Sigarayı Nasıl Bıraktım Sigarasızlık Zor mu?
Sigarayı Nasıl Bıraktım Sigarasızlık Zor mu? Bu konu hakkında belki de hiç sigara içmeyenlerin, sigara içmenin ne demek olduğunu bilmeyenlerin, biraz absürtçe tavsiyeleri sizleri sıkmış olabilir. Bu yüzden içinizden biri olarak, tam otuz sene boyunca sigara içen biri olarak deneyimlerimi paylaşacağım. Zaten siz şuan için eğer bu sayfadaysanız, yana yakıla bu konu hakkında biraz cesaret, biraz deneyim ve birazda sigaranın nasıl bırakılacağına dair makul tavsiyeler duymak istiyorsunuzdur.
Öncelikle şunu söylemek isterim ki, konuya yaklaşımım, bu konudaki referansım samimiyetim olacaktır. Bu yüzden dikkatle okumanızı ve sigarayı bırakma hususunda bir endişe taşımamanızı istiyorum. Her şeyden önce on beş yaşında bir arkadaş vesilesi ile başladığım sigaraya, paçayı kaptırıp tiryaki olduğumda, günde bir paket sigara içerdim. Günlük bir paketten aşağı hiç düşmedim.
Fakat aradan uzun seneler geçtikten sonra yaş neredeyse otuz beş civarı olduğunda, bir paket sigaranın yetmediğini günlük bir buçuk paket sigara içtiğimi fark ettim. Hele son zamanlarda çay ve sigara ikilisi benim için ayrılmaz birer ikiliydi. Tıpkı pekmez ve tahin gibi…
Neredeyse bir demlik çayla ve her bardakta bir sigara yakmak şartıyla, koca bir demlik çayı ve beş veya altı dal sigarayı bitirirdim. Yemeklerden sonra ise sigara olmazsa olmazdı. Ne demişlerdi? “İster zengin ol, ister fukara, yemekten sonra yak bir sigara” diyerek dilimize pelesenk olan bu kadim deyişle çakırkeyif; yemekten sonra, hele de ramazanda iftardan sonra, sigara tüttürmenin hazzını sözümona yaşayanlar gayet iyi bilir.
Tabi sen şuan hala sigarayı bırakmadıysan, muhtemelen bu sayfayı okurken bir sigara daha ateşlemiş olabilirsin. Olsun olsun zararı yok, en azından niyet iyi, bu mereti bırakacaksın; yoksa burada olmazdın.
Neyse konumuza dönecek olursak, işte böyle aşk yaşardım sigarayla; fakat şu son on sene sigaranın aşırı derecede zamlanması Türkiye’de yaşayan sigara tiryakilerinin büyük çoğunluğu gibi beni de tütüne sevk etti. Artık tütün içiyordum. Ve artık günde iki paket tütün içiyordum.
Şunu peşinen belirtmeliyim ki, tütün normal paket sigaralardan çok daha zararlı ve çok daha sert, bunu tütün içtikten sonraki birkaç sene içinde anladım. Bu yüzden en hafifini almama rağmen yüksek etkilerini azaltamadım.
Hasılıkelam son otuz senenin on senesi devam ettiğim tütünün ilk zararlarını dişlerimin sallanması ve gittiğim doktorun “Diş etlerin çekiliyor, yakında dişlerinin hepsi sallanır ve bazıları sağlam bile olsa düşer” dediğinde rengim attı.
Neden? Dedim. Sahi neden diş etlerim çekilirdi ki? Doktor; yaşlanma faktörünün buna kısmen sebep olduğunu; fakat en büyük sebebin sigara kullanımı olduğunu söylediğinde dank etti.
Hayatım boyunca içtiğim, sigarasız hayatın tadının bile olmayacağını düşünen ben, sigaranın elle tutulur o ilk tokadını yiyordum. Bir dişimi doktora bırakıp döndüğümde düşünceliydim. Fakat bir süre sonra sigara içme azminden hala bir şey kaybetmediğimi fark ettim.
Çok geçmedi sanırım bir altı ay sonra diş eti iltihabı ile kıvranmaya başladım. Öyle ki birkaç gün süren bir ağrı değil, neredeyse bir ay boyunca yakamı bırakmayan bir ağrı, bütün dişlerimi çene kemiğinden sökecekmişçesine canımı yakan bir ağrı…
Doktorun dediklerini unutmuştum, az sebze tüketmek, limon ve türevi gıdalar yemediğim için bunun başıma geldiğini düşünerek, hatta sigaranın ağrıyı keseceğine inanarak, yeniden sigara yakardım. Diş eti iltihabından kurtulamadım. Bir ay süren iltihap kuruduktan neredeyse bir sene sonra belki de daha az bir müddet içinde iltihap yeniden nüksediyor ve yine bir ay süren müzmin bir ağrının ıstırabını çekerek yaşama devam ediyordum.
Bu süreç içinde aynı anda ve bir hafta içinde iki sapasağlam azı dişimi kaybettiğimde, içime bir hüzün çöktü. Sapasağlam iki dişim gitmişti. Üstelik bunun için doktora bile gitmedim. O kadar çok sallanıyordu ki dişlerim, elimle tutup biraz salladıktan sonra morfinsiz, ilaçsız kendi azı dişlerimi kendi ellerimle çektim.
Sonra şunu fark ettim. Dişlerimi fırçaladıktan sonra diş eti iltihabının ağrısı kısmen azalıyor, fakat sonrasında yaktığım sigara ile ağrı yeniden şiddetleniyordu.
İnanılır gibi değildi. Sigara dumanı diş eti iltihabının ağrısını artırıyordu. O an başıma gelen bu işin tamamının sigara dumanından geldiğini anladım. Geçmeyen diş eti iltihabının, dökülen dişlerin müsebbibi sigaraydı. Bunu çok net bir şekilde anladım. Keyifli Tiryaki
Hiç unutmam bunu anladığımda sabah saat beş sularıydı ve ben bilgisayarda yine bir yazı hazırlıyordum, ilk defa hiç acımadan yarısını içtiğim bir sigarayı kül tablasına hırsla ve öfkeyle basıyordum.
“Bıraktım” dedim, hiçbir zaman toz konduramadığım, “bırakırsam çok kilo alırım” mazeretini bile hiç tınmadan “bıraktım” dedim ve gerçekten de bıraktım. Hala o günden kalma tütün tabakasında sarılı son iki dal sigara durur; fakat ben hiç oralı bile olmam. Bu aşamaya geleli üç yıl oldu ve ben üç yıldır sigara içmiyorum.
Üstelik bu ana kadar ne dumanından ne kokusundan nefret ettim. Hatta cadde üzerinde biri sigara yaktığında arkasında yürürken burnuma gelen sigara kokusu hoşuma bile gider. Fakat şu son zamanlar bu kokudan çok cüzi bir şekilde haz almamaya başladım, onu da itiraf etmiş olayım.
Sigarayı Bırakma Süreci Nasıl İşler?
İşte burası zurnanın zırt dediği delik, yok öyle hemen gözünüz korkmasın, “Bismillah” diyerek sigarayı bıraktığınız ilk gün, bunu eşinize, kızınıza, ana-babanıza, dostunuza duyurun. Çünkü onlarda senin bu kararına uyman konusunda sana destek olacaklardır.
Her şeyden önce gözünüz korkmasın, “Nasıl yaparım? Nasıl Bırakırım?” gibi endişelere kapılmayın, akışına bırakın, hiçbir başka şey kullanmadan, sadece “Bıraktım” diyerek bırakabilirsiniz. En zor süreç ilk üç gündür, bu üç günü atlattıktan sonra işler kolaylaşır, hele on günü devirdiniz mi siz bir kralsınız ağa, yanınızda sigaradan ve baruttan İstanbul’u fethedecek top yapıp atsalar, oralı bile olmazsınız, o derece kolay olur sizin için…
Tabi şu da olabilir ilk on güne ulaşamadıysanız ki bu ilk on gün hiçbir şekilde sigara içmemeniz gerçekten çok önemli; ama diyelim ki bir kaçamak yaptınız, diyelim ki dayanamadınız beş veya altıncı günde bir sigara içtiniz veya birkaç fırt çektiniz, tamam bunu sorun etmeyin, “Sigara içmeme işini beceremedim. O halde sigara içmeye devam edeyim” demeyin.
Düşünün bakalım siz o ana kadar üç veya dört gün hiç sigara içmeme iradesini ortaya koymuşsunuz, üstelik zaten en zor olan bölümü devirmişsiniz, çektiğiniz birkaç fırt veya içtiğiniz bir dal sigara sizin iradenizi bozamaz.
Müfit Can Saçıntıdan Sigarayı Nasıl Bıraktım?
Sigarayı Bırakırken Sigara İçtim Ne Olacak?
Hiçbir şey olmayacak arkadaşım, moralini bozmayacaksın, iradenden bir şey kaybetmeyeceksin, kaldığın yerden sigara içmemeye devam edeceksin. Hatta sonraki üç günde siz yine görüp dayanamadığınız bir sigara yüzünden tövbenizi bozmuş olabilirsiniz, bu yine önemli değil, siz sigara bırakma işine devam etmelisiniz.
Çünkü altı gün boyunca içtiğiniz o iki sigara bile sizin sigarayı bırakma iradenizi bozmaya yetmez ve sigaraya başlamış olmazsınız. Çünkü hala vücudunuza istenilen dozajda nikotini vermemişsinizdir. Bu yüzden sigarayı bırakma işine kaldığınız yerden devam etmelisiniz. Ömür boyunca bu şekilde devam etseniz, üç günde bir adet sigara içmiş olursunuz ki, bu da gerçek anlamda sizi tiryaki etmez, sizin için bir şey ifadede etmez.
Ama şunu eklemeden geçemeyeceğim. Üç günde bir sigaradan fırt alacağınıza, ya da bir dal sigarayı bitireceğinize bunu hiç yapmamanız en doğru olanıdır. Neden? Çünkü üç günde bir içtiğiniz o tek bir sigara yüzünden vücut hala nikotinsiz bir yaşama alıştıramamıştır kendini, nikotin azalmış ama sıfırlanmamıştır.
Müsaade et arkadaşım içme şu mereti sıfırla nikotini. Neticede göreceksin ki bütün vücudun baştan ayağa yenilecek, tırnak diplerine kadar hücreler yeniden oluşacak. Bir kuş gibi hissedeceksin, altı ay içinde merdivenleri ikişer ikişer ve koşarak çıkacaksın. Yeniden doğmuş gibi olacaksın. Yediğin yemeğin, içtiğin içeceğin lezzeti bile sana başka gelecek.
Fakat sigarayı bırakırken, kafayı da çalıştırmak lazım, nikotin su sigara içme isteğini azaltır. Bu yüzden bolca su iç, su içtikçe sigara içme isteği azalacaktır. Salata soy ye, bol sulu salata sigara içme isteğini azaltacaktır. Sadece bu ikisi bile sana sigarayı bırakma hususunda destek olarak yeter.
Fakat ben şimdi aşağıda bazılarını uyguladığım bazılarını ise hiç uygulamadığım bilgileri maddeler halinde sıralayacağım, siz onlardan dilediğinizi, kendinize bu süreçte uygulayabilirsiniz:
- Bir kalem çevirmek ya da tespih çekmek
- Egzersiz yapmak
- Yürüyüşe çıkmak
- En sevdiğiniz restorana yemeğe gitmek.
- Sakız çiğnemek
- Bol bol su içmek
- Derin nefes alıp vererek gevşemek.
- Sinemaya gitmek
- Sigara içmeyen arkadaşla zaman geçirmek
Sigara İçmek Haram mı?
Şimdi siz sigarayı bırakın diye bin dört yüz senelik ehli sünnet külliyatına aykırı laf mı edelim? Ya da fetvası cebinde delili ise hemen yanında olan kimi hocalar gibi “Haramdır” deyip kestirip atalım mı?
Yok, biz bunu yapamayız, Hanefi mezhebine göre sigara tahrimen mekruhtur, Yani harama yakın mekruhtur. Mekruh ise yapılması hoş olmayan işlerdir. Sigara ne zaman haram olur? Eğer çoluk çocuğunuzun ekmek parasıyla sigara alır çoluk çocuğunuzu aç bırakırsanız, o zaman sigara size haram olur.
Ya da doktorun “sigara içme” emri ve tavsiyesine rağmen sigara içmeye devam ederseniz ve bu size bir ölüm tehlikesi kazandırırsa o zaman sigara içmek sadece size özel haram olur. Allahtan hiç kimsenin bu duruma düşmemesini niyaz ederim.
Son olarak şunu söyleyebilirim ki, sigarayı bıraktığınızda gerçekten sigaranın zoruyla eliniz ayağınız titreyebilir. Nitekim ben iyi bir tiryakiydim. Ellerimin titrediğini bizatihi gördüm. Fakat hepsi hepsi üç veya dört dakika sürüyor. Sonrasında bu kısmı atlatıyorsun. Ve en zor olan ilk üç gündür. On güne ulaştığında ilk üç günden çok daha kolay bir süreç atlatıyorsun. Sonrasında ise kuşlar gibisin. Kuşlar gibi hür ve özgür…
Ve dua, gerçekten duanın gücü önemlidir. Allah’tan yardım isteyin seccadenizden kalkmadan, elleriniz havada Allah’tan bu iyiliğe ve sağlıklı yaşama atacağınız adım için yardım isteyin. Bu size kalp kuvveti olacak ve siz bu kuvvetle başaracaksınız. En azından ben bu hususta sizin başarmanızı canı gönülden arzuluyorum. Allah’a emanet olunuz, dumansız temiz bir hava ile yaşayınız.
Sigarayı Bıraktıktan Sonra Ne Olur?
Sigarayı Nasıl Bıraktım Sigarasızlık Zor mu? adlı konumuza son verirken, “Azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz” düsturuyla size sigarayı bırakmada başarılar dileriz ve sigarayı bırakmak ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.