Karabiber Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir?
Karabiber Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir? Adına şarkıların yazıldığı karabiber, dünya mutfağında vazgeçilemez bir yer edinmekle beraber, Türk mutfağının da olmazsa olmazlarından olmayı başarabilmiş, nadir baharat türlerinden biridir. Halk olarak tadını en sevdiğimiz baharatlardan biri olan karabiberin Hindistan ve Vietnam’dır. Karabiber çiçek açan bir asma türüdür.
Tamamen olgunlaştığında çapı bir santimi bulan karabiberin rengi ise kırmızıdır. Tropik bir bitki olan karabiber tanesi, kurutularak ve öğütülerek sofralarda yer alır. Türkiye’de Antalya’da ve diğer Akdeniz kentlerinde sınırlı üretimi bulunan bitki, ülkemizde daha çok yurt dışından tedarik edilir.
Vietnam, 2013 itibariyle dünya mahsulünün % 34’ünü üreten, dünyanın en büyük biber üreticisi ve ihracatçısıdır. Eskiden beri hem lezzet hem de geleneksel tedavi yöntemlerinde bir ilaç olarak öğütülmüş kurutulmuş ve pişmiş karabiberler kullanılmıştır.
Karabiber, dünyanın en çok işlem gören baharatıdır ve dünyadaki mutfaklara eklenen en yaygın baharatlardan biridir. Ülkemizde bile marketlerde aktarlarda hatta her yerde rahatlıkla bulunur ve toz halinde hem de değirmende öğütmeye uygun tane halinde sunulur.
Karabiberin üretim aşaması hakkında bilgi vermek gerekirse, karabiber; biber bitkisinin yeşil ve olgunlaşmamış demetlerinden üretilir. Taneler, hem temizlemek hem de kurumaya hazırlamak için sıcak suda kısa bir süre pişirilir. Isı sayesinde biberin hücre duvarları yırtılmakta ve kurutma sırasında esmerleşme enzimlerinin çalışmasını hızlandırmaktadır.
Taneler güneşte veya makinede birkaç gün boyunca kurur, bu sırada tohum etrafındaki biber derisi büzülür ve ince, buruşuk siyah bir tabaka halinde kararır. Kurutulduktan sonra ayrıca biber esansı ve yağı alınabilir. Biber esansı birçok tıbbi ve güzellik ürününde kullanılır. Biber yağı ayrıca masaj yağı ve bazı güzellik ve bitkisel uygulamalarda da kullanılır.
Son olarak karabiberin faydalarına geçmeden önce, mümkünse karabiberin toz halinde olanını değil de, tohum halinde olanını kullanın ve evinizde öğüterek ihtiyacınız kadarını elde edin. Toz halinde olan karabiber, çabuk nem kapar ve ağzı hava alan bir kapta ise içindeki uçucu maddeler çabucak uçar ve aroması ve etken maddeleri eksilir.
Karabiberin Faydaları Nelerdir?
En sık kullandığımız baharatlardan karabiberin faydalarını öğrenince pilavın üzerine her zamankinden daha fazla serpiştireceğimiz muhakkak. Siyah altın, faydaları ile bizi kendine biraz daha bağımlı yapacak. Nitekim doğanın insanoğluna sunduğu en kıymetli şifa kaynaklarından biri olan karabiber, içerdiği zengin besin değerleri sayesinde insanın ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin bir kısmını karşılamakla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır.
Kış aylarında solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği bilinen karabiber, bal ile karıştırıldığında boğaz ağrısı ve öksürüğü geçmesine yardımcı olmaktadır. Aşağıda önce maddeler halinde karabiberin faydaları sonrasında ise önemli faydaların açıklamalarına da yer verilmiştir:
- Yaşanabilecek olası iltihapları azaltma konusunda destek sağlar.
- Depresyon ve stres gibi sinirsel etkileri azaltır.
- Önemli oranda ağrı kesici bir yanı vardır.
- Pek çok farklı kanseri önleyici etkisi bulunur.
- Solunum sistemini korur ve rahat nefes alma imkânı tanır.
- Cildin rahatlamasını sağlar ve sağlığını korur.
- Sinüzit ve burun tıkanıklığı konusunda rahatlama verir.
- Kalp krizi ve felç riskini minimum seviyede tutar.
- Bağışıklığı güçlendirir, dış etkenlere karşı vücudu korur
- Yağ hücrelerinin oluşumuyla mücadele eder ve kilo kaybı sağlar.
Gün içerisinde karabiber çok tüketilse bile aslında ne kadar çok fayda sağladığı fazla bilinmiyor. Özellikle baharatının kralı olarak da tabir edilen karabiber, yemeklere kattığı lezzetinin yanı sıra çok önemli faydalar teşkil etmektedir. Farklı yemek türlerinde dengeli şekilde kullanıldığı takdirde, fiziksel ve zihinsel olarak pek çok faydası olduğunu söylemenin mümkün olduğu karabiberin en önemli faydaları açıklamalarıyla beraber aşağıdaki gibidir:
Karabiber Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Araştırmalar, hapşırmanıza neden olan karabiber içindeki piperin bileşiminin aynı zamanda yağ hücrelerinin oluşumuyla da mücadele ettiğini ortaya çıkardı. Araştırma, karabiberin kilo ile ilgili sorunların tedavisinde bir alternatif olabileceğini gösteriyor.
Karabiber Kanseri Önler
Çalışmalar, karabiberde ki piperinin, sayısız kanser türüne karşı koruyucu olduğunu göstermiştir. Piperin ayrıca; bağırsak sağlığı ve kanser önleme için hayati önem taşıyan, bağırsaklarınızdaki selenyum, kurkumin, beta-karoten ve B vitaminleri gibi diğer besin maddelerinin emilimini de artırır.
Karabiber Kalp Krizi ve Felç Riskini Azaltır
Karabiberin anti bakteriyel özelliği, iltihap ve böcek ısırıklarına karşı savaşmaya yardımcı olur. Diyete eklenen karabiber, life benzer şekilde davranarak arterlerdeki kolesterolü temizleyerek kalp krizi ve felçten sorumlu olan aterosklerozun azaltılmasına yardımcı olur.
Karabiber Solunumu Rahatlatır
Soğuk algınlığı ve öksürük tedavisi için içeceklere biber eklenir. Karabiber aynı zamanda sinüzit ve burun tıkanıklığında rahatlama sağlar. Solunum sisteminde mukus ve balgam birikintilerinin parçalanmasına yardımcı olan balgam söktürücü bir özelliğe sahiptir. Karabiber ve diğer hoş kokulu baharatlarla yapılan çorbalar soğuk algınlığı ve öksürük tedavisinde kullanılır.
Karabiber Cilt Bakımına Fayda Sağlar
Karabiber, cildin bazı bölgelerinin normal pigmentasyonunu yitirmesine ve beyazlaşmasına neden olan bir cilt hastalığı olan vitiligo’nun rahatlamasını sağlamaya yardımcı olabilir. Karabiberdeki piperin içeriği melanosit pigment üretmek için cildi uyarabilir. Piperin ayrıca, aşırı ultraviyole radyasyon nedeniyle cilt kanseri riskini azaltır.
Karabiber Ağrı Kesici ve İltihap Gidericidir
Karabiberde bulunan piperin bir anti enflamatuardır. Son zamanlarda araştırmacılar, piperinin ağrı algısı üzerindeki etkileri ile birlikte anti enflamatuar ve anti artritik etkilerini inceledi. Sonuçlar, piperinin, artritten sorumlu bir genin ekspresyonunu bloke ettiğini ve ayrıca ağrı algısı ve iltihabı azalttığını gösterdi. Kısacası, karabiber doğal bir ağrı kesicidir.
Karabiber Sindirimi geliştirir
Karabiber tüketimi, midedeki hidroklorik asit salgısını artırarak sindirimi kolaylaştırır. İshal, kabızlık ve kolik gibi bağırsak sorunlarından kaçınmak için uygun sindirim şarttır. Karabiber ayrıca bağırsak gazı oluşumunu önlemeye yardımcı olur ve diyete eklendiğinde terlemeyi ve idrara çıkmayı teşvik edebilir. İyi bir sindirim, kilo kaybına yardımcı olur, vücudunuzun daha iyi çalışmasını sağlar ve ciddi gastrointestinal rahatsızlıkları önler.
Karabiberin Tarihçesi
Büyük İskender; Mısır’ı ele geçirmeden önce, Araplar karabiberi Hindistan’dan alıp Akdeniz ülkelerine çok yüksek fiyatlarla satardı. Araplar fiyata itiraz edenlere; karabibere ulaşmanın zor olduğunu söyler ve yoldaki ejderhaları aşmak gerektiği şeklinde hikâyeler uydururdu. Romalılar, Mısır’ı ele geçirdikten sonra kârlı bir ihracat ürünü olan karabiberi fazla ucuzlatmadılar.
Bu nedenle, karabiber Avrupa’da bir süre para yerine kullanıldı. Önceleri bir gram karabiber, bir gram altına eşdeğerken daha sonra gümüş ile eşdeğer oldu. Hollanda’da bir şeyin çok pahalı olduğunu vurgulamak için hâlâ “peper dur” yani biber gibi pahalı denilirdi. Yavuz Sultan Selim 1516’da Mısır’ı alınca, karabiber ticaretinin kontrolü Osmanlılara geçti. O dönemlerde Cenevizliler ve Venedikliler, Mısır’dan aldıkları karabiberi yüksek fiyatlarla Avrupa’ya satardı.
Portekizliler ve İspanyollar, İtalya’yı aradan çıkartıp karabiber ticaretini ele geçirmek için Hindistan’a giden yeni deniz yolları aramaktaydı. İspanyollar, C. Columbus’u 1492’de denizden batıya açılarak Hindistan’a gitmesi için görevlendirdi. Columbus, Amerika Kıtası’nı keşfetti ama o, Hindistan’a ulaştığını sanmıştı. Karabiber için birbiriyle yarışan İspanya ve Portekiz’i, 1494’te Papa uzlaştırdı.
Papa’nın emriyle Portekizliler, doğuya doğru denize açılıp Asya’da karabiber üretilen toprakların ve Batı Hindistan’ın sahibi olacaktı. İspanyollar da batıya doğru okyanusa açılıp Hindistan’a ulaşarak Doğu Hindistan ve karabiber üreten adaları kontrol edecekti. Portekiz kralının izniyle Vasco da Gama, 1497’de doğuya doğru okyanusa açıldı. Afrika’nın güneyinden dolaşan Vasco da Gama, 1498’de Hindistan’ın güneyindeki Calicut’a ulaştı. Böylece karabiberin vatanına doğudan ulaşan yolu keşfetti.
İspanyol kralı ise denizden batıya doğru giderek Hindistan’a ulaşması için F. Magellan’ı 1519’da yola çıkardı. Magellan, Amerika Kıtası’nın güneyindeki Magellan Boğazı’nı keşfetti. Boğazdan geçip doğuya yönelerek Asya’nın karabiber üreten adalarını keşfetti ama Cebu Adası’nda öldürüldü.
İki gemisi, batıya gitmeye devam ederek İspanya’ya ulaşıp dünyanın çevresinin denizden dolaşılabildiğini keşfetti. Karabiber sayesinde; Amerika Kıtası, okyanuslardaki adalar, Hindistan’a doğudan ve batıdan gidiş yollarıyla dünyanın çevresini denizden dolaşma yolları keşfedildi.
Karabiber Yağı Neye İyi Gelir?
Konumuzun başında karabiber yağının çıkarılabildiğini ve karabiber yağı olarak kullanıldığını söylemiştik. Karabiber öz yağı, farklı alanlarda kullanılır ve kullanım üzerinden sağladığı faydaların büyük bir önemi vardır. Özellikle pek çok farklı ağrı ve acının dinmesinde oldukça etkilidir.
Kolesterolü düşürür ve sindirime yardımcı olur. Aynı zamanda antiviral özelliği olduğunu söylemek gerekir. Diğer yandan kan dolaşımını destekler ve besin kaynaklarının rahatlıkla organları ulaşımını sağlar. Anksiyete hissini de azaltması sayesinde sinirsel etkilere karşı koruma oluşturur.
En önemli yanlarından biri sigaraya karşı olan isteğin önemli oranda azalmasını sağlamasıdır. Bu şekilde pek çok farklı özelliği ile beraber günümüze karabiber yağı, değişik alanlarda farklı amaçlar altında kullanılmaktadır.
Karabiber Ağacı Türkiyede Yetişir mi?
Biber ağacı türlerinden bir tanesi olan karabiber ağaçlarının boyları on metreyi geçebilmektedir. Ülkemizde nadir olarak yetiştirilen bir ağaç türüdür. Hatta ülkemiz için egzotik bir ağaç türü denilebilir. Özellikle Güney Amerika bölgesinde bu ağaç türüne daha fazla rastlanılmaktadır.
Oldukça uzun ömürlü bir ağaç olarak bilinir. Aynı zamanda bu ağaç türünün kuraklığa karşı oldukça dirençli olduğu bilinmektedir. Bundan dolayı karabiber ağacı sıcak iklimde rahatlıkla büyüyebilir. Bu ağaç türü ülkemizde en sıcak olan iklim olan Akdeniz bölgesinde yetişmektedir.
Karabiber Ağacı Ne Zaman Budanır?
Karabiber ağacımızın budamasını, soğuk ve don tehlikesi olan yerlerde, don tehlikesi geçtikten sonra mart ayı sonunda yapmamız uygun olur. Budama yaparken; fazla kart dalları, ince ve zayıf dalları, kırık ve kuru dalları temizleyerek ağacımızın üzerinde devamlı genç dalları kalacak şekilde budama yaparız. Şunu da ifade etmek gerekir ki, zaten tropikal iklimlerde yetişen biber ağacının don vuran yerlerde yetiştirmeye çalışmak sizin için bir hayli sorunlu olacaktır.
Karabiber Ağacı Nasıl Yetiştirilir?
Karabiber ağacını yetiştirmek için öncelikle tohumunu çimlendirmek gerekmektedir. Bunun için karabiber ağacının tohumunu bir kavanoza koyun. Kavanozun ağzına kadar su koyduğunuzdan emin olun. Yaklaşık olarak beş gün bu şekilde tohumu bekledik. Ardından tohumu beşinci günün sonunda bir pamuğa ilave edin. Pamuğun içinde beklettikten sonra filizlenmesini bekleyin.
Filizlenmeye yakın olacak şekilde saksıya ekerek karabiber ağacı için humuslu toprağı ilave edin. Budamak için ise yeterli dereceye boyu ulaştığı zaman fazla olan dallarını budayabilirsiniz. Eğer dallarında kırılganlık varsa bu dalları da keserek budayabilirsiniz.
Karabiber ağacının bakımı için iyi bir hasat elde etmek istiyorsak toprağın daima nemli olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Fakat aşırı sulamadan da kaçınmak gerekiyor. Aşırı sulamadan dolayı karabiber ağacı iyi hasat vermeyebilir.
Bundan dolayı gerektiği kadar toprağın nemli durması yeterli olacaktır. Dalları çabuk uzayan bir ağaç türüdür. Bundan dolayı dalları uzarken çıtalar ile birlikte dalları desteklemek gerekir. Böylece dalları kırılmadan rahatça büyür. Ayrıca bakımını düzenli olarak yapmak gerekir.
Karabiber ile Beyaz biber Arasındaki Fark Nedir?
Karabiber ve beyaz biber aynı ağaçtan edilmektedir. Aralarındaki fark tohumların işlenmesi sırasında ortaya çıkmıştır. Beyaz biber, karabiberin dış kabuğunun birkaç gün su içinde bekletildikten sonra alınması ve güneşte kurutulmasından elde edilmektedir. Tadı karabibere benzemekle birlikte beyaz biber karabiberden daha acıdır, bu sebeple boğazda hoş bir yanma hissi yaratır.
Ülkemizde pek bilinmemesine rağmen Avrupa’da sıkça kullanılmaktadır. Beyaz biber en kıymetli biber çeşitlerinden bir tanesidir. Kendine has aroması ve eşsiz lezzeti ile tatbilir mutfakların vazgeçilmez baharatı haline gelmiştir. Renksiz olması ile gıdaların rengini bozmadan hoş aroma ve tat vermesi sebebiyle de özellikle tercih edilmektedir.
Beyaz biber genellikle Meksika, Orta Amerika, Malezya, Hindistan ve Batı Hindistan bölgelerinde daha çok kendini göstermektedir. Beyaz biberin dünya mutfaklarında en yaygın kullanımı Hint, Asya ve Meksika mutfaklarıdır. Karabiber ve beyaz biber arasında belirgin hoş koku farklılığı olmamasına rağmen, karabiberin tadı beyaz bibere göre daha baskındır.
Beyaz biberle, karabiberin kullanımı genelde estetik nedenlere dayanmaktadır. Beşamel sos gibi açık renkli soslarda güzel bir görünüm vermek için beyaz biber kullanılır. Renginin yanı sıra aromasının daha hafif olması nedeniyle, çok baharatlı yemeklerde ya da hafif karabiber tadının arzu edildiği tariflerde beyaz biber tercih edilebilir.
Beyaz biberi karabiber kullandığınız tüm tariflerde kullanabilirsiniz. Özellikle kremalı çorbalar, erişte, makarna, hamur işleri ve mayonez ve diğer beyaz soslar gibi açık renkli yemeklerde kullanmanız hoş bir görüntü ve tat yakalamanıza neden olacaktır.
Karabiber Çayı ve Faydaları
Her ne kadar karabiber çayı demiş olsak ta özel bir tarifi yok. Diğer bitki çaylarını hazırladığınız gibi, karabiber çayını da aynı şekilde hazırlayabilirsiniz. Karabiber tanelerini kaynamış suya atıp, bir süre bekledikten sonra karabiber çayınız içilmeye hazır hale gelir.
Son dönemlerde oldukça popüler hale gelen karabiber çayı, sağladığı faydalarla ön plana çıktı. Özellikle antioksidan barındırması sayesinde bağışıklık sistemini önemli oranda güçlendirmektedir. Zira serbest radikalleri azaltmakta ve böylece bakteri ve virüslere karşı koruma oluşturmaktadır.
Soğuk algınlığı, öksürük, solunum zorluğu ya da ateş gibi semptomlarının rahatlamasına imkân verir. Karabiber çayı aynı zamanda menstrüasyon sırasında ağrıların hafiflemesine fırsat vermektedir. Aynı zamanda sindirim sistemini rahatlatırken iştah, gaz ve ishal gibi durumlarda rahatlatıcı bir etki oluşturmaktadır.
Başka bir deyişle, Karabiber çayı antioksidan ve serbest radikalleri azaltıyor. Soğuk algınlığı, öksürük, solunum sıkıntısı ve ateş belirtilerinde rahatlama sağlıyor. Karabiber çayı, sindirim, iştah, gaz, ishal gibi sindirim sistemi problemlerini iyileştirmek için iyi bir yardımcıdır.
Karaciğer ve tükürük üretiminden safra asidi salgısını arttırıyor. Biber, midede hidroklorik asit salınımını arttırarak sindirimi kolaylaştırıyor. Öte yandan karabiber boğaz ağrılarına da iyi gelir.
Karabiberin Yan Etkileri ve Zararları Nelerdir?
Karabiber hamilelikte zararlı mı? Sorusunun henüz cevabı bilinmiyor. Karabiberin yoğun tüketiminde vücutta çatlak oluşabileceği belirtilirken hamileler için başka ciddi bir rahatsızlık yarattığı varsayımı henüz kanıtlanmış değildir. Gastrit gibi kronik rahatsızlığı olanların ve hassas ciltli kişilerin de özellikle sıcak havalarda ürünü tükettiklerinde karabiber zararları ile yüz yüze gelebileceği vurgulanmaktadır.
Mide yanması yapabilen bitki siklosporin, digoksin, sitokrom ve kolinerjik hastalıkları olan kişiler için ise problem oluşturabilir. Hastalık sahiplerinin tüketim öncesi hekim onayı alması tavsiye edilir. Karabiberin çocuklara ağız yoluyla verilmesi halinde akciğere kaçması sorun çıkartabilir. Çocuklar için yemek içinde tüketimi uygun olan besin, yetişkinlerde ise aşırı tüketimde sorun yaratabilir.
Karabiberin faydaları ve zararları birçok baharat için olduğu gibi kişiden kişiye de değişebilmektedir. Bu baharatın alerjik reaksiyon oluşturma ihtimalini de göz önünde bulundurmanız iyi olur.
Her gün Karabiber Yemenin Faydaları
Değerli ziyaretçilerimiz Karabiber Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir? Adlı konumuza son verirken, karabiberin faydaları ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.