Hayvanlar AlemiGenel

Vatoz Nedir Özellikleri Nelerdir Helal mi?

Zehirli türleri de olan, sığ sularda ve okyanus derinliklerinde yaşayabilen vatoz balıkları hakkında her şey!

Vatoz Nedir Özellikleri Nelerdir Helal mi?

Vatoz Nedir Özellikleri Nelerdir Helal mi? Şu bir gerçek ki yeryüzünde yaşayan en büyük canlılar denizde olduğu gibi, canlı sayısının en çok olduğu yerde denizdir. 4/3 ü sularla kaplı dünyamızda, okyanus diplerinde yaşayan henüz tespit edilememiş canlılar olduğu da düşünülmektedir. Muazzam bir yaşamın olduğunu bildiğimiz okyanus ve denizlerde, insan için birbirinden güzel nimetlerin varlığı da su götürmez bir gerçektir.

Deniz canlılarını, balıkları zaman zaman sitemize taşıyor, bu canlıların özelliklerini mümkün mertebe arşiv niteliğinde bulundurmak gayreti güdüyoruz. Bu minval üzere deniz canlıları arasında ilginç bir görünüme sahip olan vatoz balığı da bu canlılardan biridir.

Kıkırdakları olan balık gurubunda yer alan vatozlar, sadece şekilleriyle değil, renkleriyle de dikkat çekicidir. Kendi halinde yaşayan ve değişik türleri bulunan bu balıkların yoğunlukta olduğu yer Güney Amerika’dır. Fakat Afrika’dan, Antarktika’ya kadar tüm dünya denizlerinde görülürler.

Birçok türü deniz dibindeki kum ve çamurlarda yaşarlar. En az görüldüğü yerler tropik bölgelerdir. Vatoz balığının en önemli özelliklerinden biri, bu balıkların hem tatlı hem de tuzlu sularda yaşayabilmeleridir. Yine bu balığın kimi türleri akvaryum balığı olarak da beslenebilmektedir.

Vatoz Balığının Görünüm Özellikleri Nelerdir?

Vatoz balıklarının eşkenar üçgen biçiminde yassı gövdeleri bulunur. İnce ve dikensiz kuyruklarının her iki yanında zayıf bir elektrik organı bulunur. Sivri ve küt şeklinde kuyrukları olan türlerin varlığı da mümkündür. Dişi vatozlar erkeklerden daha büyüklerdir.

Sığ sularda yaşayan vatoz balıklarının alt kısımlarının tamamına yakını beyaza yakın açık renktedir. Oysa derin sularda yaşayan vatoz balıklarının her iki yüzeyi de koyu renktedir. Çok büyük yüzgeçleri sayesinde vatoz balıkları dalgalanma hareketleri yaparak ilerler.

Vatoz balıklarının gözlerinin arkasında delikler vardır. Bu delikler sayesinde vatozlar suyun içerisinde rahatlıkla nefes alabilirler. Vatoz balıklarının beslenme şekli de farklıdır. Bu tür balıklar denizlerdeki solucan, karides ve istiridye gibi canlıları yiyerek yaşarlar. Bu balıkların yuvarlak ve azı dişleri bulunur. Bu da onları biraz itici ve çirkin görünümlü yapar.

Denizde yaşayan vatoz balıklarının tehlikeli olan türleri bulunur. Bu tehlikeli türlerden biri iğneli denilen kuyruklu vatozdur. Kumlu ve sığ alanlarda yaşayan bu vatoz türünün kuyruğu batma tehlikesi oluşturur. Öte yandan elektrikli vatoz olarak adlandırılan tür ise ürettiği elektrikle zarar verebilme durumuna sahiptir. Fakat vatozlar için çok saldırgan ve çok tehlikeli bir tür olduğunu da söyleyemeyiz.

Vatoz balıkları yaşadıkları ortama, bulundukları suya ve av durumuna göre 7 ila 15 yıl arasında bir ömür sürerler. Vatoz eti bizim ülkemizde çok popüler bir yiyecek olmasa da Avrupa ve kimi Afrika ülkelerinde bolca tüketilir.

Vatoz Nedir Özellikleri Nelerdir Helal mi?

Vatoz Balığının Genel Özellikleri Nelerdir?

Vatoz balıkları; köpekbalıklarıyla beraber kıkırdaklı balıklar içerisinde yer alır. Vatozların başka balıklardan en önemli farkları içerisinde yassı olan gövde kısımları, ince ve uzun kuyrukları, kelebek kanadını andıran şekli ile büyük yüzgeçlere sahip olmasıyla bilinir.

Vatoz balıklarının gözleri; gövdelerinin üzerinde yer alıp, solungaç ve ağızları ise gövdelerinin alt kısmında bulunur. Aşağıda vatozların genel özellikleri maddeler halinde sıralanmıştır:

  • Akvaryumu temizleyen balık olarak bilinirler.
  • Vatozlar; barışçıl balık türlerindendir.
  • Vatoz balıkları, yumurtlarlar
  • Hem otçul hem de etçil balık türüdür.
  • Akvaryumda beslenen türleri vardır.
  • Güney Amerika taraflarında yaşarlar.
  • Kıkırdaklı yapıları bulunur.
  • Kabak ve salatalık türü sebze severler.
  • Akvaryumda cam kenarında yaşarlar.
  • Yemlerini dip kısımdan yerler.
  • Akvaryum içerisinde alg ve yosun yiyebilirler.

Vatoz Balığı Yenir mi?

Vatoz, sığ denizlerde sıkça rastlanan bir balık türüdür. Vatozun iğnesinden korkulduğu için, avlamak da fazlasıyla zordur. Özellikle amatör balıkçıların dikkat etmesi gereken bir balıktır. Etinin lezzetsiz olduğu düşünülse de, bu durum her damak zevkine göre değişiklik gösterebilir. Balıkçı tezgâhlarında nadiren görülen bu balık, değişiklik olsun diye yenilebilir. Ancak çok iyi temizlenmiş olması gerekir.

Vatoz balığının her yeri yenmez. Bu balığın kuyruk kısmı hiçbir şekilde tüketilmemeli, hatta alınmamalıdır. Daha öncede söylediğimiz gibi vatozu alırken, balıkçıya temizletmek daha iyi olacaktır. Vatozun löp eti, dört veya beş parçaya bölünerek tüketilir.

İsteğe göre haşlanarak veya unlu yumurtalı karışıma bulanarak kızartılarak tüketilebilir. Ancak vatozun derisinden ve kuyruğundan uzak durmanız gerekir. Ayrıca Avrupa ve kimi ülkelerde vatoz balığı nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı için avlanması yasaklanmıştır. Aşağıda ise en tehlikeli iki vatoz türü sıralan

Elektrikli Vatoz Balığı

Vatozların beyinlerinin içine elektrikli lop denilen elektrikli organlardan çıkan elektriği kontrol eden bir kısım vardır. Pille olduğu gibi, şayet elektriksel çıktı, ısrarla kullanılırsa, elektrikli organlardan gelen voltaj emilir.

Görünüşe göre, herhangi bir tehdide karşı kendisine saldırıda bulunan saldırganı etkisiz duruma düşüren bir savunma sistemine sahiptirler ve anında tepki vererek doğrudan saldırının geldiği kaynağa yönelttiği elektriksel şok üretirler.

Vatozlar, ürettikleri elektriksel akımı kendi vücutlarında geçecek şekilde yönlendirmekten kaçınırlar çünkü gövdeleri elektrik akımını iletmez. Elektrik akımı, onunla karşılaşacak diğer yaratıklara çarpacağı yere giderken deniz suyu aracılığı ile iletilir.

Onların elektrik üretme becerileri, sadece savunma amacıyla elektrik akımı üretmez. Vatozlar, bu yeteneklerini yiyecek elde etmede etkin bir yol olarak kullanırlar. Elektrik akımı üretme güçleri, tuzak kurarak avlanmada çok etkilidir.

Kumların arasına gizlenerek avlarının kendi menzillerinin içine girmesini beklerler. Avları menzile girince, ya saklandıkları yerden kritik bir anda çıkacak ve hiçbir şeyden kuşkulanmadan yaklaşan avlarını elektrik şoku yönelterek onları sersemletip avlarlar.

İğneli Vatoz Balığı

Bir diğer adı da rinadır. Denizlerimizde de bulunur. Uzun bir kamçıya benzeyen kuyruğunda zehirli bir veya birkaç diken vardır. Düşmanlarından kuyruğundaki dikenleri batırarak kurtulmaya çalışır. Dikeninde bulunan zehir, insanlar için zaman zaman öldürücü olabilir.

İğneli vatozun ortalama boyu 80 santimetre civarındadır. Bir buçuk metre uzunluğunda olanlara da rastlanır. Deniz kurtları ve deniz solucanlarıyla beslenir. Bunun yanı sıra kabuklu deniz hayvanlarıyla küçük balıkları da avlar. Vücudunu kuma gömerek avlanır. Oltayla avı yapılmaz. Amatör balıkçıların oltalarına tesadüfen atlar. Bu durumda zehirli dikeninden ötürü olta kesilerek denize bırakılması doğru olur.

Vatozların iğnelerini yaşamsal önemli olan organlara batırma riski de vardır. Bazen vatozlar, kurbanlarını defalarca ısırarak daha ciddi zarar ve yaralanmalara yol açabilirler. Şayet iğne kırılarak yaranın içinde kalırsa, akıtılan zehrin etkisi geçtikten sonra bile, bir enfeksiyonu tetikleyebilir.

Zehirli iğneli vatoz sokması durumunda, ekseriya tavsiye edilen en iyi acil tedavi yöntemi olarak iğnenin etkileriyle savaşmak için enfeksiyon kapmış bölgenin sıcak su ile yıkanmasıdır. Enfeksiyon kapmış yerin sıcak su ile yıkanması ile, zehrin içindeki mevcut protein maddelerinin etkilerini nötr hale getirir.

Vatozlar, sıklıkla sahile ve çoğunlukla kumlu yerlerin yakınlarına geldikleri için çıplak ayakla beklenmedik bir şekilde onların üstüne basarak vatozlarla temas eden yüzücüler için önemli ölçüde tehlike oluştururlar.

Vatoz Akvaryumda Beslenir mi?

Akvaryum için uygun olan vatoz balığı türleri de bulunmaktadır. Hatta akvaryumda vatoz beslemek son derece faydalıdır. Cüce vatozlar aynı zamanda çöpçü balıklar olarak da bilinirler. Böyle adlandırılmasının sebebi zeminden beslenmeleridir. Akvaryumun zemininde düşen yem kırıntılarını tamamen tüketirler. Bu sayede akvaryum temizliğinde büyük rol oynarlar.

Ayrıca akvaryumda oluşan yosunları yiyerek de akvaryuma faydalı olurlar. Kırıntılar ve yosunlar dışında hepçil bir beslenme düzenleri vardır. Hem et hem de bitki ile beslenebilirler. Oransal olarak bakıldığında daha çok bitki ile beslendikleri görülür. Akvaryumdaki vatozlar için hazır yemler son derece idealdir.

Vatoz balıkları son derece barışçıl canlılardır. Akvaryumda yer alan diğer balık türleri ile herhangi bir sorun yaratmazlar. Ancak kendi sürüleri içerisinde sıklıkla sorun yaşarlar. Vatoz balıkları son derece barışçıl olmalarına karşın bulundukları akvaryumda çok küçük balıkların olmaması faydalıdır.

Etçil beslenmeye de yatkın olan vatozlar, çok küçük balıkları yeme eğiliminde bulunabilir. Küçük cins balıklar ve yavru balıklar vatozların bulunduğu akvaryumlardan uzak tutulmalıdır.

Vatoz Eti Helal mi?

Eğer sadece vatoz eti yenir mi? noktasından değerlendirecek olursak, bu balık şartlarına uygun bir şekilde temizlendiğinde eti yenebiliyor. Fakat kuyruğu ve derisi gibi kimi organların zehirli olması sebebiyle atılması gerekiyor. Bu yüzden vatoz yemek isteyenler vatoz balığını profesyonel bir balıkçıya temizleterek vatoz balığı alması uygun olacaktır.

Şayet Vatoz helal mi? Noktasından vatoz balığını değerlendirecek olursak, Şafiler, Hanbeliler ve Malikiler için vatoz balığının helal olduğunu ve yenilebileceğini söyleyebiliriz. Fakat Hanefi mezhebine göre vatoz balığı haramdır, yenmez. Çünkü vatoz balığı şeklen bir balığa benzemez.

Hanefi mezhebinde bir deniz ürünün yenmesini en önemli şartlarından biri, o deniz ürününü balığa benzeme şartıdır. Vatoz balığı iğnesiyle ve şekliyle bu şartı sağlamadığı için Hanefilere göre vatoz balığı haramdır.

Vatoz Belgeseli

YouTube video

Vatoz Nedir Özellikleri Nelerdir Helal mi? adlı konumuza son verirken, vatoz balığı ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu