Bitkiler

Alıç Sirkesi ve Alıçın Faydaları Nelerdir?

Amerika'da Kalp ve Damar Hastası Olanlar İçin, Doğal Tedavi Yöntemi Olan Alıç ve Alıç Sirkesinin Faydaları

Alıç Sirkesi ve Alıçın Faydaları Nelerdir?

Alıç Sirkesi ve Alıçın Faydaları Nelerdir? Eskiler bir meseleyi ele alacağı zaman siyakından, sibakına ne gerekiyorsa söyler, o mesele hakkında kafada şüphe ve merak uyandıracak hiçbir şey bırakmazmış. Tabi bu, o konu üzerinde en iyi dereceden bilgi sahibi olmayı gerektirir. Şimdilerde bilgisizliğimize rağmen fikir sahibi olduğumuzdan bunu pek beceremiyoruz. Lakin keyifli bilgi olarak bizde bu taktiği sırf sitemiz ileriye dönük bir arşiv mesabesinde olsun diye uygulamaya çalışıyoruz.

Şimdi gelelim çocukluğumuzda dağlarda bolca topladığımız ve avuç avuç yediğimiz Alıç’a, hepinizin malumu ormanlarda yetişen, ilkbaharda çiçekleri beyaz ve pembe açan, meyveleri ise yaklaşık bir santim çapında olan, rengi ise kırmızı ya da esmer kırmızı olan bitkiye alıç denir. Meyvelerinden reçel, marmelat ve macun yapılır. Kurutulan çiçek ve meyvelerinden infüzyon yolu ile de yararlanılır. Sıtasterin, adenozin, adenin ve guanin içerir.

Ayrıca Alıç’ın diğer bir ismi de yemişendir. Bu bitki dört metre kadar yükselebilen nisan ve mayıs aylarında kokulu ve pembemsi beyaz renkli çiçekler açan bir bitkidir. Ormanlık ve yol kenarlarında rastlanmaktadır. Bazen dağlarda ve yüksek tepelerde de yetişir.

Alıç’ın çiçekleri tamamen açılmadan, ağacın kabukları ve meyveleri sonbaharda hasat edilip kurutmak şartıyla kullanılır. Bu kurutulan kabuklar, meyveler ve çiçekler toz haline getirilip kaynatılarak faydalanır. Bu meyvenin mayhoş bir tadı vardır. İçeriğinde C vitamini tanen, trimethylamin ve bazı vitaminler vardır. Ayrıca Flavon türevleri ve triterpen türevleri de bulundurmaktadır.

Alıç Nasıl Temin Edilir?

Alıç hem çiçekleri hem de meyvesi kullanılan bir bitki olduğu için aktarlarda veya çeşitli yerlerde karşınıza çıkabilir. Öncelikle, nisan ayından hazirana kadar olan sürede onun taze ya da kurutulmuş çiçeklerini aktarlardan kolayca temin edebilir, yörenizde bolca yetişen bir bitkiyse pazar tezgâhlarında bile bu çiçeklerle karşılaşabilirsiniz.

Eylül veya ekim aylarında tezgâhlara çıkan meyvesini ise yine yaşadığınız yerdeki pazarlarda sıkça görebilirsiniz. Türünden türüne değiştiği için kırmızı ile sarı arası renk tonlarına sahip olduğundan bu dönemde pazarlarda gezerken gözünüzü dört açmanızı ve alıcı görünce kaçırmamanızı tavsiye ederiz.

Alıç, meyve şeklinde doğrudan tüketilebileceği gibi kurutulmuş haliyle çay yapılarak tüketilebiliyor. Aynı zamanda kurutulmuş yapraklarıyla da çay yapılabilen alıç, bitkisel ilaçların yapımında da sıklıkla kullanılıyor. Kal ve damar rahatsızlığı olanların özellikle alıç sirkesi tercih ettiği, hatta bazı kalp ve damar hastalığı olanların alıç sirkesi ile şifa bulduğu aşağıdaki videoda da olduğu gibi söylentiler arasındadır…

YouTube video

Alıçın Faydaları Nelerdir?

Kalbin en iyi ilacı alıçtır. Özellikle kalp destekleyici, kalp ve damar sistemi fonksiyonlarını normalleştirmek için kullanılmaktadır. Kalpte oksijen ve kan akışının artmasına yardımcı olur ve kan damarlarının çeperlerini güçlendirir. Kalp ritim bozuklukları, sinirsel kalp çarpıntıları, kalp yetmezliği, ağır iltihap hastalıkları ardından kalp kasları zayıflaması, kalp krizi sonrası yüksek kan basıncı, damar sertliğinde faydalıdır.

C vitamini yönünden de çok zengin bir meyvedir. Hafızayı kuvvetlendirir. Almanya’da bazı tıp doktorlarınca reçetelere doğal kalp ilacı olarak yazılır. İlk kullanımdan itibaren etkilerini gösterse de 6 ile 8 hafta sonunda alıç meyvesinin faydaları daha net görülmektedir. Bunun dışında alıç meyvesinin aşağıdaki durumlarda da faydası görülmektedir:

  • Sinirsel kalp çarpıntıları, geceleri kalp ritminin hızlanmasında bitkisel çözümdür.
  • Kalp krizi ve yüksek tansiyon sonrasında oluşan damar sertliklerini düzeltir.
  • Ödem atmak, biriken sıvıların dışarı atılmasında yardımcıdır.
  • İdrar söktürücü özelliği vardır.
  • Ritim bozukluğu, kalp hastalığının iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Antidepresan olarak ta kullanılabilen bu meyve, sinirsel sorunları da giderir.
  • Tenyalara karşı oldukça etkilidir.
  • Kalp yetmezliği, ağır iltihap sonrasında kalp kaslarında oluşan hasarı giderir.
  • Hafıza güçlendirmeye yardımcı olur.
  • Damar tıkanıklığını giderir, damarların açılmasını, rahatlamasını sağlar.
  • Kalp krizi geçirmiş olan kişilerin mutlaka tüketmesi gereken meyvedir.
  • Kalbi kuvvetlendirir, Kalbin ritmini korur.
  • Mide düzenini sağlar, kusmayı giderir.
  • Koroner ve toplardamarların görevlerini destekler, yardımcıdır.
  • Migrene, bağ ağrısına ve göğüs ağrısına karşı etkilidir.
  • Alıç meyvesi, ishal sorununu da giderir ancak fazla kullanımlarda kabız yapabilir.

Alıç kürü için, bir tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak, çiçek ve meyve karışımını kaynamış bir bardak suyla haşlayın. On dakika bekletildikten sonra süzün ve balla tatlandırıldıktan (şeker hastaları tatlandırma yapmamalı) sonra etkisi daha da artar. Günde iki veya üç bardak taze demlenmiş çayınızı aç karnınıza ya da öğün aralarında sıcak için. Tabi bunun dışında yukarıda videoda olduğu gibi, alıç sirkesi de temin edip kullanabilirsiniz. Yine alıç ve alıçtan müteşekkil sirkesinin aşağıdaki gibi faydaları da bulunmaktadır:

Alıç Stresi Azaltır: Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda; alıç meyvesinin çekirdeklerinin sakinleştirici etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda alıç, kişilerde oluşan endişeyi, kaygı halini, vücuttaki ağrıyı hafifletmeye de yardımcıdır.

Alıç Hastalıklardan Korur: Mevsiminde düzenli olarak bir avuç kadar tüketildiğinde neredeyse tüm hastalıklara karşı koruyucu etkisi olduğu söyleniyor. Alıç; müthiş bir antioksidan kaynağı olduğunu vurgulayan uzmanlar, bağışıklığı güçlendirdiği için hastalıklardan kısa süre içerisinde kurtarıcı etkisi olduğunu belirtiyorlar.

Alıç Tansiyonu Düşürücüdür: Yapılan başka bir bilimsel araştırmada ise; alıç meyvesinin yüksek tansiyonu düşürücü etkisi ve aynı zamanda şeker hastaları için tansiyonu dengeleyici etkisi olduğu görülmüştür.

Hazımsızlık Ve Mide Ağrılarına İyi Gelir: Yukarıda belirttiğimiz, bu meyvenin buruk bir tada sahip olmasına sebep olan taneler aynı zamanda da midenin düzenli çalışmasını destekliyor, hazımsızlık, mide ağrıları gibi sorunlara iyi geliyor.

Vücut Yağlarını Yakar: Alıç meyvesi; metabolizmayı hızlandırdığından dolayı yağ yakıcıdır. Diyet programlarınıza dâhil edebilir ve bu doğal bitkiyi hiç çekinmeden kullanabilirsiniz.

İshali İyileştirir:  Alıç küçük bir meyve olmasına rağmen; posa açısından zengindir. Ayrıca potasyum kaynağı olan bu meyvenin ishali hızlı bir şekilde iyileştirici etkisi vardır.

Alıç Meyvesi Çok Yenirse Ne Olur?

Bulantı, baş ağrısı, çarpıntı gibi yan etkileri vardır. Yapılan araştırmalar sonucunda gün içerisinde fazla tüketimlerde veya düzensiz tüketimlerde bir zararı bulunmamaktadır. Ancak alıç meyvesini fazla tüketmek hiçbir işe yaramayacak, var olan fayda ve etkisini artırmayacaktır.

Alıç Sirkesi ve Alıçın Faydaları Nelerdir?

Alıç Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

Güçlü antioksidan özellikleri bulunan alıç meyvesinden elde edilen alıç sirkesi de yine benzer şekilde antioksidan özellikler gösteriyor. Bu da vücuda giren serbest radikallerle baş edebilmemiz için bağışıklık sistemimizi güçlendirdiği anlamına geliyor.

Hal böyle olunca, güçlenen bağışıklık sistemi, kanın temizlenmesinde ve sağlıklı bir şekilde dolaşmasında önemli bir etken oluşturmuş oluyor. Kanın sağlıklı bir şekilde dolaşmasına yardımcı olan alıç sirkesi, bu özelliği sayesinde damar tıkanıklıklarından tutun da kalp krizi gibi ani ve ciddi gelişebilen kalp ve damar rahatsızlıklarından koruyor.

Damarlarda zaman içinde çeşitli faktörler nedeniyle oluşabilen plakların oluşumunu da en aza indiren alıç sirkesi sadece bu etkisi nedeniyle bile tam mutfaklarda yerini alması gereken malzemelerden biri sayılıyor. Şimdi aşağıda alıç sirkesinin faydalarını maddeler halinde sıralayalım:

  • Alıç sirkesi yoğun vitaminleri ile vitamin eksikliğini önler.
  • Ciltte oluşan kaşıntılara da faydası çoktur.
  • Grip ve soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisi vardır.
  • Göğüs ağrılarını azaltmaya yardım eder.
  • Grip, nezle, soğuk algınlığına karşı koruyucu etkilidir.
  • Şeker hastalığının tedavisinde kullanılır.
  • Kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü artırır.
  • Metabolizmayı daha hızlı çalıştırdığı için kilo verdirir
  • Hipertansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
  • Kan yapıcı etkisinden dolayı kansızlık için kullanılır.
  • Böbrek kumunu döker ve idrar söktürücü etkisi vardır.
  • Rahatlatıcı etkisi sayesinde stresi azaltmaya yardımcıdır.

Alıç sirkesi yüksek asit içerdiğinden ölçülü bir şekilde kullanılması tavsiye edilir. Yemeklerinize farklı bir tat ve hoş koku katmak için de alıç sirkesi kullanabilirsiniz. Aynı şekilde salatalarda tat vermesi için alıç sirkesi kullanılabilir.

Alıç Sirkesi Günde Ne Kadar İçilmeli?

Hem aç, hem de tok karna içilebilen alıç sirkesi, bir çay bardağı suyun içerisine 1 tatlı kaşığı sirke olarak eklenir. Bu karışım günde en fazla iki kez tüketilmelidir. Sirkenin içileceği zamanlar arasında ortalama sekiz saat olmalıdır. Ancak damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıklarınız varsa, konunun duayenlerine danışarak bu miktarı artırabilirsiniz.

Alıç Sirkesi Menopoza İyi Gelir mi?

Uykusuzluğa iyi gelmesi de alıç sirkesinin faydaları arasındadır. Menopoz nedeniyle kadınlarda sıcak basması, terleme, bunalma gibi durumlar görülür. Yumurtalıklara etki ederek menopoz döneminde rahatlamaya yardımcı olur. Hazımsızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.

Alıç Sirkesi Tansiyon Düşürür mü?

Yapılan diğer bir bilimsel araştırmalarda ise alıç meyvesinin yüksek tansiyonu düşürücü etkisi, aynı zamanda şeker hastaları için tansiyonu dengeleyici etkisi olduğu söylenmektedir. Alıç meyvesinin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi bulunduğundan yağ yakıcı etkisinin de olduğu bilinmektedir.

Alıç Sirkesi ve Alıçın Faydaları Nelerdir?

Dinimizde Sirkenin Yeri

Her nimeti Allah yaratmıştır. Her nimetin insanlar için mutlaka bir faydası vardır. Fakat bazı nimetler için resulullah sav bizzat fikrini belirtmiş, sarımsak gibi onu kullanmaya ve yemeye teşvik etmiştir. İşte bunlardan biride sirkedir. Muhakkak ki resulullah sav methettiği ve kullanmaya teşvik ettiği bir nimette insanlar için büyük fayda vardır. Şimdi sirke ile alakalı hadisleri paylaşarak sözü, sözlerin en güzeline teslim edelim:

Sirke ne güzel katıktır. Allah’u Teâlâ sirkeye bereket versin, o, benden önceki Peygamberlerin de katığı idi. Sirke varsa, başka katığa ihtiyaç olmaz. [İbni Mace]
Sirke yiyene, Allahü teâlâ iki melek vazifelendirir. Yemek bitinceye kadar o kişiye dua ve istiğfar ederler. [İbni Asakir]
Sirke bulunmayan evde, geçim darlığı olur. [Ebuşşeyh]

Alıç Çayının Faydaları Nelerdir?

Yapılan araştırmalar ve uzmanların yorumları neticesinde alıç çayının faydaları keşfedilmiş ve alternatif tıp yöntemi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Sinir hücrelerini iyileştirerek günümüzde en çok yaşanan sıkıntılardan olan depresyon, stres gibi rahatsızlıkları önlediği görülmüştür.

Sadece bunlarla da kalmayıp içerisindeki triterpen maddesi ile zayıflamak isteyenler için mucizevi bir etki sağlamaktadır. Vücutta oluşan fazla yağları yakmaktadır.

Alıç ülkemizde yöresel lezzetlerden olsa da faydası duyuldukça artık her yöreye yayılan bir bitki türü oldu. Özellikle alıç çayı son zamanlarda diyetisyenler tarafından önerilmesi ile de popülerliğini daha da arttırmıştır. Alıç çayı kan basıncısı düzenler, göğüs ağrılarını azaltır, bağırsak sorunlarına çare olarak kullanılır. Sadece bunlarla da sınırlı değildir. Alıç çayının faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Depresyonu önler. Strese iyi gelir.
  • Ruhsal sorunlara iyi gelir.
  • Sinir hücrelerini yatıştırır.
  • C vitamini bakımından zengindir.
  • Ağız kokusunu önler.
  • Kalp ve damar tıkanıklığına iyi gelir.
  • Kaygı ve endişeyi azaltır.
  • Bağışıklık sistemini düzenler.
  • Sindirimi güçlendirir.
  • Vücuttaki radikalleri temizler.
  • Hastalıklara karşı korur.
  • Güçlü antioksidan özelliği vardır.
  • Soğuk algınlığına karşı faydalıdır.
  • İshale iyi gelir.
  • Potasyum kaynağıdır.
  • Tükürükte olan enfeksiyonları temizler.

Alıç Çayı Nasıl Yapılır?

Alıç çayı hazırlamak için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz: Önce iki bardak su hazırlayın. Bir tatlı kaşığı kurutulmuş alıcı hazırlayın. Hepsini bir kaba koyup kaynatın. Yaklaşık on dakika kaynamasını bekleyin. Sonrasında bir süzgeç yardımıyla çayınızı süzerek, alıç çayınızı tüketebilirsiniz. Ayrıca günde en fazla üç fincan kadar tüketmeniz gerektiğini unutmayın.

Alıçın Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Saygın bir tıp dergisinde 2006 yılında yayımlanan bilimsel araştırmada alıç meyvesinin bulantı, baş dönmesi ve bağırsak kanamasına neden olabileceği bilgisi yer almıştır. Alıç meyvesinin veya çayının normalden fazla tüketimi ise baş ağrısı, cilt problemleri, terleme, halsizlik, mide sorunları, kalp atış hızında artış gibi yan etkilere neden olabilmektedir.

Öte yandan Hamilelik vücudun değiştiği, hormonların dönüşüm içinde girdiği bir dönem olduğu için beslenme her zamankinden daha önemlidir. Ancak bu her sağlıklı besinin tüketileceği anlamına gelmemelidir. Bu noktada hamile veya emziren kadınlar alıç meyvesini tüketmeden doktoruna danışmalıdır.

Bu gıda toksik olmadığı için zararlı değildir. Kullanımı oldukça güvenlidir ancak trioide ve trioid düzenleyici hormono etki ettiğinden, trioid hastalarının kullanmaması önerilmektedir. Öte yandan her birki ve meyvede olduğu gibi azı yarar ortası karar çoğu zarardır. Bu kurala riayet edilerek aşırıya kaçmamalıdır. Nitekim Ancak alıç meyvesini veya sirkesini fazla tüketmek hiçbir işe yaramayacak, etkisini artırmayacaktır.

Evde Alıç Sirkesi Nasıl Yapılır?

YouTube video

Alıç Sirkesi ve Alıçın Faydaları Nelerdir? adlı konumuza son verirken, alıç sirkesi ile alakalı başka videolar izlemek istiyorsanız, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu