Hayvanlar Alemi

Holstein Alaca Dana ve Sığır Özellikleri

Holstein & Hoştayn Irkı Büyükbaş Hayvanların Dana ve Sığırların Özellikleri

Holstein Alaca Dana ve Sığır Özellikleri

Holstein Alaca Dana ve Sığır Özellikleri Holstein süt ineği Türkçe‘de Hoştayn olarak isimlendirilen sütcü karekterli bir sığır ırkıdır. Ana vatanı Hollanda`nın Frizya bölgesidir. Almanya`da bulunan Holstein eyaleti bu ırka ismini vermiştir. Siyah- Beyaz alacalar sütçü yönde ıslah edilmiş kültür ırkı sığırlardır. Hollanda’da yer alan Holstein ırklarının tipleri etçi bir yapı göstermektedir. Fakat Amerika’da ki tipleri daha çok sütçü yapıya sahiptir.

Dünya üzerinde birçok bölgeye yayılarak en çok yayılan ırklardan birisidir. Kuzey Almanya ve Hollanda’dan tüm dünyaya yayıldığı bilinmektedir. En çok yetiştirildiği ülkelere bakacak olursak; Hollanda, Almanya, Kanada, ABD ve İngiltere’yi sıralayabiliriz. Ülkemizin hemen her yerinde yetiştirilmesine rağmen en çok kıyı bölgelerimizde yetişmektedir. Ege Bölgesi başı çekerken Marmara ve Akdeniz Bölgesi bu sırayı takip etmektedir.

Boyu bütün sütçü ırklara nazaran daha uzundur. Deri ince ve yumuşak olup boyunda dikey kıvrımlar mevcuttur. Sağlam bir kemik yapısı vardır. Holstein ineklerinde, memeler büyük, yumuşak ve iyi şekillenmiştir. Karın altı ve arkada yukarıya doğru düzgün bir şekilde uzanarak bağlanır. Holstein Cinsi Büyükbaş hayvan

Avrupa’da süt ineklerinde azalma olmasından dolayı Holstein inekleri et ırkı boğalarla tohumlanmaktadır. (Belçika Mavisi, Charolais) Böylece et özelliği çok yüksek boğalar elde edilmektedir. Irkın soğuk şartlara dayanıklılığı iyi, sıcak iklimlere uyma kabiliyeti kötüdür.

Holstein Irkı Beslenme Şartları Nelerdir?

Siyah-Alaca ırkı Hollanda’nın çok iyi bakım ve besleme ve serin iklim koşulları altında geliştirilmiş bir ırktır. Bu nedenle verim yeteneklerin en iyi bir biçimde bol yem üretilebilen serin iklimli ovalık bölgelerde gösterebilir; sıcak iklim ve fakir bakım ve besleme koşulları altındaki uyum durumu iyi değildir. Bununla birlikte, yüksek süt verme yeteneği ve et veriminin de iyi olması nedeniyle bu ırk dünyanın birçok ülkelerine yayılmıştır ve bu ülkelerdeki sayıları diğer ırklar aleyhine sürekli artmaktadır.

Siyah-Alaca ırkının Türkiye’de yetiştirilmesine 1958 yılında Amerika Birleşik Devletlerinden Bursa Karacabey Harasına getirilen inek ve boğalarla başlanmıştır. Sonraki yıllarda Federal Almanya, İngiltere, İsrail, Danimarka ve tekrar Amerika Birleşik Devletlerinden devlet hayvancılık kurumlarına ve bazı özel işletmelere Siyah-Alaca inek ve boğalar ithal edilmiştir. Gerek yapılan bu ithaller ve gerekse ülkede yetiştirilen hayvanlarla Siyah-Alaca sığır populasyonu giderek büyümektedir

Holstein Cinsi Büyükbaş Hayvanların Özellikleri Nelerdir?

Her ne kadar bu ırk süt verimiyle bilinmiş olsa da, iyi besiye alınan bu ırk et verimiyle de göz doldurur. Fakat yüksek verim sütü sayesinde daha çok sütü için beslenir. Şimdi aşağıda Holstein cinsi bu ırkın özelliklerini inceleyelim:

  • Hem et hem de süt yönlü beslenebilir. Ama daha çok süt verim yönü ile kabul görür.
  • Süt verimi iyi besi sayesinde 10.000 litre süt verimine rahatlıkla ulaşabilir.
  • Renkleri ırksal bir özellik olarak Siyah Beyaz ve Kırmızı Beyazdır
  • Siyah ve beyaz kısımların oranı hayvandan hayvana büyük değişiklik gösterir.
  • Erkek de dişide boynuza sahiptir.
  • Cidago yüksekliği 140 ile 155 cm arasında değişmektedir.
  • İyi yemlemede günlük ağırlık artışı 800 ile 1.200 gr olabilmektedir.
  • Sütündeki yağ miktarı % 3 – 3.5 arasındadır.
  • Canlı ağırlığı 600 ile 1.000 kg arasında değişir.
  • Siyah-Alaca erkek buzağılar, hızlı gelişmeleri nedeniyle buzağı eti üretiminde kullanılırlar.
  • Bu ırkın erkeklerini on iki ila on beş aylık olduğunda kesim ağırlığına ulaşması olasıdır.
Holstein Alaca Dana ve Sığır Özellikleri
Holstein Alaca Dana ve Sığır Özellikleri

Holstein Sığırlarının Süt Randımanı Nedir?

Eğer süt üretmek istiyorsanız, bu konuda adeta bir süt fabrikası gibi çalışan Holstein sığırları satın almanız kaçınılmaz olacaktır. Çünkü Süt verimi yönünden gelişmiş bir ırk olan ve dünyaca kabul görmüş Holstein ırkı inekleri her biri günde ortalama 30, ayda 900 ve yılda laktasyon süresi boyunca yaklaşık 9 ton süt veriyor.

Tüm inek cinslerinden elde edilecek süt miktarı ise ortalama olarak 540 ton olarak kabul ediliyor. Böylece aradaki muazzam fark gayet net anlaşılıyor.

Holstein İnek mi Simental İnek mi Avantajlıdır?

Holstein bedensel,fiziksel olarak daha narin bir hayvan. Simental ise daha güçlü ve hastalıklara dayanıklı. Holstein daha az yemle daha çok süt vermesiyle, Simental ise daha çok yemle daha az süt vermesi ve daha çok et vermesiyle tanımlanıyor.

Bu yüzden üretici besi yaptığı coğrafyaya uygun olarak beslemek istediği ırkı seçmeli, en önemlisi de eğer et için besi yapacaksa simental süt için besi yapacaksa holstein seçmelidir. Et fiyatlarının biraz yüksek olması, simental ırkına rağbeti de artırıyor olmasına rağmen, yine de tercih ve seçim üreticinin kendi kararıdır.


Neden Holstein Irkı Beslenmeli – Video

YouTube video

Holstein Alaca Dana ve Sığır Özellikleri adlı konumuza son verirken Holstein ırkıyla alakalı videolar izlemek istiyorsanız, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu