Bitkiler

Limon Suyu Limon ve Kabuğunun Faydaları

Limon Kabuğunun, Limon Suyunun ve Limonun Kendisinin Sağlığımız İçin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Limon Suyu Limon ve Kabuğunun Faydaları

Limon Suyu Limon ve Kabuğunun Faydaları, ekşi portakal ya da turunç olarak da bilinen Citrus aurantium, ile ağaç kavunu olarak bilinen Citrus medica’nın çaprazlanması ile elde edilen bir doğal hibritdir limon. İlk olarak limonun nerede ortaya çıktığı bilinmese de, ilk yetiştirilmeye başlanan yerlerin Güney Hindistan, Myanmar ve Çin olduğu tahmin edilmektedir.

Milattan sonra 1. yüzyılda Roma İmparatorluğu döneminde Güney İtalya’ya öncü limon meyveleri getirilmiş, ancak tarımı pek yaygınlaşmamıştır. Milattan sonra 7. yüzyılda limonun İran’da, daha sonra ise Irak ve Mısır’da tarımı yapılır hale gelmiştir. 11. ve 16. yüzyıl arasındaki dönemde ise Avrupa’ya gelen limon, neredeyse bütün Akdeniz havzasında yetiştirilir hale gelmiştir.

1493’te Kristof Kolomb Amerika’yı fethedince pek çok narenciye türü gibi limon da bu kıtaya getirilmiş ve ABD’de başta Kaliforniya ve Florida eyaletleri olmak üzere Amerika kıtasının büyük bir kısmında yetiştirilmiştir. 1797’de James Lind, denizcilerin iskorbüt hastalığına karşı korunması ve tedavisi için C vitamini de içeren limon suyunun yemeklere katılmasının yararlı olacağı sonucuna ulaşmıştır.

Limon esas olarak yiyecek olarak kullanılır, ancak aynı zamanda bir süs bitkisi olarak da kullanılır. Zaman zaman limon suyu kontraseptif olarak kullanılmıştır.

Limon Nedir?

Limon, yüksek oranda C vitamini içeren doğal bir antibiyotiktir. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı vücut direncini artırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Başta enfeksiyonlar olmak üzere, yüksek tansiyona, anemi ve astıma karşı koruma sağlar. Limonda bulunan antioksidanlar, tümör ve kanser gelişmesine engel olur.

Pektinden oluşan lif yapısından dolayı böbrek taş oluşumunu ve iltihaplanmayı engeller. Pektin aynı zamanda toksik maddelerin etkilerini azaltır. İçerdiği potasyum sayesinde hücrelerin düzgün çalışmasına katkı sağlar. Limonun kabukları antiseptiktir; karaciğeri korur ve solunum rahatsızlıklarına iyi gelir. Limon suyu ise, hazımsızlığa iyi gelir, ateş düşürücüdür, saç ve cilt sağlığını korur.

Doğada en çok C vitamini içeren meyve olan limon turunçgiller familyasından bir narenciye türü şifalı bir meyvedir. Bilimsel adı Citrus olan limonun anavatanı tam olarak bilinmemektedir ancak tarihi kayıtlara ilk Antalya’da geçmiş ve tarihte en çok ticareti yapılan şifalı meyvelerden biri olmuştur.

Limon Suyu Limon ve Kabuğunun Faydaları

Ilıman iklimlerde odunsu bir gövde üzerinde yetişen beyaz çiçekli çok yıllık bir bitki olan limon, Yapraklarında ve meyvesinde bulunan uçucu yağlar kokusunu ele verir. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde limon yaygın olarak yetişmektedir.

İyi bir C ve B6 vitamini ile potasyum kaynağı olan limonun büyük kısmı su ve basit şekerlerden oluşan karbonhidratlardan oluşur. Sağlıklı bir diyet lifi olan pektin içerir. Limonda bulunan lifin %50 – 60 kadarı pektinden oluşur. Çok az yağ ve protein vardır. Çeşitli sağlık yararları sağlayan sitrik asit (limon tuzu), hesperidin (P vitamini), diosmin, eriocitrin ve D-limonen gibi antioksidanlar içermektedir.

Limonun Faydaları Nelerdir?

Yüzyıllar öncesinden günümüze kadar düzenli olarak kullanılan limon, hem içi hem de kabuğu ile önemli faydalar getirmektedir. Turunçgiller ailesine ait olan limon eski dönemlerde ekşi portakal şeklinde ifade ediliyordu. Ancak kısa zaman içerisinde pek çok hastalığa karşı faydalı olduğu anlaşıldığı andan itibaren, daha yaygın kullanılmaya başlandı ve günümüze kadar geldi.

Limon pek çok farklı organ ile beraber cilt üzerinde de önemli faydalar sağlar. 7’den 70’e herkesin rahatlıkla tüketebileceği en sağlıklı besin kaynakları içerisinde yer almaktadır. Şimdi aşağıda limonun faydalarını maddeleri ve açıklamalarıyla birlikte verelim:

Limon İdrar Söktürücüdür

Limon ılık ya da sıcak suya katılıp tüketildiğinde idrar çıkışını arttırır. Bu sayede su tutulumu olan kişilere özellikle fayda sağlar. İdrar atımıyla vücuttan toksinlerin ve zararlı bakterilerin atılımı gerçekleşir.

Limon Gribe İyi Gelir

Limon, bağışıklık sistemini güçlendiren, antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahip doğal bir antioksidandır. Bu özellikleriyle soğuk algınlığı veya gripten korunmak için mükemmel bir doğal tedavidir. Balgam, boğaz ağrısı ve öksürük tedavisinde etkilidir. Limonun suyu ve balı karıştırarak tüketmek öksürük ve boğaz ağrısının azalmasına yardımcı olabilir.

Limon Kemik Erimesini Önler

Limon alkalize olmasının yanı sıra, içerdiği C vitamini, kalsiyum, magnezyum ve potasyum sayesinde kemik erimesi için temel gıdalardan biridir. Askorbik asit olarak da bilinen C Vitamini, kemikleri ve kıkırdakları koruyan kolajen üretimi için gereklidir. Limon suyu ayrıca potasyum ve kalsiyumun uygun şekilde emilmesi için gerekli olan magnezyum içerir. Potasyum, metabolik asitleri nötralize ederek kemik sağlığını destekler, böylece vücudun kalsiyum depolarını korur.

Limon Diyabete Karşı Koruyucudur

Amerikan Diyabet Birliği limonu ve portakalı diyabete karşı süper gıdalar olarak listelemiştir. Limon ve portakal aynı miktarda karbonhidrat içermekle birlikte limonda şeker oranı daha düşüktür. Ayrıca limonun suyu, yüksek glisemik indeks (GI) içeren bir gıda ile birlikte tüketildiğinde, nişastanın şekere dönüşümünü yavaşlatabilir ve böylece yiyeceklerin glisemik indeksini düşürebilir.

Limon Hipertansiyonu Engeller

Her sabah, aç karnına ılık bir bardak suyla karıştırılmış limon suyunun kan damarlarını yumuşatarak ve esnek olmalarını sağlayarak hipertansiyonu engellediği düşünülmektedir. Ancak bu konuyla ilgili henüz yeterli çalışma bulunmamaktadır.

Limon Kalp Sağlığına İyi Gelir

Limonda bulunan hesperidin bileşiği diosminle birlikte vasküler (damarsal) koruma sağlar. Diğer antioksidan naringin de ateroskleroz (damar sertliği) hastalığına karşı kullanılabilir. Potasyum minerali kalp hastalıkları ve kötü kolesterol için risk faktörlerini azaltır. Yeterli ve düzenli C vitamini alımıyla kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riski düşer.

Limon Sindirime Fayda Sağlar

Limonda bulunan çözünebilir lif pektin bağırsakları çalıştırır, doğal bir karbonhidrat olarak şeker ve nişastaların sindirimini yavaşlatıp kan şekeri seviyelerinin dengede kalmasını sağlar. Kabızlığı önlemek için limon suyu içilebilir. Güne başlarken sıcak suya sıkılacak yarım limonun suyunu taze nane ile içmek sindirim sistemini rahatlatıp zindelik sağlar.

Limon Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Limonda bulunan pektin bağışıklık sistemini canlandırıcı etki gösterir. Vücutta üretilmeyen B6 vitamini de bağışıklığın sağlıklı çalışması için gereklidir ve kronik hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır. Hesperidin bileşiği merkezi sinir sistemi hastalıklarının doğal tedavisinde kullanılmaktadır.

Limon Anemiye İyi Gelir

Demir vücutta oksijen iletiminden ve kırmızı kan hücrelerinin yapımından sorumludur. Anemi genellikle demir eksikliğinden kaynaklanır ve menopoz öncesi kadınlarda yaygındır. Limonun C vitamini bakımından güçlü yapısı diyetten demir emiliminin artmasını sağlar.

Limon Alerjik Astımı Önler

Alerjik hastalıkların gelişimi genellikle vücuttaki aşırı oksidatif stres ile ilişkilidir. Limonda bulunan flavonoidler (hesperidin ve d-limonen) serbest radikalleri temizlemeye yardımcı olur ve alerjik reaksiyonları azaltır. Ayrıca alerjik astım gibi hastalıklara neden olan iltihap oluşumların gelişmesini engeller.

Limon Kanserle Savaşır

Limonda bulunan hesperidin antioksidan özellikleriyle serbest radikallerle mücadele eder, vücudun savunma sistemini uyarıcı özellikler gösterir. Limonun kabuğunda bulunan d-limonen bileşiğinin tümör küçültücü etkisi olduğu ve hücreleri programlı ölüme (apoptoz) götürebileceği gösterilmiştir.

Pankreas, mide, cilt ve akciğer kanserinin büyümesini yavaşlatır. Limondaki lif pektin kolon ve meme kanserinin büyümesini yavaşlatabilir. Ayrıca yüksek miktarda ve düzenli C vitamini tüketimi de oksidatif stresi önlemeye yardımcıdır.

Limon İnme Riskini Düşürür

Limon tüketimi özellikle kadınlarda iskemik inme (kan akışını durduran bir kan pıhtısı) riskini azaltabilir. Kandaki düşük C vitamini düzeyleri özellikle fazla kilolu ve yüksek tansiyona sahip kişilerde inme riskinde artışla bağlantılıdır.

Limon Böbreklere Faydalıdır

Böbrek taşları, atıklar böbreklerinizde kristalleştiğinde ve biriktiğinde oluşur. Limonun sitrik asitli yapısı idrar hacmini ve idrar pH’ını artırarak böbrek taşı oluşumunu engelleyebilir. Limonda bulunan hesperidin böbrekleri korur.

Limon Kabuğunun Faydaları Nelerdir?

Limon kabuğunun bilinmeyen pek çok farklı ve gizli faydası bulunur. Suyunu kullandıktan sonra kabuğunu atmadan farklı yöntemler üzerinden kullanarak sağlıklı bir yaşam elde etmek mümkün. Özellikle kabuğundaki C vitamini çok güçlü bir etki yaratarak bağışıklık sistemini güçlendirir:

  • Diş ve diş etlerini korurken aynı zamanda güçlendirir.
  • Hücre hasarını önemli oranda korur.
  • Damar sağlığını korur ve damar tıkanıklığını engeller.
  • Kanser riskini ciddi anlamda düşürür.
  • Karaciğerde yağlanmayı önemli oranda azaltır.
  • Yüksek oranda lif barındırır ve bağırsakları rahatlatır.

Böylesi farklı özellikleri nedeniyle limonu kullandıktan sonra kabuğunu değerlendirebilir, toz veya kirden arındırarak limon kabuğunu tüketebilirsiniz.

Limon Suyu Limon ve Kabuğunun Faydaları

Limon Suyunun Faydaları Nelerdir?

Sabahları içilen ılık limonlu suyun faydaları saymakla bitmez. Sabah gözünüzü açar açmak gidip su ısıtıcının düğmesine basıyor ve kendinize koca bir bardak kahve hazırlıyorsanız, size önerimiz bu alışkanlığınızı biraz ileri zamana ertelemeniz olacaktır.

Sabahları içeceğiniz ılık limon suyu kafein bağımlılığınıza son verecek. Ilık limon suyu içmenin özellikle de kış aylarında birçok faydası vardır. Limon suyunun mucizelerinden faydalanmak için, sabahları güne bir bardak ılık suyun içine sıktığınız yarım limon suyu ile başlayın.

  • Limon suyu konsantrasyonu ve hafızayı güçlendirir
  • Limon suyu boğaz ağrısını giderir
  • Limon suyu karaciğere iyi gelir.
  • Limon suyu böbrek taşı oluşumunu engeller
  • Limon suyu sindirime yardımcıdır
  • Limon suyu kanı temizler
  • Limon suyu kan şekerini dengeler
  • Limon suyu hazımsızlığı önler.
  • Limon suyu kalori alımını azaltır
  • Limon suyu harika bir idrar söktürücüdür
  • Limon suyu kemik erimesini durdurur
  • Limon Suyu bebekte kemik gelişimine yardımcıdır
  • Limon suyu cildinizi temizler
  • Limon suyu sinirlere iyi gelir,
  • Limon suyu bağışıklık sisteminizi hızlıca güçlendirir

Limonlu Su Zayıflatır mı?

Limon kendi başına kullanılabildiği gibi limonla çeşitli kürler yapılarak limondan faydalanılıyor. Bunlardan en meşhuru limon ve sarımsak kürü bir diğeri ise limon, maydanoz ve yine sarımsaktan oluşan limon, maydanoz ve sarımsak kürü, bu iki limon kürüne sitemiz üzerinden linklere tıklayarak veya arama yaparak ulaşabilirsiniz. Şimdi gelelim limonlu suyun zayıflama üzerindeki etkilerine:

Limon, bağırsakları aktif olarak çalıştırmada oldukça etkilidir. Sindirim sistemini düzene sokar. Uzun süredir hareket halinde olmayan ve sindirim problemleri yaşayan kişilerde limonlu su hemen etkisini gösterecektir.

Sağlıklı şekilde zayıflamak için öncelikle vücutta yer edinmiş ödemlerin atılması gereklidir. Bunun için de bağırsak probleminin giderilmesi en öncelikli ihtiyaçtır. Limonlu su bu konuda size yardım edecektir. Açlık hissini de bastıracağından limonlu su ile zayıflama hayaliniz gerçek olabilir.

Limonlu su, gün içinde vücudunuzu alkali seviyede tutar. Bunun etkisi ile de metabolizmanız aktif hale gelir. Hareketli metabolizma her zaman zayıflamada sizi bir adım ileriye götürür. Sağlıklı bir bedene kavuşmanın yollarından biri limonlu su içmektir.

Limonlu Su Çok İçilirse Ne Olur?

Çok fazla limonlu su içmek mide ekşimesini tetikleyebilir veya zaten yaşıyorsanız kötüleştirebilir. Mide ekşimesi, yemek borusu ve mide arasında bulunan özofagal alt sfinkteri görevini tam yapamayınca ortaya çıkar. Midedeki asitler yemek borusuna tırmanır ve bu duruma reflü denilir.

Limonlu Su Günde Ne Kadar Tüketilmeli?

Genel itibariyle kilo vermeye karar vermiş ve diyet yapan kişilerin sıkça tükettiği limonlu suyun insan sağlığına pek çok faydası vardır. Birde 15 gün düzenli olarak her sabah içilen bir bardak limonlu su bağışıklık sistemini güçlendirmeden, hastalıklardan korunmaya kadar pek çok rahatsızlığa iyi gelir.

Limonlu Su Sıcak mı İçilir? Soğuk mu?

Limonlu su hazırlanırken kesinlikle temiz su kullanılmalıdır. Bunun dışında limonlu su yapımı için kullanılacak su, ılık olmalıdır. Soğuk su ya da kaynamış su kullanılmaması gerekir. Bunun nedeni kişinin vücudu soğuk suyu işlerken daha fazla enerji harcamasıdır.

Limonlu Su Kolesterolü Düşürür mü?

Limondaki liflerden faydalanabilmek için kabuğunu da tüketmeniz gerekiyor. En iyi yöntemse limonu ikiye böldükten sonra suda kaynatmak ve ılık halde o suyu içmek. Yapılan araştırmalarda, limonda bulunan diosmin ve hesperidin isimli maddelerin kolesterolü düşürdüğü görülmüştür.

Limonun Zararları Nelerdir?

Limon asidik bir sahip olduğu için bazı durumlar karşısında istenmeyen reaksiyonlar verebilir. Özellikle mide ekşimesi, kusma ve mide bulantısı gibi durumlar yaratabilir. Bu durumlar genelde limon fazla tüketildiği vakitlerde gerçekleşir.

Aynı zamanda asitli yiyeceklerin yanında limon tüketildiği zaman böyle bir reaksiyon oluşması mümkündür. Bu sebepten dolayı limon aşırı şekilde tüketilmemeli ve limonu karşı alerjisi olan kişiler mutlaka mümkün olduğu kadar uzak durmalıdır.

Limon Kan Pıhtılaşmasını Önler mi?

YouTube video

Limon Suyu Limon ve Kabuğunun Faydaları adlı konumuza son verirken, limon suyunun faydaları hakkında başka videolar izlemek istiyorsanız, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu