlemede yine çok sayfalı işlerde kullanılır, Spiral ciltleme ile aynı yöntem kullanılmakta fakat spiral ciltlemeden farkı, mekanizma deliklerinin ve kullanılan mekanizmanın daha kalın olmasıdır. Kullanış açısından spiral ciltleme daha çok tercih edilmektedir

Kalın Kitap Kapağı Ciltlemek

YouTube video

Deri Ciltli Kitap Kapağı Nasıl Yapılır? adlı bu konuyla alakalı başka videolar izleme istiyorsanız buraya tıklayın

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu