Bitkiler

Karanfil Nedir ve Karanfil Neye İyi Gelir?

Güzel bir rayihası olan o odunumsu karanfil, biraz çiğnediğinizde ağzınızda buruk ve güzel bir tat bırakır.

Karanfil Nedir ve Karanfil Neye İyi Gelir?

Karanfil Nedir ve Karanfil Neye İyi Gelir? Eskiden beri bir lokantaya gittiğinizde, hemen hesap ödediğiniz yerde kolonya, mendil ve karanfil olurdu. Hala bu âdeti devam ettiren lokantalar var. Belki yeni nesil lokanta ve restoranlarda olmayabilir. Lakin yemekten sonra ağızda güzel bir rayiha bırakması için ikram edilen o odunumsu karanfil, gerçekten de yemekten sonra ağzınızda biraz çiğnediğinizde güzel bir tat bırakır.

Anavatanı Endonezya olan karanfili dünyada bilmeyen yoktur. Her yerde kendine özgü tadı ve aromasıyla baharat olarak kullanılır. Sri Lanka ve Hindistan’da da yetişen karanfilin çiçek tohumları başlangıçta soluk renklidir ve dereceli olarak yeşile dönüşürler. Karanfiller boy uzunluğu iki santim iken hasat edilirler.

Karanfil ağacının çiçek tomurcuklarından elde edilen baharat, odunumsu, siyah renkli ve güzel kokuludur. Acımsı ve ekşi bir tada sahiptir. Hindistan’da yemeklerde çokça kullanılır. Avrupa’da daha çok turşu ve reçellere çeşni katmak amacıyla, bazen de tatlılarda kullanılır.

Bir karanfilin kalitesini öğrenmek ise gayet kolaydır. Yüzdürme testi dediğimiz bu yöntemle karanfilin kalitesini öğrenmek gayet kolaydır. Kaliteli karanfil suya atılınca ya dibe iner ya da suda başı yukarıda dikey şekilde asılı kalır. Adi karanfil ise, su üzerinde yatay bir biçimde yüzer.

Öte yandan karanfil, öğütülerek baharat olarak kullanılmakla birlikte, ağızda bir süre tutularak kullanılabilir. Çiğnendiğinde nefesi taze ve temiz tutar. Karanfil, güzel kokusu sebebiyle ağız kokusuna karşı kullanılır. İçerdiği “Eugenol” maddesinin etkisi ile hafif ve orta şiddette diş ve dişeti ağrılarına karşı bölgesel uyuşturucu olarak kullanım alanı bulunur. Anti bakteriyel etkisi vardır.

Karanfilin Faydaları Nelerdir?

Ağızdaki istenmeyen kokuları gidermek için kullandığımız karanfilin sağlığımız için de birçok faydası bulunmaktadır. Manganez, potasyum, demir, selenyum ve magnezyum gibi minerallerin yanı sıra, A vitamini ve beta karoten içeren karanfilin faydalarını geniş açıklamaya geçmeden önce maddeler halinde aşağıda sıralayalım:

  • Şişkinlik ve hazımsızlık sorunlarına iyi gelir.
  • Kuvvetli bir antioksidandır.
  • Mide bulantısında etkilidir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Toksinlerden ve mikroplardan arındırır.
  • Kan dolaşımını düzenler.
  • Cinsel isteğin artmasını sağlar.
  • Hafızayı güçlendirir.
  • Kalbin güçlenmesini sağlar.
  • İshal rahatsızlığına iyi gelir.
  • Mide için faydalıdır.
  • Zihin yorgunluklarına iyi gelir.
  • Ağız, diş eti ve diş sağlığı için faydalıdır.
  • Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir.
  • Bağırsak sorunlarını gidermede etkindir
  • Kötü ağız kokusunu gidermeye yardımcıdır.

Mutfaklarda kullanılan, antioksidan, vitamin ve mineral bakımından zengin bir baharat olan karanfilin sağlık açısından yararları arasında sindirimin iyileştirilmesi, bakteri ile mücadele, karaciğeri korumak, akciğer kanseri ile savaşmak, kan şekerini düzenlemek, bağışıklık sistemini geliştirmek, iltihapla mücadele, solunum yolu enfeksiyonu tedavi etmek, baş ağrısını iyileştirmek, stresi azaltmak, yaraları tedavi etmek, akne tedavisi, genç cildi teşvik etmek ve mide ülserlerini önlemek vardır. Şimdi aşağıda karanfilin faydalarına geniş açıklamalarıyla beraber maddeler halinde yer verelim:

01 – Özellikle karanfil yağı bronşit, astım ve soğuk algınlığı, öksürük gibi diğer solunumsal rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilir. Yağ, solunum yolunu rahatlatır ve ayrıca anti enflamatuar bir etkiye sahiptir.

02 – Karanfilde bulunan öjenolun anestezik ve antibakteriyel özelliklere sahiptir ve bu madde diş ağrısı ile başa çıkmanıza yardımcı olur. Diş ağrısından kurtulmanın basit bir yolu ağzınıza birkaç karanfil koymak ve bunları tükürükle yumuşatmak ve daha sonra onları dişlerinizle ezmektir.

03 – Bazı çalışmalar karanfil ve içerdikleri bileşiklerin oksidatif stresi azaltmaya ve karaciğerin korunmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir.

04 – Karanfil yağının baş ağrıları, şişkinliği azaltmanın yanı sıra çatlak izlerini azaltmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir.

05 – Karanfil çiğnemek boğaz ağrısını hafifletebilir ve hatta soğuk algınlığı ve öksürük tedavisinde bile yardımcı olabilir.

06 – Bir çalışma karanfil ekstresinin tümör büyümesini nasıl önleyebileceğini ve kanser hücresi ölümünü indükleyebildiğini gösterdi. Karanfildeki bazı bileşikler, bazı araştırmalara göre mide ülserlerini azaltabilir. Karanfil yağı, mide mukozasının kalınlığını artırabilir ve bu da mide astarını korur ve peptik ülserleri önler.

07 – Sadece bir çay kaşığı karanfile uygun miktarda manganez, lif ve C ve K vitaminleri içerir. Manganez beyin işlevini arttırırken kemiklerin oluşumuna yardımcı olurken, C ve K vitaminleri bağışıklığı arttırır ve kanın pıhtılaşmasını önler. K vitamini kemik sağlığı için de önemlidir.

08 – Diyabet hastası olan kişilerde, vücut tarafından üretilen insülin miktarı ya yetersizdir ya da hiç üretilmez. Çalışmalar karanfillerden elde edilen özlerin insülini taklit ettiğini ve kan şekeri düzeylerini kontrol etmede yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.

09 – Baş ağrısını gidermek için birkaç karanfili dövüp iyice toz haline getirip suyla karıştırarak macun kıvamına getirin ve bir parça kaya tuzu ya da Himalaya tuzu ile karıştırın. Üzerine bir bardak süt ekleyip için. Bu karışım baş ağrılarını hızlı ve etkili bir şekilde azaltır.

10 – Karanfil, organları serbest radikallerin olumsuz etkilerinden korur ve bolca antioksidan içerir. Metabolizma, uzun vadede karaciğerdeki antioksidanları azaltırken serbest radikal üretimini ve kandaki yağ oranını artırır. Karanfilin özündeki hepatoprotektif etki karaciğeri korumaktadır.

Karanfil Kürü Nasıl Yapılır?

Bir yemek kaşığı karanfil, bir yemek kaşığı zencefil tozu ve bir adet çubuk tarçını demliğe koyup üzerine iki bardak su ilave edin ve demlemeye bırakın. Bu karışımı sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa öğünlerden yarım saat önce için. Bu kürü uygularken çok yağlı, şekerli ve hamurlu gıdalardan uzak durursanız daha hızlı sonuç alabilirsiniz. Karanfilli su kürü aynı zamanda güçlü bir antiseptiktir. İçeriğindeki besin değerlerinden yararlanabilir, vücudunuzdaki mikropları temizleyip zararlı toksinleri bu kürle atabilirsiniz.

Karanfil Yağı Nasıl Yapılır?

Bir çay bardağı karanfil bitkisini karıştırıcı ile minik minik parçalara ayrınız. Daha sonra içeriğine bir litre zeytinyağında ilave edip her on beş günde bir güneş ışığında bekletin ya da kaynar bir tencereye koyarak da ısıtabilirsiniz. Ardından süzüp hazır hale getirerek kullanabilirsiniz.

Karanfil Yağının Faydaları Nelerdir?

Karanfil Yağının Faydaları Nelerdir?

Karanfil bitkisinden elde edilen karanfil yağı faydaları saymakla bitmez. Bunlar arasından, kan dolaşımını iyileştirmekten, inflamasyonu akne oluşumuna ve diş eti rahatsızlıklarını gidermeye kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Karanfil ağacı çiçeğinin gonca kısmı karanfil olarak adlandırılmaktadır. Bu bitki türü yağmurlu ve sıcak iklim ağacı olduğundan her zaman yeşil kalmaktadır. Ülkemizde de bolca bulunmaktadır. Karanfil bitkisinin ayrıca kendisi kadar tomurcuğunda yaklaşık %20 esansiyel yağ bulunur. Bu esansiyel yağın faydaları ise aşağıdaki gibidir:

  • Akne, çıban gibi enfeksiyonlu cilt sorunlarını tedavi eder.
  • Ağız sağlığını korur. Diş ağrılarını giderir.
  • Kötü nefes kokusunu önler.
  • Ağız ülserine (aft) iyi gelir.
  • Bakteriyel ve viral enfeksiyonlarda etkilidir.
  • Kulak ve boğaz ağrısını hafifletir.
  • Eklemlerdeki şişkinliklerin geçmesine yardımcı olur.
  • Cinsel performansı artırır ve erken boşalmayı önler.
  • Baş ve kas ağrılarını dindirir.
  • Romatizmal eklem ağrılarına iyi gelir.
  • Mide bulantısı ve kusma hissini azaltır.
  • Mantar enfeksiyonlarını iyileştirir.
  • Kırışıklıkları giderir.
  • Böcek sokmaları ile oluşan iltihaplara iyi gelir.
  • Öksürük, bronşit, astım gibi solunum sorunlarına iyi gelir.

Karanfil Hakkında Çok Sorulan Sorular

Karanfil Nedir ve Karanfil Neye İyi Gelir?

Karanfil Yağı Sivilce ve Aknelere İyi Gelir mi?

Sağlık dostu ve eşsiz bir kokusu ve tadı olan karanfilin kullanım alanı oldukça geniştir. Ayrıca karanfil yağı cilt bakımı açısından da oldukça faydalı bir besindir. Karanfil yağı akne ve sivilce oluşumunu azaltmada kullanılan bu yağ özellikle ağır sivilceler için iki diş sarımsak ve karanfil yağını iyice ezin ve cildinize sürerek cildinizdeki akne ve sivilcelerden kısa sürede kurtulabilirsiniz. Bu yağ sayesinde hem sivilceleri kurutur hem kuruyan sivilcenin leke oluşturmasına engel olur.

Karanfil Nerelerde Kullanılır?

Karanfil, tatlılarda, reçellerde, ev yapımı meyve sularında ve kompostolarda baharat olarak kullanılır. Karanfil tomurcukları bitkisel çaylarda kullanılabilir. Toz haline getirip diş ağrısı olmak üzere pek çok ağrının tedavisinde kullanılabilir.

Karanfil Çayı Yağ Yakar mı?

Karanfil çayı metabolizmayı hızlandırdığı gibi tokluk hissini de beraberinde getirir. Vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olan karanfil aynı zamanda bir idrar söktürücüdür. Yağ yakma konusunda da oldukça başarılı olan karanfile bu çayda zencefil de etki eder.

Karanfil Uyuşturur mu?

Karanfil, “eugenol” denilen güçlü bir madde içerir. Bakteri öldürmeye yarayan bu madde diş macunlarında da vardır. Kuru karanfil ağrıyan bölgeye konup bekletilirse o bölgeyi uyuşturarak ağrı hissini azaltır. Ayrıca antibakteriyel özelliğinden dolayı çürük dişin çevresindeki zararlı bakterilere etki eder.

Karanfil Yüksek Tansiyonu Düşürür mü?

Yüksek tansiyonu düşürür. Karanfilin baharatı dışında yağı saç ve cilt bakımında kullanılır. Unutkanlıklara karşı önleyicidir. Kan akışını arttırır, kan damarlarında bulunan toksinlerin atılmasını sağlar.

Karanfil Bir Günde Ne Kadar Tüketilmelidir?

Günde sadece iki karanfil yemenin faydaları. Bağışıklık sistemini güçlendirir: Karanfil, içerdiği C vitamini sayesinde, enfeksiyonlara karşı koymamızı sağlayan akyuvarların miktarını artırdığı için bağışıklığımızı güçlendirmek adına tüketebileceğiniz en iyi doğal ilaçlardan biridir

Karanfil Saç Rengini Koyulaştırır mı?

Karanfil Saç Sağlığı İçin Faydalıdır: Saç sağlığına önemli katkı sağlar. Saç köklerini besler ve dökülmeye engel olur. Bunun yanında saçların koyulaşmasını sağlar, doğal ve sağlıklı görünüm kazandırır.

Bir bardak kaynar suya 10-15 adet karanfil atarak 10 dakika bekletin. Yapmış olduğunuz karanfil çayını kafa derinize masaj yaparak yedirin. Saç dökülmesinin durduğunu fark edeceksiniz.

Karanfilin ve Karanfil Yağının Zararları Nelerdir?

Kanama riskini artırabileceğinden ameliyattan veya diş tedavisinden iki hafta önce kullanımı bırakılmalıdır. Çocuklar için kullanımı tehlikeli olabilir, karaciğer hasarlarına, sıvı dengesizliğine ve bağırsak rahatsızlığına neden olabilir. Ayrıca iki yaşın altındaki çocuklarda kullanılması tavsiye edilmez.

Hemofili veya kan inceltici ilaçları alan kanama bozukluğu olan kişiler özellikle ilaç amaçlı kullanımdan kaçınmalıdır. Kan şekerinin düşmesine neden olabilir, bu nedenle diyabet hastaları dikkatli olmalıdır. Diş ağrıları için sık ve aşırı dozda kullanıldığında diş etlerine, deriye, mukoza zarlarına zarar verebilir. Aşırı doz, öjenol içeriği nedeniyle alerjik reaksiyonlara veya toksik etkilere neden olabilir. Hamile ve emziren kadınlar kullanmamalıdır.

Karanfil yağını kesinlikle suyla veya hindistan cevizi yağı ile seyreltin ve sağlık amaçlı iki haftadan daha uzun süre kullanmayın. Karanfil yağı güçlü bir doğal ilaçtır, sağlıklı bakteri dengesini muhafaza etmek için sağlık kürü olarak kullanıldığında probiyotikle desteklediğinizden emin olun. Sağlık amaçlı kullanımlarda doktorunuza muhakkak danışın

Karanfil Kürü Tarifi

YouTube video

Karanfil Nedir ve Karanfil Neye İyi Gelir? adlı konumuza son verirken, karanfilin faydaları hakkında başka videolar izlemek istiyorsanız, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu