Mavi Papağan Balığı ve Genel Özellikleri
Mavi Papağan Balığı ve Genel Özellikleri; canlıların sadece büyük bölümü denizde yaşamıyor, ayrıca dünyanın en iri hayvanıyla en ilginç ve belki de en küçük hayvanları da denizlerde yaşıyor. Biz bu yazımızda en iri ve en küçük olanı değil, yine en ilginç olanlardan birini, yani mavi papağan balığını detaylarıyla inceleyeceğiz.
Atlantik sularında ve Japon denizlerinde bulunan mavi papağan balığının, o kadar göz alıcı bir mavi rengi var ki, sanırsınız ki pullarına ardından maviye ışık tutuluyor ve iri pulları bir ışık tarafından aydınlatılıyor. Uzunluğu yaklaşık olarak bir metreyi bulan bu balıklar Batı Atlantik sularında yaşayan bir türdür.
Birleşik Amerika ile Panama arasında da bulunur. Gündüzlerini dipte otlamakla geçirir. Geceleri solungaç boşluklarının üst kenarlarındaki salgı bezinden jelâtinimsi bir madde salgılarlar. Bu madde bir süre sonra balığın tüm vücudunu saran şeffaf bir uyku tulumu halini gelir. Uyku tulumu, papağan balığını koku yoluyla kendisini bulan müren balıklarından korur. Hatta müren balığı yanından geçerken avına çarpsa bile onu fark edemez.
Mavi Papağan Balığı Nedir?
Zaman zaman mavi papağan balığı yapay yollarla üretilmiş bir akvaryum balığıyla karıştırılıyor olsa da gerçek mavi papağan balığı bir akvaryum balığı değil, bilakis devasa boyutlarıyla eti yenebilen bir okyanus balığıdır.
Bilimsel adı Scarus coeruleus olan mavi papağan balığının başında sarı bir nokta bulunur, yaşlandıkça bu noktanın rengi solar. Boyları genelde 30 ila 75 santimetre kadardır. Nadiren 120 santime kadar uzayabilirler. Yaklaşık yirmi kilogram ağırlığa ulaşabilirler. Yosunları ve kayalardaki küçük organizmaları sıyırmak için gaga gibi kullandıkları bir ağız yapısına sahiptirler.
Adlarının papağan balığı olmasının sebebi de budur. Yani mavi papağan balığını mavi papağan balığı yapan şey, vücudunun maviliği ve gagaya benzere işlevdeki ağızlarıdır diyebiliriz. Mavi papağan balıklarına, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Maryland’den Bermuda’ya, Bahamalara ve güneyden Brezilya’ya kadar, Batı Atlantik bölgesinde ve mercan kayalıklarında rastlanabilir.
Levrekgiller familyasına ait olan mavi papağan balığı, cırcır balığı ile de akrabadır. Okyanusların tropik resiflerinde bolca bulunur. 10 cinse ayrılmış 90 tane türü vardır; bunlardan sadece birisi mavi papağan balığıdır.
Mavi Papağan Balığının Özellikleri Nelerdir?
Mavi papağan balığının en tipik özelliği parlak mavi renkte olmasıdır. Bu balıklara zaten bu yüzden mavi papağan balığı denmektedir. Gençken, kafalarında bulunan sarı nokta büyüdükçe mor renk alarak koyu mavi renge dönüşür. Bu türün ortalama yaşam beklentisi yirmi yıldır.
Yetişkinlerin boyu 27 cm ile 100 cm arasındadır ve ağırlığı yaklaşık olarak 20 kilo civarındadır. Çoğu durumda erkekler dişilerden daha büyüktür ve kafalarında bir yumru vardır.
“Papağan” ismini gaga şeklindeki çenelerinden alırlar, çünkü dişleri birbirine çok yakındır. Bu dişlerle kayalardaki ve mercanlardaki algleri kazırlar. Ve bu dişleriyle papağanlara oldukça benzerlik gösterirler.
Ayrıca boğazlarının içinde de dişleri vardır. Mavi Papağan balığı bu dişleri kullanarak yuttuğu taşları ve mercanları ezerek kum haline getirir. Daha sonra bunları yine kum şeklinde vücuttan atarlar.
Bu kum tropik sahillerde bulduğumuz kumlardandır. Bu sebeple, papağan balıkları adacıkların ve fildişinin kumlu sahillerini oluşturan tortuların oluşumuna katkı sağlarlar. Her bir papağan balığı yılda yarım kilo kadar kum üretir.
Mavi Papağan Balığı Nasıl Beslenir?
Mavi papağan balıkları gündüz canlılarıdır ve geceleri barınak ararlar. Bunu kokularını maskeleyen, acı tadı olan ve bulunmasını zorlaştıran bir mukoza salgılayarak yaparlar. Mukusun her iki ucunda suyun balığın uyurken üzerinden akmasına izin veren delikler vardır.
Özellikle resiflerden kopan mercan külçelerinden çıkarttıkları alglarla beslenmektedirler. Gırtlaklarındaki dişlerle alg poliplerini koparmak için mercanları ısırırlar. Papağan balığı günlerinin %90’ını mercanlarda büyüyen fazla algleri tüketerek geçirmektedir. Ayrıca, kumdaki küçük bentik omurgasızları da yerler.
Papağan balıkları belirli bir cinsiyet ile doğarlar, ancak bazı durumlarda cinsiyet değiştirebilirler. Erkek olanları her zaman baskın olmayan erkek olacaktır. Ancak bir dişi olgunlaştığı zaman, iki cinsel organ ile doğduğu için erkeğe dönüşebilirler. Bu cinsiyet değişimi sayesinde her zaman dişileri dölleyecek bir erkek bulunmuş olur.
Erkekler çiftleşme döneminde biraz renk değiştirirler. Dişileri çekmek için daha parlak ve çarpıcı renk alırlar. Buna ek olarak, erkekler dişilerin yumurtalarını döllemek için büyük dişi balık gruplarına dâhil olurlar.
Mavi Papağan Balığı Nasıl Çoğalır?
Çiftleşme mevsimi yıl boyunca gerçekleşir, ancak Haziran’dan Ağustos’a kadar yaz aylarında zirveye ulaşır. Erkek ve dişiler 2 ila 4 yıl arasında cinsel olgunluğa ulaşır. Dişiler yumurtacıdır, yani suda çıkan yumurtalar üretirler. Bu süre zarfında, büyük yumurtlama grupları halinde toplanırlar ve erkekler ve dişiler çiftler oluşturur.
Çiftleştikten sonra dişi döllenmiş yumurtaları su sütununa bırakır. Yumurtalar deniz dibine batar ve 25 saat sonra açılır. Yumurtadan çıktıktan sonra bu larvalar üç gün sonra beslenmeye başlar. Çabuk gelişirler ve doğumdan itibaren kendi başlarına hayatta kalmaları gerekir. Yavrular çim yataklarında beslenir ve küçük bitkileri ve organizmaları yerler.
Mavi Papağan Balığı Helal mi Yenir mi?
Mavi Papağan balığı dört mezhebe göre helaldir. Çünkü bir balık türü olarak helal olma noktasında aranan şartların tamamına haizdir. Bu yüzden Mavi papağan balığı helaldir ve yenilebilir. Aynı zamanda bu balık türünün özellikleri arasında sıkı eti nedeni ile lezzetli olması da gelir.
Ülkemizde Akdeniz’de görülen bu balığın aynı zamanda kültür ortamında da beslenmesi mümkündür. Bu nedenle bu balığın ön plana çıkan özellikleri arasında besleyici yönleri de bulunur.
Mavi Papağan Balığı Temizleme ve Pişirme
Mavi Papağan Balığı ve Genel Özellikleri adlı konumuza son verirken, mavi papağan balığı özellikleri ile alakalı başka videolar izlemek istiyorsanız, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.