Narın ve Nar Suyunun Faydaları Nelerdir?
Narın ve Nar Suyunun Faydaları Nelerdir? İçinde küçük çekirdekleri olan ve meyve gövdesini oluşturan yüzlerce tanecikten müteşekkil, hafif ekşi ve bazen de tatlı tadı olan, ılıman iklimlerde yetişen bir meyve türüdür nar. Kuraklığa dayanıklı olan ve bol güneş seven bu bitki, yazın aralıklarla sulanırsa verim artmaktadır. Daha yağışlı bölgelerde sık sık mantar rahatsızlıklarından kaynaklanan kök çürümeleri ile bazen karşı karşıya kalabilmektedirler.
Akdeniz havzasında birkaç bin yıldır ekilmekte olan narın ilk olarak İran’da ortaya çıktığı düşünülmektedir. Afganistan ve Pakistan’dan Himalayalar’a kadar geniş bir alanda yetişir. Gürcistan, Ermenistan ve Karadeniz’in doğu kıyılarında yabani nar bahçeleri vardır.
Ermenistan, Azerbaycan, Türkiye, İran ve Hindistan nar yetiştiriciliği yapılan ülkeler arasındadır. Ayrıca, tarih öncesi zamanlardan beri Akdeniz ülkeleri ve Kafkaslar ’da nar yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Türkiye’de pek çok yerde gözüken nar yoğunlukla Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde ekine alınmıştır. Özellikle Denizli İli Irlıganlı kasabasında yoğunlukla yetiştirilmektedir. Ayrıca Irlıganlı’da yetişen narlar ihracat için en çok tercih edilen nardır.
Nar Nedir?
Haziran ve temmuz aylarında kırmızı renkli çiçekler açan, iki ile beş metre boylarında ağaççıklardır. Gövdeleri gayri muntazamdır. Yapraklar karşılıklı, parlak renkli, ince-uzun şekilli, kısa saplı ve kırmızı kenarlıdır. Çiçekler kısmen sapsız, tek tek ve birkaçı bir arada bulunur. Çanak yaprakları kırmızı renkli, dökülmeyen ve etlidir.
Meyveleri küre şeklinde ve portakal büyüklüğünde, önceleri yeşil, olgunlukta kırmızımsı renkte, derimsi kabuklu, çok tohumlu ve etlidir. Meyvenin yenen kısmı, etli ve bol usareli olan tohumlarıdır. Bir nar meyvesinde 600 civarında tohum bulunur. Tohumların renkleri beyazdan koyu kırmızıya doğru değişik renk tonlarına sahiptir.
Türkiye’de nar çiğ olarak doğrudan tüketilmesinin yanı sıra nar ekşisi olarak çeşitli biçimlerde, özellikle salataya tat vermede, eti terbiye etmede veya doğrudan içilerek de tüketilmektedir. Nar taneleri de aynı zamanda salatalarda kullanılabilmekte, aşure ve güllaç’a katılabilmekte ve çeşitli tatlı süslemelerinde kullanılmaktadır.
Kur’an’da nar sözcüğü 3 kez geçmektedir: Enam Suresi 99 ve 141, Rahman Suresi 68. Bunların ilk ikisinde nar, Allah’ın yarattığı güzel şeylerin bir örneği olarak verilmiştir, üçüncüsünde ise cennetteki bir meyve olarak anlatılmaktadır.
“O, çardaklı, çardaksız olarak bahçeleri, ürünleri çeşit çeşit hurmalıkları ve ekinleri, zeytini ve narı (her biri) birbirine benzer ve (her biri) birbirinden farklı biçimde yaratandır. Bunlar meyve verince meyvelerinden yiyin. Hasat günü de hakkını (öşürünü) verin, fakat israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez.” (Enam, 141)
“İçlerinde her türlü meyve, hurma ve nar vardır.” (Rahman,68)
“O gökten su indirendir. İşte biz onunla her türlü bitkiyi çıkarıp onlardan yeşillik meydana getirir ve o yeşil bitkilerden, üst üste binmiş taneler, -hurma ağacının tomurcuğunda da aşağıya sarkmış salkımlar- üzüm bahçeleri, zeytin ve nar çıkarırız: (Her biri) birbirine benzer ve (her biri) birbirinden farklı. Bunların meyvesine, bir meyve verdiği zaman, bir de olgunlaştığı zaman bakın. Şüphesiz bunda inanan bir topluluk için (Allah’ın varlığını gösteren) ibretler vardır.” (Enam,99)
İran ve Hint mutfağında nar, çeşitli yemeklere malzeme olarak katılmaktadır. Domatesin İran mutfağına henüz girmediği dönemlerde, İran mutfağında nar şurubu çok yaygın olarak kullanılmıştır. Halen nar şurubunun kullanıldığı geleneksel yemekler yaşatılmaktadır.
Örneğin, ana malzemesi nar şurubu ve öğütülmüş ceviz olan koyu bir sos, çeşitli kümes hayvanları pişirildiğinde üzerlerine dökülerek kullanılır, nar çorbası içilir.
Narın Faydaları Nelerdir?
Havaların soğumasıyla birlikte, şifa kaynağı olan narın bol bol tüketilmesi gereken zamanlarda bulunuyoruz. Bu şifa kaynağının faydaları saymakla bitmiyor. Kansere karşı koruyucu olması, cildi güzelleştirmesi gibi onlarca faydası bulunuyor. Yüzyıllarca sağlık, ölümsüzlük ve bereket sembolü olarak görülen narı bol bol tüketmeniz için oldukça faydalı bilgileri hemen aşağıda sizin sıraladık:
Nar Stresi Azaltır
Kraliçe Margaret Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, nar suyunu içen insanlar, stresli durumlarda artmış olan bir stres hormonu olan kortizol seviyelerinin daha düşük olduğunu gösterdi. Nar suyu kardiyovasküler sağlık için iyidir, ancak nadir durumlarda hastanın ilaçlarıyla reaksiyona girebilir.
Nar Vücudun Oksijen Maskesidir
Nar, kanımızdaki oksijen seviyesini pompalamaya yardımcı olur. Narda bulunan antioksidanlar, serbest radikallerle savaşır, kolesterolü düşürür ve kanın pıhtılaşmasını önler. Bütün bunlar nihayetinde kanın serbestçe akmasına ve böylece vücudunuzdaki oksijen seviyesinin artmasına yardımcı olur.
Nar C Vitamini Kaynağıdır
Nar, C vitamini açısından oldukça zengin, muhteşem bir kaynak. Eğer günlük olarak bir bardak nar suyu içerseniz, günlük almanız gereken C vitamini miktarının %36’sı karşılamış oluyorsunuz. Tabii ki narın içindeki vitamin ve mineraller sadece C vitaminiyle de bitmiyor. Ayrıca Nar; sodyum, magnezyum, demir, fosfor ve dahasını içerir.
Nar Diyabeti Azaltır
Nar, geleneksel olarak Orta Doğu ve Hindistan’da diyabet ilacı olarak kullanıldı. Narın diyabet üzerindeki etkileri hakkında hala pek bir şey bilinmemekle birlikte, insülin direncini azaltmaya ve kan şekeri düşürmeye yardımcı olabildiğini söyleyebiliriz.
Nar Cinselik ve Doğurganlık Kaynağıdır
Nar suyunun antioksidan konsantrasyonu ve oksidatif stresi etkileme yeteneği onu potansiyel bir doğurganlık yardımcısı yapar. Oksidatif stresin, sperm fonksiyon bozukluğuna neden olduğu ve kadınlarda doğurganlığı azalttığı gösterilmiştir.
Meyve suyunun plasentadaki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olduğu da gösterilmiştir. Ancak araştırmacılar bunun sağlayabileceği kesin yararları henüz bilmiyorlar. Nar suyu içmek, erkek ve kadınlarda cinsel isteği arttırmaya yardımcı olur.
Nar Kanseri Engeller
Narın en bilinen özelliği, kansere karşı koruyucu oluşudur. Bunun sebebi ise oldukça güçlü antioksidanlar içermesidir. Etkili olduğu kanser türleri arasında prostat ve cilt kanseri yer alır. Narın tercihen suyunun sıkılarak tüketilmesi ve bunun tüm meyveden hazırlanması önerilir. Çünkü nar kabuğu; glikozit, tanen ve alkaloit açısından zengin bir meyvedir
Nar Şişmanlıkla Savaşır
Beslenme isimli saygın bir tıp dergisinde 2012 Haziran ayında yayımlanan makalede, narın, antioksidan ve polifenoller açısından zengin yapısıyla obezite yani şişmanlıkla savaştığı bilgisi geçmektedir.
U.S. Department of Agriculture (ABD Tarım Bakanlığı), 1 su bardağı nar suyunda 139 kalori olduğunu aktarıyor. 100 gram nar ise 83 kaloridir. Kilo kontrolü için günlük beslenmede nar yer alabilir.
Nar Güzelleşmenizi Sağlar
Birçoğumuz, narın kozmetik ürünlerde sıkça kullanıldığını bilmiyoruz. Narın içinde bulunan birçok element kozmetik ürünlerde ön plana çıkartılıyor ve aynı antioksidanlar kullanılıyor. Kozmetiklerde bile kullanılması, ona direkt olarak ulaşımımızın ve kullanmamızın ne kadar önemli olduğu sonucunu ortaya koyuyor. Bu yüzden direkt olarak nar tüketmek veya yüz maskelerinde nar suyu ve kabuklarına yer vermek oldukça önemli oluyor.
Ayrıca narı mevsiminde tüketmek, vücutta yer alan ve güneş yanıklarına neden olan serbest radikallerin durdurulmasında oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra narda bulunan antioksidanlar cilt tümörlerini engellerler
Nar Damarları Açar
Nar en doğal alternatiftir. Yani taze sıkılmış nar suyu ile veya direk yiyerek tükettiğiniz nar ile damar tıkanıklığı ve kalp krizi riskini minimuma indirmek mümkündür. Nar ekstresinin, damarlarda biriken yağlı tortuları parçaladığı, kroner atar damar kalınlaşmasını ve damar sertleşmesini önleyen bileşenlere sahiptir.
Nar Kalbe İyi Gelir
Doğal bir kalp ilacı olarak tanımlanan nar, kalp ve damar hastalıklarına karşı önemli bir koruma kalkanı sağlarken bu hastalıklara sahip olan bireylerde hastalığın yatıştırılmasına yardımcı olur. Kan dolaşımını hızlandıran nar, dokulara yeterli miktarda kan ve oksijenin ulaştırılmasını sağlar, kalp krizine karşı korur.
Nar Antioksidan Zenginidir
Nar taneleri canlı kırmızı tonlarını polifenollerden alır. Bu elementler güçlü antioksidanlardır. Nar suyu, diğer meyve sularına oranla daha yüksek seviyede antioksidan içerir. Ayrıca kırmızı şarap ve yeşil çaydan üç kat daha fazla antioksidan vardır. Nar suyundaki antioksidanlar serbest radikallerin giderilmesine, hücrelerin zarar görmemesine ve iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı olabilir.
Sindirim Hastalıklarına Engel Olur
Nar suyu, bağırsaktaki iltihaplanmayı azaltır. Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve diğer inflamatuar barsak hastalıkları olan kişiler için faydalı olabilir. Nar suyunun ishale yardım edip etmeyeceği konusunda çelişkili inançlar ve araştırmalar olsa da, çoğu doktor kendinizi daha iyi hissedene ve semptomlarınız düzelene kadar kaçınmanızı önerir.
Nar Suyunun Faydaları Nelerdir?
Narın faydaları sadece yukarıda saydıklarımızla da bitmiyor. Nar; kalbe iyi geliyor, çarpıntıyı gideriyor, enerji veriyor, yorgunluğu gideriyor, tansiyonu dengeliyor, diş etlerini kuvvetlendiriyor, kandaki kolesterol oranını düşürüyor, damar sertleşmesini önlüyor, anemi tedavisinde önemli görev alıyor. Ayrıca nar boğaz ağrısını kesiyor, astım ve hırıltıya iyi geliyor, öksürüğü bitiriyor, kan dolaşımını arttırıyor, kan hücrelerinin yenilenmesini sağlıyor, kandaki şeker seviyesini düzenliyor, sesi açıyor.
Böylece genel anlamda narın faydalarını artık biliyoruz. Fakat nar suyunun insan sağlığına faydasının çok özel bir yeri vardır. Nar suyunun faydalarını kısaca faydalarını sıralayacak olursak:
- Kanda oksitlenmeyi engeller, bunu içerdiği antioksidanlar sayesinde yapar.
- Grip virüslerini yok edici özelliği vardır.
- Gribal enfeksiyonlara karşı çok etkilidir.
- Nar özü, antibiyoktiklerle kullanıldığında dirençli bakterileri de öldürebilir.
- Kalp ve damar sağlığının korunmasını sağlar.
- Damar tıkanıklığını önleyici etkisi vardır.
- Kolesterol ve şekeri dengeler
- Bayılmalara karşı nar suyu içilebilir.
- Kan yapıcı özelliği vardır.
- Erkeklerde sperm yapıcı özelliği vardır ve canlılığı arttırır.
- Romatizma ağrılarının olduğu bölgelere uygulandığında ağrıyı keser.
- Bağırsak parazitlerini öldürür ve iyi bakterilerin artmasını sağlar.
- Kanserin yayılma hızını azaltır ve kanser hücrelerini öldürme özelliği vardır.
Narın Zararları Nelerdir?
Narın yan etkilerinden en ciddi olanı, alerjiye neden olmasıdır. Bu alerjilerin belirtileri kaşıntı, şişme, boğazda tahriş, mide ağrısı ve kurdeşendir. Ciddi durumlarda, nefes darlığı, nefes darlığı, boğaz ve dil şişmesi ve hatta anafilaktik şok yaşanabilir.
Ayrıca, eğer ilaç kullanıyorsanız narın kullandığınız ilaçlarla bir etkileşimi olabilir. İlaç kullanıyorsanız doktorunuza hangi meyve veya sebzeleri tüketemeyeceğinizi mutlaka sormalısınız.
Eğer nara alerjiniz varsa yapmanız gerekenler şunlar: Öncelikle narı yemeyi bırakın. Tıbbi yardım alın. Eğer semptomlarınız cilt rahatsızlığı içeriyorsa bölgeyi ovalamayın veya çizmeyin. Ayrıca, bölgeyi daha fazla tahriş edeceğinden sabun veya suyla uzun süre yıkamayın. Nazikçe bir cilt losyonu veya merhem sürün bu da cildin nemini korumaya yardımcı olur. Ayrıca bol kıyafetler giyin.
Narın Faydaları Video
Narın ve Nar Suyunun Faydaları Nelerdir? adlı konumuza son verirken Narın faydaları hakkında başka videolar izlemek istiyorsanız buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.