Çocuklar

Çocukların Uyurken Diş Gıcırdatma Nedenleri

Bebeklerde ve Çocuklarda Diş Gıcırdatma

Çocukların Uyurken Diş Gıcırdatma Nedenleri

Çocukların Uyurken Diş Gıcırdatma Nedenleri? Her on çocuktan iki ya da üçü uykusunda dişlerini gıcırdatıyor. Sıklıkla derin uyku evrelerinde oluşan diş gıcırdatma, genel olarak üç ila yedi yaş arası çocuklarda en çok görüldüğü dönem.

Diş gıcırdatma, diğer adıyla bruksizm hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik. Çocukların Uyurken Diş Gıcırdatma Nedenleri‘ni Hep beraber inceleyelim.

Aşırı Stres Yüzünden Dişini Gıcırdatabilir

Çocuklarda diş gıcırdatma genellikle uyku sırasında yaşanmaktadır. Alt ve üst dişlerin birbirine istemsizce sürtmesi olarak tanımlanan bruksizm, beş yaşından küçük çocuklarda daha fazla görülmektedir. Diş gıcırdatmanın farklı nedenleri olsa da stres diş gıcırdatma nedenlerinin başında yer almaktadır.

Özellikle okula yeni başlayan çocuklarda dış ortama, okula uyum sağlama sorunu, evden ayrılma gibi etkenler çocukta strese zemin hazırlayarak diş gıcırdatma olarak karşımıza çıkabilir. Bunun yanında kardeş kıskançlığı, ev içerisindeki huzursuzluk, yeni arkadaşlar ve yeni ortam gibi durumlarda çocuklarda diş gıcırdamasına yol açabilmektedir.

Reflü Diş Gıcırdatmaya Sebep Olabilir

Çocukların okula başladığı dönemde şeker, çikolata ve fast food gibi gıdalarla ilişkisi daha fazla olabilmektedir. Size belki çok dolaylı gelebilir ancak reflü, bağırsak parazitleri dış gıcırdatmalara neden olabilir. Çocuğunuzda diş gıcırdatmayla birlikte uykuda ağzından salya geliyorsa bağırsak parazitleri birinci şüpheli olabilmektedir.

Çocuğunuz biraz daha küçükse belirtiler konusunda daha dikkatli olmanız gerekir. İlgi çekmek için yaptığını zannettiğiniz dış gıcırdatmalar reflünün habercisi olabilir. Bebeğinizin yedikleri ağzına geldiğinde öksürerek, yüzünü buruşturarak bazen de dişlerini gıcırdatarak bunu size anlatmak isteyebilir. Diş Gıcırtısı

Bebeğiniz hem dişini gıcırdatıyor hem de yemek haricinde yutkunma hareketleri yapıyorsa reflü şüphesiyle doktora başvurmak gerekebilmektedir. Bunların yanı sıra; kronik sinüzit, burun tıkanmaları, solunum yolları iltihabı, yetersiz ve sağlıksız beslenme, alerjik bozukluklar, hiperaktivite ve dikkat eksikliği çocuklarda dış gıcırdatmaya neden olan unsurların başında gelmektedir.

Diş ve Çene Yapısı, Diş Gıcırdatmaya Neden Olabilir

Çocuğunuzun veya bebeğinizin dişlerini gıcırdatmasının nedeni ağız içi yapısından kaynaklanabilir. İlk olarak bir diş doktoruna giderek çocuğunuzun dişlerinin ve çene yapısının normal olup olmadığını kontrol ettirmek gerekir.

Özellikle süt dişlerden kalıcı dişlere geçiş döneminde dişlerin birbirleriyle teması veya düzensizliklerde gıcırdatma sorunu ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca çürükler, apseler, diş çıkarma süreci, kapanış bozuklukları, yüksek yapılmış dolgular gıcırdatmanın sebepleri arasında görülür.

Diş Gıcırtısının Kendiliğinden Geçmesini Beklemeyin

Çocuk ve bebeklerdeki diş gıcırdatmanın teşhisi çocuklardan çok ailelerin şikâyetleri üzerine ortaya çıkmaktadır. Çocuğunuz diş gıcırdatıyorsa paniğe kapılmaya gerek yok ama bu sorunun kendi kendine geçmesini beklemek doğru değildir.

Birçok rahatsızlığın neden olabildiği dış gıcırdatması tedavi edilmezse sebep olan rahatsızlığa göre ilerde çok daha ciddi sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Diş Gıcırdatma

Gıcırdatmaya neden olan sorun diş kaynaklıysa; çocuklarda dişlerde aşınma, çürükler, çene eklemlerinde aşınma ile birlikte yapı bozukluklarına ve uyku problemlerine neden olur.

Çocukların Uyurken Diş Gıcırdatma Nedenleri
Diş apareyi

Diş Gıcırtısını Önlemek İçin Ne Yapabiliriz?

Pek çok çocuk yaşamının belli bir aşamasında dişlerini gıcırdatır. Hatta bazı çocuklar çenelerini sıkar. Diğerleri o kadar sert dişlerini gıcırdatır ki ses çıkarır. Çocuğunuz dişlerini gıcırdatıyorsa, genellikle çıkardığı diş gıcırtısı yüzünden uyanmaz.

Ayrıca çoğu durumda, diş gıcırdatma çocukların dişlerine zarar vermez. Fakat diş gıcırtısını önlemek için aşağıdakiler yapılabilir:

  • Yatmadan önce ona rahatlatıcı bir ortam oluşturun. Endişeden uzak ve keyifli olmasını sağlayın
  • Tutarlı bir yatma rutini izleyin. Çocuğunuzun her gece uyumaya hazır olması için on ila otuz dakika ayırın.
  • Çocuğunuzu, yaşlarına uygun olmayan TV programlarından, filmlerden ve video oyunlarından uzak tutun.
  • Ona yatmadan önce uyarıcı olan herhangi bir ilaç vermemeye çalışın. Buna öksürük ilaçları da dâhildir.
  • Yatmadan önce çocuğunuzla etkileşim kurun. TV, bilgisayar veya video oyunlarının yerinizi almasına izin vermeyin.
  • Yatmadan önce, çocuğunuzun kafein içeren yiyecek veya içecek tüketmesine izin vermeyin. Bu çikolata ve soda içerir.
  • Çocuğunuzu sallarken, biberonla beslenirken veya emzirirken uyuya kalmasına izin vermeyin.

Diş Gıcırtısının Nedeni Tedavi Şeklini Belirler

Yukarda maddeler halinde anlattığımız, diş gıcırtısını önlemek için yapabileceğiniz şeylerden sonra hala diş gıcırtısı devam ediyorsa, nedeni teşhis edilmelidir.

Bazen diş gıcırdatma karmaşık dişlenme sonlanana ve bazen de ergenlik dönemi başlayana kadar devam edebilir. Bu döneme kadar diş gıcırdatmanın teşhis edilen sebepleri önemlidir.

Reflü, psikolojik nedenler gibi sebepler ortadan kaldırıldığında daha erken dönemde diş gıcırdatmanın ortadan kalması beklenir. Çocuğunuz dişini gıcırdatıyorsa ilk olarak diş doktoruna gitmeniz gerekir.

Diş doktorunun muayenesinin ardından gıcırdatma nedeni diş olarak belirlenirse buna uygun tedavi ile sorunun üstesinden gelinebilir. Gıcırdatma diş kaynaklı değilse doktorunuz sizi doğru kişilere yönlendirecektir.

YouTube video

Konuyla alakalı diğer videolar için buraya tıklayın

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu