Hayvanlar Alemi

Kefalin Özellikleri Nelerdir Kefal Yenir mi?

Gençlerin ve çocukların sağlıklı gelişiminde önemli rol oynayan kefal balığı tüketimi ihmal edilmemelidir

Kefalin Özellikleri Nelerdir Kefal Yenir mi?

Kefalin Özellikleri Nelerdir Kefal Yenir mi? Bu balık tuzlu sularda yaşayan bir tuzlu su balığıdır. Yani yaşam alanları okyanus ve denizlerdir. Dip balığı olan kefal balığı daha çok sığ sularda bulunduğu için, olta balıkçılarının adeta gözdesidir. Kefalin kıyıya yakın sığ sularda yaşaması onun bolca avlanmasına sebebiyet verir.

Kefal balığı ayrıca tatlı suların denize döküldüğü yerleri de kendilerine mesken edinirler. Bu yüzden denize dökülen kanalizasyon giderlerinin, bataklık ve çamurlu alanların bulunduğu yerlerde beslenirler. Denizin en pis olduğu bölgelerde beslenmesi ve yaşamını sürdürmesi, üstelik bir de dipte yaşayan bir balık olması Kefal balığı yenir mi? Sorusunu akıllara getiriyor.

Kirli bölgelerde ve dipte yaşayan kefal balığı yine kirli bölgelerde ve dipte bulunan civa ve alüminyum gibi zararlı maddeleri bünyesine kattığı için kimileri tarafından yenmesi tavsiye edilmez. Fakat biraz gerçekçi olmak adına şu söylenebilir. Evet, kefal balığı dip balığıdır fakat ömrünü bağlanmış bir dana gibi hep aynı yerde geçirmez.

Yani kefal balığı dip balığı olsa da okyanusun veya denizin temiz olan derinliklerinde de yaşayabilir. Bu durumda “kefal yenmez” diyerek peşin hükümlü davranmak pek akıllıca bir davranış sayılmaz.

Ayrıca kefalin sarıkulak ve has kefal denilen cinsleri sorunsuz bir şekilde diyet listelerine eklenerek afiyetle tüketilebilir. Kefalin yenmesinde dinen dört mezhebe göre bir sakıncası yoktur. Kefaldir helaldir ve yenebilir.

Kefal Ne Zaman Avlanılır?

Denizde yakalanan veya henüz çamurlu alanda yaşamamış kefal balığının beyaz eti çok lezzetlidir. Tava ve buğulama yapılarak yenilebilir. Bu tür balıkların sağlık açısından hiç bir zararı yoktur.

Ayrıca çamurlu alanda yaşayan kefal ile kanalizasyon yakınlarında yaşayan kefal balıklarını da aynı kefeye koymamak gerekir. Akarsuların taşıdığı doğal toprak parçalarının biriktiği çamurlu alanlar tamamen doğal ortamlar olup kefal açısından zengin besin kaynakları içerir.

Yılın her mevsimi kefal avı yapmak mümkündür. Ancak denizden yumurtlamak için sığ sulara gelip yumurta bırakan kefal balıkları daha lezzetli olacağından Ağustos-Eylül aylarında kefal tutmak daha doğrudur. Türkiye’de yaşayan ve bilinen kefal türleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Bıldırcın Kefali
  • Has Kefal
  • Dudaklı Kefal
  • Rus Kefali
  • Sarıkulak kefali
  • Altınbaş Kefal
  • Mavi Kefal
  • Tatlı Su Kefali
  • Sıçrayan Kefal
  • İnci Kefali
  • İnce Dudaklı Kefal
Kefalin Özellikleri Nelerdir Kefal Yenir mi?

Kefal Balığı Nasıl Avlanılır?

Kefal, sürüler halinde hareket eden hızlı, çevik ve kurnaz bir balıktır. Özellikle büyük boyları son derece kurnaz hayvanlardır ve olta ile yakalaması zordur. Ancak zor olduğu kadar keyiflidir. Kefal avı birçok farklı yöntemle yapılabilir.

En çok kullanılan kefal avı yöntemleri dip oltası, şamandıralı olta ve çarpma yöntemleridir. Bu üç yöntemde de sağlam iğne ve misina kullanmanızı öneririz çünkü kefal güçlü bir balıktır. Dip oltası ve şamandıra olta kullanırken seçeceğiniz iğne küçük, çelik ve çapraz olmalıdır. Ayrıca kurnaz bir balık olduğundan 0,18 veya 0,20 mm ebatlarında ince misina ve küçük şamandıra kullanmanız çok önemlidir.

Çarpma olta yöntemi ise daha çok büyük kefal için kullanılan bir yöntemdir. Bu nedenle sıralı dizilmiş aralarında 30 santim kadar boşluk bulunan üçlü iğne takımı ve sağlam bir misina kullanmanız gerekir. Yem olarak ise ekmek veya kurt kullanılabilir.

Kefalin Özellikleri Nelerdir?

Kefal balıkları uzun bir vücuda sahip olup bu vücutları yanlardan az basıktır. Büyük bir ağız yapısı bulunan kefallerin dişleri ise son derece ufaktır ve bazı türlerde dişler hiç yoktur. Aynı zamanda bazı kefal türlerinde yağlı göz kapağı çok gelişmiş durumdadır.

Kefallerde yan çizgi bulunmamakta olup birbirinden uzak iki dorsal yüzgece sahiptir. Birinci dorsal yüzgeci oldukça kısa olup ikinci dorsal yüzgeci ise uzundur. Kefal balıklarının en önemli niteliklerinden biri hızlı bir şekilde yüzebilmesidir. Genellikle ipliksi alglerle beslenmekte olan kefal balıkları omurgasız deniz canlılarını da yiyebilmektedir.

Kefalin eti beyaz ve yağlıdır. Her mevsimde makbul olmakla beraber daha çok kışın yenir. Kefaller çok defa sürü halinde gezer ve büyük balıklara yem olmaktan sakındıkları için açık denize sıklıkla çıkmazlar. Ömürleri takriben 16 yıl sürer.

Mekik biçiminde olan kefalin sırt ve yanları parlak kurşuni, karınları gümüş ya da yaldız rengindedir. Yumurtalarından bir tür havyar elde edilir. Has kefal adını taşıyan türü Akdeniz ve Karadeniz’de yaşar, boyu 30-70 santim arasında değişir, eti lezzetlidir. Kefallerin en çok aranan türüdür.

Kefal Havyarı Nedir?

Kefal havyarına bottorga da denilir. Bottorga, dişi kefal balığının yumurtalarının temizlenerek kurutulduktan sonra balmumu ile kaplanıp üretilen geleneksel bir balık ürünüdür. Aynı zamanda yüksek bir besin değeri içerir. Uzun bir süre boyunca saklanabilen bottarga, gelbalder ya da butarka olarak da bilinir.

Hoş ve keskin bir kokusu olan bottarganın afrodizyak etkisi olması nedeni ile az miktarda tüketilmesi gerekiyor. Bottarga, kahverengi ya da altın renklerinde olan ve sosis şekline benzeyen formlara sahiptir. Sert ama aslında kuru değildir. Bu ürünü, rendeleyerek ya da dilimleyerek kolaylıkla yenir. Bu ürün ise, genellikle “fakirlerin havyarı” şeklinde de bilinir.

Kefal balığı yumurtalarının içinde yer aldığı kese özenli bir şekilde çıkarılır. Üstündeki kanın temizlenebilmesi için de soğuk suda yıkanır. Aynı zamanda yarım saat kadar tuza yatırılır. Sonra tekrar yıkayarak kurutulur. Yassı bir şekil alır ve tuzlayıp kurutulur. Daha sonra ince ince kesilerek tüketime sunulur.

Kefalin Faydaları Nelerdir?

Kefalin kimi türleri gerçek anlamda yağsız bir türdür. Bu yüzen zayıflamak isteyenlerin diyetlerine eklenen önemli bira yiyecektir. Besin zenginliği açısından gençlerin ve çocukların özellikle tüketmesi gereken kefal balığı aşağıdaki vitaminleri de bünyesinde bolca barındırır.

  • B1 Vitamini: zihinsel aktivite ve sinir sisteminin düzgün çalışması için gereklidir. Hafıza ve konsantrasyon kaybı durumunda Yardım ve karbonhidratların sindiriminde ve büyümesinde esastır.
  • B2 Vitamini: Cildin ve mukoza zarının sağlığı için esastır, farklı enzimatik işlemlere müdahale eder. Kefal balığı bu vitamini de kendinde barındırır.
  • B3 Vitamini: proteinler, karbonhidratlar ve yağlar (makro besinler) tarafından sağlanan enerjinin kullanımında esastır. Glikojen sentezine ve seks hormonlarının üretimine katılır.

Kefal balığı ayrıca mineraller açısından da zengin bir balık türüdür. Aşağıda kefal balığında bulunan mineraller maddeler halinde sıralanmıştır:

  • Demir: Hemoglobin oluşumu için gerekli, demir eksikliği anemisini önler.
  • Fosfor: Enerji elde etme süreçlerine katılır, dişlerde ve kemiklerde bulunur.
  • Potasyum: sinir sistemi ve kas aktivitesi için gereklidir.
  • Magnezyum: vücudumuzun doğal bağışıklığının geliştirilmesine yardımcı olur.

Yine eklemek gerekir ki Çoğu deniz balığı gibi, kefal balığı da, bileşimdeki fosfor varlığı nedeniyle eklemleri, tırnakları ve dişleri güçlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca kadınlar için deniz ürünü yemek, anksiyete, sürekli stres ve uyku bozuklukları için faydalıdır.

Balık karkasların da sinir sisteminin işleyişinden sorumlu birçok B vitamini bulunmaktadır. Diyete haşlanmış kefal dâhil edilebilir, kalori içeriği düşüktür ve küçük dozlar şeklinde gözetimle tüketilirse kilo alımına neden olmaz.

Kefalin Zararları Nelerdir?

Faydalı kefal, uygun şekilde işlendiğinde ve tariflere göre tüketildiğinde nadiren vücuda zarar verir. Zaten bir şeyin azı yarar, ortası karar çoğu her zaman zarardır. Kefal balığına alerjisi olanlar, mide ve bağırsak akut hastalığı olanlar kefal tüketmemelidir.

Hamilelik ve emzirme döneminde deniz ürünleri yememek en iyisidir. Karaciğer hastalıkları ve zayıflamış kan damarları için kefal kızartması tavsiye edilmez. Kullanmadan önce deniz ürünü iyice kaynatılmalıdır, karkaslarda bakteri ve helmintler bulunabilir ve uzun süreli ısıl işlem bunların tamamen ortadan kaldırılmasını sağlar. Ve yine balık tüketiminde en sağlıklı yol balık buğulama veya ızgaradır. Sağlıklı balık tüketimi için yağda balık kızartması yapılmamalıdır.

Kefal Balığı Nasıl Temizlenir?

YouTube video

Kefalin Özellikleri Nelerdir Kefal Yenir mi? adlı konumuza son verirken kefal balığı ile alakalı başka videolar için buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu