Ehlisünnet Nedir 30 Maddeyle Ehlisünnet
Ehlisünnet Nedir 30 Maddeyle Ehlisünnet Her şeyden önce Ehli sünnet nedir? Kime ehli sünnet denir? Bunun izahını yapalım. Ehlisünnet; resulullah sav ve onun ashabına uyan, ameli konularda dört mezhepten herhangi birine tabi olan ve o mezheple amel eden Müslümanlara denir.
Ehlisünnet dört hak mezhepten oluşur ki bunlar; Hanefi, Maliki, Şafi ve Hanbeli’dir. Bu mezheplerin dışında kalanlar anlayış, görüş, fikir veya amel noktasında ehlisünnetten ayrılmıştır. Sapkın dediğimiz ehlisünnet dışı mezhepler ya ifrat veya tefrit noktasında kalmışlardır. Ya Şiiler gibi resulullah sav dostlarına onun ashabına dil uzatmış, ya da günümüzde bir hayli örneği olan vahhabi-işid gibi Müslüman kanını helal saymış, tekfirde ifrata düşecek ve sonunda kendilerini kâfir ilan edecek noktaya ulaşmışlardır.
Vasat yol ehlisünnet yoludur. Ne ifrat ne de tefrit, orta yolu tutturanlardır. Tabi ki kendini ehlisünnete nispet eden; lakin ehlisünnetle alakası olmayan insanlarda yok değil! Biz onları söylemleri iddiaları ve inançlarıyla biliriz. Ki onların kimisi keramete inanmaz, kimisi şefaate inanmaz, kimisi Müslümana müşrik diyerek, kendisini küfre düşüren hilkat garibesi işler üzerindedir.
Tarih boyunca birçok sapkın anlayış türemiş, fakat layık oldukları gibi tarih çöplüğünde yok olup gitmişlerdir. Şimdilerde o çöplüğü eleştirip kaybolan ve yok olan kimi mezheplerin görüşlerini ortaya koyan veya kimi müsteşriklerin cevapları verilmiş sorularını alarak, sanki yeni bir fikirmiş gibi ortaya süren birçok sözde âlim var ki, onlarında hepsi dal ve mudildir. Hepsinin tezleri, iddia ve fikirleri nakıs olup cevapları verilmiştir.
En nihayetinde aşağıda zikredilen 30 madde ehlisünnet inancını ortaya koyar. Şiilerde, Vahhabilerde burada bulunan 30 madde için teslim olmaz itiraz ederler. Böylece biz ehlisünnetiz demiş olsalar da aslında ehlisünnet olmadıkları ortaya çıkar. Şimdi sizi aşağıdaki 30 madde ile baş başa bırakalım:
30 Maddeyle Ehlisünnet Nedir?
- Allah’u Teâlâ zamandan, mekândan münezzehtir. (Allah gökte-yukarıda veya Arş’ta veya her yerde diyerek mekân nispet etmek) küfürdür.
- Allah’u Teâlâ hiçbir şeye benzemez. Mesela (Eli var, ayağı var, yürür, iner, çıkar) gibi insanlara benzetmek küfür olur.
- Cennette Müslümanlar Allah’u Teâlâ’yı görecektir. Mutezile buna inanmaz.
- İman ya vardır, ya yoktur, artıp eksilmez. Parlaklığı, kuvveti artıp eksilir.
- Kur’an-ı kerim mahlûk [yaratık] değildir. Allah kelamı zatına aittir sonradan yaratılmış değildir. Sayfa, mürekkep yazı kastedilmişse mahlûktur.
- Mest üzerine mesh etmek caizdir.
- Miraç ruh ve bedenle birlikte olmuştur.
- Hz. Peygamber efendimiz sav son peygamberdir. Ondan sonra peygamber gelmeyecektir. (Nebi gelmez, ama resul gelir) gibi şeyler söylemek küfürdür.
- Mucize ve keramet haktır.
- Sahabenin hepsini sevip, hiçbirini kötülememeli, çünkü hepsi cennetliktir.
- Ebu Bekr-i Sıddık, Ashab-ı kiramın en üstünüdür.
- Ehl-i kıbleye [namaz kılan ve küfre sebep olan inanışı olmayan, dinden çıkmaya sebep olan inanışlardan ve davranışlardan uzak duran Müslümana], işlediği günahlardan dolayı kâfir dememek. İbadetler, imandan parça değildir. Yani ibadet etmeyen ve günah işleyen mümine kâfir denmez. Allah’u Teâlâ, dilerse küçük günaha azap edebilir, dilerse büyük günahları affedebilir.
- Ruh ölmez.
- Kabir ziyareti caizdir.
- Kabir suali ve kabir azabı haktır. Kabir azabı ruh ve bedene olur.
- Şefaate, sırata, hesaba ve mizana inanmak.
- Her ölüm eceldir. Öldürülen, intihar eden de eceliyle ölmüştür. (sadece ölüm sebepleri değişir)
- Peygamberler, küçük büyük, hiçbir günah işlemez.
- Cennet ve Cehennem ebedî yani sonsuzdur. Cennet ve Cehennem şu anda vardır. Günahkâr müminler, Cehennemde sonsuz kalmaz, kâfirler sonsuz kalır.
- Bugün için, dört hak mezhepten birinde olmak şarttır. Birinde bulunmayan Ehl-i sünnetten ayrılır.
- Sultana, halifeye isyan caiz değildir.
- Meleklerin cinsiyeti yoktur. Dişilik isnat etmek küfürdür.
- Okunan Kur’an-ı kerimin ve verilen sadakanın sevabını ölülere bağışlamak caizdir. Bu sevablar ve dualar ölülere ulaşarak, azaplarının azalmasına veya kalkmasına sebep olur ve fayda verir.
- Kuranın bir ayetini inkâr tamamını inkârdır.
- Dini konuları alaya almak, espri ve fıkra malzemesi yapmak küfürdür.
- Müslüman olmayanların cennete gideceğine inanmak küfürdür.
- Harama helal, helale haram demek küfürdür.
- Farzları inkâr etmek küfürdür.
- Kaderi inkâr, kadere, feleğe, sahabeye sövmek küfürdür.
- Kıyamet alametlerinden olan Deccal’in, Dabbet-ül-arz’ın, Hazret-i Mehdi’nin a.s geleceğine, Hazret-i İsa’nın a.s gökten ineceğine, Güneş’in batıdan doğacağına ve diğer bildirilen kıyamet alametlerine tevilsiz (yorumsuz) inanmalı.
“Ey kalpleri çeviren ALLAH’ım! Kalbimi dinin üzerine sabit kıl!” Tirmizi – Kader; 7
Ehlisünnet Kime Denir?
Ehlisünnet Nedir 30 maddeyle Ehlisünnet başlıklı konumuza son verirken Ehlisünnetle alakalı başka videolar izlemek istiyorsanız buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.