Yaşam

Timsah Nedir Timsah Eti Helalmi ve Yenirmi?

Timsahın Genel Özellikleri Nelerdir? Timsahlar Nerede Yaşar? Timsah Eti helal mi?

Timsah Nedir Timsah Eti Helalmi ve Yenirmi?

Timsah Nedir Timsah Eti Helalmi ve Yenirmi? Aslında böyle her hayvan için bu yenir mi? Bu haram mı? Gibi soruları azaltmak ve kişinin yenen şeyleri kolayca tasnif edebilmesini sağlamak için bazı kıstaslar vardır. Bu ülkede çoğunluk Hanefi mezhebinden olduğu için, Hanefi mezhebine göre konuşalım. Timsah eti Hanefi mezhebine göre haramdır.

Haram olan ve karada yaşayan hayvanları ayırabilmek için şu kıstası bilmeniz kâfi gelir. Bir hayvan karada yaşıyorsa, pençeleri varsa, köpek dişleriyle avını yakalayıp yiyorsa, o hayvan haramdır eti yenmez. Peki, timsah etinin helal olduğu mezhep var mıdır?

Evet var.

Maliki mezhebinden olanlar için timsah eti helaldir. Onlar yiyebilir. Fakat bu coğrafyada yaşayan, asırlar boyunca atadan dededen Hanefi mezhebinin müntesibi olan bizler için, timsah eti pek yenilecekler sınıfına girmez. Lakin zaruretler hepinizin malumu üzere timsahta domuz eti de yenilebilir. Fakat sadece ölmeyecek kadar yiyebiliriz.

Birde günümüzde çok popüler olan timsah gözyaşı ifadesi var. Timsahlar bazen avını yutarken gözyaşı döker ama bunun ağlamayla alakası yoktur. Timsah gözyaşı ifadesinin popülerliği de buradan gelmektedir. Gözyaşı döküyorsun ama yalan, avını da yutuyorsun hesabı…

Peki, Timsahlar neden gözyaşı döker? Tıpkı insanlar gibi timsahlar da gözyaşı üretirler. Çünkü bu sıvı gözü temizleme, göz kayganlığını artırma ve bakteri oluşumunu önleme gibi işlevleri yerine getirir.

Timsahın Derisini Yüzüp Timsah Mangalı Yapıyorlar


YouTube video

Timsah Nedir Timsahlar Nerede Yaşar?

Sürüngenler sınıfının Crocodile takımında yer alıp iri yapılı canlılar olan timsahlar, sıcak bölgelerdeki akarsularda, nehirlerde, su kenarları ve bataklıklarda yaşar. Uzaktan bakıldığında yapıları dev bir kertenkeleyi andırır. Vücudunda sert ve kemiksi plakalar bulunan bu sürüngenler, genellikle yaşadıkları bölgenin besin zincirinde en üst sırada yer alırlar.

Üstün avlanma yetenekleri ile belgesellerde sıkça karşılaştığımız timsahlar birçok ilginç özellik barındırırlar. Hantal vücutlarıyla karada güçlükle yürüseler de suda oldukça aktiftirler. Bu avcılar etçil olarak beslenmekle birlikte aylarca aç kalabilirler. Çoğunlukla geceleri avlanan bu canlıların geçmişleri de oldukça eskidir ve dinozorlarla birlikte yaşadıkları öne sürülmüştür. Bulundukları bölgeye göre değişik türleri vardır ve insanlara saldırırlar. Çoğunlukla tatlı suları severler; fakat denizlerde yaşayanları da bulunmaktadır.

Güçlü dişleriyle donatılmış çeneleri vardır ve yalnızca üst çeneleri açılıp, alt kısım sabit kalmaktadır. Göz, burun ve kulakları başlarının üstünde bulunur. Bu nedenle suda yüzerken kolaylıkla etrafını görebilir, duyar ve nefes alırlar. Sudayken çok çevik ve hızlı bir şekilde hareket edebilen timsahlar, karada olduğu zamanlarda kafasını sağa sola dahi çeviremez, vücut ağırlıkları sebebiyle zor hareket ederler. Yaşayan sürüngenlerin en büyükleri olarak kabul edilirler.

Timsah Nedir Timsah Eti Helalmi ve Yenirmi?

Bu hayvanlara genellikle Amerika, Afrika, Madagaskar, Orta Avustralya, Güney ve Doğu Asya ile Florida’nın göl ve bataklıklarında rastlanır. Tıpkı diğer sürüngenler gibi soğukkanlı olan bu canlılar, derileri için ve son zamanlarda ise eti içinde, insanlar tarafından avlanılıyor. Bu da soylarının tükenme tehlikesine neden oluyor.

Timsahların Özellikleri Nelerdir?

Timsahlar güçlü görüntüleri ve heybetli duruşlarıyla dikkat çekerler. Dünyanın en güçlü ısırığına sahip bu saldırgan canlılar tropikal bölgelerde özellikle nehirlerde bulunurlar. Güçlü dişlerinin sayısı, türüne göre değişir ve bu sayede avı yakaladığında kolayca öldürebilirler. Dişleri zamanla aşındığında yerine yenileri çıkmaktadır. Buna rağmen ağızlarını açmaya yarayan kas yapıları çok zayıftır ve yetişkin bir insan elleriyle ağzını açmasına engel olabilir.

Vücut ısılarını koruyamayan bu dev sürüngenler kuraklıkta ve kış aylarında su kenarlarına kazdıkları oyuklarda kış uykusuna yatarlar. Muson yağmurlarına denk gelen üreme mevsimlerinde oldukça saldırgan davranırlar.

Vücutlarında ter bezi bulunmadığı için sıcak havalarda ağızlarını açarak soğumaya çalışırlar. Suda oldukça aktif olan timsahlar, iki üç saat boyunca suyun dibinde kalabilirler ve hızlı yüzücülerdir. Dört odacıklı kalbe sahiptirler.

Alt çenelerine yapışık olan dilleri çok güçlü kas yapısına sahiptir ve yediklerinin ağız içindeki hareketini sağlamaktadır. Hareketsiz çene kemikleri nedeniyle tüm görevi dil üstlenir. Güçlü dillerine rağmen çene kemiklerinin sabit olmasından yiyecekleri genellikle iri parçalar halinde yutarlar.

Alt çenelerine bir zar ile bağlı olan dillerini ağızdan dışarı doğru uzatamazlar. Ancak yiyecekleri damağa doğru itebilir ya da geriye doğru giderek bir kese oluşturup, yavruları taşımaya yardımcı olabilir. Bunun yanında parlak sarı-turuncu renkteki dilleri çevreye karşı uyarıcı mesaj vermeye yarayabilir.

Bir diğer özellik olarak; tuz bezlerine sahip olan timsahların dilleri insanlardaki böbreklerin görevini üstlenmektedir. Ayrıca timsahları her ne kadar dört ayak üzerinde görmeye alışık olsak da avlarını kovalarken kısa süreliğine de olsa iki ayak üzerine kalkabilirler.

Timsahların Türleri Nelerdir?

Bütün timsahlar su kenarlarında yaşamak gibi benzer özelliklere sahiptirler. Günümüzde çoğu türü yok olma tehlikesi altındadır. Hatta bazıları kritik durumdadır. Şimdi aşağıda günümüze kadar uzanan timsah cinslerini maddeler halinde sıralayalım:

  • Siyah Kayman Timsahı
  • Uzun Burun Timsahı
  • Orinoco Timsahı
  • Tuzlu Su Timsahı
  • Nil Timsahı
  • Amerikan Timsahı
  • Filipinler Timsahı
  • Çin Timsahı
  • Hint Gavyali Timsahı
  • Cüce Kayman Timsahları
  • Gözlüklü Kayman Timsahı

Timsahlar Nasıl ve Ne Yiyerek Beslenir?

Erginleşmemiş bir timsah; küçük balık, salyangoz, kabuklu hayvan ve böcekleri yerken; yetişkinler çoğunlukla geceleri balık, yengeç, kaplumbağa, yılan ve suya gelen küçük memelilerle beslenir. Domuz, geyik, manda gibi hayvanları da avlayabilirler.

En büyük avlanma mekanizması olan çenelerinin arasına sıkıştırdıkları avlarını suya çeker ve boğarak öldürürler. Avlarını parçalarken dişlerini kullanırlar. Timsahlar avlarını çiğnemeden, iri parçalar halinde yuttukları için sindirimi kolaylaştırmak amacıyla taş ve çakıl yutarlar.

Timsahlar için taze eti sindirmek zor olduğundan çoğunlukla eti bekleterek çürütmeyi tercih ederler. Bazı kuş türleri timsahların açık ağzının arasına girerek atık etleri ve damağa yapışan kalıntıları yiyebilir. Timsahların Özellikleri

Timsahların Vücut Şekli Nasıldır?

Uzun yapılı vücutları, sert ve kemiği andıran kabuklarla örtülüdür. Bu kabuklar ise parçalar halindedir. Timsahların gözleri üç perdelidir ve göz bebekleri dikey olduğundan geceleri iyi görürler. Aynı zamanda renk körü oldukları da bilinir.

Tipik bir Amerikan timsahı yaşamı boyunca 4000 adet dişe sahip olabilir; çünkü bir dönemde sahip olduğu 80 dişi hayatta kaldığı sürece 50 kez yenileyebilir. Suya daldıkları zaman burun ve kulak delikleri birer kapakla örtülür. Soluk ve yemek borularını birbirinden ayıran bir yapıya sahip olduklarından su altında bile rahatlıkla avını ısırarak yiyebilirler.

Karakteristik uzun burunları vardır ve delikleri başın ön ve üst kısmında yer alır. Oldukça kuvvetli çenelere sahip olan bu hayvanların alt-üst çene boyutları aynıdır ve ağızları kapalıyken alt çene üst çenenin dışında görünür. Burun delikleri ve gözleri dışarıda kalacak şekilde su içerisinde uzun süre durabilirler.

Timsahların 4 adet kısa ve kalın bacağı bulunur. Perdeli olan ayakları yüzmede onlara avantaj sağlar. Uzun kuyrukları ise yüzerken hız kazandırdığı gibi aynı zamanda bir silah görevi görür. Ayrıca kış aylarında ihtiyaç duyacakları yağları bu kuyruklarda depo ederler.

Mideleri diğer sürüngenlerden farklı olarak iki bölmeye ayrılmıştır ve sindirimi kolaylaştırmak için taş yutarlar. Kalpleri dört gözlü olan timsahların vücutlarında kirli kan dolaşmaktadır. Bulundukları ortamın sıcaklığı, vücut ısılarını etkiler. Ayrıca sürüngenler içinde en gelişmiş beyne sahiptirler.

Timsahların Diğer Hayvanlara Saldırıları


YouTube video

Timsah Nedir Timsah Eti Helalmi ve Yenirmi? adlı konumuza son verirken Timsahlarla alakalı videolar izlemek isteyen arkadaşlar buraya tıklayarak youtube üzerinden timsah videoları izleyebilir.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu