Bitkiler

Kimyon Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir?

Diyabet tedavisi için kullanılan kimyon, kemik gelişiminden, kolesterol düşürmeye kadar birçok derdin devası...

Kimyon Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir?

Kimyon Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir? Baharatların şahı desek yeridir, abartmış olmayız. En çok yetiştiği yer Akdeniz ve Ortadoğu’dur. Eskiçağlardan beri bilinen ve yaygın olarak kullanılan bu baharat, şifa niyetine de kullanılmıştır. Karbonhidrat, mineraller, protein ve yağ asitleri de dâhil yaklaşık yüz farklı kimyasal bileşen içeren kimyon tohumları kalp ve damar sağlığına iyi gelmekle birlikte, diyabete ve bağışıklığı güçlendirmeye de faydalıdır.

Karabiber baharatından sonra yemeklerde en sık kullanılan baharatlardan biri olan kimyon, çay ve yağ olarak da tüketilebiliyor. Vücuda faydalı etkileri olan kimyon, tam bir beta karoten deposudur. Uzmanlar kimyonun yağ yakımını da hızlandırdığı için diyet listelerinde bulunması gerektiğini tavsiye etmektedir.

İran’da felç geçirenlerin tedavisinde, Tunus’ta ise iltihabi hastalıkları gidermek ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olmak için kimyondan yararlanırlar. Kimyonun sağlığa faydalarını ispatlayan araştırmalarla birlikte, bu baharata olan ilgi de her geçen gün giderek artmaktadır.

Kimyonun Faydaları Nelerdir?

Şeker hastalarında doğal tedavi amacı ile kullanılmakta olan kimyon kemik gelişiminden, kolesterol düşürmeye kadar çeşitli sorunlara karşı faydaları bulunmaktadır. Şimdi aşağıda açıklamalarıyla beraber kimyonun faydaları ve kimyon hakkında merak ettiğiniz sorular sırasıyla sizin için derlendi:

Kimyon Kalp ve Damar Hastalıklarına İyi Gelir mi?

Kimyonun kalp ve damar hastalıklarına karşı iyi geldiğini bilinen bir gerçektir. Ayrıca kimyon sadece kalp ve damar sağlığı için değil, kolesterol düzeyinin azalması içinde etkili bir baharattır. Bir çalışmada kanda bulunan kötü kolesterol olan LDL seviyesi yüksek olan hastaların 15 gün kimyon tüketmeleriyle, LDL düzeylerinin yüzde 10 düştüğü bulunmuştur.

Başka bir çalışma sonuçlarına göre sekiz hafta kimyon tüketimiyle kalp damar sağlığını olumsuz yönde etkileyen kan yağları olan trigliserit düzeyleri azalmıştır.

88 kadın üzerinde yapılan süper bir çalışmada ise yoğurdun üzerine eklenen kimyonun üç aylık sürede hem LDL’yi düşürdüğü, hem de iyi kolesterol olan HDL seviyelerini yükselttiği görülmüştür. Yemeklerinizle beraber tükettiğiniz bir kase yoğurda bir çay kaşığı kimyon ekleyebilirsiniz.

Kimyon Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir?

Kimyonla Antioksidan Etki ve Derin Uyku

Kimyon içerisindeki esansiyel yağlar sayesinde stresi önler, rahat bir şekilde uykuya dalmanızı kolaylaştırır. Kimyon melatonin üretiminde görev alan B vitaminleri içerir ve böylece uykunuzu düzene sokar.

Kimyon içerdiği flavonoid ve polifenol bileşenler sayesinde vücutta hasar oluşturan moleküller olan serbest radikallerle savaşır. Kimyonun antioksidan etkisi zerdeçal ve karabiberle birleştiğinde inflamasyona karşı adeta bir kalkan oluşturur. Böylece hipertansiyon, tip 2 diyabet, osteoporoz, Alzheimer gibi hastalıklardan korur.

Kimyon Anne Sütünü Artırır mı?

Kimyon, yüksek oranda demir içeriğine sahiptir. Özellikle demir ihtiyacının arttığı gebelik ve emziklilik döneminde kadınların mutlaka tüketmesi gerekir. Aynı dönemde gereksinimi artan bir diğer mikro besin öğesi ise kalsiyum. Kalsiyum yeterli düzeyde alınmadığında annede diş çürükleri, osteoporoz gibi hastalıkların gelişim riski artar.

Bu nedenle kalsiyumdan zengin kimyonu anneler yemeklere eklemeli. Bunun yanında kimyon fitoöstrojen içeriği ile idrarla kalsiyum atımını da azaltır, böylece kemiklerin güçlenmesine katkısı iki katına çıkar. Ayrıca kimyon, içerisindeki timol adı verilen mucize bileşen sayesinde emzikli kadınlarda süt üretimini artırır. Kimyonun bal ile beraber tüketimi bu etkiyi artırıcı etki gösterir.

Kimyon Gaz Problemini Çözer mi?

Kimyon sindirim sistemi problemi olan bireyleri rahatlatan, etkisini hemen gösteren muazzam bir baharattır. Bu etkisini hem tükürük salgısını hem de karaciğerden salgılanan, yağ sindiriminde görev alan safrayı uyararak gösteriyor. Bu özelliği sayesinde yemeklerinize kimyon eklemek, yemeğin ardından yaşadığınız hazımsızlığı önler.

Bunun yanında yağların sindirim sürecini hızlandırdığınız için kilo kaybınız için de önemli bir destek sağlarsınız. İdrar söktüren ve gaz sorununa iyi gelen kimyonun kuru baklagiller ile tüketildiğinde de olumlu etkisi görülüyor. Çalışmalar düzenli tüketilen kimyonun bağırsak problemlerini azaltıcı etki göstermesi için iki hafta gibi kısa bir sürenin yeterli olduğunu gösteriyor.

Kimyon Kansere İyi Gelir mi?

Kimyonun içerdiği antioksidan kompleksi genel anlamda serbest radikallerin varlığına son vererek kanser vakalarına yakalanma riskini azaltırken, kimyon otu kolon ve meme kanserlerine yakalanma riskini de azaltır. Bazı sağlık uzmanları kolon ve meme kanseri tedavisinde kimyon tavsiye etmektedirler. Öte yandan kimyon Tümör oluşumunu durdurarak, tümörün daha geniş alanlara yayılımını engeller.

Kimyonun Astıma Faydası Var mı?

Kimyon tohumu inflamatuar süreçleri ve astıma neden olan diğer mediatörleri azaltan thymoquinone içerir. Bu da kimyonun bir bronkodilatatör olarak hareket etmesini sağlar. Bu özelliğinden dolayı astım ataklarının daha hasarsız ve hızlı geçmesine yardımcı olur.

Tıpkı bir balgam söktürücü gibi davranan kimyon; balgamın hapşırma, öksürme ve tükürme yollarıyla dışarı atılmasını sağlar. Astım ve bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonlarının doğal tedavisinde kimyon çayından yararlanılabilir.

Kimyonun Cilde ve Saçlara Faydası Var mı?

İçeriğinde yer alan E vitamini sayesinde cildi besler ve nemlendirir. Cilde uygulanan kimyon macunu, egzama ve sedef gibi deri rahatsızlıklarını iyileştirir. Cildi mantar ve mikrobik iltihaplara karşı korur. Akne ve sivilceler için ise detoks etkisi göstererek, cildimizi toksinlerden arındırır. Sivilcelere, cilt kızarıklıklarına ve lekelere, cilt tahrişlerine ve güneş yanıklarına iyi gelir. Cildi canlandırır.

Ayrıca Kimyon yağı, güçlü bir kaşıntı gidericidir. Cildinizde stres ya da farklı nedenlerle oluşan kaşıntıdan şikâyetçiyseniz kimyonun tohumlarını kaynar suya ilave edebilir ve bu suyla duş alabilirsiniz. Ya da cildinize yağı ile masaj yapabilirsiniz.

Öte yandan ciltteki kırışıklık, sarkma, yaşlılık lekeleri gibi yaşlanma belirtilerini doğal bir şekilde tedavi eden kimyon, daha sağlıklı, genç ve güzel bir cilde kavuşmanıza katkıda bulunur. Saç dökülmesi ve kepek oluşumunu da engelleyen ve yeni çıkan saçların daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlayan kimyon, saçlarınızı gürleştirir. Saç dökülmesi için bir miktar siyah kimyonun yağını eşit miktarda zeytinyağı ile karıştırarak saçlara uygulayabilirsiniz. Kapsül şeklinde satılan kimyon yağlarını da kullanabilirsiniz.

Kimyon Zayıflatır mı?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kimyon ve yoğurt kürü tüketenler sade yoğurt tüketenlere nazaran daha kolay kilo verdiği saptanmıştır. Konsantre kimyon takviyelerinin düzenli kullanımı pek çok çalışmada kilo kaybını kolaylaştırmıştır.

Ancak tüm çalışmalardan aynı sonuç elde edilemediğinden bu hususta daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla birlikte kimyon, pek çok diyetisyen tarafından sağlıklı bir şekilde zayıflamak isteyenlere önerilmektedir.

Kimyon Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir?

Kimyon Çayı Nasıl Yapılır?

Böbrek ve karaciğer temizleme hususunda çok faydalı olan kimyon çayı, demir eksikliğini önlemek içinde kullanılabilir. Evde tek başınıza kimyon çayı demleyip tüketmek ise sanılanın aksine oldukça kolaydır. İlk olarak kimyon çayı hazırlamak için ezilmemiş olan kimyon tohumlarını kullanmak gerekiyor. Kimyon çayı demlemek için izlemeniz gereken diğer adımlar şu şekildedir:

  • 1 – Bir cezveye iki bardak kadar su ekleyin ve üzerine kimyon tohumlarını ekleyerek orta veya kısık ateşte suyunuzun kaynamasını bekleyin.
  • 2 – Su kaynadıktan sonra ateşi kapatın ve yaklaşık olarak beş dakika demlenmesi bekleyin. Ancak bu kısımda cezvenin üzerini bir bez yardımı ile kapatın
  • 3 – Bu bekleme sonrasında çayınız hazır olacaktır. Çayın içine baktığında sarı bir renk aldığını gördüğünüz takdirde çayınızı keyifle tüketebilirsiniz

Kimyon Çayı Ne İşe Yarar?

Son dönemlerde alternatif tıpa merakı olan ve bu yolda derdine derman arayan kişilerin sayısı giderek artıyor. Özellikle yağ yakmayı hızlandırmak ve kilo vermek isteyen kişiler, özel çay karışımlarını tercih ederek tüketmektedirler. Özel çaylardan birisi olan kimyon çayı, yağların yakılmasını ve sindirim siteminin düzene girmesini sağlamaktadır.

Gaz söktürücü özelliği bulunan kimyon çayı, sinirlerin yumuşamasına ve bağışıklık sisteminin dirençli olmasına kadar pek çok farklı yararları bulunmaktadır. Ev ya da farklı ortamlarda kolay şekilde hazırlanabilecek olan kimyon çayı, aynı zamanda sporcular tarafından da kahvaltı öncesinde tüketilebilmektedir.

Kimyon çayını ne kadar tüketmemiz gerektiğine gelince; Genel olarak zayıflama çayı olarak görülse de kimyon çayının astım ya da bronşit gibi hastalıklardan koruduğu ve sindirim sistemi sorunlarında tedavi amaçlı kullanıldığı bilinmektedir.

Ev ortamında hazırlanmış olan kimyon çayının tüketimi hakkında en doğru bilgilere ulaşılması gerekiyor. Kimyon çayından en doğru şekilde faydalanabilmek için günde bir ya da iki bardak çay tüketimi yapmak en doğru olan yöntemdir.

Kimyonun Zararları Nelerdir?

Her bitkide ve her baharatta olduğu gibi, kimyonda da aşırı tüketim birtakım yan etkilerle karşılaşmanıza neden olabilir. Bu yan etkiler, daha çok kimyonun içeriğinde bulunan maddelere karşı aşırı hassasiyeti bulunan kişilerde görülür. Uzun bir süre boyunca kimyonun düzenli tüketimi, ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Kimyonun zararlarını ise aşağıdaki gibi maddeler halinde sıralayabiliriz:

  • Uzun süre kullanımda böbrek ve karaciğer hasarı
  • Aşırı geğirme
  • Zihinsel bulanıklık
  • Mide bulantısı ve uyuşukluk gibi narkotik etkiler
  • Baş dönmesi
  • Mide ekşimesi
  • Deri döküntüsü gibi alerjik reaksiyonlar
  • Karın ağrısı
  • Diyabet hastalarında ise düşük kan şekeri seviyesi

Şeker hastalarının kimyonu veya kimyon çayını tüketirken dikkatli olması ve aşırıya kaçmamaları gerekir. Kimyon tüketimi, kan şekerini düşürebilir. Ayrıca düzenli tüketildiğinde bağımlılığa neden olan narkotik etki gösteren bir baharattır. Bu yüzden kimyon tüketiminde bilinçli ve dikkatli davranmanız gerekir. Kronik bir rahatsızlığınız bulunuyorsa kimyon çayı tüketmeden önce doktorunuza danışmalı, kullandığınız reçeteli ve reçetesiz ilaçlara dair doktorunuza bilgi vermelisiniz.

Kimyon ve Sağlığımız

YouTube video

Kimyon Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir? adlı konumuza son verirken, kimyonun faydaları hakkında başka videolar izlemek istiyorsanız, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu