Maydanoz Deyip Geçmeden Faydalarına Bak!
Maydanoz Deyip Geçmeden Faydalarına Bak! Bu güzel bitkiyi bilmeyenimiz yoktur, lakin özelliklerini faydalarını bilenler pek azdır. Salatalarda lezzetli bir çeşit olarak kullanılan maydanozu, Romalılar ilk kez yemeklerini süslemek için kullanmayı tercih etmişlerdir.
Maydanozun saymakla bitirilemeyecek kadar faydasını bilmeyen pek çok kişi, maydanozu değerli bir besin olarak görmemektedir.
K, A ve C vitaminleri bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan maydanoz, düşük kalorili olmasından dolayı da diyet yapanların en büyük destekçisi olan besinlerden biridir. Bu yüzden neredeyse her yemeğe, her salataya maydanoz olan, maydanozun faydalarını, özelliklerini şimdi tek tek öğrenelim.
Akdeniz yöresine ait bir bitki olan maydanozun pek çok şekilde tüketilme şekli vardır. Sağlığa olan faydalarından haberdar olan birçok kişi maydanozu kaynatarak suyunu çay olarak tüketmektedir. Gün içinde bir tutam maydanoz tüketmek, kişinin günlük ihtiyacı olan C vitamini ve demir ihtiyacını karşılamaya yetmektedir.
Maydanoz Nedir?
Maydanoz, her mevsim üretilebilen ve çok geniş bir kullanım alanı olan bir bitkidir. Yemeklerde baharat olarak ta kullanılabilen maydanoz, maydanozgiller familyasının en bilinen türüdür. Maydanozdan elde edilen esansiyel yağı yüzyıllardır halk ilaçlarında, ödem söktürücü, gaz sancısı, kansızlık ve enfeksiyonlarda kullanmıştır.
mutfaklardan eksik olmayan iyi bir garnitür olmasının yanı sıra geleneksel olarak safra taşı, hazımsızlık, böbrek taşı, kabızlık ve ödem atmak için kullanılan şifalı bir bitkidir. Yapraklarından ve köklerinden faydalanılabilen maydanoz, cilt bakımı ve böcek ısırıkları için de kullanılabilmektedir.
Antioksidan içeriği yoğun olan maydanoz, kalp sağlığını korur ve tümörlerin gelişmesini engeller. Maydanozun kanamayı arttırma ve düşük riski yaratma özelliklerinden dolayı hamilelikte az tüketmesi önerilmektedir. Ayrıca doktor onayı olmadan herhangi bir hastalığa karşı yoğun maydanoz tüketimi sakıncalı olabilir.
Maydanozun Özellikleri ve Üretimi
Maydanozun en önemli özelliği sağlık için tam bir vitamin deposu olmasıdır. İki yıllık otsu bir bitki türü olan maydanozun yaprakları baharat olarak da tüketilebilmektedir. Nemli ve sulak toprakları seven maydanozun ortalama boyu 30-100 cm arasında değişmektedir.
İdrar söktürücü özelliği ile bilinmesinden dolayı, idrar yolları enfeksiyonuna sık yakalananlar için tek çare maydanozdadır denebilir. Diğer yandan kanı temizleyici özelliği de, damar tıkanıklıklarının önüne geçmede maydanozdan doğal bir şekilde faydalanılmasını sağlamaktadır.
Baldıran isimli zehirli bir bitki ile görüntü olarak çok benzemesinden dolayı, doğal olarak yetişen yerlerden maydanoz temin ederken dikkat edilmelidir. Maydanozun suyundan, lapasından yararlanıldığı gibi, direkt olarak tüketmek de sağlığınıza olumlu katkılar sağlayacaktır.
Evde orta boy saksılarda veya bahçesinde kendi maydanozlarını yetiştirmek isteyenler için de kısaca bilgi verelim. Öncelikle toprağın organik madde açısından zengin olduğuna emin olmalısınız. Eğer emin değilseniz çiftlik gübresi eklemelisiniz.
Daha sonra düz bir hale getirerek, hafif nemli oluncaya kadar sulamalısınız. Tohumları rastgele serpilir ve üzeri çok az toprakla örtülür. Eğer çok güneş alan bir yer ise ince bir bez ile de koruma sağlayabilirsiniz. Bunun üzerinden tekrar sulama yapılmalıdır.
Yaklaşık 3-4 hafta sonra çimlenen bitkinin susuz bırakılmamasına özen gösterilmelidir. Yetişme aşamasında ise sık sık zararlı otlardan temizlenmelidir. Çok fazla su ihtiyacı olmaz ancak toprağın kuru bırakılmaması gerekmektedir.
Maydanoz Zayıflatır mı?
Daha hızlı ve sağlıklı kilo verebilmek için, planlanan diyete eklenmesi fayda sağlar. Kalori açısından düşük ancak besin değeri yüksek olan maydanoz metabolizmayı hızlandırır. Kandaki aşırı yağın atılmasına yardımcı olur. Vücuttaki ödemin atılmasını sağlayarak böbrekleri temizler. Vücudun işleyişini optimum düzeyde tutar ve kilo kaybına yardımcı olur.
Maydanozun Faydaları Nelerdir?
Ağır bir yemek sonrası bir tutam taze maydanoz yemek sindirimi kolaylaştırarak, şişkinliği azaltacaktır. Gaz, kabızlık, hazımsızlık, mide bulantısı gibi bir dizi gastrointestinal problemde kullanılır. Akdeniz kökenli olan bu bitkinin yoğun aroması sayesinde hemen hepimizin çok sık kullandığı bir besindir. Bu nedenle faydalarından en üst düzeyde nasipleniyoruz diyebiliriz. Maydanozun en çok bilinen faydaları ise sizin için aşağıda sıralandı:
- Vücutta zamanla biriken ödem şişkinliğe ve çeşitli sorunlara yol açmaktadır. Bu sorundan kurtulmak için maydanoz en etkili doğal yöntemlerden biridir.
- Cilt sağlığı için son derece faydalı bir bitkidir. Erken kırışmayı önleyici etkiye sahiptir. Aynı zamanda düzenli olarak tüketilen maydanozun selüliti giderici yararı da vardır.
- C vitamini bakımından oldukça zengin bir bitki olmasından dolayı bağışıklık sistemi artı olarak güçlenirken, kış aylarında soğuk algınlığına yakalanma riski azalır.
- Antioksidan etkilidir. Özellikle meme, prostat ve deri kanserine yakalanma riskini azaltır.
- Kronik enflamatuar bozukluklara karşı mücadele eder.
- Hem erkeklerde hem de kadınlarda cinsel gücü artırıcı etkisi olduğu tespit edilmiştir.
- Beyin sağlığı için iyidir. Hafızayı kuvvetlendirir, öğrenme gücünü artırır. Bu etkileri sayesinde parkinson ve alzheimer gibi hastalıkların meydana gelme riskini azaltır.
- Çok yüksek bir ağrı kesici olan bitki, baş ağrısına, diş çürüklerinin yarattığı şiddetli ağrılara iyi gelmektedir. Bunlardan başka vücudun herhangi bir yerinde darp veya düşme sonucu oluşan ağrıların da giderilmesini sağlar. Bunun için taze maydanoz ezilerek ağrıyan yere sürülmelidir.
- Kadınlarda hormonal dengeyi sağlar. Adet düzensizliklerine iyi geldiği gibi bu dönemde meydana gelen şiddetli kasılmaların da önüne geçer.
- Eklemlerde meydana gelen ağrı ve şişlikleri geçirir.
- Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, hazmı kolaylaştırır.
- Mide dostu olan bu bitki özellikle reflü hastalığının yarattığı şikâyetlerin azalmasına yardımcı olur.
- Vücuttaki serbest radikallerle savaşarak, hastalıklara karşı daha dirençli olmayı sağlar.
- Damar sağlığı açısından faydalı olan bitki kalp hastalıklarını önler. Kalp krizi ve felç geçirme riskini azaltır.
- Metabolizmayı çalıştıran ve vücutta biriken suyun atılmasını sağlayan maydanoz, çok iyi bir detoks gıdasıdır. Hem hücrelerinizin yenilenmesine hem de metabolizmanızın çalışmasına katkı sağlamaktadır.
- K vitamini açısından zengin olduğu için kemiklerin gelişimi açısından faydalıdır. Aynı zamanda kemik hasarı ve zayıflığı gibi sorunları önler.
- Kan şekerini dengeler.
- Stres döneminde kişiye rahatlık hissi verir. Özellikle çay olarak tüketildiğinde günün yorgunluğunun atılmasına, daha sakin bir zihne ulaşılmasını sağlamaktadır.
- Vücuttaki bakteri ve virüslerle savaşır.
- Kış aylarında yakalandığımız nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korur.
- Yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur.
- Demir eksikliğini giderir. Bu sayede anemiden korur.
- Kadınların adet sancılarını azaltır.
- Hoş kokusu nedeniyle sigara içen ve ağız kokusu sorunu olanların bir tutam maydanoz çiğnemeleri halinde ağızlarına hoş bir koku yayılacaktır.
- Böbreklerde oluşan kum ve taşların düşmesinde etkili olan maydanoz, aynı zamanda diğer böbrek hastalıklarının önlenmesi ve tedavisinde de uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Yukarıda sıralanan faydalar dışında maydanoz, A vitamini açısından zengin olduğudan göz sağlığı için de çok faydalıdır. Retinanın hasarını önleri katarakt oluşma ihtimalini azaltır. Tüm bunların yanında birçok insanın ortak sorunu olan gözaltı morluklarını geçirir.
Koyu halkalar olarak bilinen gözaltı morlukları maydanoz suyunun düzenli olarak kullanılması neticesinde azalmaktadır. Cilt sağlığında olduğu gibi saçlar için de oldukça faydalı bir bitkidir. Saç diplerini besler, kepek ve bit oluşumunu önler, saçların daha sağlıklı ve parlak olmasını sağlar.
Maydanoz Suyu Nasıl Hazırlanır?
Yarım demet maydanozu iyice yıkayın ve hasarlı yapraklarını ayıklayın. Üzerine 2 su bardağı (400 ml) su ekleyerek 2-3 dk. Kaynatın. 10 dk. Kadar demlenmeye bırakın. Ardından içebilirsiniz. Dilerseniz lezzet katmak için limon da ekleyebilirsiniz. Maydanoz Suyunun faydaları aşağıda sıralanmıştır:
- İçerisindeki antioksidan flavonoidler ile kalp sağlığına faydalıdır.
- Demir eksikliğine iyi gelir.
- Cilt ve göz sağlığının korunmasına yardımcı olur.
- Ölçülü tüketildiğinde böbrek ve üriner sistem için faydalıdır.
- Sindirim sistemi için faydalıdır.
- Vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur.
- Eklem ve kemik sağlığı için faydalıdır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar.
Maydanozun Zararları Nelerdir?
Her besinde olduğunu gibi elbette maydanozda da bir takım olası yan etkiler bulunmaktadır. Görülme ihtimali çok düşük olan bu yan etkileri, aslında zarar olarak lanse etmek bile doğru olmayacaktır.
Ancak bazı kişilerde alerji durumlarına bağlı olarak veya aşırı kullanımda meydana gelebilecek durumlardan kısaca bahsetmekte fayda görüyoruz. Eğer çok fazla tüketilirse baş ağrısına sebep olabilir. Tansiyonu düşürücü etkisine bağlı olarak denge sorunu yaşatabilir.
Bazı kişilerde maydanoz, alerjik cilt reaksiyonlarına neden olabilir. Çok miktarda maydanoz tüketmek anemi (kansızlık) ve karaciğer veya böbrek problemleri gibi yan etkilere neden olabilir. Maydanoz tohumu yağını doğrudan cilde sürmek, cildin güneşe karşı daha fazla hassaslaşmasına ve kızarıklığa neden olabilir.
Maydanoz kan şekeri seviyesini düşürebilir. Diyabet hastasıysanız maydanoz yediğinizde kan şekerinizi takip etmeyi ihmal etmeyin. Ve yine maydanoz kan pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Teoride maydanoz almak kanama bozukluğu olan kişilerde kanama riskini artırabilir.
Kan şekerini düşürme ve kanı sulandırma özellikleri nedeniyle planlanmış bir ameliyattan en az iki hafta önce maydanoz tüketmeyi bırakın.
Öte yandan sağlıklı böbreklere sahip kişilerin kullanmasında hiçbir sakınca yokken, böbrek hastalığı olan birinin daha dikkatli olması önerilmektedir. Yine çok nadiren görülse de kusma ve bulantı da yan etkiler arasında yer almaktadır.
Maydanoz ve Faydaları Video
Maydanoz Deyip Geçmeden Faydalarına Bak! adlı konumuza son verirken, maydanozun faydaları ile alakalı başka videolar izlemek istiyorsanız buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.