At Eti Pazarı Kırgızistan Bişkek
At Eti Pazarı Kırgızistan Bişkek modern gezginler çoğaldıkça ve gezdikleri yerlerin videolarını youtube üzerinden paylaştıkça dünya adeta küçülüyor. Orta Asya ülkelerinde Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan gibi ülkelerde at eti at eti sucuğu gibi ürünler meşhur ve tercih sebebi. Üstelik bu ürünler dana ve kuzu eti fiyatından çok daha pahalı. Ehlisünnet mezhepler ise at eti hususunda aşağıdaki görüşler nakletmiştir:
Kur’an ve Sünnette at eti yemenin hükmü hakkında açık bir delil bulunmamaktadır. Hanefi mezhebinde Ebu Hanife’den rivayet edilip tercih edilen görüş ile Malikilerden gelen bir görüşe göre, at etinin yenilmesi tenzihen (helale yakın) mekruhtur. İmam Ebû Yusuf ile İmam Muhammed’e, Şafi ve Hanbeli mezhepleriyle Malikilerden gelen diğer bir rivayete göre ise at etinin yenilmesi mubahtır (Serahsi, el-Mebsut, XI, 233; Nevevi, el-Mecmu’, IX, 4; İbn Rüşd, Bidaye I, 470).
Bununla birlikte at eti yemenin mekruh, hatta haram olduğunu söyleyen âlimler de olmuştur (Karâfi, ez-Zehira, IV, 101)
Şüphesiz mekruh ya da haram olduğu görüşünde, o dönemlerde atın gerek askeri gerekse sivil hizmetlerde yoğun bir şekilde kullanılan bir hayvan olması etkili olmuştur. Günümüzde atın etkinlik alanı eski dönemlere göre çok daralmış olsa da at etinin yenilmesi konusundaki mesafeli tutum özellikle Anadolu coğrafyasında hala devam etmektedir.
Yine üzülerek oraları gidip gezen biri olarak söylemeliyim ki, bu ülkeleri gidip görmek ve gezmek çok güzel olsa da, rüşvetin kol gezdiği bu Orta Asya ülkelerinde polise rüşvet vermeden bir adım bile atılamayacağı bir gerçektir. Bu durum hem turistler hem de yerli halk için geçerlidir. Temennimiz odur ki, bu çirkin durum ivedilikle bu ülkelerde son bulur.
Kırgızistan Hakkında Genel Bilgiler
2007 yılı verilerine göre; Kırgızistan’ın nüfusu yaklaşık 5 milyon 200 bin kişidir. Bir kilometrekareye düşen kişi sayısı 25’dir. Kırgızistan’da yerli halk olarak kabul edilen Kırgızların nüfusta oranı % 64,5’tir. Bunu % 14 ile Özbekler, % 12,5 ile Ruslar izler. Geriye kalan % 9’luk kısmı ise Uygurlar, Kazaklar, Tatarlar, Tacikler ve Türkler oluşturur
1991 yılında, Kırgızca devlet dili olarak kabul edilmiş, ülkedeki diğer halkların kendi dillerini kullanmaları garanti edilmiştir. 1999 yılında yapılan araştırmalara göre; nüfusun % 65,2’si Kırgızcayı, 14,7’si Rusçayı, 14’ü Özbekçeyi anadili olarak kullanmaktadır. Toplam nüfusun %75’inin Rusça bilmesi nedeniyle iletişim dili olarak Rusça egemendir.
Kırgız Cumhuriyeti’ndeki nüfusun % 75’i İslam dinine inanırken, % 20’si ise Ortodoks’tur. Kırgız halkının %60’ı ise kırsal bölgelerde yaşamaktadır.
Kırgızistan İklimi
Kırgızistan iklimi çeşitlilik gösterir. Genel olarak karasal iklime sahiptir. Yazları yaklaşık +20-25°C arasında, kışları ise -20 °C civarındadır. Daha ılıman olan vadi bölgelerinde yaz sıcaklığı +25°C kış sıcaklığı ise -5 °C dolaylarındadır.
Kırgızistan Devlet Yönetimi
Kırgızistan Cumhuriyet olarak 31 Ağustos 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmiş, 21 Aralık 1991’de diğer dört Orta Asya cumhuriyeti ile birlikte Bağımsız Devletler Topluluğu’na resmen katılmıştır.
Kırgız cumhuriyeti anayasası 5 Mayıs 1993 tarihinde Parlamento’da oy birliğiyle kabul edilmiştir. Devletin başı devlet başkanıdır ve 5 yılda bir yapılan seçimlerle göreve gelir. Gelecek seçimlerin 2010 yılında yapılacağı Kırgızistan’ın Cumhurbaşkanı, 2005 yılında oyların yaklaşık % 90’ını alan Kurmanbek Bakiyev’dir.
Kırgızistan’da parlamento seçimleri de 5 yılda bir yapılmaktadır. Parlamento 90 milletvekilinden oluşmaktadır. Ülkenin yargı gücü ise Anayasa Mahkemesi’nin elindedir.
Kırgızistan Dış İlişkiler
Sovyetler Birliği’nin son dönemlerinde başlayan batılı ülkelerle yakınlaşma süreci 1991 yılından sonra daha da aktif bir şekilde yürütülmüştür. Kırgızistan 1992 yılında Birleşmiş Milletler Örgütü’ne üye olmuştur.
Kırgızistan’ın dış politikasında ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Aksar Akayev’in ‘İpek Yolu Diplomasisi’ görüşü önemli rol oynamıştır. Buna göre, küreselleşen dünyada coğrafi sınırlarının çizilmesi olanaksız olan İpek Yolu’ndaki, başta Orta Asya ülkeleri olmak üzere tüm Asya ülkelerinin dünya ile bütünleşmeleri sağlanacak ve bölge ülkeleri arasında barış ve geniş çerçeveli işbirliğinin kurulması için çok yönlü fırsatlar sağlanacaktır.
Bu görüş çerçevesinde gelişen Kırgızistan’ın uluslararası ilişkileri üç ayrı kolda incelenebilir. Bunlar, sınır komşuları Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan ve güneydoğusunda Çin Halk Cumhuriyeti ile karşılıklı güven esasına dayalı ilişkileri; Rusya ile olan stratejik yakınlığı ve başta Amerika olmak üzere batılı ülkelerle geliştirdiği ilişkilerdir.
Çin Halk Cumhuriyeti’nin girişimleriyle kurulan Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üye olan Kırgızistan’ın dış politikasında Çin ile ilişkileri, özellikle bölgesel istikrar açısından, önemli bir yere sahiptir.
Kırgızistan’ın en yakın stratejik ortağı ise Rusya’dır. Ülkede başta enerji ve ticari ilişkiler olmak üzere Rusya’nın varlığı her alanda hissedilmektedir. Ayrıca Rusya’da iş göçü nedeniyle yarım milyonu aşkın Kırgızistan vatandaşı yaşamaktadır. Bu da Kırgızistan’ı Rusya’ya yaklaştıran önemli faktörlerden biridir. Rusya Kırgızistan’ın ekonomisine yardım etmeyi sürdürmekte, zaman zaman ülkeye yüksek miktarlarda kredi vermektedir.
Kırgızistan Gezisi Market ve Pazarlar
At Eti Pazarı Kırgızistan Bişkek adlı konumuza son verirken yine bu konuyla alakalı başka videolar izlemek isterseniz buraya tıklayarak izleyebilirsiniz
Kazakistan Astana’da ana cadde üzerinde polisler durdurdu beni. Pasaportumu aldılar. illede rüşvet ver dediler. Yok vermem deyince zindan dediler. karakola zindan diyorlar. Çaresiz istedikleri parayı verdim de yakamı öyle kurtardım