Denizkestanesi Nedir Yenir mi Helal mi?
Denizkestanesi Nedir Yenir mi Helal mi? Önce başlığın en sonundan başlayarak cevap verelim. Denizkestanesi yenir, birçok restoranda ve yine birçok ülkede denizkestanesi menüleri yapılmaktadır. Ülkemizde de denizkestanesi yenmektedir. Fakat İslami boyuttan denizkestanesinin durumu hakkında konuşacak olursak, Hanefilerin denizkestanesi yemesi haramdır. Okyanuslarda ve denizlerin derinliklerinde yaşayan denizkestaneleri diğer üç mezhep için helaldir.
Ülkemizin büyük bir bölümü Hanefi mezhebine tabiyken, deniz ürünlerin helal olup olmadığını birkaç kıstasa bakarak ayırabilir. Öncelikle deniz mahsulünün bir balığa benzemesi gerekmektedir. İğrenç bir görünümü olmaması, solungaçlı ve yüzgeçli olması gerekmektedir. Bu kıstaslara haiz olan deniz ürünleri helaldir. İşin aslı bu kıstaslara haiz olan deniz ürünleri ise zaten balık ve balık çeşitlerinden başkası değildir.
Denizkestanesi Echinoidea adlı bir sınıfa bağlı olan ve yine dikenleri olan bir deniz hayvanıdır. Canlıdır, otsu bir ürün değildir. Bu hayvanlar dünyanın her yanındaki okyanuslarda bulunurlar. Dikenlerle kaplı küre şeklinde bir kabukları vardır. Kabuğun çapı yetişkinlerde genellikle on santimi bulur.
Tipik bir denizkestanesinin dikenleri bir veya iki santim uzunluğunda ve ortalama iki milim kalınlığındadır. Bu dikenler çok keskin değillerdir. Ancak yine de ayağına batacak kadar da sivridir. Bazı denizkestanelerinin çok nadirde olsa dikenlerinin zehirli olduğu da söylenir.
Denizkestanesi Nedir?
Denizkestaneleri suyun kirlilik derecesinden çabuk etkilenen deniz canlılarıdır. O yüzden denizkestanelerini kirli denizlerde görmek mümkün değildir. Ülkemizdeki tüm denizlerde denizkestaneleri bulunmaktadır. Denizkestanesinin kabuğunun içindeki turuncu yumuşak kısmın besin değerinin oldukça yüksek olduğu ve bazı faydalarının bulunduğu, araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır. Çin’de ve Sicilya’da denizkestanelerinin iç kısımları kullanılmaktadır.
Denizkestaneleri genellikle mat renklerdedirler, sıklıkla karşılaşılan renklere yeşil, zeytin yeşili, kahverengi, mor ve siyah dâhildir. Denizkestaneleri, denizyıldızı, denizhıyarı ve deniz zambağı gibi derisi dikenlilerdendir. Diğer derisi dikenliler gibi pentamerizm gösterirler ve yüzlerce, küçük, şeffaf ‘tüp ayaklar’ sayesinde hareket ederler.
İlk bakışta bir denizkestanesi ya cansız bir nesne ya da hareket edemeyen bir canlı olarak gözükür. Bazen görülebilir tek canlılık işareti dikenlerdir. Çoğu denizkestanesinde, hafif bir dokunuş dikenlerde görülebilir bir tepkiye neden olur; dikenler dokunuşun yönüne doğru yönelirler.
Denizkestanelerinin görünüşte gözleri veya bacakları yoktur. Fakat yüzeylerde, dikenleri ile birlikte çalışan yapışkan tüp ayakları sayesinde rahatlıkla hareket edebilir. Bazı türlerde uzun ve keskin olan dikenler, denizkestanelerini yırtıcılardan korurlar. Denizkestanelerin başlıca besini alglerdir.
Dikenler üstüne basan bir insanda acı veren bir yara oluşturabilir, fakat ciddi anlamda tehlikeli değillerdir ve bu dikenlerin gerçekten zehirli olup olmadığı kesin değildir. Denizkestaneleri deniz samurunun en rağbet ettikleri yiyeceklerdendir.
Türkiye’nin Akdeniz’de en uzun sahil şeritlerinden birine sahip olan kentlerden Mersin’de doğal ve yapay resiflerde popülasyon kuran istilacı zehirli uzun dikenli deniz kestanesinin bolca varlığı bilinmektedir. Ülkemizde bu tür zehirli ve istilacı denizkestanelerine yönelik çalışmalarda yapılmaktadır.
Denizkestanesinin Özellikleri Nelerdir?
Deniz Kestanesinin kabukları kalsiyum karbonattan oluşur ve kat kat levhalar halindedir. Kabukları yuvarlak ve sağlamdır. Küre biçimindeki kabuklarının iki ucunda iki delik bulunur. Bu iki delik ağız ve anüs olarak adlandırılır.
Denizkestanelerin başlıca besini alglerdir. Denizkestanelerinin hem dişi hem de erkek cinsleri vardır. Üreme esnasında bir araya gelerek, yumurta ve spermlerini bırakırlar. Bu sayede suyun içinde döllenme gerçekleşir. Daha sonra döllenen yumurtalar temel canlı yapıyı oluşturur.
Araştırmalara göre Denizkestanesinin besin değeri oldukça yüksektir. Denizkestanesi protein bakımından zengin içeriğe sahip yumurtalar taşır. Bıçakla ikiye ayrılarak ulaşılan yumurtalar üzerine limon sıkılarak tüketilir. Bu besin kaynağının henüz kanıtlanmış olmasa da afrodizyak etkisinin olduğu söylenir.
Denizkestaneleri özellikle Uzak Doğu ülkelerinde yemek olarak yenmektedir. Avrupa’nın bazı ülkelerinde de yenmektedir. Japonya, Çin ve Yunanistan’da yenmektedirler. Ülkemizde denizkestaneleri kahir ekseri yemek olarak tüketilmez.
Çin’de ve Sicilya’da denizkestanelerinin iç kısımları ilaç olarak da kullanılmaktadır. Çin’de derideki yaraların iyileştirilmesinde, Sicilya’da ise cilt sağlığı bakımından doğal ilaç olarak kullanılmaktadır. Birçok kozmetik üründe de denizkestaneleri bulunmaktadır.
Denizkestanesi Dikeni Nasıl Çıkarılır?
Yaz aylarında genellikle, denizlerde veya plajlarda denizkestanelerinin üzerine basılması sonucu yaralanmalar olmaktadır. Denizkestanenin dikenleri çok ince olduğu için, deriye batıp içinde kırılmaktadır.
Dikenlerin çıkarılması için en uygun yol, batma olan bölgenin sıcak suda en az yarım saat bekletilmesi, mevcut deri yumuşatıldıktan sonra zeytinyağı sürülmesi ve batan bölgenin güneşe tutulmasıdır. Bir süre beklendikten sonra dikenlerin uçları dışarıya doğru çıkmaya başlayacaktır.
Bu durum gerçekleştiğinde cımbız ile çekilebilirler. Dikenleri çıkarmak için, yumuşatılmamış deriyi, cımbızla zorlamak ve daha çok zarar vermek en sık yapılan hatalardır. Bunu yapmak yerine en azından bir doktora görünmeniz daha doğru olacaktır.
Denizkestanesi Zehirli mi?
Ortalama 950 denizkestanesi türünden birkaçı zehirlidir. Bazılarının dikenlerinde zehir taşırken, diğerlerinin boru şeklindeki ayaklarında zehir vardır. Tropikal ortamlardaki kestanelerin zehirli olma olasılığı daha yüksektir. Zehirli bir denizkestanesine bastığınızda ve zehir ciltte bir delinmeye girdiğinde, anında bir yanma hissi hissedersiniz.
Bu yanma saatlerce sürebilir. Denizkestanesi sokmasından gelişebilecek diğer semptomlar mide bulantısı, kusma, nefes almada güçlük ve kas güçsüzlüğünü içerir. Bununla birlikte, en zehirli tür olan denizkestanesinin zehri bile nadiren ölümcüldür.
Denizkestanesi Nasıl Temizlenir?
Denizkestanesi Nedir Yenir mi Helal mi? adlı konumuza son verirken, denizkestanesi özellikleri ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.