Yaşam

Dev İguana Avıyla İguana Yemeği Yapıyorlar

Kaliforniya'da İguana Avladıktan Sonra Derisini Yüzüp, İguana Yemeği Yaparak Yiyorlar

Dev İguana Avıyla İguana Yemeği Yapıyorlar

Dev İguana Avıyla İguana Yemeği Yapıyorlar İşin aslı iguanaya bakınca alabildiğine iğrenç ve çirkin görünüyor. Fakat bu hayvanı evinde evcil olarak besleyen insanlarda var. Amerika gibi ülkelerde avlayıp pişirerek yiyen de var. Haliyle Müslüman olmamız hasebiyle, biz bu meseleye yine önce helal-haram zaviyesinden bakacağız.

Böyle bakınca da karşımıza keler hadisleri geliyor. Keler kertenkelenin büyüğüdür. Fakat keler kertenkele olarak nitelendirilemez. Resulullah sav getirilen pişirilmiş kelerleri resulullah sav yemediği gibi haramda etmemiştir.

Bu yüzden şimdilerde iguana olarak adlandırılan bu sürüngenler eğer keler sınıfına giriyorsa, talipleri yiyebilir. Fakat bu sürüngen keler değil de kertenkele sınıfına giriyorsa yenmez haramdır. Gelin önce iguana nedir? nasıl bir hayvandır buna bakalım:

İguana Nedir?

İguana, tropikal iklimde yaşayan egzotik bir kertenkele türüdür. Ağaçlarda yaşayan iguanaların ortalama yaşam süresi 19 ila 21 yıldır. Tümüyle ot obur bir türdür; meyve, yaprak gibi bitkilerle beslenirler. Boyu çoğunlukla burnundan kuyruğuna kadar bir buçuk veya iki metredir. Erkek iguanalar dişilerine göre daha saldırgandır. Erkek iguanaların kendilerini koruma yöntemi kuyruğu kırbaç gibi sallamaktır.

YouTube video

İguana Renk Değiştirir mi?

İguanalar da deri renk değişimleri pek çok hastalığın erken teşhisinde önemli bir kriterdir. Ancak sağlıklı bir iguana da ışık ve ısı değişimlerine göre renk değiştirir. Tamamen normal olan bu durumun dışında olan renk değişimleri önemlidir. Bu nedenle eve ilk geldiği andan itibaren düzenli olarak iguananızın renklerine bakmalı ve dikkatle gözlemlemelisiniz. Bu sayede normal durumda ki değişimleri ve hastalık durumunda oluşan renk değişimlerini ayırt edebilir ve daha erken aksiyon alabilirsiniz. İguanalar da genel olarak aşağıdaki hastalıklar baş gösterir:

  • Mantar Enfeksiyonları
  • Dış parazitler
  • İç parazitler
  • Metabolik Kemik Hastalığı
  • D Vitamini Fazlalığı
  • Stomatitis
  • Solunum Yolu Hastalıkları ve Zatürre
  • İdrar Kesesi Taşı oluşumu
  • Salmonella
  • Nekroz
  • Apse
  • İguana Kuyruk Yaraları

İguana Evde Beslenir mi?

Evde besleyeceğiniz İguanaların Yaşam alanları en az 1m² ya da 2m² olmaktadır. Tel kafesler iguanalar için uygundur fakat nem, sıcaklık gibi etkenlerin doğru sağlanmamasından dolayı terasyumlar (Cam Kafesler) tercih edilir. Yaşam alanı içine doğal kayalar, dallar, yapay bitkiler konulabilir. Doğadan alınan bu tür nesnelerin iyice yıkanıp temizlenmiş olması gerekmektedir.

Zemin için kullanılan talaş yöntemi doğru değildir. İguanaların, zemine uygulanan talaştan kalkan toz yüzünden hastalandıkları bilinmektedir. Zemin için genellikle kuru otlar tercih edilir fakat iyi dezenfekte edilmeleri gerekmektedir. Çevre ısısı iguanalarda 20-35 derece olmalıdır. Yaşam alanının sürekli temiz tutulması gerekmektedir.

İguanalar doğada ağaçta yaşadıkları için akvaryumda da ağacın olması şarttır. Ağacın yönü ısı lambasına göre yerleştirilmelidir. İguana üşüdüğünde ağaca tırmanarak ısınmak için kendi yerini seçer. Lambanın yerleşimine de dikkat edilmelidir. Çünkü lambaya yaklaştıklarında iguanalar ağrı duyusunu fark etmeden derilerinde ciddi yanıklar açılabilir. İguanalar suya çok düşkün olduklarından yerleştireceğiniz su kabı her gün temizlenip suyu yenilenmelidir.

Susuzluğunu gidermek için periyodik olarak su tüketirler. Genel olarak iguana su kabının ölçüsü kafes boyutunun 4’te 1’i kadar olmalıdır. Kafesin havalanması da bir o kadar önemlidir. Fakat iguanalar ani ısı değişimine karşı daha hassas olduklarından kolay hastalanabilirler. Bu yüzden hava akımının iyi ayarlanması gerekir. İguanaların iskelet yapısının gelişim ve güçlenmesi için D vitamini çok önemlidir. Doğal ortamlarda iguanalar D vitaminini güneş ışınları alarak karşılayabiliyorlar. Burada yapmanız gereken şey kafese UV ışınlı bir lamba yerleştirmektir.

İguana Beslerken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

Her şeyden önce iguana beslemenin kedi ve köpek beslemeden daha zor ve pahalı olduğunu unutmayınız. İguanaların ihtiyaçlarını bilmeden, minimum ve ufak malzemelerle başlarsanız kısa zaman yeni malzemeler almak zorunda kalırsınız. Sabırlı olmayan insanların iguana beslemesi zordur. Çünkü tüm iguanalar vahşidir ve evcilleştirilmesi gerekir. Ayrıca İguanaların ömürleri yirmi yıla kadar uzayabilir. Bu süre boyunca oldukça büyük boyutlara ulaşırlar. Uygun bir saklama ortamı sağlamak hem yer hem de ciddi harcama gerektirdiğini da hatırlatmak isteriz.

Ülkemizde iguana beslemekle ilgili bilinenlerin çoğu yanlıştır ve bu konuda sürekli olarak araştırma yapmanız gerekmektedir. Kısacası iguanalar zamanı olan, sabırlı ve biraz da maddi imkânı olanların besleyebileceği türden hayvanlardır. Son zamanlarda geçmişe göre iguana besleyenleri sayısında artış olmuştur. İguanaları evcilleştirmeye başlamıştır insanlar ve artık büyük şehirlerde yaşayanlar da kolaylıkla iguana besler hale gelmişlerdir. Fakat şu gerçek unutulmamalıdır ki şayet iguana kertenkele sınıfına dâhil olan bir hayvansa, bu hayvanın alımı satımı ve ticareti de haram olur.

Dev İguana Avıyla İguana Yemeği Yapıyorlar
Dev İguana Avıyla İguana Yemeği Yapıyorlar

İguana Eti Yenir mi?

İguana ile direk alakalı bir ayet ve hadis yoktur. Bize ulaşmış bir ulema görüşü de yoktur. Fakat aşağıda zikredeceğimiz iguananın adeta bir küçüğü olan keler hadisleri bulunmaktadır. İguana Keler ailesinden ise, etini yiyebilecek olanlar için haram olmaz. Fakat “Müslüman şüpheli şeylerden kaçınmalıdır” düsturuyla hareket etmek en doğru davranış olacaktır.

Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) minder üzerinde iken bir adam keler yemeyi sordu. Rasulullah (sav): Ben keleri ne yerim, ne de onu haram kılarım!’ buyurdu.” Müslim 1943/41, İbni Mace 3242

Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:

“Teyzem Ümmü Hufeyd bintu’l-Haris bin Hazn, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e bir miktar kurutulmuş peynir, tereyağı ve birkaç keler hediye etmiş. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onları getirtti de Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in sofrası üzerinde bunlar yendi. Fakat Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onlardan hoşlanmaz bir tavırla keleri bıraktı. Buhari 12/5489, Müslim 1947/46, Ebu Davud 3793

Sabit bin Vedîa (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile beraber bir askeri birlik içerisinde bulunuyordum. Derken birkaç keler yakaladık. Ben onlardan birini kızartıp Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e getirdim ve önüne koydum. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), bir hurma dalı alıp onunla kelerin parmaklarını saymaya başladı. Sonra Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Kuşkusuz ki İsrail oğullarından bir topluluk yerde yürüyen hayvanlar şekline çevrilmiştir! Kuşkusuz ki ben bilmiyorum, onların keler olması umulur!’ buyurdu. Ben, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e: Kuşkusuz ki insanlar bu kelerleri kebap yapıp yediler dedim. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) keleri yemedi, yenmesini de yasak etmedi” İbni Mace 3238, Ebu Davud 3795

Abdullah ibni Dinar (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:

“Ben, Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma)’dan işittim şöyle dedi: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Ben keleri yemem, onu haram da kılmam!’ buyurdu.” Buhari 12/5604, Müslim 1943/40, İbni Mace 3242

İguana Avlama, Temizleme ve Yemek

YouTube video

Dev İguana Avıyla İguana Yemeği Yapıyorlar adlı konumuza son verirken, iguana avı veya iguana yemeği ile alakalı başka videolar izlemek istiyorsanız burayı tıklayarak izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu