Hayvanlar Alemi

Suffolk İngilizlerin Siyah Başlı Kral Koyunu

Etçi bir İngiliz ırkı olan suffolk koyunları, dünyaca tanınan ve yine dünyada en çok yetiştirilen etçi koyundur

Suffolk İngilizlerin Siyah Başlı Kral Koyunu

Suffolk İngilizlerin Siyah Başlı Kral Koyunu; ona “İngilizlerin siyah başlı kralı” denmesinin sebebi olağanüstü verimli olması ve bu yüzdende tüm dünyada çok meşhur olan bir koyun ırkı olmasından kaynaklanır. Dünyada en çok tercih edilen ve en çok beslenen koyun ırkı suffolk köklü geçmişi olan bir koyun ırkıdır.

Güçlü ve dinamik yapılarıyla, tüm dikkatleri üzerine çeken suffolk koyunları, ikiz doğurma oranlarıyla da verimliliğini kanıtlar niteliktedir. Suffolk koyunları ortalama 1,60 oranında ikiz doğurma oranına sahiptir. Suffolk koyunları Amerika’da da önemi oranda üretilmektedir. Fakat bu koyun ırkının anavatanı İngiltere’dir.

Suffolk koyununun en önemli görünüm özelliklerinden biri de baş ve ayaklarının siyah yününü ise beyaz olmasıdır. Soutdown X Norfolk melezlenmesi ile gerçekleştirilmiştir. Dişilerde canlı ağırlığıyla seksen kiloyu bulan bu ırkın orta incelikte bir yapağısı vardır.

Yine suffolk koyunu 300 derecelik görüş açısına sahip bir koyun ırkıdır. Suffolk koyunları arkalarını görmek için başlarını çevirmelerine gerek yoktur. İşitme duyuları mükemmeldir. Suffolk ırkına yağmurlu havalarda barınak gerekmez ama kurak bölgelerde gölge isterler.

Suffolk Koyun Irkının Tarihçesi

Bu hayvanların üremesi, 18. yüzyılda İngiltere topraklarında Suffolk ilçesinde başladı. 1810’dan beri cins, anavatanında resmen tanındı. 19. yüzyılın sonunda, kabile haritası geliştirildi. Rusya ve diğer ülkelere bu koyunları ancak 20. yüzyılın başında edinme fırsatı verildi.

Suffolk cinsi koyun iddiasızdır, özel bakım gerektirmez. Hayvanlar küçük çitlerle çevrili meralarda, ağılda veya ahırda tutulur. Sürülerin uzun mesafelerde (3-4 km’den fazla) yüksek hızda sürülmesi önerilmez, bu genellikle uzuv hastalıklarına neden olur.

Suffolks koyunu merada bile kilo alabilir. Özel yem türleri gerektirmezler, ancak uzmanlar onları eser elementler, mineraller ve vitaminlerle doymuş kombine yemler, tahıl karışımları ile beslemeyi önerir. Sıcak havalarda çayır ve meralarda taze otlarla beslenmesi tavsiye edilir.

Beslenme kurallarına göre diyetin %80’i ottur. Soğuk havalarda hayvanlara kepek, saman, saman, saman verilir. Uzmanlar, Suffolk koyununun kök bitkileri ile buğulanmış samanı sevdiğini belirtiyor. Ayrıca diyetleri; kemik unu, tuz içermelidir. Özellikle tuz yalamalarına izin verilir.

Suffolk Koyunu Özellikleri Nelerdir?

Suffolk Koyunu Özellikleri; verimlilik açısından tüm özellikleriyle göz dolduran suffolk koyunu oldukça düşük maliyetli bir koyundur. Bu koyun etçi bir ırktır. Tüm dünyada etçi koyun ırkı olarak tanınır. Yüksek ikizlilik oranına rağmen, doğan kuzuların çabuk yetişmesiyle de ünlüdür. Öte yandan küçükbaş hayvanların müzmin sorunlarından olan meme ve ayak sorunları bu ırkta neredeyse hiç görülmez.

Yapılan çalışmalar neticesinde, küçükbaş hayvancılıkta kullanılabilme adına son derece verimli istatistikleri bulunan Suffolk Koyun özellikleri çok açık bir biçimde koyunların genel yapısını belli eder. 120 günlük kuzuların hayatta kalma oranı %90 bandına kadar çıkan Suffolk koyunları sadece ikizlik oranının yüksek olması nedeniyle avantaj vadetmez, aynı zamanda doğan kuzuların hayatta kalma olasılıklarının son derece yüksek olmasıyla da avantaj vadeder.

Suffolk İngilizlerin Siyah Başlı Kral Koyunu

Fiziksel yapılarıyla hemen dikkat çeken bu koyun tününün özellikleri arasında yeni doğan döneminde dış hastalıklara karşı güçlü bir yapıya sahip olmaları en belirgin şekilde ön plana çıkmaktadır. Koyunlarda gözlemlenen pek çok sağlık sorununa karşı oldukça dirençli olan Suffolk Koyunlarının zarar görmesine sebep olan bilinen en temel hastalık ise Örümcek Kuzu Sendromudur.

Söz konusu hastalık tablosu yeni doğan döneminde Suffolk Kuzularının önemli ölçüde sağlık sorunu yaşamasına sebep olmakla birlikte ilerleyen dönemler için risk yok denilecek kadar azdır. Suffolk Koyunları hakkında merak içerisinde olanlar için Suffolk Koyunu genel özellikleri arasında yer alan özellikler şu şekilde sıralanabilir:

Suffolk Koyunu Genel Özellikleri


  • Son derece uyumlu bir mizaç
  • Yüksek doğurganlık oranı
  • Sırt uzun, düz ve etlidir
  • Yüksek ikizlik doğum oranı
  • Kaliteli yün yapısı
  • Kulaklar orta uzunluktadır
  • Son derece geniş kalça yapısı
  • Kuzuların hızlı gelişimi
  • Beş aylıkken aşım yapabilirler
  • Hiperaktif ve hareketlidir
  • Köklü bir ırk geçmişi
  • Yağsız ve sulu ete sahiptir
  • Bakım kolaylığı
  • Omuz geniş ve eğiktir
  • Kuzu hastalıklarına güçlü direnç

Suffolk Koyunu Fiziksel Özellikleri


  • Pembe renkli ve yumuşak deri
  • Yoğun kas yapısı bulunur
  • Orta ölçekli boydadır
  • Ayaklar ve baş siyahtır
  • Boynuzları bulunmaz
  • Parlak gözleri olur
  • Vücudun tamamı beyazdır.
  • Alın ortasında beyaz leke olur

Suffolk Koyunu Verimlilik Özellikleri


  • Dişi koyunlar 80 ile 110 kilo arasıdır
  • Erkek koyunlar 110 ile 160 kilodur
  • Yünleri yüksek düzeyde kalitelidir
  • 60 oranında ikizlik oranına sahiptir
  • 33 mikron inceliğinde yünü bulunur
  • Yün kapasiteleri %60 civarındadır
  • Erkeklerin yüksekliği 80 santimi bulur
  • Dişilerin yüksekliği 74 santim civarıdır

Suffolk Koyunu Süt Verimi

Son derece verimli olan bu hayvanlar, özellikle gebelik döneminde yeterli beslenme sağlanması halinde sunacağı verimlilik belirtilmiş olduğu üzere gayet tatmin edici ve yüksek olacaktır. Döl verimliliği bakımından da iyi derece işlevsel özellikleri bünyesinde barındıran Suffolk Koyun, etkili bir bakımla küçükbaş hayvancılığın kolaylıkla yapılabilmesine imkân tanıyacak niteliklere sahiptir.

Kaldı ki; Suffolk koyunları genel anlamda etçil olarak tabir edilen koyunlar arasında süt oranı en yüksek olan koyun ırkı olarak bilinmektedir. Dolayısıyla Suffolk koyunu verdiği süt oranı bakımından etçil bir niteliğe sahip olmasına karşın oldukça verimli süt sağlama potansiyeline sahiptir.

Özellikle etçil olarak bilinen koyunların süt verme konusunda kısır olduğu düşünülecek olursa Suffolk koyunlarının bu alanda da son derece verimli niteliklere sahip olduğunu görülmesi mümkündür. Aynı zamanda Suffol koyunu verdiği süt oranı bakımından yüksek verimlilik vadediyor olmasının yanı sıra süt kalitesi açısından da oldukça verimli bir süt sağlar.

Yüksek annelik içgüdüsüne sahip suffolk koyununun sütünden gurme özel peynirler yapılmaktadır. Suffolk koyun ırkının sütü birçok inek ve keçi ırkına göre daha yüksek yağ, protein, çinko, kalsiyum, riboflavin, tiamin ve niyasin barındırır. Suffolk koyun ırkı yaprak, ot ve saman yiyen otçul bir ırktır.

Suffolk Koyunu Bakımı Nasıl Olmalı?

Suffolk koyununuz verimli bir otlayıcıdır. Nitekim verimli olmak için bol ot gerekir. Bu koyunlar ayrıca hareket etmeyi sever, bu nedenle çoğu uzman koyunlarınıza en az yarım dönümlük bir arazi sağlamanızı önerir, ancak küçük bir grubu tek bir dönüme sığdırabilirsiniz. Koyunlarınızın yağmurdan, kardan, güneşten ve diğer aşırı hava koşullarından kaçabilmesi için barınağın en az üç tarafı olması gerekir.

Ayrıca yaz aylarında koyunlarınızı serin tutmak için bol miktarda havalandırma olduğundan emin olmak için bir fan takmanız gerekecektir. Koyunlarınızı daha rahat hale getirmek için biraz saman yatak koymanız önerilir. Diğer yatak takımlarını da kullanabilirsiniz, ancak kürklerine yapışabilir ve zamanı geldiğinde onları kesmeyi zorlaştırabilir.

Suffolk koyunu nadiren heyecanlanan sakin bir hayvandır. Diğer evcil hayvanlarınızın hiçbir sıkıntısına neden olmamalıdır. Yazın kırlarda yeşil otla kolayca besleyebileceğiniz bu koyunlara, kış geldiğinde, yerde kar olduğunda, bol miktarda saman sağlamanız gerekecek. Yonca ve yoncadan yapılan saman en iyisidir. Diğer tahıl türleri Suffolk koyunları için çok fazla bakır içerebilir ve bu da sağlık sorunlarına yol açabilir.

Suffolk Koyun Irkı Şampiyonası

YouTube video

Suffolk İngilizlerin Siyah Başlı Kral Koyunu adlı konumuza son verirken, suffolk koyun ırkı ile alakalı videolar izlemek için burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu