Teknoloji

Araba Mucitleri ve İcat Edilen Motorlar

Otomobillerin, Motorların Gelişme Süreci ve Mucitleri

Araba Mucitleri ve İcat Edilen Motorlar

Araba Mucitleri ve İcat Edilen Motorlar Otomobil, yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı. Otomobil, yakıtla çalışan bir motor sayesinde hayvan gücü kullanılmadan, itmeden veya çekmeden hareket edebilen ve üzerindekileri de taşıyabilen bir taşıttır. Halk arasında “Araba” olarak isimlendirilir ve bilinir.

Genel olarak otomobiller içten yanmalı motorlarla ve dört lastiğin dönmesiyle çalışır. Ancak 2001 yılı itibarıyla, hibrit motorlu otomobiller satılmaya başlamıştır. Elektrikle çalışan hibrit motorlar için şu an Amerika Birleşik Devletleri de başta olmak üzere, birçok ülke vergilerini minimuma indirmiş ve ücretsiz elektrik dolum istasyonlarını otoparklara ve benzincilere yerleştirmiştir. Üçteker üzerinde hareket edebilen arabalar da üretildi, ancak ortaya çıkan denge ve dayanıklılık sorununa bağlı olarak kullanışlı olamadığı için yaygınlık kazanamadı.

Otomobil Yani Araba Nedir?

Yunanca autos (kendi kendine), latince mobilis (hareket edebilen) kelimelerinin birleştirilmesi ile automobile (otomobil) olarak isimlendirilmiştir.

Araba, yolcu taşımaya uygun tekerlekli, motorunu kendi taşıyabilen kara ulaşım taşıtı. Araba kavramının ilk ortaya çıktığı zaman göz önüne alınarak hayvan gücü kullanılmadan, itmeden veya çekmeden kendiliğinden hareket edebilen öz itmeli taşıtlardır. Bir arabanın yürür hale gelebilmesi için bugünün şartlarıyla neredeyse otuz bin parça üretilmesi gerekir.

Arabanın hareket almasını sağlayan motor kelimesi ayrıca o dönemde atsız taşımayı temsil etmiştir, bu vesile ile “beygir gücü” terimi ile bir aracın gücü ölçülmüştür. Aracı kullanan kişi için bir ve istisnalar dışında, en az bir yolcu için oturma kapasitesine sahiptirler.

Karl Benz’in ilk otomobil olarak bilinen Benz Patent Motorwagen’ı tasarlamasından sonra geçen onlarca yılda otomobil üreticileri birçok farklı otomobil üretti. Kimi zaman ticari amaçla kullanılan kimi zaman da uzun yolculuklar ve keşifler yapmaya yarayan otomobiller, günümüzün en büyük icatlarından biridir

Arabanın beygir gücünü üreten motorun en yaygın kullanılan şekli, benzinli ve dizel yakıtlı içten yanmalı motor tipidir. Bunun yanı sıra teknolojik gelişmeler sayesinde elektrikli ve hibrit motorlu araçlar da trafikte görülmeye başlamıştır.

Teknolojik gelişimlerin diğer etkisi araçların daha güvenli ve konforlu olmasını sağlamıştır. Genel olarak ulaşım için kullanılsa da sırf gezinti yapmak bile insana zevkli gelmektedir. otomobil keyfi

İlk Araba Ne Zaman İcat Edildi?

İlk otomobili icat eden tek bir kişi yoktur. Dünyanın çeşitli yerlerinde mucit kişiler vardır. Hepsi çeşitli çalışmalar yapmış ve böylece arabanın hayatımıza girmesine katkıda bulunmuşlardır.

İlk araba 1672 yılında Çin’de üretilmiştir. Buharlı olan bu otomobil insan ve yük taşımasına uygun değildi. Bu yüzden ilk otomobil sayılmayabilir.

İnsan taşımasına ilk uygun otomobil 1769 yılında Fransız mucit Nicolas Joseph Cugnot tarafından icat edildi. Buhar gücü ile çalışıyordu. Aracın önüne yerleştirilen buhar kazanında üretilen buharın gücü tekerleğe iletilerek aracın ilerlemesi sağlanıyordu. Otomobilin atası olarak kabul edilebilir.

İlk içten yanmalı motorlu araba 1807 yılında François Isaac de Rivaz tarafından icat edildi. Araçta yakıt olarak hidrojen kullanılması da şaşırtıcı bir durumdur.

İlk içten yanmalı, yakıt olarak ise petrol kullanan araba, 1886 yılında yukarıda bahsettiğimiz gibi Karl Benz tarafından icat edildi.

İlk Üretilen Benzinli Araba
Araba Mucitleri ve İcat Edilen Motorlar

İlk Benzinle Çalışan Motoru Kim Buldu?

Karl Benz yaygın olarak benzinle çalışan otomobilin mucidi olarak bilinir. Çağdaşları olan diğer Alman mucitler olan Gottlieb Daimler ve Wilhelm Maybach ile aynı anda aynı proje üzerinde çalışmışlardır, ancak Benz önce çalışmasının, ardından da içten yanmalı motorun otomobillere uygulanabilirliğini sağlayan bütün süreçlerin patentini almıştır. Karl Benz 1878’de tasarladığı ilk motorunun patentini 1879’da almıştır.

Benz 1885’te dünyanın satmak amacıyla üretilen ve benzin motoruyla çalışan ilk otomobili olan Motorwagen’i üretti. Üç tekerlekli, önden döndürülen bu arabada motor arka tarafta, yolcuların tam altındaydı. Diğer icatları arasında, karbüratör, gaz/fren sistemi, bir pilden elektrostatik kıvılcımlanmayla ateşleme sistemi, buji, debriyaj, vites değiştirme sistemi ve radyatör vardır.

Karl Benz 1896’da boxer tipi motoru tasarlamış ve yine aynı yıl patentini almıştır. Bu motor hâlâ motor sporlarında temel tasarım prensibi olarak kullanılır. Benz ayrıca Daimler-Benz, Mercedes-Benz, ve Daimler Chrysler şirketlerinin atası olan Benz Şirketi’ni de kurmuştur. Ölmeden önce icatlarının sayesinde olan 1920’lerde ki otomobil patlamasını görebilmiştir.

İlk Mazotla Çalışan Motoru Kim Buldu?

Alman mühendis ve mucit Rudolf Diesel dizel motoru icat etti. Rudolf Diesel, 1858’de Fransa’da doğdu. Fransa-Prusya Savaşı 1870’te patlak verdiğinde, diğer birçok Alman gibi İngiltere’ye göç etmek zorunda kaldı. Savaş sonrasında amcasıyla Almanya’ya gitti. Augsburg’da ilkokula gitti. Amcası matematik öğretmeniydi. Ona Almanca ve matematik öğretti. 14 yaşındayken ailesine yazdığı bir mektupta, tahsilini mühendis olarak tamamlamak istediğini söyledi. 1873’te Augsburg Endüstri Okuluna burslu girdi. 1879’da tifo hastalığına yakalandı ve İsviçre’ye gitti.

Orada bir şirkette mekaniker olarak çalıştı. 1880’de okula döndü, önce mezun oldu ve Paris’e döndü. Profesör Karl Von Linde’nin Paris’te modern soğutma ve buz yapma tesisleri kurmasına yardım etti. Bir yıl sonra tesisin müdürü oldu. 1890’da Berlin’e taşındı. Linde önderliğinde çalışmaya devam etti.

İlk olarak buhar makinelerinde çalışmaya başladı. Amonyak buharı kullanan bir motor icat etti, ancak motor ilk çalıştırıldığında patladı. Rudolf Diesel, birkaç ay hastanede kaldı. Daimler ve Carl Benz’in otomobil motorunu icat etmesinden kısa bir süre sonra, Gottlieb 1887’de dizel motor üzerinde çalışmaya başladı. Termodinamik ve yakıt verimliliği kısıtlamaları üzerinde çalışıyor. Örneğin, buhar motorları enerjinin% 85-90’ını boşa harcar. Verimliliği artırmak için Carnot döngüsü motor tasarımı üzerinde çalışmaya başladı.

1893’te, “Buhar motoru ve bugün bilinen yanmalı motorlar yerine, rasyonel bir termal motor tasarımı” ile ilgili bir teori yayınladı. Yayaınladığı teori ile ilgili patent aldı. 1893-1897 yılları arasında, MAN AG Augsburg’un yöneticisi Heinrich von Buz, ona yeni motoru için fikirlerini test etme ve geliştirme fırsatı verdi ve Rudolf Diesel ilk dizel motoru yapabildi. Almanya, Amerika ve diğer ülkelerde yeni motorunun patentlerini aldı ve Dizel Motor Üretim Şirketini kurdu.

Araba Nedir?
Araba Mucitleri ve İcat Edilen Motorlar

İlk Hibrit Motoru Kim Buldu?

Esasen hibrit motor teknolojisinin temelleri 1902 yılına dayanır. İlk olarak 1902 senesinde Ferdinand Porsche tarafından benzin ve elektrik ile işlev gösteren bir motor tasarlanmıştır. Bu motor çeşidine de mixte-wagen adı verilmiştir. Bunun ardından Avusturyalı bir vagon üreticisi ile yapılan iş birliği sonucunda 4 adet silindire sahip olan motora elektrikli motor, jeneratör ve akü eklenmesi suretiyle günümüzdeki hibrit teknolojisine yakınsayan bir araç motoru geliştirilmiştir.

Bu otomobilde benzinli ve elektrikli motor eş güdümlü olacak şekilde tasarlanmıştır. Benzinle çalışan motor durduğunda gücünü aküden alan elektrikli motorlar devreye girmektedir. Yıllar içerisinde bu temel geliştirilerek günümüzdeki sistem elde edilmiştir.

Hibrit motor sisteminde benzin ve elektrik bir uyum içerisinde aracın çalışmasında görev alır. Klasik benzinli araçların aksine oldukça az miktarda benzin tüketimine ihtiyaç duyulur. Bu şekilde fosil yakıt tüketimi ve atmosfere karbon salınımı azaltılır. Benzin ve elektrik motorunun bir arada kullanıldığı hibrit motorların popülaritesi her geçen gün artmaktadır.

Hibrit Motoru Nasıl Şarj Edilir?

Elektrikli araçlardan farklı olarak geliştirilen hibrit motorlarda otomobilin çalışması için hem benzin hem de jeneratör devreye girer. Bu durumda motor iki farklı enerji kaynağından beslenmiş olur. Elektrikli araçların belirli aralıklarla şarj istasyonlarında şarj edilmesi gerekir. Ancak hibrit motorlar kendi kendisini şarj etme özelliğine sahiptir.

Benzinli motor devreye girerken kaybedilen elektrik enerjisi yerine konur. Bu nedenle de hibrit motorlu otomobillerde şarj prizi gibi aksamlar mevcut değildir. Kendi kendisini sarj edebilme özelliğine rejeneratif sistem adı verilir. Rejeneratif sistem sürücünün fren pedalına basması ile birlikte devreye girer.

Frenle arabanın durmasıyla birlikte normalde arabanın yol almasını sağlayan elektrikli motor bu sefer jeneratör şeklinde işlev gösterir. Fren ile ortaya çıkan kinetik enerji elektrik enerjisine dönüştürülerek elektrikli motorun şarj olması sağlanır. Böylece şarj istasyonuna ve prize gerek kalmaz.


Otomobilin İcadı Video

YouTube video

Araba Mucitleri ve İcat Edilen Motorlar adlı konumuza son verirken, Teknolojik gelişmelerin insanlık için atılmış büyük adımlar olduğunu hatırlatmakla beraber, insanoğlunun bu tür gelişmeleri şerre de hayra da kullanabildiğini bize tarih göstermiştir. Bu yüzden bir insan olarak, teknolojik her gelişmenin, insanlığın, insanların, hatta hayvanların lehine olmasını temenni eder, bu tür gelişmelerin hayatı her gün biraz daha kolaylaştırmasını umut ederiz.

Sevgili Keyifli Bilgi takipçileri Arabalar ve icat eden mucitleri adlı konumuza son verirken, araba mucitleri ile alakalı başka videolar izlemek istiyorsanız burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu